JTKirk 22.04.2015 05:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 e COP to dość marketingowe zagadnięcie. jak i wiele innych - np. sprawności rekuperatorów te podawane w ulotkach reklamowych nijak się mają do sprawności rzeczywistej całej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TycjanJ 22.04.2015 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Witam, jestem tu nowy i mam pytanko do fachowców z dziedziny PC. Wykańczam dom jednorodzinny pod Szczecinem dla 2 osób. Parter 110m2, na całej powierzchni ogrzewanie podłogowe, 15 cm styropianu pod posadzką + 40 m2 nieogrzewany garaż z kotłownią(planowane odcięcie ścian garażu od domu styropianem, chyba że ktoś ma lepszy pomysł to proszę o sugestie). Strop 10 cm + 20 cm wełna. Poddasze użytkowe ok 50m2. Planowane zagospodarowanie poddasza na graty plus ewentualne łóżko na nieplanowany najazd gości poza tym raczej nie będzie używane. Dach ocieplenie 20 cm + 5 cm wełna. Ściany domu stawiane z porothermu na piane, ocieplenie 20 cm styropian grafitowy. Planowana rekuperacja. Salon połączony z jadalnią i kuchnia. W salonie kominek zewnętrzny tupu koza. Zaznaczam że nie ma dla mnie problemu przeniesienie się w duże mrozy z sypialni do salonu i dogrzewanie kominkiem. Okna trzyszybowe, drewniane + rolety. Moje pytania brzmią:1. Którego Panasonica polecacie na te warunki? Ile kW, 1- czy 3 - fazowy?2. Jaki zbiornik? Myślę o GALMET 300l MAXI3. Jak dogrzać poddasze? W przyszłości myślę o zakupie ogniw fotowoltaicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.04.2015 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Wydawało mi się, że podawalem wyniki z okresu tygornia/miesiąca. Nie chce mi się szukać i sprawdzać jak to było. W każdym razie do COPa brakowało przepływu nominalnego powietrza i nie odliczaleś prądu obiegówki. Nie twierdzę, że to dobra pompa, ale COP to dość marketingowe zagadnięcie. Przepływ powietrza był wzrocowy - wlot króćcem z pomieszczenia, wylot fi 200 z dwoma łukami na dużym promieniu [kąt 45 stopni], długość rusy wylotowej 250 cm. Obiegówka jest w obudowie więc dlaczego mam ją odliczać skoro i tak o ile pamiętam wystarczyło, że działała na 1 biegu bo wyższe nie zwiększały przepływu [wpiąłem się w cyrkulację bojlera elastycznymi rurami karbowanymi 3/4" ze stali 316L - takimi jak są używane w solarach] ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 22.04.2015 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 jak i wiele innych - np. sprawności rekuperatorów te podawane w ulotkach reklamowych nijak się mają do sprawności rzeczywistej całej instalacji Zgadza się - podawana jest sprawność temperaturowa a przecież wilgotność ma tu duże znaczenie podobnie jak przy pompach PPC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert NIBE 23.04.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Oferuję wyliczenia w programie komputerowym NIBE VP DIM, gdzie dokładnie można dobrać optymalną pompę ciepła powietrze/woda. Przy doborze zbiornika musi Pan zwrócić uwagę czy Galmet będzie miał 0,27m2 na 1kW mocy pompy (a moc pompy latem będzie większa).Zapraszam do kontaktu mailowego: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cors 28.04.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Mam do Was prośbę o doradztwo. Powoli kończy się mój kocioł na ekogroszek i postanowiłem zamienić go na pompę ciepła powietrze woda. Budynek bez ogrzewania podłogowego o kubaturze 514m3 z wyliczonym EP=119kWh (m2*rok) Posiadam instalację rekuperatora i myślałem aby użyć pompy do chłodzenia latem pomieszczeń zamiast podłączania pod rekuperator klimatyzacji. Doradźcie proszę jaką pompę dobrać, jak wydać kasę z głową a nie ułańską fantazją, kogo możecie polecić ze Śląska jako instalatora. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 28.04.2015 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) Mam do Was prośbę o doradztwo. Powoli kończy się mój kocioł na ekogroszek i postanowiłem zamienić go na pompę ciepła powietrze woda. Budynek bez ogrzewania podłogowego o kubaturze 514m3 z wyliczonym EP=119kWh (m2*rok) Posiadam instalację rekuperatora i myślałem aby użyć pompy do chłodzenia latem pomieszczeń zamiast podłączania pod rekuperator klimatyzacji. Doradźcie proszę jaką pompę dobrać, jak wydać kasę z głową a nie ułańską fantazją, kogo możecie polecić ze Śląska jako instalatora. Dzięki EP to pewnie ze świadectwa charakterystyki energetycznej. najlepiej zrób OZC. możesz ewentualnie podać powierzchnię grzaną, ocieplenie, okna. może ktoś coś doradzi, ale bez OZC to będzie wróżenie z fusów EDIT: i jeszcze pytanie - ile pociągnął kocioł węglowy? Edytowane 28 Kwietnia 2015 przez imrahil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 28.04.2015 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Mam do Was prośbę o doradztwo. Powoli kończy się mój kocioł na ekogroszek i postanowiłem zamienić go na pompę ciepła powietrze woda. Budynek bez ogrzewania podłogowego o kubaturze 514m3 z wyliczonym EP=119kWh (m2*rok) Posiadam instalację rekuperatora i myślałem aby użyć pompy do chłodzenia latem pomieszczeń zamiast podłączania pod rekuperator klimatyzacji. Doradźcie proszę jaką pompę dobrać, jak wydać kasę z głową a nie ułańską fantazją, kogo możecie polecić ze Śląska jako instalatora. Dzięki Grzaniem CWU nie ochłodzisz budynku, wiem bo mam PPC do CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cors 29.04.2015 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 On jeszcze ciągnie, choć nieco przerdzewiały, ma prawie 10 lat ale wkurza mnie ten węgiel i jego obsługa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.04.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Cors słusznie robisz. Więcej czasu spędzisz z rodziną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cors 29.04.2015 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Mam już policzone, jak twierdzi audytor "7,5 kW jest obciążenie cieplne, źródło należy dobrać o mocy około 10-20% większej" - czyli jak w mordę strzelił 9kW Teraz może ktoś doradzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 29.04.2015 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Panasonic 9kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyoz 29.04.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Panasonic 9kw A dlaczego panasonic? Co tu jest jakieś lobby? Założyłem temat o buderusie wpl ar , który ma 25% lepszy COP od panasonica i wszyscy milczą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.04.2015 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 A dlaczego panasonic? Co tu jest jakieś lobby? Założyłem temat o buderusie wpl ar , który ma 25% lepszy COP od panasonica i wszyscy milczą. A czy ten lepszy COP wynika z informacji producenta, czy może obliczeń użytkownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jerzyoz 29.04.2015 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 A czy ten lepszy COP wynika z informacji producenta, czy może obliczeń użytkownika? Wątpię aby szwedzi podawali nieprawdziwe informacje. A różnica w COP jest znacząca dlatego zadałem na forum pytanie ale widzę, że i tak każdy wątek kończy się na panasonic w moim sąsiedztwie jest dimplex powietrzny ładne już 5,6 lat użytkownik zadowolony - nikt tu o tym nie pisze dziwne bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 29.04.2015 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Może dlatego, że o tych pompach wypowiadają się ich użytkownicy. Nie doszukiwałbym się żadnej sensacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 29.04.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 A dlaczego panasonic? Co tu jest jakieś lobby? Założyłem temat o buderusie wpl ar , który ma 25% lepszy COP od panasonica i wszyscy milczą. Napisz jeszcze cenę tego Buderusa i jaką ma sprężarekę tzn zapewne wiesz jak Panas przewymiarowal sprężareke, pewnie do 9kw Panasa byś musiał podać z min 11 kW Buderusa jak nie większa bo co zyskasz z copu przy +7 to stracisz w mróz. Jak te Buderusy 11kw chodzą poniżej 18 tys to można sie nim zainteresować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 29.04.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Założyłem temat o buderusie wpl ar , który ma 25% lepszy COP od panasonica i wszyscy milczą. Cierpliwości, jeśli jakiś użytkownik tego modelu się tu ujawni, to może coś Ci napisze. Chyba, że któryś z instalatorów coś rzeknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 29.04.2015 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 A dlaczego panasonic? Co tu jest jakieś lobby? Założyłem temat o buderusie wpl ar , który ma 25% lepszy COP od panasonica i wszyscy milczą. Jest jeszcze taki fajny parametr: stosunek ceny do jakości. Jeśli dany produkt ma ten parametr na świetnym poziomie względem konkurencji to nie potrzeba mu lobbingu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 29.04.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 A dlaczego panasonic? Co tu jest jakieś lobby? Założyłem temat o buderusie wpl ar , który ma 25% lepszy COP od panasonica i wszyscy milczą. Że tak się wyrażę .....to akurat nie ten temat który założyłeś . Twój jest tutaj; http://forum.muratordom.pl/showthread.php?237641-Buderus-wpl-ar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts