Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trochę Cię podpuszczać

O ile wzrósłby Ci rachunek za CO bez PC w tan sezon

Do 3000 KWh 999zl.

;)

z punktu widzenia ekonomii albo PC, albo rekuperator (przynajmniej w dobrze ocieplonym domu). ale nie wyobrażam sobie nowego domu (mojego, bo połowa społeczeństwa neguje WM nie wiedząc na czym polega odzysk ciepła) bez rekuperatora nawet gdybym miał PC :)

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6777245

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z punktu widzenia ekonomii albo PC, albo rekuperator (przynajmniej w dobrze ocieplonym domu). ale nie wyobrażam sobie nowego domu (mojego, bo połowa społeczeństwa neguje WM nie wiedząc na czym polega odzysk ciepła) bez rekuperatora nawet gdybym miał PC :)

Skoro policzyłem 1000kwhx3 to jasne ze z rekuperatorem

Co do samego rekuperator to i Ja bym go nadal montowal nawet gdybym w nowym domu chciał ekogroszek, gaz czy coś innego.

Dla mnie komfort delikatnej i ciągłej wymiany powietrza w nocy jest bezcenny

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6777464

Mam szybkie pytanie - prośba o radę - do 20 marca Panasonic zwraca 1000 zł jeżeli kupi się ich pompę ciepła.

W kwietniu tynkuję dom - posadzki będą pewnie w czerwcu, więc uzbrojenie "kotłowni" najwcześniej w lipcu - czy opłaca się zapłacić już teraz te kilkanaście tysięcy i zamrozić pieniądze na kilka miesięcy czy może lepiej zaczekać do jesieni i wtedy szukać pompy? Czy do tego czasu planowane są jakieś nowości na rynku albo coś co przemawia za tym, żeby wstrzymać się z zakupem?

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6778937

jak kupować PC to jest najlepszy okres, do tego promocja która i taj zostałą przedłużona, taniej nie będzie :(

bedzie tylko drożej jak podniosą ceny, pewnie nowy model będzie z nowym sterownikiem podświetlanym ale cena też wyższa

a jaki model ?

Mam szybkie pytanie - prośba o radę - do 20 marca Panasonic zwraca 1000 zł jeżeli kupi się ich pompę ciepła.

W kwietniu tynkuję dom - posadzki będą pewnie w czerwcu, więc uzbrojenie "kotłowni" najwcześniej w lipcu - czy opłaca się zapłacić już teraz te kilkanaście tysięcy i zamrozić pieniądze na kilka miesięcy czy może lepiej zaczekać do jesieni i wtedy szukać pompy? Czy do tego czasu planowane są jakieś nowości na rynku albo coś co przemawia za tym, żeby wstrzymać się z zakupem?

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6779103

Nie wiem jak jest u Panasonica-a ale inne firmy pod groźba utraty gwarancji nakazują montaż Pci zraz po zakupie jednostki.

Firma instalatorska (z autoryzacją od Panasonica) dowiadywała się u producenta i przekazała mi, że nawet dopuszczają coś takiego, że kupuję teraz, montują w lipcu i dopiero od momentu montażu zaczyna się liczyć gwarancja na pompę.

jak kupować PC to jest najlepszy okres, do tego promocja która i taj zostałą przedłużona, taniej nie będzie :(

bedzie tylko drożej jak podniosą ceny, pewnie nowy model będzie z nowym sterownikiem podświetlanym ale cena też wyższa

a jaki model ?

Chcę kupić SDC 9kW - WH-UD09FE5/WH-SDC09F3E5 (wydajność nominalna 9kW; zasilanie 1~;230V; grzałka el. 3kW) za 17200 zł z montażem freonowym.

A wiadomo czym się będzie różnił nowy sterownik? Warto czekać i dopłacać?

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6779331

Witam,

Chciałby poradzić się w sprawie powietrznej pompy ciepła do domu o powierzchni 140 m2, w całości ogrzewany podłogówką, wyliczone obciążenie domu to 6,7 kW. Zrezygnowałem z komina w kotłowni, więc inny sposób ogrzewania w tej chwili nie wchodzi w grę.

W tej chwili dom mam w SSZ, powoli robią się instalację, więc być może na pompę jest jeszcze za wcześnie, ale kuszą mnie zimowe promocje od Panasonica. Kiedy warto instalować pompę - z jednej strony dobrze byłoby mieć już płytki w "kotłowni", a z drugiej ciężko wygrzać wylewki bez źródła ciepła - jak sobie z tym poradzić?

Dostałem kilka ofert na pompy ciepła, w różnych konfiguracjach - poniżej podaje ceny z montażem i 8% VAT, które mi zaoferowano - w wypadku Panasonica uwzględniam promocję i zwrot 1000 zł:

1. Panasonic T-CAP WH-UX09FE5/WH-SXC09F3E5 (wydajność nominalna 9kW; zasilanie 1~;230V; grzałka el. 3kW) - 21 437,00 zł

2. Panasonic T-CAP WH-UX09FE8/WH-SXC09F9E8 (wydajność nominalna 9kW; zasilanie 3~;400V; grzałka el. 9kW) - 25 244,00 zł

3. Panasonic WH-UD09FE5/WH-SDC09F3E5 (wydajność nominalna 9kW; zasilanie 1~;230V; grzałka el. 3kW) - 16 739,00 zł

4. Panasonic ALL IN ONE WH-UD09FE5/WH-ADC0309G3E5 (wydajność nominalna 9kW; zasilanie 1~;230V; grzałka el. 3kW; zbiornik zintegrowany ze stali nierdzewnej 200l) - 23 160,68 zł

5. Daikin Altherma ERLQ008CV3/EHVX08S18CV3 (wydajność nominalna 8kW; zasilanie 1~;230V; grzałka el. 3kW; zbiornik zintegrowany 180l) - 24 003,00 zł

6. Daikin Altherma ERLQ008CV3/EHVX08S26CV3 (wydajność nominalna 8kW; zasilanie 1~;230V; grzałka el. 3kW; zbiornik zintegrowany 260l) - 24 966,90 zł

Do pomp 1, 2, 3 muszę dodatkowo dokoptować zbiornik CWU - proponowano mi Panasonic WH-TD20E3E5 (stal nierdzewna, pojemność 200l) za 5 292,00 zł, ale równie dobrze mogę samemu coś kupić i instalatorzy mi to zamontują przy okazji pompy - np polecany na forum Galmet Maxi 300 l za około 3 000,00 zł. Zbiornik potrzebny mi jest do obsługi 4 osobowej rodziny (2 dorosłych + 2 dzieci) - z obecnego zużycia w mieszkaniu - ok. 4,5 m3 miesięcznie wychodzi 150 l dziennie - nie wiem czy zbiornik 200 l nie byłby na styk - w końcu dzieci rosną.

Początkowo byłem zdecydowany na Altherme ze zbiornikiem 260 l, ale promocja na Panasonica dała mi do myślenia, więc mam dylemat co wybrać:

1. Czy warto brać zbiornik CWU firmowy z Panasonica (z nierdzewki) czy można śmiało zaoszczędzić 2300 zł i wybrać Galmeta (co prawda emaliowany, ale chyba tak szybko nie zerdzewieje?)

2. Najbardziej kusi mnie Panasonic SDC + Galmet 300 l - w sumie wychodzi 19 800,00 zł - bardzo rozsądna kwota - tylko czy ta pompa to dobry pomysł dla mojego domu położonego na Podlasiu (IV strefa)? Czy da sobie radę z ogrzaniem domu i ciepłej wody? Czy dobrze zrozumiałem, że w wypadku kiedy pompa nie da rady to włączą się grzałki i pomogą dobić do potrzebnych 9 kW?

3. Czy może lepszym pomysłem jest T-CAP - wersja trójfazowa jest wg mnie zbędnym wydatkiem, a za jednofazową z np Galmetem zapłacę 24 500 zł - prawie 5000 zł więcej niż za pompę SDC - warto?

4. A może warto popatrzeć na Altherme - pewnie ma jakieś zalety, których mogłem nie zauważyć?

Być może komuś to pomoże - ostatecznie wybrałem pompę Panasonica WH-UD09FE8 / WH-SDC09F3E8 (wydajność nominalna 9kW; zasilanie 3~;400V; grzałka el. 3kW) za którą zapłaciłem 20 222,00 zł wraz z montażem freonowym, już po uwzględnieniu promocji Panasonica.

Przeważyła wysoka wydajność przy niskich temperaturach (trochę mniejsza niż T-CAP, ale niewiele - mam nadzieję, że uda mi się grzać przez większość sezonu w II taryfie) oraz zasilanie trójfazowe - zdecydowałem się dopłacić do trochę droższego wariantu. Montaż planuję za kilka miesięcy - po tynkach i wylewkach, napiszę jak się sprawuje w jednym z zimniejszych rejonów kraju :)

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6785970

Na stronie Hewalexu znalazłem taki zapis:

Na podstawie dotychczasowych pytań klientów zostało wyodrębnionych kilka kwestii związanych z eksploatacją pomp ciepła:

1) Czy lepiej jeśli pompa pracuje w drugiej taryfie na tańszym prądzie, czy w normalnej taryfie w ciągu dnia na cieplejszym powietrzu (pod warunkiem, że powietrze do pompy czerpiemy z zewnątrz budynku)?

Nie ma większej różnicy w kosztach eksploatacji, ponieważ niższa cena energii elektrycznej w tym przypadku jest też związana z niższą temperaturą powietrza zasilającego w nocy. Dużą zmianą w tym temacie mogą być taryfy specjalnie przygotowane dla pomp ciepła, jednak w momencie pisania instrukcji jeszcze nie było żadnych oficjalnych

komunikatów od zakładów energetycznych.

Co sądzicie?

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6787404

Na stronie Hewalexu znalazłem taki zapis:

Na podstawie dotychczasowych pytań klientów zostało wyodrębnionych kilka kwestii związanych z eksploatacją pomp ciepła:

1) Czy lepiej jeśli pompa pracuje w drugiej taryfie na tańszym prądzie, czy w normalnej taryfie w ciągu dnia na cieplejszym powietrzu (pod warunkiem, że powietrze do pompy czerpiemy z zewnątrz budynku)?

