plusfoto 11.02.2017 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Tego nie neguję i zawsze powtarzam aby nie ufać zbytnio projektom i tym obliczeniom z projektów głównych jak i tym z internetu zwłaszcza robionym za pół darmo. Porządne OZC i podłogówka to koszt około 6-7 stówek a nie 50 czy 100 zł lub darmo ale jak kupisz materiał u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 11.02.2017 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 ile te 5 kW będzie miało przy -15 -20? 7 przy -7 ma 5,9 a przy -20 ciężko już jej będzie uzyskać 4 A możesz wytłumaczyć jaki jest sens kręcenia układem chłodniczym z COP1.5 w temperaturach -20 st.C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.02.2017 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Możesz jaśniej. Co to za cudo z COP 1.5 przy -20? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 11.02.2017 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2017 Też nie rozumiem o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iluminatus 12.02.2017 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2017 ironsmith iluminatus powinieneś zweryfikować U dla podłogi na gruncie U=0,116 [20cm styro] - wynik budzący wątpliwość, zauważ że dla ściany - beton komórkowy +20cm styro masz U=0,144 a przecież beton komórkowy też ma jakiś opór cieplny Wartości wzięte z projektu i charakterystyki energetycznej, więc pomyłka raczej nie wchodzi w grę. plusfoto podstawa to zrób OZC. Będziesz miał pewność. Następnie jeśli faktycznie by wyszło około 4-5 to możesz się pokusić o jednofazową SDC 9kW która przy -20 będzie miała około 6 ale jeszcze raz powtórzę - podstawą jest prawidłowe OZC. Co do podłogi to te 15-20 styropianu się przyda bo inaczej faktycznie będziesz miał większe straty w dół jak do góry Mam pytanie o OZC, czy nie jest to parametr zbliżony do EU, czy jest to zupełnie co innego i nie można tych wartości jakoś porównać. A na podstawie EU co+w + EU cwu nie można dobrać mocy pompy ? Druga sprawa, mam rozumieć, że pompę dobiera się o mocy dwukrotnie większą od wartości OZC ? marcin_open Pomijając to co wszyscy mówią zaproś przedstawiciela firmy która dostarczy Ci pompę ciepła niech ich projektatnt wyliczy Ci jaką pompę potrzebujesz, robisz wszystko dobrze (ja bym tylko się zastanowił nad GWC czy aby napewno to jest takie zdrowe? To co się tam w tych rurach uchowa? Masz mega dobrze zaizolowane dom jeśli podajesz 35 styro to jest dużo na podłogę! Ja bym na Twoim miejscu niemszalał z dużą pompą ciepła, zrób jak masz miejsce kolektor poziomy, o powietrznej się nie wypowiadam, jak chcesz napisz do mnie na prv to Ci podam nr tel i kilka rzeczy podpowiem. Nie jestem ekspertem ale zajmuję się tym od roku i coś już tam wiem. Pompa gruntowa nie wchodzi w grę. Na dniach będę mam nadzieję miał gotowy projekt instalacji i zobaczę co projektant i zaproponuje Dzięki pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 13.02.2017 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Uwielbiam takie podejście "teoretyków". ja mam tak samo.... dodatkowo, nie wiedzieć dlaczego, są oni strasznie pewni siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 13.02.2017 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Możesz jaśniej. Co to za cudo z COP 1.5 przy -20? Mniej więcej każda pompa powietrzna ma taki COP w temperaturach poniżej -20 st.C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cactus 13.02.2017 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Ludzie przecież -20C zdarza się raz czy dwa na sezon, w wielu latach w ogole temepratura nie spada poniżej -15 przez całą zimę. Wyjątkiem są wschodnie krańce Polski ale tam jest tylko niewiele gorzej. Ta zima jest najgorsza chyba od 2007roku ale następna taka może być za następne dziesięć lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iluminatus 13.02.2017 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Ktoś coś może napisać o pompie De Dietrich HP 8MR-AGC 10/15 Hybrid V200 ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalmichalmichal 13.02.2017 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 (edytowane) do usunięcia Edytowane 13 Lutego 2017 przez michalmichalmichal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 13.02.2017 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 A w ogóle to w całej Polsce jest taki sam klimat, a strefy to jakiś głupi wymysł. Wiele osób się tu strasznie marnuje "doradzając". A mogliby przecież habilitować się w tym czasie na jakiejś politechnice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
link2jack 13.02.2017 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 A w ogóle to w całej Polsce jest taki sam klimat, a strefy to jakiś głupi wymysł.... Ty tak na serio? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudi321 13.02.2017 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2017 Witam wszystkich.Jestem na etapie stanu surowego zamkniętego, powoli zaczynam się przymierzać do instalacji wewnątrz.Przez dłuższy czas byłem mocno przekonany do PC Panasonica T-CAP 9kW, ale został zmuszony do poszukania tańszej alternatywy i szukam opinii na temat PC Tweetop EcoHeat Complex.Proszę o radę i opinie, może jest Ktoś na forum co instalował/użytkuje taką PC. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant Viessmann 14.02.2017 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 A w ogóle to w całej Polsce jest taki sam klimat, a strefy to jakiś głupi wymysł. Wiele osób się tu strasznie marnuje "doradzając". A mogliby przecież habilitować się w tym czasie na jakiejś politechnice. Witam ! Dla rozjaśnienia tematu polecam zapoznać się arkuszami PORTU PC, a w szczególności z arkuszem Dane Klimatyczne - Polska. Pozdrawiam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_open 14.02.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2017 Dziękuje przydatne informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
galileo87 15.02.2017 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 Witam wszystkich. Jestem na etapie stanu surowego zamkniętego, powoli zaczynam się przymierzać do instalacji wewnątrz. Przez dłuższy czas byłem mocno przekonany do PC Panasonica T-CAP 9kW, ale został zmuszony do poszukania tańszej alternatywy i szukam opinii na temat PC Tweetop EcoHeat Complex. Proszę o radę i opinie, może jest Ktoś na forum co instalował/użytkuje taką PC. Pozdrawiam Jak jest różnica w cenie pompy Tweetop i Panasonic? gdyż sam myślę nad Panasonickiem Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rudi321 15.02.2017 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 @ galileo87Z oferty która dostałem wychodzi około 7-8 tys. różnicy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iluminatus 15.02.2017 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 A ja ponowię pytanie, sprzed kilku postów wcześniej, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat hybryd De Dietricha ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 15.02.2017 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 A ja ponowię pytanie, sprzed kilku postów wcześniej, czy ktoś mógłby się wypowiedzieć na temat hybryd De Dietricha ?? hybrydy to kompletnie nie uzasadniony ekonomicznie wydatek który nigdy się nie zwraca. Pompa ciepła w połączeniu z gazem to kompletnie nie ekomomiczne rozwiązanie. Są przypadki ale bardzo marginalne gdzie może znaleźć to zastosowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NC_PC 15.02.2017 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2017 @ galileo87 Z oferty która dostałem wychodzi około 7-8 tys. różnicy Tweetop wypada z tej samej Chińskiej fabryki co hewalex, więc szału nie ma. A ja się na chińczykach znam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts