ana-76 15.03.2012 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 ozzy człowieku swój chłop z ciebie widzę mójj mąż też rozumie że praca z czwórką dzieci w domu to zapierdziel i nie wyznacza mi pór na zmywanie, pranie, a i jeszcze buciki mi kupi bez problemu pomimo tego ze taka niegospodrna jestem co do taryfy to wszystko zależy od sposobu zycia. My mamy drugi rok g12, ale teraz chcemy eksperymentalnie zmienić na g11 bo w domu caly czas ktoś jest, pierze się, zmywa, prasuje,gotuje wtedy kiedy jest na to czas. Wiadomo do tego dochodzą komputery, telewizoryi klima latem czyli wszystko w drogiej taryfie. pozatym nasza pc chodzi sobie wtedy kiedy ma ochotę zgodnie z czujnikiem pogodowym bo ja lubie komfort ciepny i nie wyobrażam sobie bym miala zwar w nocy , a ziąb w dzień. Z wyliczen wynika że przy naszym stylu życia g11 jest jednak bardziej opłacalna i na dniach chyba zmienimy taryfę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 15.03.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Chłopie, nie wiesz o czym mówisz, to tylko teoria. Pralkę uruchamiasz jak tylko masz chwilę żeby ją napełnić, bo te ciuchy musisz wywiesic jak najszybciej (bo są potrzebne na wczoraj) a nie jak się taryfa tania rozpocznie. Tak samo ze zmywarką, włączasz jak masz czas napełnić i wyjmujesz czyste jak masz na to czas żeby popakować do szafek a nie jak jest tania taryfa. Bo dzieciaki dają Ci czas na to bardzo losowo, a nie wtedy jak jest tania taryfa żadna teoria ... u nas to nawet nie pamiętam kiedy ostatnio pralka czy zmywarka była włączona w drogiej ... no jak ktoś ma tylko te ubrania co na sobie..., i po jednym talerzu i łyżce na osobę to byłby problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 15.03.2012 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 pewnie że mają sens jeśli nikogo nie ma w ciągu całego dnia w dmu, stołuje się na miescie, pierze, zmywa, prasuje po 22, ale jeśli wdomu są dzieci i nie chce się być niewolnikiem taniej taryfy to wychodzi podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 15.03.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 chłopie, nie wiesz o czym mówisz, to tylko teoria. Pralkę uruchamiasz jak tylko masz chwilę żeby ją napełnić, bo te ciuchy musisz wywiesic jak najszybciej (bo są potrzebne na wczoraj) a nie jak się taryfa tania rozpocznie. Tak samo ze zmywarką, włączasz jak masz czas napełnić i wyjmujesz czyste jak masz na to czas żeby popakować do szafek a nie jak jest tania taryfa. Bo dzieciaki dają ci czas na to bardzo losowo, a nie wtedy jak jest tania taryfa mi się zdarza pilnować dzieciaków, jakby mi żona powiedziała że mam prać i zmywać w taniej taryfie to by taki opier..l dostała że hej... Nie da się tego zsynchornizować... Tzn. Da się bo się wszystko da... Zostaw dziecko jak ryczy w łóżeczku bo się tania taryfa zaczyna no się uśmiałem durne pomysły teoretyków. brawo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2012 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Wybacz ana ale z tym chodzeniem PC kiedy chce to nie jest najlepszy pomysł. Powinno się podbijać temperaturę w określonych godzinach, by zminimalizować ilość start-stopów. A jeżeli PC jest tak ustawiana, to jest niemal pewne, że rachunek na cały dom przy G12 wyjdzie mniej niż przy G11. Mogę się założyć. No chyba że pompa niedowymiarowana i długo by pracowała w drogiej taryfie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2012 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 brawo !!! Następna elokwentna:) Za cały rok rachunek za prąd wyszedł u mnie 3200zł na całość domu. Gdybym jechał w G11 zapłacił bym 1440zł więcej. Cały dzień jest ktoś w domu. Od rana do wieczora chodzi przynajmniej jeden TV. Do tego jakiś kom i inne pierdoły. Zaznaczam, że nie mam tanich godzin w dzień i taki wynik:) Przemyślcie trochę zanim komuś doradzicie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 15.03.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Wybacz ana ale z tym chodzeniem PC kiedy chce to nie jest najlepszy pomysł. Powinno się podbijać temperaturę w określonych godzinach, by zminimalizować ilość start-stopów. A jeżeli PC jest tak ustawiana, to jest niemal pewne, że rachunek na cały dom przy G12 wyjdzie mniej niż przy G11. Mogę się założyć. No chyba że pompa niedowymiarowana i długo by pracowała w drogiej taryfie. specjalnie napisalam ze chodzi jak chce, bo wiedzialam że zareagujesz chodzi zgodnie z zaprogramowaniem według czujnika pogody i to nas satysfakcjonuje, wiem że gdyby była ustawiona tylko na noc to bylaby oszczędniejsza, ale nie zawsze komfort idzie przeliczyć na pieniądze... to ona jest dla mnie a nie ja dla niej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2012 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 specjalnie napisalam ze chodzi jak chce, bo wiedzialam że zareagujesz chodzi zgodnie z zaprogramowaniem według czujnika pogody i to nas satysfakcjonuje, wiem że gdyby była ustawiona tylko na noc to bylaby oszczędniejsza, ale nie zawsze komfort idzie przeliczyć na pieniądze... to ona jest dla mnie a nie ja dla niej... Mam czujkę pogodową i wiem co mówię. PC chodzi większość w nocy, ale jak zajdzie taka potrzeba to i w dzień. Jednak jeżeli nie ma ustawionego podbicia w dzień, pompa po południu zaczyna taktować. Lepiej dać jej popracować na wyższych parametrach przez te dwie godziny dzienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.03.2012 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Dodam, że podobnie jest z CWU. Lepiej jest podbić ze dwa razy na dobę do wyższych temperatur niż jechać ciągle na tych samych. Inaczej PC będzie się zbyt często załączać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ozzy 15.03.2012 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2012 Czy ktoś używa modułu klimatyzacji w pompie P-W? Można ponoć do Atlantica coś takiego dokupić i puszczać zimną wodę w podłogówce. Tylko czy jest sens ją schładzać skoro z wodociągów wypływa już chłodna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 16.03.2012 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 (edytowane) Czy ktoś używa modułu klimatyzacji w pompie P-W? Można ponoć do Atlantica coś takiego dokupić i puszczać zimną wodę w podłogówce. Tylko czy jest sens ją schładzać skoro z wodociągów wypływa już chłodna? Ma i to bardzo duży. Bo jeżeli chciałbyś użyć wodę zimna z sieci to policzyć jakie byś miał przepływy i jakie koszt związane z jej zużyciem. A i najważniejsze temperatura wody w sieci miejskiej jest za niska aby ja wpuścić w podłogę. Edytowane 16 Marca 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 16.03.2012 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 no slucham, slucham - dlatego znowu rozwazam sama pompe ciepla ... ale przeraza mnie zycie na 2 taryfach ,,, gdzie teraz przy jednej taryfie płace ponad 450 zl.... a byloby tego w 90% w drozszej...;/ Nie wiem, skąd Twoje "obawy" w sprawie dwóch taryf. Ja nie mam PC, a 1.03.2012 podpisałem umowę na G12w, bo będzie taniej niż w G11 i to bez zmian przyzwyczajeń typu pranie czy zmywanie naczyń po nocach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.03.2012 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Nie wiem, skąd Twoje "obawy" w sprawie dwóch taryf. Ja nie mam PC, a 1.03.2012 podpisałem umowę na G12w, bo będzie taniej niż w G11 i to bez zmian przyzwyczajeń typu pranie czy zmywanie naczyń po nocach. Nie zrozumcie mnie źle. Pralka czy zmywarka jest u mnie puszczana w taniej taryfie tylko dlatego, że łatwo ją tak ustawić i nie mam potrzeby używania tego więcej niż raz na dobę. Gdyby była taka potrzeba puszczał bym w drogiej. Pralka czy zmywarka (nowe energooszczędne) i tak pobierają mało energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 16.03.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 u mnie g12e i po roku rachunek wyszedł 4754 zł za cały prąd; ( dopłate teraz miałem 840 zł) z tym ze u mnie tylko prąd jest a nie patrzeymy na zegarek kiedy gotować; oglądać ; świecic; zresztą z trójką dzieci to chyba cięzko by było:)jak to wychodzi procentowo tania droga nie wiem... na to nie patrzyłem ale jak podziele kwote brutto przez ilośc kWh wychodzi mi 38 groszy wiec pewnie sporo w taniej czy warto brac dwie taryfy .. jasne ze warto:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.03.2012 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 U mnie średnia za kWh wyszła 0,4 brutto:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 16.03.2012 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 wiec jakby nie liczyc w G11 tak nie będzie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
norbicom 16.03.2012 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 pomysl super - tez chce taki !!!! -tymbardziej jak sie sprawdza ale opisz dokladniej jak zrobic takie perpetum mobile Zadne perpetum mobile tylko pompa ktora dziala nawet zimą. A ze w zyciu zdarzaja sie dziwne przypadki to tez bylo w moim przypadku. Konstrukcja domu umozliwila mi taki montaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.03.2012 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 Zadne perpetum mobile tylko pompa ktora dziala nawet zimą. A ze w zyciu zdarzaja sie dziwne przypadki to tez bylo w moim przypadku. Konstrukcja domu umozliwila mi taki montaz. No to pochwal się jak to jest zrobione, jak działa i jakie masz rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 16.03.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 a bez rekuperacji jeszcze taka pompa sie oplaca ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.03.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2012 a bez rekuperacji jeszcze taka pompa sie oplaca ??? Pytanie powinno brzmieć, czy rekuperacja się przy pompie opłaca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts