autorus 31.03.2012 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 No właśnie. Ja na ten przykład latem uwielbiam chodzić boso po chłodnych kaflach. Zresztą koszt dodatkowej funkcji klimatyzacji przy pompie PW jest tak niski, że moim zdaniem nie warto się zastanawiać. Jeżeli musisz dopłacić 600-800zł i masz klimę to nad czym tutaj dyskutować. Panowie, troche mnie nie było i ma pytanie czy Atlantis ma funkcję klimatyzatora? Właśnie mam wyliczona moc z OZC i wychodzi że wystarczyło by mi na CO ok 10kW. Ale wypada dodac troche na CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 31.03.2012 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2012 Panowie, troche mnie nie było i ma pytanie czy Atlantis ma funkcję klimatyzatora? Właśnie mam wyliczona moc z OZC i wychodzi że wystarczyło by mi na CO ok 10kW. Ale wypada dodac troche na CWU. Ma opcję chłodzenia.. Jest to opcja dodatkowo płatna... Kilku klientów w tym roku będzie miało zastosowane takie rozwiązanie w swoich domach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 01.04.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 Witam,poszukuje pomp ciepla do mojego domu 140m2 sciany bk24+ 15cm stropianu.Poddasz zas 25cm waty. Posiadam kominek z rozprowadzeniem ciepla.Teraz do rzeczy;) http://www.enatural.pl/index.php/pompy-ciepla-co . Co powiecie na temat tych pomp.Pewnie to na 100% chinczyki.Jaka moc pompy potrzebuje na cele CO i CWU-Rodzina 2+1.Szukam cos taniego, moze macie jakies inne propozycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.04.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2012 (edytowane) Jaka moc pompy potrzebuje na cele CO i CWU-Rodzina 2+1.Szukam cos taniego, moze macie jakies inne propozycje. Żeby dobrać odpowiednią powietrzną pompę ciepła musisz znać dokładnie zapotrzebowanie domu na ciepło i obciążenie cieplne. Inaczej albo przewymiarujesz albo niedowymiarujesz,duże przewymiarowanie jest mniejszym złem ale droższym,chociaż niedowymiarowanie też będzie drogie z uwagi na prawdopodobne grzanie grzałką podczas większych mrozów Przy przeglądaniu powietrznych pomp ciepła patrz na moc cieplną jaką dysponują przy -15st.C i poniżej i porównaj sobie ze swoim zapotrzebowaniem czy da radę bez grzałki. Edytowane 1 Kwietnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 02.04.2012 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Witam. Osoby zainteresowane otrzymaniem wejściówek na Targi Targbud 2012 Katowice w dniach 13-15.04 proszę o kontakt na priva. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Henderson 02.04.2012 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 moc dla PW jest dla ciebie ważna dla temperatuy średniej okresu grzewczego, a nie skrajnego. Wszystkie PW powinny byc dobierane na terenie Polski wg. temp. średnich czyli np. Warszawa ok. +2C. Zauważ że temp. skrajne minusowe to może 3 % !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.04.2012 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 nieprawda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 02.04.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 moc zależy od tego jaki chcesz mieć system ogrzewania,monowalentny - tylko pompa ciepła bez grzałek,monoenergetyczny - pompa ciepła + grzałki lub kocioł elektryczny,biwalentny - pompa ciepła + szczytowa źródło ciepła które w przypadku W, włączy się i albo wspomoże PCI albo przejmie całkowicie grzanie budynku, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 02.04.2012 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 W najmrozniejsze dni pompe mam zamiar wspomagac kominkiem.Tyle ilu fachowcow tyle roznych odpowiedzi i badz tu madry. Dzieki za rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 02.04.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 W najmrozniejsze dni pompe mam zamiar wspomagac kominkiem.Tyle ilu fachowcow tyle roznych odpowiedzi i badz tu madry. Dzieki za rady[/QUOT @aleksus, ja nie z branzy a uzytkownik OD niedawna. Bardzo niedawna. Tyle powiem, ze DZIALA na pohybel tym, ze nie da rady . wiem wiem cieplo ... taaa cieplo to mam w domu i syfu juz nie mam )))) a co do wyboru ... tu juz nie pomoge wiele ... osiolkowi w zloby dano w jednym owies w drugim siano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.04.2012 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 (edytowane) W najmrozniejsze dni pompe mam zamiar wspomagac kominkiem.Tyle ilu fachowcow tyle roznych odpowiedzi i badz tu madry. Dzieki za rady Jeśli nie chcesz być zrobionym przez "fachowców" w bambuko,jak poniżej,gdzie dobierali pompę powietrzną na +2st.C oraz bardzo niedowymiarowaną,super firmową za grubą kasę: http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=&showtopic=14395&view=findpost&p=252947 http://forum.budujemydom.pl/index.php?s=&showtopic=14395&view=findpost&p=249831 to się ucz i licz Bo później będzie płacz i zgrzytanie zębami moc dla PW jest dla ciebie ważna dla temperatuy średniej okresu grzewczego, a nie skrajnego. Wszystkie PW powinny byc dobierane na terenie Polski wg. temp. średnich czyli np. Warszawa ok. +2C. Edytowane 3 Kwietnia 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 03.04.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 a co myślicie Urlich HITPump HOUSE 150 M. może ktoś ma taką bo parametry takie:wiggle:oferta za 18500 na gotowo:confused: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lujski 03.04.2012 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 szkoda ze troche niski COP i grzałki wlalczaja sie juz przy -10 ...;/ aa i co to znaczy na gotowo ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.04.2012 15:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 a co myślicie Urlich HITPump HOUSE 150 M. może ktoś ma taką bo parametry takie:wiggle: oferta za 18500 na gotowo:confused: pompa pracuje bez pogodówki na jednym parametrze brak danych o cop i mocy,koniec pracy przy -10 C,on/off. Za podobną cenę kupisz inwertera .Ja robiłem typ 16 za 22000 ze zbiornikiem cwu. bez zbiornika 20000 zł Nie wiem wszystkiego i może coś zmienili . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 03.04.2012 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 pompa pracuje bez pogodówki na jednym parametrze brak danych o cop i mocy,koniec pracy przy -10 C,on/off. Za podobną cenę kupisz inwertera .Ja robiłem typ 16 za 22000 ze zbiornikiem cwu. bez zbiornika 20000 zł Nie wiem wszystkiego i może coś zmienili . na gotowo czyli z robocizną i uruchomieniem. a jaki to inverter w takiej cenie. a to robiłeś to urlich czy inverter Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.04.2012 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 pompa pracuje bez pogodówki na jednym parametrze brak danych o cop i mocy,koniec pracy przy -10 C,on/off. Za podobną cenę kupisz inwertera .Ja robiłem typ 16 za 22000 ze zbiornikiem cwu. bez zbiornika 20000 zł Nie wiem wszystkiego i może coś zmienili . Jak słyszę ulrich to mam złe odczucie. Fakt sprawa się tyczy ich kotlow gazowych, ale po 5 latach pracy kotła coś padało np. Wentylator i pan z serwisu mówił ze brak części zamiennych i mam zaproponować klientowi wymianę na nowy kościol.... W jednym sezonie przy jednym takim maluchu padła klientowi płyta główna, pompa i wentyl... Koleś wydał prawie 2k na części a za nowy kocioł zapłacił jakieś 3200... Mam nadzieje ze niebedzie tak z pompami.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.04.2012 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 na gotowo czyli z robocizną i uruchomieniem. a jaki to inverter w takiej cenie. a to robiłeś to urlich czy inverter Mam atlantica sevolutiom 16 do sprzedania z montażem w tej cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.04.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Mam atlantica sevolutiom 16 do sprzedania z montażem w tej cenie. Nie chciałbym się wtrącać ale chyba od tego roku już z oferty wypadły model Evolution z powodu słabego zainteresowania się produktem... Są S i TRI a za chwilę mają się pojawić Alfa Duo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 03.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 A to co za cudo ta Alfa Duo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 03.04.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 A to co za cudo ta Alfa Duo?? Tri ze zbiornikiem i wieloma dodatkami. http://www.atlantic-comfort.com/our-products/renewable-energies/heat-pump-technology/alfea-duo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts