Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie będę się upierać bo na tęchwilę tak mi się wydaje że czytałam... ale tak czy siak gdyby nawet podloga mialaby mieć temp 20st, to czy uważacie że przy +35 na zewnątrz zapewni to schłodzenie domu? pomijam fakt braku komfortu chodzenia bosa nogą po zimnej podłodze...

Tak się składa, że wielu lubi zimną podłogę, zwłaszcza w upalne lato, więc dla jednych zimne płytki to wada, dla innych - zaleta. Rozmawiałem na jakimś szkoleniu z gościem o chłodzeniu pasywnym i aktywnym. Działać działa i to dość skutecznie, zwłaszcza aktywne, ale trzeba spełnić m.in. dwa warunki: czujnik lub czujniki punktu rosy, żeby podłogi nie "popłynęły" i skuteczna wentylacja, najlepiej mechaniczna, żeby ten chłód rozprowadzić po domku. Co do mnie, raczej odpuszczę sobie takie chłodzenie i skupię się na dobrym dużym wymienniku gruntowym rurowym dla wentylacji mechanicznej i może zapodam jedną klimę inwertera w salonie w granicach 5 kW albo mniejszej mocy klimę kanałową na wylocie z rekuperacji.

wielu fachowców z różnych firm twierdzi że tak podłoga może zapewnić efekt chłodu ja kilka razy miałem takie domki i klienci są zadowoleni...

dużo ludzi jest przeciwnikami klimy w domu więc szukają alternatywy

to mogłoby oznaczać, że jednak chłodzi co nieco....

dzieki wszyskim

wielu fachowców z różnych firm twierdzi że tak podłoga może zapewnić efekt chłodu ja kilka razy miałem takie domki i klienci są zadowoleni...

dużo ludzi jest przeciwnikami klimy w domu więc szukają alternatywy

właśnie z tego powodu zdecydowałem się na ścienne. Klima + Ja = spiep... wakacje i choroba, całe szczęście, że w pracy nie mam klimy.

Klimakonwektory + cena + instalacja z wodą zasil, powrót w wełnie na stryszku i ewentualny szum też nie dla mnie.

Mam tylko nadzieje, że to chłodzenie pasywne zadziała , jak nie to miejsce technicznie na klimatyzator jest.

p.s. z moich obserwacji to kluczowe jest poddasza. Na parterze w wielu domach wystarczy zacienić okna i chłód jest na tyle przyjemny, że pójście spać bez przykrycia powoduje marznięcie nawet przy +32 na zewnątrz.

Tak się składa, że wielu lubi zimną podłogę, zwłaszcza w upalne lato, więc dla jednych zimne płytki to wada, dla innych - zaleta.
No właśnie. Ja na ten przykład latem uwielbiam chodzić boso po chłodnych kaflach. Zresztą koszt dodatkowej funkcji klimatyzacji przy pompie PW jest tak niski, że moim zdaniem nie warto się zastanawiać. Jeżeli musisz dopłacić 600-800zł i masz klimę to nad czym tutaj dyskutować.

No właśnie. Ja na ten przykład latem uwielbiam chodzić boso po chłodnych kaflach. Zresztą koszt dodatkowej funkcji klimatyzacji przy pompie PW jest tak niski, że moim zdaniem nie warto się zastanawiać. Jeżeli musisz dopłacić 600-800zł i masz klimę to nad czym tutaj dyskutować.

Święte słowa :)

Ilu ludzi tyle lubień :)

Mógłby to być post w wątku o piecach gazowych i pompach z odwiertami ,ale ten wątek lubię najbardziej.

Pokazywał mi znajomy kotłownię na ekogroszek ,klnie na czym świat stoi i chce się pozbyć bo kupa roboty i syf do kwadratu wszędzie.

Komu jak komu,ale mnie możecie wierzyć ,że nie piszę tego ,żeby nagonić na pompę czy gaz,ale ten wungiel w jakiej by postaci nie był to syf i średniowiecze.

Mógłby to być post w wątku o piecach gazowych i pompach z odwiertami ,ale ten wątek lubię najbardziej.

Pokazywał mi znajomy kotłownię na ekogroszek ,klnie na czym świat stoi i chce się pozbyć bo kupa roboty i syf do kwadratu wszędzie.

Komu jak komu,ale mnie możecie wierzyć ,że nie piszę tego ,żeby nagonić na pompę czy gaz,ale ten wungiel w jakiej by postaci nie był to syf i średniowiecze.

Wrzuć to do tematów o kotłach, będzie mała zadymka :D