lujski 18.03.2012 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 i jak taka temp. sie utrzyma przez miesiac to przy COP 2 (przy dobrych wiatrach) i przy 1 taryfie to za prund za miesiac placisz prawie 1300 zł ... ; Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 18.03.2012 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 No i dobrze Ci powiedział,5,9kW występuję przy -18st.C,gdyby było tak przez 24h to zużyjesz 141,6kWh. więc w jaki sposób obliczyć teoretyczne zużycie kWh/rok na c.o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 18.03.2012 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 i jak taka temp. sie utrzyma przez miesiac to przy COP 2 (przy dobrych wiatrach) i przy 1 taryfie to za prund za miesiac placisz prawie 1300 zł ... ; ale to jest chyba mało prawdopodobne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 18.03.2012 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 no u mnie taka srednia temp przez prawie miesiac w tym sezonie utrzymala ... wiec bardzo prawdopodobne, a jakby front z Rosji troche inaczej zakrecil to bysmy mieli taka zime jak w Rumunii i wtedy taka temp. o ktorej mowie to by był letni wiaterek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 18.03.2012 15:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 więc w jaki sposób obliczyć teoretyczne zużycie kWh/rok na c.o Srednia temperatura w sezonie +2 i 200 dni .To da duże przybliżenie Oczywiście ważne jest czy w domu będzie 20 czy 23 *C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 18.03.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 znalazłem coś takiego tylko nie wiem jaka jest średnioroczna sprawność instalacji grzewczej,http://efektywne-ogrzewanie.pl/koszty-ogrzewania-domu/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.03.2012 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 ciekawe jaka średnia wychodzi dla 2 taryfy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.03.2012 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 No i dobrze Ci powiedział,5,9kW występuję przy -18st.C,gdyby było tak przez 24h to zużyjesz 141,6kWh. więc w jaki sposób obliczyć teoretyczne zużycie kWh/rok na c.o Wystarczy wstawić w moim kalkulatorze ze stopki dobowe zużycie tj 141,6kWh i temperaturę w domu 20 i na zewnątrz -18, dopasować dane sezonu grzewczego, np dla 180 dni i średniej temp 2* zapotrzebowanie wyniesie 12 073 kWh. Dodatkowo kalkulator policzy zapotrzebowanie dobowe dla dowolnej temperatury na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 18.03.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Wystarczy wstawić w moim kalkulatorze ze stopki dobowe zużycie tj 141,6kWh i temperaturę w domu 20 i na zewnątrz -18, dopasować dane sezonu grzewczego, np dla 180 dni i średniej temp 2* zapotrzebowanie wyniesie 12 073 kWh. Dodatkowo kalkulator policzy zapotrzebowanie dobowe dla dowolnej temperatury na zewnątrz. a jakie Ty masz zuzycie dobowe ? i w ktory arkusz to wstawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 18.03.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 (edytowane) a jakie Ty masz zuzycie dobowe ? i w ktory arkusz to wstawic? grzeję głównie kominkiem, w tym sezonie spalę 6mp dębiny, trochę dogrzewam gazem i klimatyzatorem, zbiorcze dane roczne obliczam jesienią jak otrzymam faktury. Ostatnio w sumie zużywam brutto ok 42kWh/dobę. Podam stronę z krótkim opisem arkuszy, na podstawie dobowego zużycie oblicza "Prosty kalkulator zużycie energii" http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907 Edytowane 18 Marca 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 18.03.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Szczerze mówiąc dziwie się ze instalatorzy piszą ze GWC to taka wspaniała sprawa ze grzeje zima a chodzi latem:) przedewszystkim wydatek powietrza przepuszczony prze rekuperator o wydatku np. 350m3/h nie jest wstanie zachować odpowiedniej krotnosci przemielenia powietrza i dostarczenie takiej ilości chłodu aby schlodzic dom do żadnej temperatury. Za taka kasę jak GWC spokojnie mozna kupić sobie multi splita na 2-3 pokoje z montażem. Dlatego jak rozumiem Ann masz klime na multi tak mam multi z 5 jednostkami wewnętrznymi. A co do intalatorów no to cóż różne bajki słyszałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 18.03.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Nikt tu nie mówi o chłodzeniu domu GWC. Natomiast na pewno spowalnia on nagrzewanie domu. To czasami może wystarczyć by przetrwać falę upałów. I znowu w tym przypadku górą są pompy gruntowe, które to mają taki GWC jakby przy okazji i przy okazji ładnie sobie go można regenerować. I tak na marginesie. Wiele osób źle znosi klimatyzację, osobiście takiej mieć nie mogę. Osobiście to ja źle znoszę jak w pokoju jest grubo powyżej 30st, a tak jak pisalam wcześniej w dwóch pokojach tak mam od kwietnia jak zaczyna slońce świecić pomimo zasłoniętych rolet i żaluzji... dlatego wszystko jest sprawą indywidualną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.03.2012 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 Osobiście to ja źle znoszę jak w pokoju jest grubo powyżej 30st, a tak jak pisalam wcześniej w dwóch pokojach tak mam od kwietnia jak zaczyna slońce świecić pomimo zasłoniętych rolet i żaluzji... dlatego wszystko jest sprawą indywidualną Źle ocieplone poddasze. Ja miałem max 27*. Teraz gdy założyliśmy roletę na okno od wschodniej strony powinno być jeszcze lepiej. No i dojdzie jeszcze mocny GWC w postaci odwiertów od PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 18.03.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 i jak taka temp. sie utrzyma przez miesiac to przy COP 2 (przy dobrych wiatrach) i przy 1 taryfie to za prund za miesiac placisz prawie 1300 zł ... ; a myślisz, że jak będziesz palił węglem to spalisz pół tony. też pójdzie przynajmniej tona, a dobry węgiel ok 1000zł i jeszcze popiół i robota - warto:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 18.03.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2012 a myślisz, że jak będziesz palił węglem to spalisz pół tony. też pójdzie przynajmniej tona, a dobry węgiel ok 1000zł i jeszcze popiół i robota - warto:no: przy 'tych' minusach lutowych zarlo mi 1.5T miesiecznie, 'super, mega, NAJ' groszku w cenie pona 800 za tone, tanio nieprawdaz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 19.03.2012 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Źle ocieplone poddasze. Ja miałem max 27*. Teraz gdy założyliśmy roletę na okno od wschodniej strony powinno być jeszcze lepiej. No i dojdzie jeszcze mocny GWC w postaci odwiertów od PC. poddasze ocieplaliśmy sami więc jest zrobione dobrze w sumie 50cm wełny, ale w tych pokojach mam ogromne okna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2012 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 poddasze ocieplaliśmy sami więc jest zrobione dobrze w sumie 50cm wełny, ale w tych pokojach mam ogromne okna... A widzisz, tu leży przyczyna. Dachowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 19.03.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 i dachowe normalne ale są też zwykłe, nasłonecznione od samego rana do późnego popołódnia. Także bez klimy w pokojach nie można przebywać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.03.2012 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 i dachowe normalne ale są też zwykłe, nasłonecznione od samego rana do późnego popołódnia. Także bez klimy w pokojach nie można przebywać... Na dachowe południowe u syna kupiłem specjalne markizy. Jest zdecydowanie lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 19.03.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 przy 'tych' minusach lutowych zarlo mi 1.5T miesiecznie, 'super, mega, NAJ' groszku w cenie pona 800 za tone, tanio nieprawdaz ? to ile to 1,5 tony wychodzi w kilowatach ??? z COP juz pewnie ponizej 2 ... ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts