rustin 23.11.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Nie nie rozumiem. Bo jeżeli tak można by wybierać i każda pompa spełni swoje zadania to po co ktoś płaci 30 tyś skoro można 10tyś ?Co do strefy klimatycznej to od kilku lat chyba w żadnej nie ma dużych mrozów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 23.11.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Taki panasonic o jaki pisał DomPrzyKalinowej i taki aby pracował w domu ok 150m2, czyli większość nowych domków. Pełno sprzecznych informacji , kosztów użytkowania i kosztów zakupu pompy. Dlaczego ? Bo biznes z PC jest w sumie mało znany Polakom To nie samochód gdzie szybko porównasz ceny jeśli tylko porównujesz to samo wyposażenie A bywa, że ten sam samochód zdolny Kowalski u zdesperowanego dealera kupi o 4000zł taniej niż Nowacki Ba Nowacki może kupić auto bez negocjacji w IX drożej od Kowalskiego w listopadzie który auto kupic 5000zł taniej na wyprzedaży rocznika i jeszcze bajerów za 3000zł wyciągnie. Znam osoby co w tym samy roku dali za moja PC 32 tys gdy ja płaciłem 24,5 Żeby było trudniej w tym samym roku były osoby co kupiły tą PC za 32 tys bez dotacji (choć była a Oni nie wiedzieli lub nie wstrzelili się w termin) a ja zapłaciłem mniej niż 18 tys. Są tacy co maja IS (sterownie www PC) i regulator pokojowy wszędzie i nie umieją tym sterować aby PC szła w 2taryfie a zasobnik mają 190L i wody do 3 prysznic i 1 wanny brakuje za co dali 40 tys a są tacy co mają PC z 1 termostatem na dom i święty spokój za 2x taniej i lepiej wykorzystują 2 taryfę. Długo by pisać. Z reszta baczny obserwator to wyłapie bo w tych kilku długich watkach o PC to wszystko jest opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 23.11.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Nie nie rozumiem. Bo jeżeli tak można by wybierać i każda pompa spełni swoje zadania to po co ktoś płaci 30 tyś skoro można 10tyś ? Co do strefy klimatycznej to od kilku lat chyba w żadnej nie ma dużych mrozów. no jeżeli tak pojmujesz strefe klimatyczną to ....... czytaj dużo o PC zanim sobie kupisz ten sam dom - dosłownie ten sam w I i V strefie w zależności do usytuowania do słońca i sąsiedztwa i np; 1 stC różna temperatura w domu to już spokojnie może byc zużycie energii o 50% różne. Mało???????? Nie wspomnę o porównywaniu tych samych metraży i idealnie tak samego ocieplenie jak 1 dom jest piętrowy a inny parterowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 23.11.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Nie nie rozumiem. Bo jeżeli tak można by wybierać i każda pompa spełni swoje zadania to po co ktoś płaci 30 tyś skoro można 10tyś ? Co do strefy klimatycznej to od kilku lat chyba w żadnej nie ma dużych mrozów. lukasza już Ci odpowiedział a map78 podpowiedział: Jak jesteś poważnie zainteresowany zakupem pompy to zacznij od OZC, potem dopasuj konkretną pompę do swojego przypadku Dwa domy stojące obok,identycznie jesli chodzi o architekturę, mają obciążenie cieplne odpowiednio jeden 3kW a drugi 8kW,w jednym pompa ciepła odpowiednia będzie w cenie 15tys.z a w drugim w cenie 25tys.zł.Masz różnicę. Pierwszy dom zużyje na ogrzewanie 1000kWh czyli 300zł a drugi 3000kWh czyli 1000zł.Masz różnicę. Dwa identyczne domy stojące obok siebie w tej samej strefie klimatycznej. Rozumiesz jak ważne jest teraz OZC ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 23.11.2015 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Nie nie rozumiem. Bo jeżeli tak można by wybierać i każda pompa spełni swoje zadania to po co ktoś płaci 30 tyś skoro można 10tyś ? Co do strefy klimatycznej to od kilku lat chyba w żadnej nie ma dużych mrozów. A dlaczego ktos kupuje autko, ktore kosztuje 50 tys a inny za 350 tys? Przeciez kazde z nich spelni swoje zadania. Sa oferty rozne, dla osob o roznej zamoznosci. Jest grupa osob ktora majac w garazu pompe za 80 tys czuje sie lepiej niz z pompa za 25 tys. Jak to mowia: "Twoj cyrk, Twoje malpy." Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztoff123 23.11.2015 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) Słuchajcie w zeszłym tygodniu wiercili mi otwór na pompę ciepła i leciała z niego jakaś straszana breja a do tego śmierdziała jak z szamba. Mój studniarz, p. Zenek nie wiedział o co chodzi i troche sie przestraszyłem bo wywiercił juz ładne pare metrów a kasuje mnie 150zł za metr. Oddałem wodę do badania w https://ekolabos.pl, zobaczymy co wyjdzie. Edytowane 23 Listopada 2015 przez Krzysztoff123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 23.11.2015 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) Słuchajcie w zeszłym tygodniu wiercili mi otwór na pompę ciepła i leciała z niego jakaś straszana breja a do tego śmierdziała jak z szamba. Mój studniarz, p. Zenek nie wiedział o co chodzi i troche sie przestraszyłem bo wywiercił juz ładne pare metrów a kasuje mnie 150zł za metr. Oddałem wodę do badania w https://ekolabos.pl, zobaczymy co wyjdzie. Wiesz co mi to śmierdzi ale czymś innym niż szambem- spamem. Edytowane 23 Listopada 2015 przez Tomaszs131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PaRa 23.11.2015 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Słuchajcie w zeszłym tygodniu wiercili mi otwór na pompę ciepła i leciała z niego jakaś straszana breja a do tego śmierdziała jak z szamba. Mój studniarz, p. Zenek nie wiedział o co chodzi i troche sie przestraszyłem bo wywiercił juz ładne pare metrów a kasuje mnie 150zł za metr. Oddałem wodę do badania w https://ekolabos.pl, zobaczymy co wyjdzie. I jak żyć w takiej niepewności ? Nie mieszajmy szamba z perfumerią ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 23.11.2015 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Witam, Panowie, wybierając pompę miałem dylemat pomiędzy Meetingiem 18kW EVI a Panasonikiem SDC 9kW 3F(wersja 1F jest dla desperatów, mocno za słaba), Najtaniej znalazłem opcję Panasonic 9kW 3F + CWU 300L + sprzęgło 200L za 30500zł brutto. Zaraz będzie mnóstwo opinii dlaczego sprzęgło 200L, więc tłumaczę co wiem na temat sprzęgła. Pompa obiegowa w pompach Panasonic ma 135W, i jej głównym zadaniem nie jest ciągnąć całą chawirę tylko dobierać tak prędkość (ma aż 7 biegów) by dopasować optymalnie przepływ przez pompę ciepła, i utrzymać deltę 5C. A z całym domem na minimalnym biegu sprężarki około 35% delta nie rzadko jest 10 -20C przy temp zewnętrznej +2C i wtedy można o D. rozbić wszystkie tabelki COP.A jak ma taka pompka dopasowywać optymalnie przepływ przez pompę skoro we wszystkich złych instalacjach by było taniej podpięto pod nią cały dom.!!! Różnicy w cenie między Meetingiem który ma przy -15C na zewnątrz około 9kW tak jak Panasonic SDC 9kW 3F było 7000zł, do tego przy panasoniku muszę robić co rok przegląd około 350zł, a różnica w wydajności to około 25%, czyli przy moim budynku zapłacił bym pewnie około 1803zł, Więc jest to o 601zł taniej, ale dochodzi mi przegląd raz w roku 350zł czyli zysk 251zł!!!!!Do tego nie wspomnę o cenach części do markowych urządzeń w razie awarii, 5x, 7x, 10x razy więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 23.11.2015 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Witam, Panowie, wybierając pompę miałem dylemat pomiędzy Meetingiem 18kW EVI a Panasonikiem SDC 9kW 3F(wersja 1F jest dla desperatów, mocno za słaba).... Sądzę,że to własnie Meeting i sprzęgło 200l przyczyniło Ci się do bardzo dużego zużycia energii,prawie 6000kWh w domu 118m2 przy pompie ciepła to lekko mówiąc bardzo dużo. Ja w takim samym powierzchniowo domu przez 2 ostatnie sezony nie przekroczyłem 3500kWh za c.o+cwu,bez sprzegła i mam pompkę obiegową 7 biegową ale na niej pisze 70W... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 23.11.2015 23:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Sądzę,że to własnie Meeting i sprzęgło 200l przyczyniło Ci się do bardzo dużego zużycia energii,prawie 6000kWh w domu 118m2 przy pompie ciepła to lekko mówiąc bardzo dużo. Ja w takim samym powierzchniowo domu przez 2 ostatnie sezony nie przekroczyłem 3500kWh za c.o+cwu,bez sprzegła i mam pompkę obiegową 7 biegową ale na niej pisze 70W... Opisz dokładnie swój dom jego lokalizację, oraz sprzęt którym grzejesz. Odpowiedź że podobnym domu jest dla mnie trochę za skromna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 23.11.2015 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Opisz dokładnie swój dom jego lokalizację, oraz sprzęt którym grzejesz. Odpowiedź że podobnym domu jest dla mnie trochę za skromna. Dom 118m2,zapotrzebowanie 40kWh/m2/rok,na c.o w pierwszym sezonie 1900kWh w drugim 1700kWh,temp.w domu min.22,5st.C,100% w taniej taryfie,T-CAP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 23.11.2015 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 Dom 118m2,zapotrzebowanie 40kWh/m2/rok,na c.o w pierwszym sezonie 1900kWh w drugim 1700kWh,temp.w domu min.22,5st.C,100% w taniej taryfie,T-CAP. Dobrze liczysz: 40kWh/m2/rok ???? Chyba 40W/m2 raczej ???? Sprawdź dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 23.11.2015 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 no i od kiedy do kiedy liczysz sezon??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 23.11.2015 23:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 no i od kiedy do kiedy liczysz sezon??? Od momentu włączenia ogrzewania do momentu wyłączenia ogrzewania,czyli wiem dokładnie kiedy zaczynam grzać i wiem kiedy kończę grzać,cwu cały rok. Dobrze liczysz: 40kWh/m2/rok ???? Chyba 40W/m2 raczej ???? Sprawdź dobrze Wiem co mówię,zapotrzebowanie na ciepło to 40kWh/m2/rok dla temp.21st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 23.11.2015 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 No to masz dom energooszczędny NF40!!!Dlaczego porównujesz go z moim? Ja ma jakieś 120kWh/m2/rok!!!!Jak tak to itak dużo Ci ogrzewanie wychodzi. Zapotrzebowanie domu 4720kWh/rok a zużycie 3500kWh ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 23.11.2015 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 No to masz dom energooszczędny NF40!!! Dlaczego porównujesz go z moim? Ja ma jakieś 120kWh/m2/rok!!!! Jak tak to itak dużo Ci ogrzewanie wychodzi. Zapotrzebowanie domu 4720kWh/rok a zużycie 3500kWh ??? W nowym domu nie sadzę,żeby było takie zapotrzebowanie jakie ty masz a z tego co wiem masz nowy dom, i to w miarę dobrze ocieplony. 3500kWh z cwu gdzie na c.o jest 1700kWh a zapotrzebowanie było liczone dla 21st.C a utrzymuje min.22,5st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 23.11.2015 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 W nowym domu nie sadzę,żeby było takie zapotrzebowanie jakie ty masz a z tego co wiem masz nowy dom, i to w miarę dobrze ocieplony. 3500kWh z cwu gdzie na c.o jest 1700kWh a zapotrzebowanie było liczone dla 21st.C a utrzymuje min.22,5st.C Ty trochę nie wiesz o czym piszesz, mam ciepłomierz i poszedłem sobie zobaczyć, mam go założone jakiś czas po uruchomieniu pompy i już mam 35GJ!!!! tj 9722kWh!!! Więc my znamy chyba jakieś inne matematyki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ktosik 23.11.2015 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 (edytowane) Ty trochę nie wiesz o czym piszesz, mam ciepłomierz i poszedłem sobie zobaczyć, mam go założone jakiś czas po uruchomieniu pompy i już mam 35GJ!!!! tj 9722kWh!!! Więc my znamy chyba jakieś inne matematyki łącznie z cwu,zodze się. A samo ogrzewanie ? Bo coś mi nie pasuje,bo mówisz,że masz wyliczone OZC na 15000kWh co jest bzdurą bo wpakowałeś do tego cwu a tak OZC nie liczy: Zapotrzebowanie budynku wg OZC jest na poziomie trochę wyższym bo 15700kWh,więc COP wychodzi trochę lepiej 15700/5779= 2,71 Czyli na ON/OFF nie jest tak źle A tak wogóle to masz już tą pompę 3 lata czyli od 2012r... Jestem użytkownikiem Meeting 18kW powietrzenej i jestem zadowolony, działa mi już 2 lata, z budynkiem 160m2. Z 2014r. a w 2013r dom swój miałeś jeszcze w SSO.. Swój domek dopiero buduję ( na chwilę obecną surowy otwarty),. Z 2013r Powierzchnia ogrzewana 118,6m2, w całości podłogówka. Z 2015r To gdzie ta pompa działa i czy działa wogóle ?? Bo raz piszesz 118m2,drugi raz 160m2,trzeci raz stary klocek... Nie ładnie Edytowane 24 Listopada 2015 przez Ktosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DomPrzyKalinowej 24.11.2015 00:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 podaj @ wyślę Ci zdjęcie ciepłomierza i licznika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts