Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

ozzy człowieku swój chłop z ciebie widzę :) mójj mąż też rozumie że praca z czwórką dzieci w domu to zapierdziel i nie wyznacza mi pór na zmywanie, pranie, a i jeszcze buciki mi kupi bez problemu pomimo tego ze taka niegospodrna jestem :)

co do taryfy to wszystko zależy od sposobu zycia. My mamy drugi rok g12, ale teraz chcemy eksperymentalnie zmienić na g11 bo w domu caly czas ktoś jest, pierze się, zmywa, prasuje,gotuje wtedy kiedy jest na to czas. Wiadomo do tego dochodzą komputery, telewizoryi klima latem czyli wszystko w drogiej taryfie. pozatym nasza pc chodzi sobie wtedy kiedy ma ochotę zgodnie z czujnikiem pogodowym bo ja lubie komfort ciepny i nie wyobrażam sobie bym miala zwar w nocy , a ziąb w dzień. Z wyliczen wynika że przy naszym stylu życia g11 jest jednak bardziej opłacalna i na dniach chyba zmienimy taryfę

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chłopie, nie wiesz o czym mówisz, to tylko teoria. Pralkę uruchamiasz jak tylko masz chwilę żeby ją napełnić, bo te ciuchy musisz wywiesic jak najszybciej (bo są potrzebne na wczoraj) a nie jak się taryfa tania rozpocznie. Tak samo ze zmywarką, włączasz jak masz czas napełnić i wyjmujesz czyste jak masz na to czas żeby popakować do szafek a nie jak jest tania taryfa. Bo dzieciaki dają Ci czas na to bardzo losowo, a nie wtedy jak jest tania taryfa :)

żadna teoria ...

u nas to nawet nie pamiętam kiedy ostatnio pralka czy zmywarka była włączona w drogiej ...

no jak ktoś ma tylko te ubrania co na sobie..., i po jednym talerzu i łyżce na osobę to byłby problem ;)

chłopie, nie wiesz o czym mówisz, to tylko teoria. Pralkę uruchamiasz jak tylko masz chwilę żeby ją napełnić, bo te ciuchy musisz wywiesic jak najszybciej (bo są potrzebne na wczoraj) a nie jak się taryfa tania rozpocznie. Tak samo ze zmywarką, włączasz jak masz czas napełnić i wyjmujesz czyste jak masz na to czas żeby popakować do szafek a nie jak jest tania taryfa. Bo dzieciaki dają ci czas na to bardzo losowo, a nie wtedy jak jest tania taryfa :)

mi się zdarza pilnować dzieciaków, jakby mi żona powiedziała że mam prać i zmywać w taniej taryfie to by taki opier..l dostała że hej... Nie da się tego zsynchornizować... Tzn. Da się bo się wszystko da... Zostaw dziecko jak ryczy w łóżeczku bo się tania taryfa zaczyna :) no się uśmiałem :) durne pomysły teoretyków.

brawo !!!

Wybacz ana ale z tym chodzeniem PC kiedy chce to nie jest najlepszy pomysł. Powinno się podbijać temperaturę w określonych godzinach, by zminimalizować ilość start-stopów. A jeżeli PC jest tak ustawiana, to jest niemal pewne, że rachunek na cały dom przy G12 wyjdzie mniej niż przy G11. Mogę się założyć. No chyba że pompa niedowymiarowana i długo by pracowała w drogiej taryfie.

brawo !!!

Następna elokwentna:)

Za cały rok rachunek za prąd wyszedł u mnie 3200zł na całość domu. Gdybym jechał w G11 zapłacił bym 1440zł więcej.

Cały dzień jest ktoś w domu. Od rana do wieczora chodzi przynajmniej jeden TV. Do tego jakiś kom i inne pierdoły. Zaznaczam, że nie mam tanich godzin w dzień i taki wynik:)

Przemyślcie trochę zanim komuś doradzicie;)

Wybacz ana ale z tym chodzeniem PC kiedy chce to nie jest najlepszy pomysł. Powinno się podbijać temperaturę w określonych godzinach, by zminimalizować ilość start-stopów. A jeżeli PC jest tak ustawiana, to jest niemal pewne, że rachunek na cały dom przy G12 wyjdzie mniej niż przy G11. Mogę się założyć. No chyba że pompa niedowymiarowana i długo by pracowała w drogiej taryfie.

specjalnie napisalam ze chodzi jak chce, bo wiedzialam że zareagujesz :) chodzi zgodnie z zaprogramowaniem według czujnika pogody i to nas satysfakcjonuje, wiem że gdyby była ustawiona tylko na noc to bylaby oszczędniejsza, ale nie zawsze komfort idzie przeliczyć na pieniądze... to ona jest dla mnie a nie ja dla niej...

specjalnie napisalam ze chodzi jak chce, bo wiedzialam że zareagujesz :) chodzi zgodnie z zaprogramowaniem według czujnika pogody i to nas satysfakcjonuje, wiem że gdyby była ustawiona tylko na noc to bylaby oszczędniejsza, ale nie zawsze komfort idzie przeliczyć na pieniądze... to ona jest dla mnie a nie ja dla niej...

Mam czujkę pogodową i wiem co mówię. PC chodzi większość w nocy, ale jak zajdzie taka potrzeba to i w dzień. Jednak jeżeli nie ma ustawionego podbicia w dzień, pompa po południu zaczyna taktować. Lepiej dać jej popracować na wyższych parametrach przez te dwie godziny dzienne.

Czy ktoś używa modułu klimatyzacji w pompie P-W? Można ponoć do Atlantica coś takiego dokupić i puszczać zimną wodę w podłogówce. Tylko czy jest sens ją schładzać skoro z wodociągów wypływa już chłodna?

Ma i to bardzo duży. Bo jeżeli chciałbyś użyć wodę zimna z sieci to policzyć jakie byś miał przepływy i jakie koszt związane z jej zużyciem. A i najważniejsze temperatura wody w sieci miejskiej jest za niska aby ja wpuścić w podłogę.

Edytowane przez miki121

no slucham, slucham - dlatego znowu rozwazam sama pompe ciepla ... ale przeraza mnie zycie na 2 taryfach ,,, :( gdzie teraz przy jednej taryfie płace ponad 450 zl.... a byloby tego w 90% w drozszej...;/

Nie wiem, skąd Twoje "obawy" w sprawie dwóch taryf. Ja nie mam PC, a 1.03.2012 podpisałem umowę na G12w, bo będzie taniej niż w G11 i to bez zmian przyzwyczajeń typu pranie czy zmywanie naczyń po nocach.

Nie wiem, skąd Twoje "obawy" w sprawie dwóch taryf. Ja nie mam PC, a 1.03.2012 podpisałem umowę na G12w, bo będzie taniej niż w G11 i to bez zmian przyzwyczajeń typu pranie czy zmywanie naczyń po nocach.

Nie zrozumcie mnie źle. Pralka czy zmywarka jest u mnie puszczana w taniej taryfie tylko dlatego, że łatwo ją tak ustawić i nie mam potrzeby używania tego więcej niż raz na dobę. Gdyby była taka potrzeba puszczał bym w drogiej. Pralka czy zmywarka (nowe energooszczędne) i tak pobierają mało energii.

u mnie g12e i po roku rachunek wyszedł 4754 zł za cały prąd; ( dopłate teraz miałem 840 zł) z tym ze u mnie tylko prąd jest a nie patrzeymy na zegarek kiedy gotować; oglądać ; świecic;

zresztą z trójką dzieci to chyba cięzko by było:)

jak to wychodzi procentowo tania droga nie wiem... na to nie patrzyłem ale jak podziele kwote brutto przez ilośc kWh wychodzi mi 38 groszy wiec pewnie sporo w taniej

czy warto brac dwie taryfy .. jasne ze warto:)