Magnolia18 19.03.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 to ile to 1,5 tony wychodzi w kilowatach ??? z COP juz pewnie ponizej 2 ... ??? jesli mnie pytasz to nie mam zielonego pojecia ale pewnie ktos nam zaraz to policzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 19.03.2012 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 hehe no własnie licze na to ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 19.03.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 to ile to 1,5 tony wychodzi w kilowatach ??? z COP juz pewnie ponizej 2 ... ??? a jakie to ma znaczenie. super eko ponad 1200 - prad 1300, i co tu liczyć . za te same pieniądze albo bawisz się w palacza albo siedzisz z piwkiem przy tv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.03.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2012 Ekogroszek przy przy kaloryczności 25MJ/kg to 6.95 kWh/kg.Czyli 6950 kWh za tonę, a właściwie 5900 kWh po przyjęciu sprawności pieca na poziomie 85%. 5900kWh to 2006zł, biorąc pod uwagę COP=2 to 1003zł.Przeliczone dla stałej taryfy 1kWh=0,34zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 20.03.2012 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 hmm, a liczac ze wszelkimi przesylami, 1kW za 0.60 gr to juz wychodzi 3540zl, a z COP 2 - 1770;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.03.2012 06:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2012 hmm, a liczac ze wszelkimi przesylami, 1kW za 0.60 gr to juz wychodzi 3540zl, a z COP 2 - 1770;/ I znowu niema jak pompa. I można wtedy montować rekuperatory (bo okolica niezasmrodzona) W moim domy muszę pilnować bo wieczorem zaczynają palić śmieci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.03.2012 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 COŚ o mitsubishi:Zubadan Zalety: Duża moc w temperaturach poniżej -25Wady :Mocno spadające cop w niskich temperaturach ,cena Idealny jako samodzielne źródło ogrzewania budynku Power-inwerter Zalety :Bardzo wysoki i niespadający cop w niskich temperaturachWada spada moc w niskich temperaturach Idealny do modernizacji instalacji w których zostawiamy jakieś inne źródło ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Empus 22.03.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 A ja jestem ciekawy, jak jest z hałasem jaki wytwarza jednostka zewnętrza, czy jest on uciążliwy czy raczej zbliżony do tła i tak naprawdę nie ma z tym większego problemu? Czy jednostkę zewnętrzną można jakoś zabudować, oczywiście zostawiając dojście świeżego powietrza?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 22.03.2012 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 A ja jestem ciekawy, jak jest z hałasem jaki wytwarza jednostka zewnętrza, czy jest on uciążliwy czy raczej zbliżony do tła i tak naprawdę nie ma z tym większego problemu? Czy jednostkę zewnętrzną można jakoś zabudować, oczywiście zostawiając dojście świeżego powietrza?? ostatnio opaliłem na osiedlu domków jednorodzinnych 16kW pompę ciepła i pompka o dziwo nie jest głośna i z tego co wiem to nie przeszkadza użytkownikom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 22.03.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 A ja jestem ciekawy, jak jest z hałasem jaki wytwarza jednostka zewnętrza, czy jest on uciążliwy czy raczej zbliżony do tła i tak naprawdę nie ma z tym większego problemu? Czy jednostkę zewnętrzną można jakoś zabudować, oczywiście zostawiając dojście świeżego powietrza?? odwiedziłem jeden dom, który taką pompą się grzeje i byłem mocno zaskoczony cichą pracą tego urządzenia. też się tego bałem. usłyszałem lekki szum dopiero z około 5m. dlatego mój wybór padł na powietrzną już na 100%, tylko trzeba nazbierać ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 22.03.2012 16:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Hałas jest taki FUUUUUUUUUUUUUUUUUUU albo czasem SZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.03.2012 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 Hałas jest taki FUUUUUUUUUUUUUUUUUUU albo czasem SZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZZ Uuuu, to nie wesoło, skoro z dużej litery.