Ktosik 24.11.2015 00:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) podaj @ wyślę Ci zdjęcie ciepłomierza i licznika Z jakiego domu ? Obecnego 118m2,czy z budowanego 160m2 czy od rodziców ze starego klocka 190m2 gdzie miiting też śmiga Edytowane 24 Listopada 2015 przez Ktosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 24.11.2015 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 24.11.2015 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 (edytowane) U mnie identyczny dom identyczne ocieplenie i zapotrzebowanie bez cwu 11300kWh.Dam lepsze okna niż mi liczono to może trochę spadnie ,pompę będe zakładał Panasonica all in one 7kW 22brutto(znalazłem taniej:) ) licze rachunki na poziomie 1800zł przy takim samym podziale ,noc/dzień.Chociaż fakt może i tak Ci wychodzi tragedii nie ma ważne ,że ciepło w domu:) Edytowane 24 Listopada 2015 przez krzychu85PL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 24.11.2015 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Witam,jako ze pompa zasila op niskotemperatowo,chciałbym cos wiedzieć na temat temperatury cwu,czy taka sma jak na op,czy można jakoś podbić wyżej niż na op,itd,itd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.11.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Witam,jako ze pompa zasila op niskotemperatowo,chciałbym cos wiedzieć na temat temperatury cwu,czy taka sma jak na op,czy można jakoś podbić wyżej niż na op,itd,itd... Pompa ciepła ma 2 osobne i niezależne tryby pracy,jeden na c.o a drugi na cwu,jeśli jest ustawiona na tryb pracy na c.o to utrzymuje max.zadaną temp.zasilania np.35st.C ale jesli przechodzi w tryb pracy cwu sama podnosi automatycznie temp.zasilania do max.w moim przypadku do 57st.C To w jakim trybie chcemy żeby pracowała i w jakim czasie decydujemy sami i ustawiamy na sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek188 24.11.2015 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Ok,a jest możliwość żeby grzalo co i cwu jednocześnie?niezależnie od siebie,w różnych temperaturach?i np. o 18 wyłącza się co i włącza cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.11.2015 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Ok,a jest możliwość żeby grzalo co i cwu jednocześnie?niezależnie od siebie,w różnych temperaturach?i np. o 18 wyłącza się co i włącza cwu? W Panasie nie ma takiej możliwości i chyba w żadnej innej pompie też nie ma ale nie zauważyłem z tego tytułu żadnych niedogodności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 27.11.2015 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 co ile macie rozłożone rurki podłogówki w domu przy zasilaniu PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.11.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 co ile macie rozłożone rurki podłogówki w domu przy zasilaniu PC? Od 10cm do 20cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 27.11.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Ok,a jest możliwość żeby grzalo co i cwu jednocześnie?niezależnie od siebie,w różnych temperaturach?i np. o 18 wyłącza się co i włącza cwu? chyba wszystkie urządzenia grzewcze maja priorytet CWU - nie grzeje się jednocześnie, ale jak grzeje się CO i trzeba zagrzać CWU, to przełącza się na CWU i wraca do grzania CO po nagrzaniu CWU. A to jak to wygląda w szzegółach, to zależy od sterowania - bo inaczej wygląda to przy sterowaniu pogodowym a inaczej przy pokojowym,a jeszcze trochę inaczej przy sterowaniu temperaturą wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.11.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 co ile macie rozłożone rurki podłogówki w domu przy zasilaniu PC? U mnie jest 10 do 30 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 27.11.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 a możecie powiedzieć jakie odległości w jakich pomieszczeniach?Instalator proponuje mi co 15cm w całym domu nie wiem czy tak będzie ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.11.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) A powiedz mi co ci da jak są rurki u mnie rozłożone. Twój dom może mieć diametralnie różne potrzeby w poszczególnych pomieszczeniach niż mój. Żeby się tego dowiedzieć to trzeba zrobić rzetelne (podkreślam rzetelne nie takie z aledrogo za 50 zł) OZC dla twojego domu (temu z projektu za bardzo bym też nie ufał) a potem na podstawie tego projekt podłogówki.Ale jak już wybrałeś pompę to rozumiem że takowe masz już zrobione czyli połowa drogi za tobą. Edytowane 27 Listopada 2015 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
schizo85 27.11.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) Dokładnie, zrób OZC i do niego projekt podłogówki jeszcze i dopiero "będzie pan zadowolony". Bez tego później trzeba będzie regulować na rotatometrach. Da się to zrobić ale po co przepłacać za rurki i większy rozdzielacz. U mnie jest 10 w łazienkach, narożnych pokojach 20cm, a w pokojach z jedną ścianą zewnętrzną co 25, plus strefa brzegowa przy ścianach zewnętrznych. Mimo że liczyłem to dla 20 stopni w domu to utrzymuję ponad 22 a nie zauważyłem żebym musiał wysoko podnosić krzywą grzewczą. Edytowane 27 Listopada 2015 przez schizo85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 27.11.2015 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 ozc mam na 6,1,kW obliczone,wiem że powinno sięzrobić projekt podłogówki,ale to znowu koszty ,instalator mówi ,że w tej samej cenie może rozłożyć mi rurki co 10cm ,ale to jest bez sesnu.Rurki to 18mm jeśli to ma jakieś znaczenie.Nie mogę zrozumieć co mi daje ten projekt oprócz kilku stów mniej w portfelu.Czy rozkładając co 15cm będę generował jakieś straty?proszę mi to wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 27.11.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 To jak masz OZC to popatrz teraz czy każde pomieszczenie ma takie samo zapotrzebowanie na m2. Jeśli tak to dawaj tak samo wszędzie ale jeśli nie to przemyśl dlaczego rurki miały by być rozstawione wszędzie tak samo. A abstrahując jeszcze od tematu to w łazience raczej na pewno 15 cm to będzie za rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 27.11.2015 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 co ile macie rozłożone rurki podłogówki w domu przy zasilaniu PC? Łazienki 10, kuchnia 15, pokoje 25, garaż 60 - wszystko to według wcześniejszych obliczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 27.11.2015 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 ... a jak już nie chcesz komplikować sobie życia projektem, to daj w łazienkach 10, a w całej reszcie 15, a pętle nie dłuższe niż 100m, resztę dostroisz na rozdzielaczach, dlatego weź takie z rotametrami, co Ci pokażą ile na jaką pętlę leci wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.11.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 u mnie cały dom 10 cmi widzę z tego powodu same plusy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 27.11.2015 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 Witam. Zamontowano u mnie pompę Atlantica. Dzis zauwazylem ze dość mocno drga wentylator. Trzęsie nieźle obudową . Wczoraj tego nie było. Czy to normalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts