Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

COŚ o mitsubishi:

Zubadan Zalety: Duża moc w temperaturach poniżej -25

Wady :Mocno spadające cop w niskich temperaturach ,cena

Idealny jako samodzielne źródło ogrzewania budynku

Power-inwerter

Zalety :Bardzo wysoki i niespadający cop w niskich temperaturach

Wada spada moc w niskich temperaturach

Idealny do modernizacji instalacji w których zostawiamy jakieś inne źródło ciepła

A ja jestem ciekawy, jak jest z hałasem jaki wytwarza jednostka zewnętrza, czy jest on uciążliwy czy raczej zbliżony do tła i tak naprawdę nie ma z tym większego problemu? Czy jednostkę zewnętrzną można jakoś zabudować, oczywiście zostawiając dojście świeżego powietrza??

A ja jestem ciekawy, jak jest z hałasem jaki wytwarza jednostka zewnętrza, czy jest on uciążliwy czy raczej zbliżony do tła i tak naprawdę nie ma z tym większego problemu? Czy jednostkę zewnętrzną można jakoś zabudować, oczywiście zostawiając dojście świeżego powietrza??

ostatnio opaliłem na osiedlu domków jednorodzinnych 16kW pompę ciepła :)

i pompka o dziwo nie jest głośna i z tego co wiem to nie przeszkadza użytkownikom :)

odwiedziłem jeden dom, który taką pompą się grzeje i byłem mocno zaskoczony cichą pracą tego urządzenia. też się tego bałem. usłyszałem lekki szum dopiero z około 5m. dlatego mój wybór padł na powietrzną już na 100%, tylko trzeba nazbierać .......:popcorn:

a jakie to ma znaczenie. super eko ponad 1200 - prad 1300, i co tu liczyć . za te same pieniądze albo bawisz się w palacza albo siedzisz z piwkiem przy tv.:cool:

Dlatego doszedłem do wniosku że nigdy nie kupię pieca na eko-groszek (smrodek). Inwestycja nie ma sensu. W cenie takiego pieca mam kompletną instalację na gaz ziemny lub pól instalacji na pompę ciepla powietrzną.

Atlantic 16 kW, glosnosc ? hmm jakby to powiedziec ? natenczas jakby nie bylo tematu. nie ma :) oby tak bylo tez za jakis czas ...

jednostka zewnetrzna ok 5-6m od sciany, wewnetrzna w piwnicyna

na razie z czapy wyliczenia w sensie licznik minus srednie zuzycie 'domowe' z okresu 'przed PCi' - licznik 'pompowy' bedzie/mial byc juz ... - 10pln dziennie

Wiem wiem cieplo jest, knuje na razie, temp. 23-24 ( przepraszam ale wamac na pietrze mam 25 teraz ;/ ), ucze sie tego ustrojstwa

anybody help me ? i zapomniec musze o temp ponizej 23-22 - walizke pakowac musialbym :)

jakis schemta godzinowy ?

Edytowane przez Magnolia18
tak se

Dlatego doszedłem do wniosku że nigdy nie kupię pieca na eko-groszek (smrodek). Inwestycja nie ma sensu. W cenie takiego pieca mam kompletną instalację na gaz ziemny lub pól instalacji na pompę ciepla powietrzną.

ja mam właśnie taki piec i mam tej "bezobsługiwości" dosyć. tylko 6 lat temu pompy kosztowały fortunę, a o powietrznych mało było słychać i obecne parametry zabijają tamte. postęp jest niesamowity. dlatego chcę już zmienić piec na pompkę P-W. najgorzej z kasą. w tym roku chyba się nie uda, ale za rok już powinienem cieszyć się czystością komfortem. chyba że, byłyby jakieś preferencyjne kredyty na odnawialne źródła energii.:)

Po lekturze kilku(dziesięciu?) stron w tym temacie (m.in. na temat pomp Atlantica TRI) nasuwa mi się takie pytanie:

Czy lepiej jest postawić Excelię 16, czy może 14, czy od razu 11 i jaki to ma wpływ na ostateczny rachunek za "prund"?

Przy -20 uzyskiwana moc jest podobna, więc gdzie jest haczyk?

czy ktoś w swojej PC ma chłodzenie i czy próbował już tego używać za pomocą podłogówki??

zastanawiam się czy przy zakupie automatyki brać taką opcję pod uwagę - trzeba byłoby odciąć łazienki i inne wilgotne miejsca...

u mnie w instrukcji PC piszą że jak najbardziej i wcale fancoile nie potrzebne

zaznaczam, że nie chce osiągnąć efektu klimy - co najwyżej pare najgorszych dni w roku delikatnie to ciepło wyciągnąć najlepiej miedzy 13-15 :p

w sumie temperatura docelowa ok 23-25 stopni

mieszkam dopiero 4 miesiące i może to w ogóle nie ma sensu bo przy dobrej izolacji więcej niż 23-25 to sie nie robi ??

jakieś rady?