Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Gość Arturo72
Arturo72 to rozumiem, ale moja PC pomimo że nagrzeje dom do zadanych temperatur pracuje dalej (chyba, że ustawie jej zadane godziny pracy załącz/wyłącz). Piec gazowy jak nagrzeje do zadanej temperatury grzejnik to termostat go odłączy a piec przestaje pobierać gaz. Co decyduje, że moja PC pracuje ciągle...

Zmniejsz krzywą grzewczą lub faktycznie zastosuj sterownik pokojowy.

Ja mam sterownik.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
teraz pracuje z modulacją i ciągle.

A z termostatem będą przerwy i moc maksymalna .

Energi pójdzie tyle samo. + termostat.

To doradź mu zmniejszenie krzywej bo teraz przegrzewa dom przy ciągłej pracy pompy a nie filozofie uprawiasz ;)

U mnie sterownik pokojowy decyduje o załączeniu pompy.

Bezprzewodowy,metodą prób i błędów i regulacją rotametrów poznałem gdzie jest go najkorzystniej umieścić.

Ustawiona min.temp.22st.C i jako,że mam sporą bezwładność,podbicie w określonych godzinach do 23.st.C

teraz pracuje z modulacją i ciągle.

A z termostatem będą przerwy i moc maksymalna .

Energi pójdzie tyle samo. + termostat.

przecież ty doradziłeś obniżenie krzywej .

Ja tylko odradzam termostat.

Nie wiem czy w Wieśku będzie tak samo, ale u mnie w Panasie termostat podłączany jest na zasadzie on/off i nie ma on żadnego wpływu na modulację pompy. Modulacja zależy wyłącznie od temp zewnętrznej i zadanej temp zasilania.

W związku z powyższym termostat pracuje tylko i wyłącznie jako "kaganiec" aby pompa nie chodziła samopas, gdy temp w domu jest osiągnięta. Powoduje to jedynie oszczędności,a nie pracę z wyższą modulacja.

Kolega smatr_guy niestety jako "kaganiec" zastosował elektrozawory termostatyczne na pętlach podłogówki - i to moim zdaniem jest przyczyną całego "nieszczęścia".

jak nie będzie sterownika pokojowego to będzie pracowała bez przerwy wg ustalonej krzywej, tylko zmniejsza moc ( przynajmniej tak jest u mnie ,i jak ust w sterowniku 0% wpływu na pracę pompy, a jak dam chociaż 1% to po przebiciu zadanej temp o 0,5 stopnia pompa się normalnie wyłącza i czeka aż temp w pomieszczeniu spadnie) mówię o ust na pompie temperatury komfortu na 24godz.

Szkoda ze nie bylo u nas mrozow. Bylaby jasna sytuacja.

Mar1973 opisal by jej zachowanie na mrozie.

Niby im te pompy dzialaja. Czytanie za translatorem jest niezbyt zrozumiale.

witam

w październiku montowałem taką pompę znajomemu moich rodziców (sam sobie pompę kupił) w domku letniskowym położonym k. Żywca - IV strefa klimatyczna

zapotrzebowanie "szacowane" na 4-5kW

jak na razie działa i będzie działać, zimy jeszcze nie było, klika dni małych mrozów, to i jeszcze grzałki podobno się nie załączały

pompa jak to pompa - porównać się jej do Panasonica T-Capa nie da (to inna klasa pomp)

bardziej by można pompy Panasonic Aquarea Serii F 3kW lub 5kW, które odpowiednio dla - 15'C dają 3,2kW i 4,2kW - Jula - 3kW

Jula ma trochę - może więcej niż trochę gorsze sprawności (ok. 20% niższy COP) ale cena ponad 2x mniejsza

dla Twojego domu ta pompa będzie za mała - no chyba, że zapotrzebowanie na ciepło będziesz miał na poziomie do 6kW lub będziesz miał jakieś dodatkowe "szczytowe" źródło grzania (dodatkowa grzałka, kominek...)

pozdrawiam

witam

rozmawiałem dziś z użytkownikiem pompy ciepła JULA

"wspomagał" się kominkiem "rekeacyjnym" (bez rozprowadzenia powietrza), w którym palił prawie codziennie wieczorem - po prostu ma kominek i lubi w nim palić, siedzą wieczorem przed kominkiem, później w kominku wygasa i pompa ciepła to jedyne ogrzewanie

grzałki załączały mu się podczas ostatnich załączały się gdy na zewnątrz temperatura spadała poniżej minus 5-6'C, bo moc samej pompy nie starczała

pozdrawiam

map78 Czy twoim zdaniem termostat pracujący jak "kaganiec" nie doprowadza do większego zużycie np. sprężarki w pompie na skutek większej ilości załączeń i wyłączeń? Ponadto czy nie jest czasem tak, że sama sprężarka przy rozruchu ma większe zapotrzebowanie na energie, niż przy modulacji?

map78 Czy twoim zdaniem termostat pracujący jak "kaganiec" nie doprowadza do większego zużycie np. sprężarki w pompie na skutek większej ilości załączeń i wyłączeń? Ponadto czy nie jest czasem tak, że sama sprężarka przy rozruchu ma większe zapotrzebowanie na energie, niż przy modulacji?

Jeżeli chodzi o ilość załączeń to pompa u mnie załącza się 2 razy na dobę: o 1300 i 2200. W te największe mrozy czasami puszczałem ją dodatkowo wieczorem. Nie sądzę zatem, aby miało to negatywny wpływ na pracę sprężarki. Przy rozruchu pewnie i zapotrzebowanie ma większe, bo musi "dobić" do zadanej temperatury, ale z obserwacji trwa to około 20-30 min, czyli nie więcej niż 1h na dobę i nie zauważyłem również, żeby w tym czasie pompa pracowała z większą modulacją.

Ja przez pierwszy miesiąc użytkowania również sterowałem pompą pogodowo i nie byłem zadowolony - po pierwsze dlatego, że obiegówka pracowała non stop (u mnie jest 160W), a po drugie dlatego, że sprężarka właśnie się częściej załączała i wyłączała, bo ona w cale nie chodziła z jakąś tam minimalną modulacją tylko właśnie taktowała. Zamontowanie termostatu pokojowego rozwiązało ten problem.

Czy u Ciebie byłoby tak samo - nie wiem, musisz poczytać dokładnie jak sterowana jest twoja pompa i jakie ma algorytmy pracy. Ale jedno jest pewne - Twoje zużycie prądu jest za duże w stosunku do mocy pompy i wielkości ogrzewanego budynku i to mimo tego, że jest to pierwszy sezon.

Edytowane przez map78
korekta jednostek

witam

rozmawiałem dziś z użytkownikiem pompy ciepła JULA

"wspomagał" się kominkiem "rekeacyjnym" (bez rozprowadzenia powietrza), w którym palił prawie codziennie wieczorem - po prostu ma kominek i lubi w nim palić, siedzą wieczorem przed kominkiem, później w kominku wygasa i pompa ciepła to jedyne ogrzewanie

grzałki załączały mu się podczas ostatnich załączały się gdy na zewnątrz temperatura spadała poniżej minus 5-6'C, bo moc samej pompy nie starczała

pozdrawiam

Dzięki za info.

Napisz jeszcze coś o domku który grzeje.