Budujący Radom 08.12.2015 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Doradźcie co zrobić. Obecnie wygrzewam posadzki . Temperaturę zadałem ręcznie na 43st. Jutro glazurnik kleił będzie płytki podłogowe.Co zrobic w takim układzie bo wiem że podłogówka powinna byc wyłłączona do płytek podłogowych. Czy całkiem wyłączyć pompe i niech sie sama podłoga wychładza czy zadac temp. jakąś niską np. 20st. i niech sobie na takiej temp. chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 08.12.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 To masz problem. Wygrzewanie polega na tym że stopniowo najpierw podnosisz a potem stopniowo obniżasz. Nie robi się tego że szast prast i już. Jak dobrze pamiętam to taki cykl trwa kilkanaście dni a nie dwa czy trzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.12.2015 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Doradźcie co zrobić. Obecnie wygrzewam posadzki . Temperaturę zadałem ręcznie na 43st. Jutro glazurnik kleił będzie płytki podłogowe. Co zrobic w takim układzie bo wiem że podłogówka powinna byc wyłłączona do płytek podłogowych. Czy całkiem wyłączyć pompe i niech sie sama podłoga wychładza czy zadac temp. jakąś niską np. 20st. i niech sobie na takiej temp. chodzi? A wygrzałeś już jastrych? Jeśli nie to radzę wpierw dokończyć wygrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 08.12.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 Długość wygrzewania posadzki zalży od jej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 08.12.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2015 A wygrzałeś już jastrych? Jeśli nie to radzę wpierw dokończyć wygrzewanie. Powiem tak. Ogrzewanie chodzi 1,5tyg. Jakieś 5 dni chodziło na 17st. zasilania. Dopiero pozniej dogrzebałem sie do recznych ustawień wygrzewania jastrychu. I zaczalem wpuszczać wyzsze temp. 26, 31,38, 43st./dzień Jastrych wyglada na suchy. Jak cos na nim położe to na drugi dzięn nie ma plamy mokrej. Zrobiłem tak że temp. zasilania dzis zmniejszyłem do 31st. i zakreciłem tą pętlę na ktorej jutro będa kładzione płytki (kuchnia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 09.12.2015 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 a ja z innej beczki,zabezpieczaliście może jakoś instalację elektryczną do PC ?? przed burzami i różnymi skokami napięcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 09.12.2015 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2015 a ja z innej beczki,zabezpieczaliście może jakoś instalację elektryczną do PC ?? przed burzami i różnymi skokami napięcia? Nigdy nie wiadomo, w przepięciówkę warto zainwestować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzychu85PL 10.12.2015 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2015 a robiłeś instalację odgromową?tą przepięciówkę montuje się dla całego domu czy tylko gdzieś po drodze do PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repert 11.12.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Zastanawiam sie właśnie nad tym żeby sprawić sobie taką pompę ciepła, na arcontg.pl widziałem tego trochę, ale nie wiem czy warto? Ma ktoś z tym jakieś większe doświadczenie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.12.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 a robiłeś instalację odgromową?tą przepięciówkę montuje się dla całego domu czy tylko gdzieś po drodze do PC? Nie mam instalacji odgromowej, przepięciówke mam założoną tylko w kotłowni na Pci i reku. Oczywiście możesz założyć przepięciówke na cały dom ale to już są wyższe koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swiergol.t 13.12.2015 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 (edytowane) Witam pragnę nadmienić o ważnej rzeczy żeby podłogówka przeważnie w połączeniu z jakimiś grzejnikami działała w miarę przyzwoicie potrzebujemy co najmniej 45 stopni czasami więcej więc jeśli uda nam się zrobić instalacje całkowicie niskotemperaturową to wtedy pompa ciepła powietrza robi się bardzo opłacalna a za cenę odwiertów lepiej zainwestować w maty kapilarne które można dać w sufit,ścianę bezpośrednio w tynku w ten sposób uzyskamy instalację która będzie potrzebowała od 25 do 30 jest różnica prawda no i przy okazji otrzymujemy ciepło w naszym domku,zdrowy klimat,suche ściany i rogi oraz chłodzenie latem bez klimatyzacji czyli ez pyłków itd.Zrobiłem już kilka domów w tej technologi,Teraz będę robił też taki budynek chyba dom w truskawkach.Zainteresowanych odsyłam na stronę MODEROWANO Dom jest na śląsku i prawdopodobnie będzie 1 pokój pokazowy na wiosnę. Edytowane 13 Grudnia 2015 przez finlandia Reklamy są niezgodne z regulaminem forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.12.2015 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2015 ja przy 3 osobowej rodzinie mam zasobnik 300 litrówwodę grzejemy do 44-45stopraz na dobę i nam to starczaczy zasobnik 200 litrowy byłby wielkim minusema może ktoś podzieli się z doświadczeniami przy 3 osobowej rodzinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leone 15.12.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Ja również przy 3 osobach grzeję latem raz na dobę do 44*, zimą graję półtorej godziny nocą i 40 min w okienku dziennym. To grzanie w dzień jest zazwyczaj niepotrzebne ale zdarza się że żona chce wieczorem gorącą kąpiel (wanna ponad 300l). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 15.12.2015 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 eh to zależy kto jaką wodę lubi, moja jest ciepłolubna woda 45C to taka w sam raz, poniżej to woda zimna ... mam baniak 250l i raz na dobę się grzeje, wystarcza... na 2 osoby, na 3 mogłoby być mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asaselllo 15.12.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Ja grzeję 2 razy dziennie do 49 st.C. 4-osobowa rodzina z żoną, która lubi się wyparzać we wrzątku. Zużycie średniomiesięczne wody to 23m3. Masakra.A tak na marginesie jak to jest, że przy temperaturze wody, która mnie wprost parzy, kobieta uznaje za "znośną" ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 15.12.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 ja przy 3 osobowej rodzinie mam zasobnik 300 litrów wodę grzejemy do 44-45 stop raz na dobę i nam to starcza czy zasobnik 200 litrowy byłby wielkim minusem a może ktoś podzieli się z doświadczeniami przy 3 osobowej rodzinie? Przy 5-obobowej rodzinie wystarczał mi zasobnik 150 litrów grzany do 42-43 wyłącznie w taniej taryfie: 22-6 + 13-15, ale nie używaliśmy wanny, tylko codziennie prysznic 5 osób. Zużycie łączne wody (c+z) w naszym domu to 10-11 m3/m-c. Każdy ma inne gusta i jeden woli wannę, inny moczyć się pod prysznicem pół godziny, ale z MOJEGO punktu widzenia 200 litrów spokojnie wystarczy dla nawet pięciu osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myjk 15.12.2015 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 (edytowane) Ja grzeję 2 razy dziennie do 49 st.C. 4-osobowa rodzina z żoną, która lubi się wyparzać we wrzątku. Zużycie średniomiesięczne wody to 23m3. Masakra. A tak na marginesie jak to jest, że przy temperaturze wody, która mnie wprost parzy, kobieta uznaje za "znośną" ? Nie wiem, ale moja żona też tak ma. Leży w wannie pół godziny, ja do Niej czasem włażę i woda mnie PARZY, że nie jestem w stanie tyłka zmoczyć. Kiedyś zmierzyłem, że moja żona jest w stanie wytrzymać w wannie z wodą o temp. 51sC. Oczywiście nie po szyję, tylko "do połowy" że cycków nie kryje. Czerwona jest jak rak po wrzuceniu do gara z wrzątkiem, ale twardo siedzi i jeszcze się cieczy. Jakiś czas temu na grupie budowlanej na usenecie się dziwili, jak to w ogóle możliwe... A tu proszę, moja żona nie jest jedyna. Zresztą pod prysznicem jest czasem podobnie. Wchodzę do łazienki, a tam atmosfera jak w Zakopanem w czasie zimy. Powietrze można kroić nożem, a kabina prysznicowa płonie... Aha, ja grzeję małą termę prądem, ale wysoko. Edytowane 15 Grudnia 2015 przez Myjk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 15.12.2015 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 no to jest nas więcej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Budujący Radom 15.12.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 Podpowie ktos jak włączyc w Atlanticu grzanie w 2 taryfie?Narazie chodzi cały czas w trybie komfort.Próbowałem ustawić 1faza zał. i ustawić godzinę na 22 to 1faza wył. mogę ustawic tylko do 24 z nastawą skokową co 10min.Pompe mam 1fazową 6kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 15.12.2015 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2015 A tak na marginesie jak to jest, że przy temperaturze wody, która mnie wprost parzy, kobieta uznaje za "znośną" ? Trochę nie w temacie, ale dziś słyszałem taki żart, może tu jest odpowiedź: " -Dlaczego kobietom jest zawsze zimno? -Ponieważ mają dziurawe futerko;) " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts