Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No i dobrze Ci powiedział,5,9kW występuję przy -18st.C,gdyby było tak przez 24h to zużyjesz 141,6kWh.

więc w jaki sposób obliczyć teoretyczne zużycie kWh/rok na c.o

Wystarczy wstawić w moim kalkulatorze ze stopki dobowe zużycie tj 141,6kWh i temperaturę w domu 20 i na zewnątrz -18, dopasować dane sezonu grzewczego, np dla 180 dni i średniej temp 2* zapotrzebowanie wyniesie 12 073 kWh. Dodatkowo kalkulator policzy zapotrzebowanie dobowe dla dowolnej temperatury na zewnątrz.

Wystarczy wstawić w moim kalkulatorze ze stopki dobowe zużycie tj 141,6kWh i temperaturę w domu 20 i na zewnątrz -18, dopasować dane sezonu grzewczego, np dla 180 dni i średniej temp 2* zapotrzebowanie wyniesie 12 073 kWh. Dodatkowo kalkulator policzy zapotrzebowanie dobowe dla dowolnej temperatury na zewnątrz.

a jakie Ty masz zuzycie dobowe ?

i w ktory arkusz to wstawic?

a jakie Ty masz zuzycie dobowe ?

i w ktory arkusz to wstawic?

grzeję głównie kominkiem, w tym sezonie spalę 6mp dębiny, trochę dogrzewam gazem i klimatyzatorem, zbiorcze dane roczne obliczam jesienią jak otrzymam faktury.

Ostatnio w sumie zużywam brutto ok 42kWh/dobę.

Podam stronę z krótkim opisem arkuszy, na podstawie dobowego zużycie oblicza "Prosty kalkulator zużycie energii"

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?172206-pr%C4%85d-gaz-olej-w%C4%99giel-inne&p=4974907&viewfull=1#post4974907

Edytowane przez kbab

Szczerze mówiąc dziwie się ze instalatorzy piszą ze GWC to taka wspaniała sprawa ze grzeje zima a chodzi latem:) przedewszystkim wydatek powietrza przepuszczony prze rekuperator o wydatku np. 350m3/h nie jest wstanie zachować odpowiedniej krotnosci przemielenia powietrza i dostarczenie takiej ilości chłodu aby schlodzic dom do żadnej temperatury.

Za taka kasę jak GWC spokojnie mozna kupić sobie multi splita na 2-3 pokoje z montażem.

Dlatego jak rozumiem Ann masz klime na multi ;)

tak mam multi z 5 jednostkami wewnętrznymi. A co do intalatorów no to cóż różne bajki słyszałam...

Nikt tu nie mówi o chłodzeniu domu GWC. Natomiast na pewno spowalnia on nagrzewanie domu. To czasami może wystarczyć by przetrwać falę upałów.

I znowu w tym przypadku górą są pompy gruntowe, które to mają taki GWC jakby przy okazji i przy okazji ładnie sobie go można regenerować.

I tak na marginesie. Wiele osób źle znosi klimatyzację, osobiście takiej mieć nie mogę.

Osobiście to ja źle znoszę jak w pokoju jest grubo powyżej 30st, a tak jak pisalam wcześniej w dwóch pokojach tak mam od kwietnia jak zaczyna slońce świecić pomimo zasłoniętych rolet i żaluzji... dlatego wszystko jest sprawą indywidualną

Osobiście to ja źle znoszę jak w pokoju jest grubo powyżej 30st, a tak jak pisalam wcześniej w dwóch pokojach tak mam od kwietnia jak zaczyna slońce świecić pomimo zasłoniętych rolet i żaluzji... dlatego wszystko jest sprawą indywidualną

Źle ocieplone poddasze. Ja miałem max 27*. Teraz gdy założyliśmy roletę na okno od wschodniej strony powinno być jeszcze lepiej. No i dojdzie jeszcze mocny GWC w postaci odwiertów od PC.

i jak taka temp. sie utrzyma przez miesiac to przy COP 2 (przy dobrych wiatrach) i przy 1 taryfie to za prund za miesiac placisz prawie 1300 zł ... ;:(

a myślisz, że jak będziesz palił węglem to spalisz pół tony. też pójdzie przynajmniej tona, a dobry węgiel ok 1000zł i jeszcze popiół i robota - warto:no:

a myślisz, że jak będziesz palił węglem to spalisz pół tony. też pójdzie przynajmniej tona, a dobry węgiel ok 1000zł i jeszcze popiół i robota - warto:no:

przy 'tych' minusach lutowych zarlo mi 1.5T miesiecznie, 'super, mega, NAJ' groszku w cenie pona 800 za tone, tanio nieprawdaz ? :p

Źle ocieplone poddasze. Ja miałem max 27*. Teraz gdy założyliśmy roletę na okno od wschodniej strony powinno być jeszcze lepiej. No i dojdzie jeszcze mocny GWC w postaci odwiertów od PC.

poddasze ocieplaliśmy sami więc jest zrobione dobrze w sumie 50cm wełny, ale w tych pokojach mam ogromne okna...