Nie ma większej różnicy w kosztach eksploatacji, ponieważ niższa cena energii elektrycznej w tym przypadku jest też związana z niższą temperaturą powietrza zasilającego w nocy. Dużą zmianą w tym temacie mogą być taryfy specjalnie przygotowane dla pomp ciepła, jednak w momencie pisania instrukcji jeszcze nie było żadnych oficjalnych

komunikatów od zakładów energetycznych.

Co sądzicie?

Ja na początku przygody z pompą to sprawdzałem i mi wychodzi, że zdecydowanie opłaca się grzać w drugiej taryfie. Owszem zużycie kWh jest wtedy większe, ale o ok 10-20%, za to cena prądu w moim przypadku jest 2x niższa, więc sumarycznie wychodzi to taniej i to sporo.

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6787494

Gość Arturo72

Nie ma większej różnicy w kosztach eksploatacji, ponieważ niższa cena energii elektrycznej w tym przypadku jest też związana z niższą temperaturą powietrza zasilającego w nocy.

Co sądzicie?

Jest spora różnica w kosztach eksploatacji na korzyść grzania tylko w taryfie nocnej.

W zeszłym sezonie(pierwszym) zużycie na c.o miałem 1900kWh w tym sezonie 1600kWh,w zeszłym sezonie miałem taryfę G11 z ceną 0,57zł,w tym sezonie mam G12W z ceną kWh 0,29zł,grzeje 100% w taniej taryfie,także policz sobie czy nie ma większej różnicy.

A ja mam mały i w miarę dobrze zaizolowany dom,w większych domach różnica będzie jeszcze większa.

Być może pompy Hewalex-a przy niskich temperaturach oferują słabą wydajność i stąd ich twierdzenie.

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6787628

Czesc, ktos mi moze podac orientacyjny koszt Pompy Ciepla powietrze-woda? co+cwu

Dom parterowy 140m2 powierzchni ogrzewanej.

Chodzi mi o koszt całej instalacji - PC+rurki+zasobnik+montaz etc

Powiedzmy, że 20 do 30 kawałków w zależności od szczegółów, a przede wszystkim tego, jak dobrze dom jest ocieplony.

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6787969

Gość Arturo72
Czesc, ktos mi moze podac orientacyjny koszt Pompy Ciepla powietrze-woda? co+cwu

Dom parterowy 140m2 powierzchni ogrzewanej.

Chodzi mi o koszt całej instalacji - PC+rurki+zasobnik+montaz etc

O niczym nie świadczy powierzchnia domu,przykład z życia,ja mam dom 118m2 a sąsiad 105m2,ja nie biorąc pod uwagę COP-u zużyłbym na ogrzewanie ok.4800kWh a sąsiad ok.10000kWh w mniejszym domu,ja potrzebowałbym pompę ok.7kW a on 10kW,różnica cenowa między pompami jest spora.

Także najpierw dowiedz się jakie masz obciążenie cieplne domu,dopiero potem pytaj się o koszt instalacji.

Jak rydzadam wyżej napisał od 20-30tys.zł.

Montaż to koszt 2-3tys.zł,zasobnik podobnie,reszta to pompa.

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6788272

Koledzy mam pytanie czy zakup pompy ciepła z montazem na 8% vat obejmuje jakby całą kotłownię? Mam na myśli wszystkie rurki, pompki, zaworki itp?

I ile moze kosztować sam montaż z tymi pozostałymi pierdołami a ile sama pompa?

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6788349

O niczym nie świadczy powierzchnia domu,przykład z życia,ja mam dom 118m2 a sąsiad 105m2,ja nie biorąc pod uwagę COP-u zużyłbym na ogrzewanie ok.4800kWh a sąsiad ok.10000kWh w mniejszym domu,ja potrzebowałbym pompę ok.7kW a on 10kW,różnica cenowa między pompami jest spora.

Także najpierw dowiedz się jakie masz obciążenie cieplne domu,dopiero potem pytaj się o koszt instalacji.

Dzieki za odpowiedz, na razie pytam wstepnie o szacunkowy koszt ile to mniej wiecej moze kosztowac.

Dom energooszedny dobrze ocieplony

Pompa mysle, ze w grnicach 8-9kW

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6788394

Gość Arturo72
Koledzy mam pytanie czy zakup pompy ciepła z montazem na 8% vat obejmuje jakby całą kotłownię? Mam na myśli wszystkie rurki, pompki, zaworki itp?

I ile moze kosztować sam montaż z tymi pozostałymi pierdołami a ile sama pompa?

Z reguły tak to bywa,że na wycenach jest całościowy koszt montażu ze wszystkimi pierdołami i akcesoriami do uruchomienia całego systemu,taki montaż to ok.2-3tys.zł zależnie od negocjacji cenowych ;)

https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6788479

aha jeszcze jedno, ta cena rozumiem, że jest bez podłogówki? ile około trzeba liczyć podglogówke dla 140m2?

Edytowane przez Busters
https://forum.murator.pl/topic/152379-pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda/page/771/#findComment-6790096