Zyzik 16.02.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Dzięki wszystkim za opinie i dyskusję, zasialiście we mnie ziarno pożądania do wersji 3f:)Gwoli ścisłości, u mnie OZC by Asolt wyszło 5,4kW liczone dla -20/+20 (oczywiście bez cwu), biorąc pod uwagę, że w domu będzie ok 22-23oC, dodając do tego jeszcze pare Watów na mostki (nieplanowane:) ) i odejmując trochę Watów na wentylację mniejszą niż normowa to myślę, że te 6kW będzie w miarę realną liczbą. CWU - zestaw demograficzny 2+2 o dosyć standardowym zużyciu wody. Dom całkiem spory (nieco ponad 200m2) ale z dosyć przyzwoitym ociepleniem, reku, itp stąd zapotrzebowanie na ciepło nie jest specjalnie duże. Grzanie chciałbym w taryfie II. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 16.02.2015 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 Dzięki wszystkim za opinie i dyskusję, zasialiście we mnie ziarno pożądania do wersji 3f:) Gwoli ścisłości, u mnie OZC by Asolt wyszło 5,4kW liczone dla -20/+20 (oczywiście bez cwu), biorąc pod uwagę, że w domu będzie ok 22-23oC, dodając do tego jeszcze pare Watów na mostki (nieplanowane:) ) i odejmując trochę Watów na wentylację mniejszą niż normowa to myślę, że te 6kW będzie w miarę realną liczbą. CWU - zestaw demograficzny 2+2 o dosyć standardowym zużyciu wody. Dom całkiem spory (nieco ponad 200m2) ale z dosyć przyzwoitym ociepleniem, reku, itp stąd zapotrzebowanie na ciepło nie jest specjalnie duże. Grzanie chciałbym w taryfie II. a ile kwh/rok do wyprodukowania na ogrzewanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zyzik 16.02.2015 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2015 a ile kwh/rok do wyprodukowania na ogrzewanie ? Mam nadzieję, że chodzi o ten parametr: Zapotrzebowanie na ciepło - ogrzewanie QH,nd: 8039 kWh/rok To jest akurat wprost z OZC bez dodatku na wyższą temperaturę w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 17.02.2015 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Tak właśnie można sobie pogdybać, gdy nie mamy pełnych informacji na temat budynku i preferencji użytkownika.Nie chodziło mi o udowodnienie wyższości jednego rozwiązania nad drugim, a o przesłanki decydujące o właściwym wyborze urządzenia: budynek, CWU, preferencje co do taryf, temp. wewnątrz itd.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 17.02.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 a c.w.u. ? a no faktycznie..czyli 7kW brać? cena różni się jedynie 800zł ,a sprzedawca twierdzi ,że to sprężarki inwenterowa i ona sama ustala moc stąd też brak problemu taktowania PC to prawda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 a no faktycznie..czyli 7kW brać? cena różni się jedynie 800zł ,a sprzedawca twierdzi ,że to sprężarki inwenterowa i ona sama ustala moc stąd też brak problemu taktowania PC to prawda? To jeżeli chcesz grzać praktycznie bez grzałek to musisz wybrać taką co do temperatury około -7 -10 zapewni Ci te 7kW. Jeśli Ci na tym nie zależy to 5-6 kW dla tych temperatur wystarczy ,a jak chcesz korzystać w większym stopniu z 2 taryfy to jeszcze z 2kW powinieneś doliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pychy 17.02.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Mimo posiadania inwertera pompa i tak może taktować, ponieważ przy wysokich temperaturach zewnętrznych minimalna moc pompy i tak jest za wysoka względem aktualnych potrzeb budynku. U mnie tak jest. Pompa powinna mieć głębszą modulację mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 17.02.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Ja pójdziemy tym tropem, to i 9kW będzie mało.Grzałki to nie tragedia. Pompa się nimi wspomaga i ma być tak dobrana, aby przy niskich temperaturach się załączały. Załączały i wspomagały, ale nie zastępowały pompy.Jak dla domu o zapotrzebowaniu 4,5kW przy - 16C zaaplikujemy pompę o mocy 10kW lub większą (żeby grzałki się nie uruchamiały), to jak ta pompa będzie pracować przy +7C? Taktowanie, że aż "miło". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 17.02.2015 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 a no faktycznie..czyli 7kW brać? cena różni się jedynie 800zł ,a sprzedawca twierdzi ,że to sprężarki inwenterowa i ona sama ustala moc stąd też brak problemu taktowania PC to prawda? Żadna pompa nie ma mocy minimalnej = 0. moc minimalna w zaleznosci od typu i producenta jest w zakresie 22-25% mocy znamionowej, jezeli obciązenie cieplne budynku dla okreslonej temp bedzie mniejsze niz moc minimalna to pompa bedzie taktowała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2015 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Ja pójdziemy tym tropem, to i 9kW będzie mało. Grzałki to nie tragedia. Pompa się nimi wspomaga i ma być tak dobrana, aby przy niskich temperaturach się załączały. Załączały i wspomagały, ale nie zastępowały pompy. Jak dla domu o zapotrzebowaniu 4,5kW przy - 16C zaaplikujemy pompę o mocy 10kW lub większą (żeby grzałki się nie uruchamiały), to jak ta pompa będzie pracować przy +7C? Taktowanie, że aż "miło". Dlaczego piszesz o 4,5kW jak krzychu wspomina o 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gdynia1719510996 17.02.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Dlatego, ze sam to podał:http://cieplowlasciwie.pl/wynik/lxo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 A to przepraszam - zaistniało nieporozumienie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 17.02.2015 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 hmm..to żeby było dobrze to Waszym zdaniem jaką moc powinienem wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 17.02.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Jeśli ufasz temu co obliczyłeś to potrzebujesz około 5,5 kW przy -16. Ja w twoim przypadku dobrał bym taki który przy -7 zapewnił by mi grzanie bez grzałek czyli z parametrem -7/35 5 kW, dla zwykle podawanych parametrów czyli 7/35 będzie to pewnie około 7-8 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 17.02.2015 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 ok dzięki:) moc już znam,a co myślicie o tych PC Panasonica all in one? sprzedawca zachwala koszt około 2tys drożej na całym zestawie z usługą podłaczenia.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.02.2015 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 ok dzięki:) moc już znam,a co myślicie o tych PC Panasonica all in one? sprzedawca zachwala koszt około 2tys drożej na całym zestawie z usługą podłaczenia.. Jako instalator nie preferuje tego rozwiązania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość krzychu85 17.02.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 można jakieś szczegóły? ps.jest ktoś na forum z okolic Szczecina co robi OZC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 17.02.2015 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Po co zaraz z okolic Szczecina? Odezwij sie do asolta z FM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 17.02.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 Jako instalator nie preferuje tego rozwiązania A co sądzisz o zestawie Panasonica monoblock 9kW 1f? Jest jakaś różnica między splitem, poza tą że mono napełniony fabrycznie, więc mniejsze ryzyko nieprawidłowego montażu? Z drugiej strony- większe kradzieży całego zestawu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkm silesia 17.02.2015 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2015 A co sądzisz o zestawie Panasonica monoblock 9kW 1f? Jest jakaś różnica między splitem, poza tą że mono napełniony fabrycznie, więc mniejsze ryzyko nieprawidłowego montażu? Z drugiej strony- większe kradzieży całego zestawu.... Monoblok to do Hiszpanii albo Włoch raczej ryzykowna sprawa w naszym klimacie oczywiście można c.o. napełnić glikolem albo "zrobić wymiennik" ale to wszystko odbije się na sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts