Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

No właśnie. Ja na ten przykład latem uwielbiam chodzić boso po chłodnych kaflach. Zresztą koszt dodatkowej funkcji klimatyzacji przy pompie PW jest tak niski, że moim zdaniem nie warto się zastanawiać. Jeżeli musisz dopłacić 600-800zł i masz klimę to nad czym tutaj dyskutować.

Panowie, troche mnie nie było i ma pytanie czy Atlantis ma funkcję klimatyzatora?

Właśnie mam wyliczona moc z OZC i wychodzi że wystarczyło by mi na CO ok 10kW. Ale wypada dodac troche na CWU.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Panowie, troche mnie nie było i ma pytanie czy Atlantis ma funkcję klimatyzatora?

Właśnie mam wyliczona moc z OZC i wychodzi że wystarczyło by mi na CO ok 10kW. Ale wypada dodac troche na CWU.

Ma opcję chłodzenia..

Jest to opcja dodatkowo płatna...

Kilku klientów w tym roku będzie miało zastosowane takie rozwiązanie w swoich domach...

Witam,poszukuje pomp ciepla do mojego domu 140m2 sciany bk24+ 15cm stropianu.Poddasz zas 25cm waty. Posiadam kominek z rozprowadzeniem ciepla.Teraz do rzeczy;) http://www.enatural.pl/index.php/pompy-ciepla-co . Co powiecie na temat tych pomp.Pewnie to na 100% chinczyki.Jaka moc pompy potrzebuje na cele CO i CWU-Rodzina 2+1.Szukam cos taniego, moze macie jakies inne propozycje.

Gość Arturo72
Jaka moc pompy potrzebuje na cele CO i CWU-Rodzina 2+1.Szukam cos taniego, moze macie jakies inne propozycje.

Żeby dobrać odpowiednią powietrzną pompę ciepła musisz znać dokładnie zapotrzebowanie domu na ciepło i obciążenie cieplne.

Inaczej albo przewymiarujesz albo niedowymiarujesz,duże przewymiarowanie jest mniejszym złem ale droższym,chociaż niedowymiarowanie też będzie drogie z uwagi na prawdopodobne grzanie grzałką podczas większych mrozów ;)

Przy przeglądaniu powietrznych pomp ciepła patrz na moc cieplną jaką dysponują przy -15st.C i poniżej i porównaj sobie ze swoim zapotrzebowaniem czy da radę bez grzałki.

Edytowane przez Arturo72

moc zależy od tego jaki chcesz mieć system ogrzewania,

monowalentny - tylko pompa ciepła bez grzałek,

monoenergetyczny - pompa ciepła + grzałki lub kocioł elektryczny,

biwalentny - pompa ciepła + szczytowa źródło ciepła które w przypadku W, włączy się i albo wspomoże PCI albo przejmie całkowicie grzanie budynku,

W najmrozniejsze dni pompe mam zamiar wspomagac kominkiem.Tyle ilu fachowcow tyle roznych odpowiedzi ;) i badz tu madry. Dzieki za rady[/QUOT

@aleksus, ja nie z branzy a uzytkownik OD niedawna. Bardzo niedawna.

Tyle powiem, ze DZIALA :D na pohybel tym, ze nie da rady . wiem wiem cieplo ... taaa cieplo to mam w domu :) i syfu juz nie mam :)))))

a co do wyboru ... tu juz nie pomoge wiele ... osiolkowi w zloby dano w jednym owies w drugim siano

Gość Arturo72
W najmrozniejsze dni pompe mam zamiar wspomagac kominkiem.Tyle ilu fachowcow tyle roznych odpowiedzi ;) i badz tu madry. Dzieki za rady

Jeśli nie chcesz być zrobionym przez "fachowców" w bambuko,jak poniżej,gdzie dobierali pompę powietrzną na +2st.C oraz bardzo niedowymiarowaną,super firmową za grubą kasę:

http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=&showtopic=14395&view=findpost&p=252947

http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=&showtopic=14395&view=findpost&p=249831

to się ucz i licz ;)

Bo później będzie płacz i zgrzytanie zębami :)

moc dla PW jest dla ciebie ważna dla temperatuy średniej okresu grzewczego, a nie skrajnego. Wszystkie PW powinny byc dobierane na terenie Polski wg. temp. średnich czyli np. Warszawa ok. +2C.
Edytowane przez Arturo72

a co myślicie Urlich HITPump HOUSE 150 M. może ktoś ma taką bo parametry takie:wiggle:

oferta za 18500 na gotowo:confused:

pompa pracuje bez pogodówki na jednym parametrze

brak danych o cop i mocy,koniec pracy przy -10 C,on/off.

Za podobną cenę kupisz inwertera .Ja robiłem typ 16 za 22000 ze zbiornikiem cwu. bez zbiornika 20000 zł

Nie wiem wszystkiego i może coś zmienili .

Za podobną cenę kupisz inwertera .Ja robiłem typ 16 za 22000 ze zbiornikiem cwu. bez zbiornika 20000 zł

na gotowo czyli z robocizną i uruchomieniem.

a jaki to inverter w takiej cenie.

a to robiłeś to urlich czy inverter

Jak słyszę ulrich to mam złe odczucie.

Fakt sprawa się tyczy ich kotlow gazowych, ale po 5 latach pracy kotła coś padało np. Wentylator i pan z serwisu mówił ze brak części zamiennych i mam zaproponować klientowi wymianę na nowy kościol....

W jednym sezonie przy jednym takim maluchu padła klientowi płyta główna, pompa i wentyl... Koleś wydał prawie 2k na części a za nowy kocioł zapłacił jakieś 3200... Mam nadzieje ze niebedzie tak z pompami....