Gość Arturo72 30.01.2014 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Arturo72 to rozumiem, ale moja PC pomimo że nagrzeje dom do zadanych temperatur pracuje dalej (chyba, że ustawie jej zadane godziny pracy załącz/wyłącz). Piec gazowy jak nagrzeje do zadanej temperatury grzejnik to termostat go odłączy a piec przestaje pobierać gaz. Co decyduje, że moja PC pracuje ciągle... Zmniejsz krzywą grzewczą lub faktycznie zastosuj sterownik pokojowy. Ja mam sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 30.01.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Arturo72 ale myślisz o sterowniku pokojowym ala termostat, czy sterownikach pokojowych które są odpowiedzialne za zamykanie pętli podłogówki na rozdzielaczu??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 30.01.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 teraz pracuje z modulacją i ciągle.A z termostatem będą przerwy i moc maksymalna .Energi pójdzie tyle samo. + termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.01.2014 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 teraz pracuje z modulacją i ciągle. A z termostatem będą przerwy i moc maksymalna . Energi pójdzie tyle samo. + termostat. To doradź mu zmniejszenie krzywej bo teraz przegrzewa dom przy ciągłej pracy pompy a nie filozofie uprawiasz U mnie sterownik pokojowy decyduje o załączeniu pompy. Bezprzewodowy,metodą prób i błędów i regulacją rotametrów poznałem gdzie jest go najkorzystniej umieścić. Ustawiona min.temp.22st.C i jako,że mam sporą bezwładność,podbicie w określonych godzinach do 23.st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 31.01.2014 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 przecież ty doradziłeś obniżenie krzywej .Ja tylko odradzam termostat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 31.01.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 teraz pracuje z modulacją i ciągle. A z termostatem będą przerwy i moc maksymalna . Energi pójdzie tyle samo. + termostat. przecież ty doradziłeś obniżenie krzywej . Ja tylko odradzam termostat. Nie wiem czy w Wieśku będzie tak samo, ale u mnie w Panasie termostat podłączany jest na zasadzie on/off i nie ma on żadnego wpływu na modulację pompy. Modulacja zależy wyłącznie od temp zewnętrznej i zadanej temp zasilania. W związku z powyższym termostat pracuje tylko i wyłącznie jako "kaganiec" aby pompa nie chodziła samopas, gdy temp w domu jest osiągnięta. Powoduje to jedynie oszczędności,a nie pracę z wyższą modulacja. Kolega smatr_guy niestety jako "kaganiec" zastosował elektrozawory termostatyczne na pętlach podłogówki - i to moim zdaniem jest przyczyną całego "nieszczęścia". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 31.01.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2014 jak nie będzie sterownika pokojowego to będzie pracowała bez przerwy wg ustalonej krzywej, tylko zmniejsza moc ( przynajmniej tak jest u mnie ,i jak ust w sterowniku 0% wpływu na pracę pompy, a jak dam chociaż 1% to po przebiciu zadanej temp o 0,5 stopnia pompa się normalnie wyłącza i czeka aż temp w pomieszczeniu spadnie) mówię o ust na pompie temperatury komfortu na 24godz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1973 01.02.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Szkoda ze nie bylo u nas mrozow. Bylaby jasna sytuacja. Mar1973 opisal by jej zachowanie na mrozie. Niby im te pompy dzialaja. Czytanie za translatorem jest niezbyt zrozumiale. Link http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powie...a-6-3kw-416107 witam w październiku montowałem taką pompę znajomemu moich rodziców (sam sobie pompę kupił) w domku letniskowym położonym k. Żywca - IV strefa klimatyczna zapotrzebowanie "szacowane" na 4-5kW jak na razie działa i będzie działać, zimy jeszcze nie było, klika dni małych mrozów, to i jeszcze grzałki podobno się nie załączały pompa jak to pompa - porównać się jej do Panasonica T-Capa nie da (to inna klasa pomp) bardziej by można pompy Panasonic Aquarea Serii F 3kW lub 5kW, które odpowiednio dla - 15'C dają 3,2kW i 4,2kW - Jula - 3kW Jula ma trochę - może więcej niż trochę gorsze sprawności (ok. 20% niższy COP) ale cena ponad 2x mniejsza dla Twojego domu ta pompa będzie za mała - no chyba, że zapotrzebowanie na ciepło będziesz miał na poziomie do 6kW lub będziesz miał jakieś dodatkowe "szczytowe" źródło grzania (dodatkowa grzałka, kominek...) pozdrawiam witam rozmawiałem dziś z użytkownikiem pompy ciepła JULA "wspomagał" się kominkiem "rekeacyjnym" (bez rozprowadzenia powietrza), w którym palił prawie codziennie wieczorem - po prostu ma kominek i lubi w nim palić, siedzą wieczorem przed kominkiem, później w kominku wygasa i pompa ciepła to jedyne ogrzewanie grzałki załączały mu się podczas ostatnich załączały się gdy na zewnątrz temperatura spadała poniżej minus 5-6'C, bo moc samej pompy nie starczała pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 01.02.