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 22.03.2012 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 a jakie to ma znaczenie. super eko ponad 1200 - prad 1300, i co tu liczyć . za te same pieniądze albo bawisz się w palacza albo siedzisz z piwkiem przy tv. Dlatego doszedłem do wniosku że nigdy nie kupię pieca na eko-groszek (smrodek). Inwestycja nie ma sensu. W cenie takiego pieca mam kompletną instalację na gaz ziemny lub pól instalacji na pompę ciepla powietrzną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 22.03.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2012 (edytowane) Atlantic 16 kW, glosnosc ? hmm jakby to powiedziec ? natenczas jakby nie bylo tematu. nie ma oby tak bylo tez za jakis czas ... jednostka zewnetrzna ok 5-6m od sciany, wewnetrzna w piwnicyna na razie z czapy wyliczenia w sensie licznik minus srednie zuzycie 'domowe' z okresu 'przed PCi' - licznik 'pompowy' bedzie/mial byc juz ... - 10pln dziennie Wiem wiem cieplo jest, knuje na razie, temp. 23-24 ( przepraszam ale wamac na pietrze mam 25 teraz ;/ ), ucze sie tego ustrojstwa anybody help me ? i zapomniec musze o temp ponizej 23-22 - walizke pakowac musialbym jakis schemta godzinowy ? Edytowane 22 Marca 2012 przez Magnolia18 tak se Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 23.03.2012 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Dlatego doszedłem do wniosku że nigdy nie kupię pieca na eko-groszek (smrodek). Inwestycja nie ma sensu. W cenie takiego pieca mam kompletną instalację na gaz ziemny lub pól instalacji na pompę ciepla powietrzną. ja mam właśnie taki piec i mam tej "bezobsługiwości" dosyć. tylko 6 lat temu pompy kosztowały fortunę, a o powietrznych mało było słychać i obecne parametry zabijają tamte. postęp jest niesamowity. dlatego chcę już zmienić piec na pompkę P-W. najgorzej z kasą. w tym roku chyba się nie uda, ale za rok już powinienem cieszyć się czystością komfortem. chyba że, byłyby jakieś preferencyjne kredyty na odnawialne źródła energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tom OP 23.03.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 Po lekturze kilku(dziesięciu?) stron w tym temacie (m.in. na temat pomp Atlantica TRI) nasuwa mi się takie pytanie:Czy lepiej jest postawić Excelię 16, czy może 14, czy od razu 11 i jaki to ma wpływ na ostateczny rachunek za "prund"?Przy -20 uzyskiwana moc jest podobna, więc gdzie jest haczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 23.03.2012 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 zaznaczam że jestem inwestorem a nie ekspertemsytuacja może być podobna jak przy dużym piecu- podobno inwerter i tak przewymiarowania nie załatwi do końca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sjk 23.03.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 czy ktoś w swojej PC ma chłodzenie i czy próbował już tego używać za pomocą podłogówki?? zastanawiam się czy przy zakupie automatyki brać taką opcję pod uwagę - trzeba byłoby odciąć łazienki i inne wilgotne miejsca... u mnie w instrukcji PC piszą że jak najbardziej i wcale fancoile nie potrzebne zaznaczam, że nie chce osiągnąć efektu klimy - co najwyżej pare najgorszych dni w roku delikatnie to ciepło wyciągnąć najlepiej miedzy 13-15 w sumie temperatura docelowa ok 23-25 stopni mieszkam dopiero 4 miesiące i może to w ogóle nie ma sensu bo przy dobrej izolacji więcej niż 23-25 to sie nie robi ?? jakieś rady? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 23.03.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 witam, jaka polecice niedroga pompe - dom 110m2 - przypuscmy ze 55Kw/m2/rok - wszedzie podłogówka, ale bez rekuperacji .... pompa ma byc jedynym zrodlem ciepla dla co i cwu kładłbym nacisk na ....niedroga.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 23.03.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2012 zaznaczam że jestem inwestorem a nie ekspertem sytuacja może być podobna jak przy dużym piecu- podobno inwerter i tak przewymiarowania nie załatwi do końca mógłbyś rozwinąć temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts