Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To i ja podepnę się do tematu:

Na wiosnę chcę zamówić Panasonica SDC , pytanie tylko jaką moc wybrać? 7 czy 9kW?

PC będzie jedynym źródłem ciepła, nie posiadam kominka, itp.

Domek ok 100m po podłogach, na całości podłogówka, obecnie będzie jedna, docelowo trzy osoby.

Grzanie w miarę możliwości w II taryfie.

Z OZC wychodzi mi zapotrzebowanie na CO 5,5 kW przy -18 + 1kW CWU

Jednak jeśli zastosuję rekuperator, na CO spadnie do 4,9kW przy -18

Panasonic SDC 9kW 1F Moc grzewcza przy -15 5,9kW+grzałki 3kW

Panasonic SDC 7kW 1F Moc grzewcza przy -15 4,6kW+grzałki 3kW

Różnica w cenie to ko. 2 tys. Brać słabszy model 7kW a te pieniądze dołożyć do reku, czy się wogule nie zastanawiać i zamówić 9kW?

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/755/#findComment-6728455

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na wiosnę chcę zamówić Panasonica SDC , pytanie tylko jaką moc wybrać? 7 czy 9kW?

Domek ok 100m po podłogach, na całości podłogówka, obecnie będzie jedna, docelowo trzy osoby.

Różnica w cenie to ko. 2 tys. Brać słabszy model 7kW a te pieniądze dołożyć do reku, czy się wogule nie zastanawiać i zamówić 9kW?

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/755/#findComment-6728467

Jesli nastawiasz sie na grzanie w tanim pradzie, to ten model 5,9kW bedzie OK. Jak kupisz za malej mocy, to bedziesz przez wiekszosc np taniego okienka w dzien grzal CWU a nie wylewke i pompa bedzie musiala mocno pracowac w drogim pradzie.

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/755/#findComment-6728514

A jaki region instalacji?

Region Kujawy, a dokładnie prawie pierwsza stolica polski:)

Fakt, tegoroczna zima nie jest zbytnio uciążliwa, jakie będą kolejne, trudno powiedzieć. Nie wiem tylko co się bardziej opłaca? Wydać 2 tys więcej czy wchodzić częściej w drogą taryfę?

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/755/#findComment-6728570

Patrze w cennik i

SDC 7 kW 1 fazowy to 16 880 netto

SDC 9 kW 1 fazowy to 17 900 netto

SDC 9 kW 3 fazowy to 22 700 netto / duzy wymiennik/

SXC 9 kW 1 fazowy TCAP to 23 700 netto /duzy wymiennik, stała moc grzewcza/

rabat 20-30 ?????

+8Vat

- 1000 pln do 17 lutego od PANASONIC

i wszystko wiadomo

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/755/#findComment-6728614

A ile ci wychodzi kwh na m2/rok?

Było liczone dla wentylacji grawitacyjnej: 137,8kWh/m2/rok 14474kWh/rok

Jednak będzie reku, Aslot wyliczył że wtedy obciążenie spadnie na 4,9kW a zapotrzebowanie o ok. 3000kWh/rok

bway Tzn? Brać 9 bez zastanawiania? Też myślałem o promocji Panasonica ale nie zdąże z montażem do 17.02

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/755/#findComment-6728655

Było liczone dla wentylacji grawitacyjnej: 137,8kWh/m2/rok 14474kWh/rok

Jednak będzie reku, Aslot wyliczył że wtedy obciążenie spadnie na 4,9kW a zapotrzebowanie o ok. 3000kWh/rok

bway Tzn? Brać 9 bez zastanawiania? Też myślałem o promocji Panasonica ale nie zdąże z montażem do 17.02

W celu wzięcia udziału w Akcji Promocyjnej powinny być spełnione następujące warunki:

a) w terminie od dnia 21 listopada 2014 roku do dnia 17 lutego 2015 roku kupić u akredytowanego instalatora Panasonic wymienionego w Załączniku nr 2 do niniejszego Regulaminu, przynajmniej jeden nowy, nieużywany, oryginalny Produkt (lista Produktów znajduje się w Załączniku nr 1 niniejszego Regulaminu) oraz zachować oryginał dowodu zakupu (paragon fiskalny albo fakturę) określający model zakupionego Produktu i datę zakupu. Lista autoryzowanych instalatorów urządzeń Panasonic dostępna jest na stronie http://www.panasonicproclub.com/ifinder/PL_pl/home/;

b) w terminie od dnia 21 listopada 2014 roku do dnia 20 lutego 2015 roku zarejestrować się jako Uczestnik oraz zarejestrować kupiony Produkt („Rejestracja”) za pośrednictwem Strony Akcji Promocyjnej.

3.2. W celu Rejestracji udziału w Akcji Promocyjnej Uczestnik Akcji Promocyjnej podaje dane,

zgodnie z funkcjonalnością formularza rejestracyjnego dostępnego pod linkiem http://www.panasonicproclub.com/PL_pl/new-account/ w tym:

 podaje i potwierdza adres poczty elektronicznej,

 podaje i potwierdza proponowane przez Uczestnika hasło, za pomocą, którego będzie logował się na Stronie Akcji Promocyjnej;

 podaje: imię, nazwisko, adres (ulica, numer domu, numer mieszkania, kod pocztowy, miejscowość, adres właściwego urzędu skarbowego);

 numer telefonu komórkowego;

 nazwę banku oraz nr rachunku bankowego, którego jest właścicielem, w celu dokonania przez Organizatora przekazania Nagrody w formie premii za zakup zgodnie z pkt. 4 niniejszego Regulaminu;

 wyraża zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych w celu realizacji Akcji Promocyjnej przez administratora danych osobowych Panasonic Marketing Europe GmbH (Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością) Oddział w Polsce, ul. Wołoska 9a, 02-583 Warszawa oraz na udostepnienie tych danych w celu przetwarzania przez Marketing House Sp. z o.o. wyłącznie w celu przeprowadzenia Akcji Promocyjnej;

 może wyrazić (opcjonalnie) zgodę na przetwarzanie swoich danych osobowych dla innych celów marketingowych Panasonic, a także na otrzymywanie informacji handlowych Panasonic za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej;

 wprowadza numer seryjny zakupionego Produktu oraz kopię dowodu zakupu w formie elektronicznej. Wprowadzenie polega na dodaniu kopii dowodu zakupu jako załącznika w formie pliku z rozszerzeniem .pdf, .tif, lub .jpg.

3.3. Dane osobowe Uczestnika Akcji Promocyjnej w postaci adresu poczty elektronicznej, numeru rachunku bankowego oraz numeru telefonu komórkowego, a także dane w postaci numeru seryjnego Produktu mają charakter unikalny. Ponowna Rejestracja z użyciem tych samych danych Uczestnika (w tym np. tego samego adresu poczty elektronicznej, numeru telefonu komórkowego) lub ponowna Rejestracja z podaniem tego samego numeru seryjnego Produktu nie jest możliwa.

3.4. Uczestnik Akcji Promocyjnej, który dokonał Rejestracji zgodnie z powyższymi wskazówkami, na podany przy Rejestracji adres poczty elektronicznej otrzyma wiadomość e-mail z prośbą o potwierdzenie Rejestracji. Po kliknięciu w podany w wiadomości link rejestracyjny Rejestracja jest potwierdzona, a Uczestnik uzyskuje możliwość logowania się do Strony Akcji Promocyjnej. Login stanowi podany przy Rejestracji adres e-mail Uczestnika, a hasłem jest hasło podane przez Uczestnika przy Rejestracji. Pierwsze logowanie następuje automatycznie po kliknięciu w link zawarty w wiadomości e-mail. Rejestracja powinna zostać potwierdzona przez Uczestnika Akcji Promocyjnej w ciągu 48 godzin od wysłania do niego przez Organizatora Akcji Promocyjnej e-maila z prośbą o potwierdzenie, poprzez wejście na podany w tym e-mailu link do podstrony Strony Akcji Promocyjnej. W wypadku gdy Uczestnik nie potwierdzi Rejestracji link staje się nieaktywny, a Rejestracja będzie uważana za niedokonaną. Możliwa jest ponowna Rejestracja przez Uczestnika, który nie potwierdził rejestracji w terminie i jego rejestracja jest uważana za niedokonaną. W tym przypadku będzie niezbędne powtórzenie procedury Rejestracji od początku.

3.5. Dokonanie prawidłowej Rejestracji zgodnie z ustępami powyższymi umożliwia logowanie się na Stronie Akcji Promocyjnej z użyciem hasła podanego przez Uczestnika oraz adresu e-mail Uczestnika w charakterze loginu.

3.6. Jeżeli osoba określona w pkt. 2.1. niniejszego Regulaminu kupiła więcej niż jeden Produkt, może zgłosić się do Akcji Promocyjnej i zarejestrować tylko jeden kupiony Produkt.

3.7. Po Rejestracji Organizator może zwrócić się do Uczestnika Akcji Promocyjnej, który dokonał Rejestracji, z prośbą o przesłanie w ciągu 14 dni oryginalnego dowodu zakupu Produktu, albo przedstawienie, według wyboru oryginału lub potwierdzonej przez notariusza za zgodność z oryginałem kopii dowodu zakupu Produktu (paragonu fiskalnego lub faktury) określającego model zakupionego Produktu oraz datę zakupu w Czasie Trwania Akcji Promocyjnej – na których wskazano dane zgodne ze zgłoszonymi do Akcji Promocyjnej.

3.8. W razie nieprzedstawienia odpowiedniego dowodu zakupu zgodnie z prośbą i zasadami określonym w pkt. 3.7. w wyznaczonym terminie, Uczestnik Akcji Promocyjnej traci wszelkie prawa związane z Rejestracją.

4. Nagrody

4.1. Nagrodą w Akcji Promocyjnej jest kwota pieniężna o wartości 1 000 zł (słownie: jeden tysiąc złotych), (zwana dalej: „Nagrodą”) oraz nagroda pieniężna stanowiąca 11,11% wartości nagrody, która zostanie przekazana przez Organizatora na konto właściwego urzędu skarbowego tytułem należnego zryczałtowanego podatku dochodowego od Uczestnika.

4.2. Każdy Uczestnik może zarejestrować w Akcji Promocyjnej tylko raz i jeden Produkt, chociażby kupił więcej Produktów jest uprawniony do odbioru tylko jednej Nagrody.

4.3. Organizator wyda Nagrody w terminie 14 dni od zakończenia miesiąca kalendarzowego, w którym nastąpiła poprawna Rejestracja udziału w Akcji Promocyjnej przez Uczestnika i weryfikacja zgodnie z pkt 3.1, 3.2 i 3.7. Organizator przyzna i przekaże Nagrody wszystkim Uczestnikom, którzy spełnili warunki określone w niniejszym Regulaminie.

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/755/#findComment-6728674

to tak jak z samochodem, producent podaje ile spali przy danej predkosci np 90 km/h a zaden nie poda ile pali przy 140 km/h

okresliles punkt biwalencji o ile wykres jest prawidlowy dla tej PC bo ja mam inny od producenta

Przyjąłem z katalogu Panasonica dla zasilania 30 stopni, wydajność grzewcza:

- 9,00 kW dla +25

- 9,00 kW dla +7

- 6,80 kW dla +2

- 6,10 kW dla -7

- 6,00 kW dla -15

Do 1 fazowej trzeba mieć jeszcze odpowiednie przyłącze i dobrze przemyślaną instalację elektryczną aby się nie okazało, że na tej samej fazie będą inne "prądożercze" urządzenia w domu.

W tej chwili mam w umowie określoną moc przyłączeniową na 14kW (wystarczy?), chociaż samego przyłącza jeszcze nie mam wykonanego i z tego co wiem to nie powinno być problemu z podwyższeniem mocy przyłączeniowej.

Instalację elektryczną planuję na marzec, więc zwrócę uwagę elektrykowi na to, że będzie pompa.

Jak to jaki region

Z kolebki naszej panstwowości hehe

Bierz 7

Koniecznie miej w drabince grzalke 1kw

A. Jaka roznica w cenie miedzy 7a 8

I nie dokładaj 1kw ze względu na cwu

Bo to raczej nielogiczne jest

Chociaż odpowiedź nie do mnie, to się przy okazji dopytam - to jak w takim wypadku rozsądnie określić moc pompy - ile dołożyć na CWU? I jak ostatecznie wyznaczyć potrzebną moc dla mojego domu - w obliczeniach strat ciepła mam 4,2 kW przez przenikanie i 2,5 kW na wentylację - przyjęte normowo, chociaż będzie WM i rekuperator.

I jeszcze jedno - jak taka pompa współpracować z dogrzewaniem kominkiem - pompa jest sterowana pogodówką, ogrzewanie podłogowe ma sporą bezwładność, więc czy jak np przy -22 stopniach napalę w kominku to czy pompa i tak nie będzie grzać "swoje" pomagając sobie grzałkami?

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/755/#findComment-6728798

Cos dużo kwh

Cos mi tu nie pasuje

Jak ty ten dom izolowałeś

To mała parterówka http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-majowkach-ver-2/m7801fb57c4032

Jednak po bardzo poważnych przeróbkach w trakcie. Dół ok 65m2, poddasze częściowo urz. ok. 35m2

Podłoga 15 styro, ściany 20, poddasze wełna 25, na nieurz.30 styro

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/755/#findComment-6728805

Marcin

A ile godzin masz-15?

Z mojej strony gopła jeszcze w tym sezonie nie miałem -10

... ale przypomnij sobie np. rok (chyba) 2005, kiedy na Kujawach było dłuuuugo nocami poniżej -30 !!, albo sezon 2009/20010, czy 2010/2011. Prawie 30 lat mieszkałem w Bydgoszczy i wiem, że zimą to wyjątkowo niewdzięczny rejon. Sucho, bezchmurnie i często -25 albo -30, a -20 przez nawet kilka tygodni to norma, choć nie co roku oczywiście. Dopiero od paru lat zima nas rozpieszcza. Co będzie w przyszłości, tego nikt nie wie.

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/755/#findComment-6729005

W tej chwili mam w umowie określoną moc przyłączeniową na 14kW (wystarczy?), chociaż samego przyłącza jeszcze nie mam wykonanego i z tego co wiem to nie powinno być problemu z podwyższeniem mocy przyłączeniowej.

Moc to nie wszystko. Zabezpieczenia się liczą, a te są stopniowane w zależności od mocy. W pomorskiej Enerdze dopiero od 16,5 kW dają 32 A. Ja w ostatniej chwili (dzięki naszemu forum) zwiększałem we wniosku moc z 14 kW (chyba 25 A) na właśnie 16,5 kW (32 A) właśnie pod kątem 1-fazowego T-Capa.

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/755/#findComment-6729006