Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z jednej strony ma rację a z drugiej nie,ponieważ wg mnie takie zalecenia zależą od domu i jego zapotrzebowania na ciepło.

Dla domu np.100m2 z niskim zapotrzebowaniem grzałki poniżej -10st.C mogą nabić np.100kWh ale już dla domu 300m2 słabo izolowanego ta wartość może być równa 5000kWh także różnica spora.

I tak i nie mały dom małe oszczędności i małe straty i odwrotnie.

Temperatury poniżej -10 C to około 150 godzin w roku.(wymaga wspomagania przez grzałkę)

Witam,

Piszę ponieważ jestem w tej chwili na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę naszego domu - podczas projektowania przewinął mi się w głowie temat ogrzewania za pomocą powietrznej pompy ciepła, jednak szybko został on zbyty przez znajomych, sąsiadów itp - że jak to będzie działać itp - tak więc całość projektu budowlanego dostosowana została do ogrzewania za pomocą kotła na eko-groszek (zakładałem kocioł z automatyką i podajnikiem), zaprojektowana została kotłownia (z uwagi na pył z kotła zaprojektowaliśmy jedynie drzwi z zewnątrz - bez połączenia z częścią mieszkalną) oraz komin.

Jednak im bliżej uzyskania pozwolenia na budowę i rozpoczęcia prac tym bardziej rośnie we mnie niepewność czy to aby dobry wybór - miałem zimą okazję obserwować jak działa taki nowo-zamontowany kocioł u moich rodziców i mimo wszystko użytkowanie nie należy do szczególnie wygodnych - ciąganie worków z węglem, wybieranie popiołu no i wszechobecny brud/pył. Doszedłem do wniosku, że mimo wszystko nie tak wyobrażam sobie wygodę życia w moim nowym domu - i w tym momencie znów zainteresowałem się tematyką powietrznych pomp ciepła.

Dochodząc do sedna sprawy - posiadam wykonane na potrzeby PnB świadectwo energetyczne budynku - zakłada ono jednak piec na eko-groszek oraz kominek jako źródła ciepła. Charakterystykę energetyczną zamieściłem tutaj: http://docdroid.net/ad13 .

Czy na podstawie posiadanej przeze mnie charakterystyki możliwy jest dobór powietrznej pompy ciepła do naszego domu?

Czy ta charakterystyka jest cokolwiek warta czy należałoby zrobić nową, na potrzeby doboru pompy?

I czy potrzebuję charakterystyki energetycznej czy OZC czy może jest to jedno i to samo tylko różnie nazwane? :rolleyes:

Wydaje mi się, że roczny wskaźnik zapotrzebowania na energię jaki wyszedł z obliczeń 114,33 kWh/m2 to całkiem sporo - tym bardziej, że projektując dom zakładaliśmy aby był możliwie jak najbardziej prosty i energooszczędny (prosta bryła, dwuspadowy dach, przeszklenia na południowej ścianie, wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła, podłogówka na całym parterze i poddaszu, 20 cm styropianu na ścianach, 20 cm EPS pod podłogą, 12 cm XPS na fundamenty, 28 cm wełny pod dachem, okna U~1,0, brak balkonów, brak garażu).

misq, ty dobrze kombinujesz, tylko nie słuchaj znajomych ;)

Skontaktuj się na forum z forumowiczem asolt, on ci zrobi dokładne obliczenia zapotrzebowania domu na ciepło, jak i zrobi ci projekt ogrzewania podłogowego. Od tego zacznij.

I wstaw z powrotem te drzwi między kotłownią a domem :yes:

masz tam założone spalanie biomasy?

Tak, z tego co rozumiem, to projektant założył w charakterystyce, że w kotle (80% energii) będę palił pół na pół - węglem i biomasą (pelet/drewno?) oraz kominiem (20% energii) - tylko biomasa (drewno).

misq, ty dobrze kombinujesz, tylko nie słuchaj znajomych ;)

Skontaktuj się na forum z forumowiczem asolt, on ci zrobi dokładne obliczenia zapotrzebowania domu na ciepło, jak i zrobi ci projekt ogrzewania podłogowego. Od tego zacznij.

I wstaw z powrotem te drzwi między kotłownią a domem :yes:

A czy da się w dużym przybliżeniu określić o ile więcej kosztować może taka pompa ciepła powietrze-woda dla takiego budynku? Zakładałem kocioł z podajnikiem za około 8 tys zł oraz dodatkowym komin 5 tys zł - czy dokładając +/- 10 tys złotych do tej kwoty da się za te 23 tys zamontować jakąś sensowną powietrzną pompę ciepła?

Tak, z tego co rozumiem, to projektant założył w charakterystyce, że w kotle (80% energii) będę palił pół na pół - węglem i biomasą (pelet/drewno?) oraz kominiem (20% energii) - tylko biomasa (drewno).

A czy da się w dużym przybliżeniu określić o ile więcej kosztować może taka pompa ciepła powietrze-woda dla takiego budynku? Zakładałem kocioł z podajnikiem za około 8 tys zł oraz dodatkowym komin 5 tys zł - czy dokładając +/- 10 tys złotych do tej kwoty da się za te 23 tys zamontować jakąś sensowną powietrzną pompę ciepła?

Spokojnie w tej cenie coś znajdziesz moja rada zainteresuj się Atlantic / Fujitsu lub Daikin lub Panasonic kolejność alfabetyczna

Witam

dostałem dwie oferty na PC

- DAIKIN (EHVH08S18C3V / ERLQ008 C3V)(8kw) - 28.800pln (z funkcją chłodzenia)

- Alpha Innotec L12 Split z wieżą hydrauliczną - za 30.000

obie ceny z montażem.

Która z pomp byłaby lepsza waszym zdaniem?

ceny nie są jeszcze ostateczne, bo teraz czas na negocjacje :stirthepot:

Jest gdzieś w kujawsko pomorskim ktoś kto sprzedaje/montuje pompy Atlantic / Fujitsu lub Panasonic kogo możecie polecić??

pozdr

Artur

Gość Arturo72
Witam

obie ceny z montażem.

Jeśli nie znegocjujesz cen do max.20tys.zł to żadna :)

W tej cenie wolałbym pobawić się w gruntową.

Jeśli znegocjujesz do tej ceny to Daikin wydaje się być lepszym wyborem.

Co do Panasa,to rzuć zapytanie do Panasonic Polska o autoryzowanych instalatorów z regionu,T-CAP z chłodzeniem powinien być tańszy od w/w pomp.

Witam

obie ceny z montażem.

Jest gdzieś w kujawsko pomorskim ktoś kto sprzedaje/montuje pompy Atlantic / Fujitsu lub Panasonic kogo możecie polecić??

pozdr

Artur

Pomijając ceny (powietrznej w tych pieniądzach bym w życiu nie wybrał...) to dobre ceny na Fujitsu miał MIRTOR z Torunia. Kiedyś brałem od nich klimatyzatory, montaże dla nich też się zdarzały.

Do jakiegoś szczególnego polecania to jeszcze daleko... Zadzwoń, zapytaj. Powołaj się na Piotra, i poproś Panią Izę :)

Jeśli nie znegocjujesz cen do max.20tys.zł to żadna :)

W tej cenie wolałbym pobawić się w gruntową.

Jeśli znegocjujesz do tej ceny to Daikin wydaje się być lepszym wyborem.

Co do Panasa,to rzuć zapytanie do Panasonic Polska o autoryzowanych instalatorów z regionu,T-CAP z chłodzeniem powinien być tańszy od w/w pomp.

Uważałem że 23.000 to byłaby dobra cena, ale jak tak to będę kombinował dalej.

Miałem oferty na pompy gruntowe w przedziale (40-46 tys), ale jak oznajmiłem że wchodzę w pompy powietrzne ponieważ ceny gruntowych nijak się nie kalkulują do moich 80m2 (w przyszłości być może 150m2) to tylko jedna firma wyraziła chęć zejścia z ceną do 35.000 (pompa + odwierty + montaż).

z tym że musi porozmawiać z głównym dystrybutorem (BUDERUS'a) no i jeszcze raz sprawdzi jaką głębokość powinny mieć odwierty (tutaj nie chciałbym kombinować/oszczędzać raczej) ale 35.000 to i tak dużo. 20.000 jakoś mi lepiej pasuje, nawet jak będzie niższy COP.

pozdr

Artur