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 map78 Czy twoim zdaniem termostat pracujący jak "kaganiec" nie doprowadza do większego zużycie np. sprężarki w pompie na skutek większej ilości załączeń i wyłączeń? Ponadto czy nie jest czasem tak, że sama sprężarka przy rozruchu ma większe zapotrzebowanie na energie, niż przy modulacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 01.02.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 (edytowane) map78 Czy twoim zdaniem termostat pracujący jak "kaganiec" nie doprowadza do większego zużycie np. sprężarki w pompie na skutek większej ilości załączeń i wyłączeń? Ponadto czy nie jest czasem tak, że sama sprężarka przy rozruchu ma większe zapotrzebowanie na energie, niż przy modulacji? Jeżeli chodzi o ilość załączeń to pompa u mnie załącza się 2 razy na dobę: o 1300 i 2200. W te największe mrozy czasami puszczałem ją dodatkowo wieczorem. Nie sądzę zatem, aby miało to negatywny wpływ na pracę sprężarki. Przy rozruchu pewnie i zapotrzebowanie ma większe, bo musi "dobić" do zadanej temperatury, ale z obserwacji trwa to około 20-30 min, czyli nie więcej niż 1h na dobę i nie zauważyłem również, żeby w tym czasie pompa pracowała z większą modulacją. Ja przez pierwszy miesiąc użytkowania również sterowałem pompą pogodowo i nie byłem zadowolony - po pierwsze dlatego, że obiegówka pracowała non stop (u mnie jest 160W), a po drugie dlatego, że sprężarka właśnie się częściej załączała i wyłączała, bo ona w cale nie chodziła z jakąś tam minimalną modulacją tylko właśnie taktowała. Zamontowanie termostatu pokojowego rozwiązało ten problem. Czy u Ciebie byłoby tak samo - nie wiem, musisz poczytać dokładnie jak sterowana jest twoja pompa i jakie ma algorytmy pracy. Ale jedno jest pewne - Twoje zużycie prądu jest za duże w stosunku do mocy pompy i wielkości ogrzewanego budynku i to mimo tego, że jest to pierwszy sezon. Edytowane 1 Lutego 2014 przez map78 korekta jednostek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2014 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 To "dobijanie" to praca na niskim zasilaniu, wiec raczej z wyzsza sprawnoscia. Z tymi 160Wh to wyraznie przekombinowales. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 01.02.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 To "dobijanie" to praca na niskim zasilaniu, wiec raczej z wyzsza sprawnoscia. Z tymi 160Wh to wyraznie przekombinowales. h z rozpędu mi się wkradło:rolleyes:, ale czujny jesteś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.02.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 h z rozpędu mi się wkradło:rolleyes:, ale czujny jesteś Nie traktuj tego jako jakas zlosliwosc. Po prostu czytam i staram sie rozumiec co ktos pisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 01.02.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 Nie traktuj tego jako jakas zlosliwosc. Po prostu czytam i staram sie rozumiec co ktos pisze. Spoko;) Porządek musi być Mnie też zakuło w oczy jak przeczytałem jeszcze raz:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 01.02.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 map78 a termostat, który zamontowałeś jest jakoś specjalnie dedykowany właśnie d twojej PC, czy jest to model uniwersalny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 01.02.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2014 map78 a termostat, który zamontowałeś jest jakoś specjalnie dedykowany właśnie d twojej PC, czy jest to model uniwersalny... Model uniwersalny:yes: Euroster 2026TXRXG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 03.02.2014 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 witam rozmawiałem dziś z użytkownikiem pompy ciepła JULA "wspomagał" się kominkiem "rekeacyjnym" (bez rozprowadzenia powietrza), w którym palił prawie codziennie wieczorem - po prostu ma kominek i lubi w nim palić, siedzą wieczorem przed kominkiem, później w kominku wygasa i pompa ciepła to jedyne ogrzewanie grzałki załączały mu się podczas ostatnich załączały się gdy na zewnątrz temperatura spadała poniżej minus 5-6'C, bo moc samej pompy nie starczała pozdrawiam Dzięki za info. Napisz jeszcze coś o domku który grzeje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smart_guy1 03.02.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 map78 czy termostat ten podłączyłeś pod pompę samodzielnie czy wykonał to serwis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 03.02.2014 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Sposob na ekstremalnie tanią pompę PW z prawdziwego zdarzenia (nie jakieś tam limity typu -5stC): http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2532726-0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 03.02.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 map78 czy termostat ten podłączyłeś pod pompę samodzielnie czy wykonał to serwis Samodzielnie:yes: to raptem 2 kabelki:D, ale upewnij się czy nie masz zaplombowanej obudowy, bo jeszcze przez taką pierdołę możesz gwarancje stracić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts