Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

phiii mój Zubadan odszrania się max w 3 minuty

Ciekawe co stanie się z wymiennikiem płytowym podczas odszraniania jeżeli zbierze sie w nim osad z instalacji (kamień kotłowy).

Taki problem występuje w PC gruntowych pracujących z wodą ze studni.Producenci nie uznają gwarancji .Stosuje się wymienniki pośrednie

Ciekawe co stanie się z wymiennikiem płytowym podczas odszraniania jeżeli zbierze sie w nim osad z instalacji (kamień kotłowy).

Taki problem występuje w PC gruntowych pracujących z wodą ze studni.Producenci nie uznają gwarancji .Stosuje się wymienniki pośrednie

Tu chyba nie ma się co osadzić, bo do Splita nie idzie woda. A poza tym można do całej instalacji CO wlać roztwór glikolu (chyba).

Tu chyba nie ma się co osadzić, bo do Splita nie idzie woda. A poza tym można do całej instalacji CO wlać roztwór glikolu (chyba).

Z mojego doświadczenia wynika ,że do hydromodułu doprowadzona jest woda i czynnik chłodniczy. A pisałem o wymienniku płytowym w hydromodule.Nawet glikol zamarza w temperaturze jaka może powstać w miejscu odparowania czynnika (-50 C) gdy nie dostarczymy energii.Ponadto wlanie glikolu nie gwarantuje czystości instalacji.Więcej powiem glikol jest agresywny i powoduje korozję.Oczywiscie to nie musi się zdarzyć ,ale lepiej wiedzieć o takiej możliwości i np unikać twardej wody przy napełnianiu instalacji,albo wody ze studni na budowie (dużo żelaza )

unikać twardej wody przy napełnianiu instalacji,albo wody ze studni na budowie (dużo żelaza )

Zgadza się. Z taką wodą można sobie jednak łatwo poradzić kupując np. na aledrogo za 150zł filtr odwrotnej osmozy, może być do akwarium i napełnić instalację wodą demineralizowaną z takiego właśnie filtra. Jak kto chce, to można też demineralizowaną wodę kupić.

moja altherma przy -2stC odzszrania sie ok. 10 min

To zależy co uważasz za odszranianie.Według mnie to czas pracy sprężarki na ogrzewanie jednostki zewnętrznej.

Można też mierzyć czas od wyłącenia grzania do załączenia grzania.Ale nie zawsze po odszranianiu jest potrzeba uruchomienia grzania i co wtedy

hydrauli, mam taki problem, chciałbym 2 jednostki wewnętrzne klimatyzatorów podłączyć do jednego skraplacza (oba będą pracowały osobno, tj w innych godzinach, sypialnia, pokój dzienny), są to 2 kompletne splity inwertery, ale wykorzystałbym tylko jedną jednostkę zewnętrzną. Czy jest to możliwe i co trzeba dokupić aby to połączyć. Jeśli to nie jest możliwe to oczywiście będę zmuszony zainstalować 2 jednostki zewnętrzne.

To zależy co uważasz za odszranianie.Według mnie to czas pracy sprężarki na ogrzewanie jednostki zewnętrznej.

Można też mierzyć czas od wyłącenia grzania do załączenia grzania.Ale nie zawsze po odszranianiu jest potrzeba uruchomienia grzania i co wtedy

od pokazania sie ikony wlaczenia odszraniania do jej zniknięcia.

Niema rzeczy niemożliwych ,ale są trudne.

Trzeba przełączyć kable sterujące (np. układem styczników) a na rurach zamontować elektrozawory ,układ rur powinien zapewniać powrót oleju.

Generalnie odradzam

A nie prościej kupić multi splita?? kilka jednostek wewnętrznych do jednego zewnętrznego, bez tego kombinowania

Witam przyłączam się do Waszych rozmów.Proszę o radę .Dom Górny Śląsk, porotherm 30 + 15 styro.grafit, okna trzyszybowe, wentylacja mechaniczna z reku, bez GWC .Powierzchnia 190m użytkowa, dom podpiwniczony częściowo w sumie dokłądnie nie pamiętam 220 lub 230m.Dach ocieplony chyba cały po sam szczyt Podłogówka na całęj powierzchni + piwnica ( w tym garaż i kotłownia) przewymiarowany grzejnik. Nie ma gazu.Jedyna możliwość to płynny. Myślę o pompie powietrza, ta to gruntu nie za bardzo możliwa ze względów geologicznych- Dolomit ,pustki itp. i chyba też finansowych:).W zasadzie jestem na pompę powietrza zdecydowana tylko jaką?jakiej firmy? Podobno od tec hnologia w stosunku do zeszłego roku poszła i są bardziej wydajne.

Dodatkowo kominek z rozprowadzeniem powietrza.Wcześniej pisaliście że ciepło z kominka można połączyć z reku? nie za bardzo rozumiem może mi ktoś to wyjaśnić. Czy to ciepło któ®e daje kominek może poprzez kanały wentylacji mechanicznej być rozprowadzane?tak to przynajmniej zrozumiałam.

I czy tą pompę powietrza da się nastawić ( jakiś programator) że chodzi w drugiej taryfie?

W każdym razie proszę o uwagi i radę

Wcześniej pisaliście że ciepło z kominka można połączyć z reku? nie za bardzo rozumiem może mi ktoś to wyjaśnić.

Też się mocno przymierzałem do skomplikowania układu przez pożenienie układów kominka i wentylacji. Po wielu wystrzałowych pomysłach, dysputach i rozterkach natrafiłem na jakimś forum na stwierdzenie, że najlepszym sposobem na połączenie nawiewu z kominka z systemem wentylacji z odzyskiem ciepła jest.... nie łączenie tych instalacji. Po krótkim namyśle przyznałem rację i postanowiłem, że rezerwowym źródłem ciepła będzie piecokominek bez nawiewów, rozprowadzeń i innych wynalazków. A to co zassie wentylacja, to se odzyska i samoistnie rozprowadzi ciepełko przy okazji wentylowania :).

Witam przyłączam się do Waszych rozmów.Proszę o radę .Dom Górny Śląsk, porotherm 30 + 15 styro.grafit, okna trzyszybowe, wentylacja mechaniczna z reku, bez GWC .Powierzchnia 190m użytkowa, dom podpiwniczony częściowo w sumie dokłądnie nie pamiętam 220 lub 230m.Dach ocieplony chyba cały po sam szczyt Podłogówka na całęj powierzchni + piwnica ( w tym garaż i kotłownia) przewymiarowany grzejnik. Nie ma gazu.Jedyna możliwość to płynny. Myślę o pompie powietrza, ta to gruntu nie za bardzo możliwa ze względów geologicznych- Dolomit ,pustki itp. i chyba też finansowych:).W zasadzie jestem na pompę powietrza zdecydowana tylko jaką?jakiej firmy? Podobno od tec hnologia w stosunku do zeszłego roku poszła i są bardziej wydajne.

Dodatkowo kominek z rozprowadzeniem powietrza.Wcześniej pisaliście że ciepło z kominka można połączyć z reku? nie za bardzo rozumiem może mi ktoś to wyjaśnić. Czy to ciepło któ®e daje kominek może poprzez kanały wentylacji mechanicznej być rozprowadzane?tak to przynajmniej zrozumiałam.

I czy tą pompę powietrza da się nastawić ( jakiś programator) że chodzi w drugiej taryfie?

W każdym razie proszę o uwagi i radę

Proponuję PC Atlantić /Fujitsu typ HP 10 kW przy -20 C i temp 60 C (podgrzewanie cwu do -20C bez grzałki)

Koszt z montażem i zasobnikiem cwu 200 to max 35000zł (Ponadto jest 3 fazowa -też ważne) Jednofazową można zrobić za max 30000 zł.

Z tymi taryfami to żaden problem żeby nastawić .Te o których piszę mają super automatykę można zaprogramować na dwa sposoby oraz wysterować sygnałem z zewnątrz.Ja zamontowałem już 22 szt tych pomp.Żadnych telefonów nawet nie zgłasza nikt konserwacji(a obowiązkowa w czasie gwarancji-ale są czyste).