budokan 18.10.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Spytaj asolt-a, na pewno coś Ci podpowie. Zdanie Asolta już znam. A na forum chciałem zasiegnąc jeszcze kilku opinii. Nie zebym nie ufał ale taki niestety jestem nadgorliwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vieja74 18.10.2015 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Czyli radzicie iść w pompę ciepła ma to być pompa powietrze woda Dimplex LAK 14 ITR moje obawy dotyczą temperatur poniżej -5 stopni nie chciałbym żeby się okazało, że mamy grzejnik na prąd a takie miałem sygnały, że około zera to już tylko grzałki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 18.10.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 ja grzałek nie mam w ogóle i jakoś przy -24 stopni utrzymała zadaną temperaturę, ale mam trochę przewymiarowaną pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vieja74 18.10.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 1igor1 właśnie o takie opinie mi chodzi rzecz z życia wzięta... dziękuję mam nadzieję, że nie będzie to kolejna pomyłka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 18.10.2015 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2015 Witam Wszystkich szanownych forumowiczów:)Jestem na etapie wyboru PC ,skłaniam się ku Panasonic 7kW głownie bo jest polecana i cena przystępna.Mam wycenę PC STIEBEL ELTRON WPL 15 ACS czy ktoś może mi na temat tej PC powiedzieć?Sprzedawca zachwala ją i krytykuje Panasonica,ale tak naprawde żadnych konkretnych argumentów nie przedstawił.Panas 23.500 all in one na gotowo z podłaczeniem i uruchomieniemSTIEBEL ELTRON WPL 15 ACS 45 000 zł z buforem zbiornikiem podłaczeniem itp itd.Na panasa 5 lat gwarancji na tą drugą trzy,koszty dla mnie olbrzymie ale na siłę do dołożenia tylko czy jest sens?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 19.10.2015 00:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 witam wszystkich szanownych forumowiczów:) jestem na etapie wyboru pc ,skłaniam się ku panasonic 7kw głownie bo jest polecana i cena przystępna.mam wycenę pc stiebel eltron wpl 15 acs czy ktoś może mi na temat tej pc powiedzieć?sprzedawca zachwala ją i krytykuje panasonica,ale tak naprawde żadnych konkretnych argumentów nie przedstawił. Panas 23.500 all in one na gotowo z podłaczeniem i uruchomieniem stiebel eltron wpl 15 acs 45 000 zł z buforem zbiornikiem podłaczeniem itp itd. Na panasa 5 lat gwarancji na tą drugą trzy,koszty dla mnie olbrzymie ale na siłę do dołożenia tylko czy jest sens?? nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Idaredy 19.10.2015 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 Czy ktoś z Was ma zrobioną instalację z buforem ? Interesuje mnie jak rozwiązaliście kwestie pompy obiegowej do podłogówki (czy działa 24h czy tylko wtedy jak termostat załącza PC). Pytam bo drugi weekend z rzędu mam problem - teoretycznie po osiagnieciu zadanej temperatury termostat wyłącza PC, ale obiegówka dalej śmiga i ostatecznie w pomieszczeniach robi sie o ok 0,3-0,4 stopnia więcej.Z drugiej strony - np dzisiaj rano temperatura w domu nie osiagnęłą zadanej - brakuje ok 0,2-0,3 stopnia. Wydaje mi sie ze moze to byc spowodowane tym że pompa osiagnie temperature powrotu z bufora (mam ustawione na 27stopni) i przestaje grzac mimo ze termostat jej dalej każe, a podłogówka nie nadąża odebrać tego ciepła z bufora... I jeszcze jedno pytanie mi sie nasuwa - jak zmienić delte przy której pompa ma sie ponownie włączyć ? mimo nastawionej 27stopni to pompa nie włączyła sie ponownie mimo ze na powrocie bylo 25... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 19.10.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 dzięki za wyczerpującą odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyh 19.10.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 ja mam sterowanie w każdym pokoju osobno i siłowniki załączają daną pętlę jeśli jest niższa temperatura. pompa podłączona jest do bufora, czujnik temperatury wody w zbiorniku jest w 1/3 wysokości od dołu i jeśli ta temperatura spadnie poniżej jakiejś wartości(u mnie chyba 42oC) to załącza się pompa i grzeje do 47. każde piętro ma swój rozdzielacz i swoją pompkę obiegową. w podłodze płynie woda o temperaturze 30oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil_Idaredy 19.10.2015 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 strasznie wysoko grzejesz... u mnie 27 to juz goraco w domu.. ja mam sterowanie w każdym pokoju osobno i siłowniki załączają daną pętlę jeśli jest niższa temperatura. pompa podłączona jest do bufora, czujnik temperatury wody w zbiorniku jest w 1/3 wysokości od dołu i jeśli ta temperatura spadnie poniżej jakiejś wartości(u mnie chyba 42oC) to załącza się pompa i grzeje do 47. każde piętro ma swój rozdzielacz i swoją pompkę obiegową. w podłodze płynie woda o temperaturze 30oC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyh 19.10.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 grzeję wysoko, ponieważ bufor jest od razu z CWU i tam muszę grzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 19.10.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 zyhZatem PC pracuje cały czas z temperaturami na wyjściu od 42 do 47*C z powodu CWU, a za buforem masz tylko podłogówkę (bez grzejników)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyh 19.10.2015 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 nie, mam bufor 420l w tym 120l na CWU i tak pompa pracuje z tymi temperaturami, teraz podniosłem bo chłodno jest a żona lubi ukropiczny prysznic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M.Krk 19.10.2015 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2015 U mnie jest obiegówka między buforem a instalacją, załącza ją termostat pokojowy a PC startuje jak w buforku temperatura spadnie do 36*, ja mam niby osobny zasobnik na cwu, ale co z tego jak jest podpięty do bufora bo ma za słabą wężownice, tu niestety jest druga obiegówka którą też załącza sterownik taki co montują do eko, trochę lipa z nim bo ma spory rozrzut i słabą korektę, no i niestety ja mam 100% grzejniki, teraz PC chodzi tylko na taniej taryfie i o dziwo jeszcze nie marznę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobromil 20.10.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2015 nie, mam bufor 420l w tym 120l na CWU i tak pompa pracuje z tymi temperaturami, teraz podniosłem bo chłodno jest a żona lubi ukropiczny prysznic @ zyh jakiej firmy masz ten bufor, podaj jego nazwę i symbol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 21.10.2015 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 lepiej zawiesić jednostkę zewnętrzną czy postawić na fundamencie?jak to u Was wygląda plusy minusy są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 21.10.2015 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 nie, mam bufor 420l w tym 120l na CWU i tak pompa pracuje z tymi temperaturami, teraz podniosłem bo chłodno jest a żona lubi ukropiczny prysznic Zbiorniki buforowe c.o. z płaszczowym zasobnikiem cwu są często stosowane do PC, ale wówczas należy ładować je warstwowo (oczywiście jeśli masz odpowiednie króćce). Poprzez zawory przełączające ładujesz górną część zbiornika w trybie cwu (powrót tuż pod płaszczem), a w trybie c.o. ładujesz tylko dolną część zbiornika z niższa temperaturą. Rozwarstwienie temperatury pozwala utrzymać wyższą temp. w zasobniku, podczas gdy dół bufora pracuje tylko na c.o.. Szkoda cały sezon rzeźbić tak wysoką temperaturę na PC tylko z powodu cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyh 21.10.2015 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 @ Bobromilbufor mam firmy Lemet 400/120 z jedna wężownicą@clarnetogrzewanie w lecie to koszt 60kWh na miesiąc, to chyba nie za dużo:)@krzychu85PLlepiej postawić na postumencie, ponieważ drgania urządzenia zawsze będą się przenosić do domu każde załączenie pompy zauważysz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
map78 21.10.2015 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 lepiej postawić na postumencie, ponieważ drgania urządzenia zawsze będą się przenosić do domu każde załączenie pompy zauważysz:) Bzdura;) Trzeci rok wisi u mnie na ścianie i żadnego drgania nie przenosi. Oczywiście trzeba to odpowiednio zamontować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 21.10.2015 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2015 @zyh nie o lecie mówię tylko zimie. Nie ma żadnego sensu grzać pc do 47 stopni, żeby potem zbijać to na jakimś mieszaczu do 30 stopni dla zasilania podłogówki. Ale grzej jak Ci Pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts