HAL9000 04.04.2012 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 To ja też postoję i poczekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 04.04.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Ale ja dopiero jutro dostanę cennik to trochę postoisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 04.04.2012 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Z wiekiem coraz mniej mi się śpieszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 04.04.2012 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2012 Tez jestem ciekaw nowych cen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 05.04.2012 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Jeśli chodzi o Excellie Duo podaję ceny katalogowe: 11kW - 29500zł. netto 14kW - 31000zł. netto 16kW - 33000zł. netto Oczywiście zainteresowane osoby proszę o kontakt na priv w celu ustalenia cen rabatowanych W następnym tygodniu postaram się podać ceny na Duo z agregatami S i może uda się na monobloki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.04.2012 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Tez jestem ciekaw nowych cen Duo 16 pewno pod 40000 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 05.04.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 11kW - 29500zł. netto 14kW - 31000zł. netto 16kW - 33000zł. netto Ojej, toż to są ceny prawie jak w ME Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 06.04.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Jak montować jednostkę zewnętrzną? Na elewacji budynku czy na fundamencie? Czy są jakieś wady/zalety obu rozwiązań? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gall86 06.04.2012 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam,zastanawia mnie jedna rzecz. duzo z osob, ktore sie tutaj wypowiadaja pisze, aby dobierac moc pompy przy temp, np 15*, a nie do srednich temperatur danego regionu.moim zdaniem takie rozwiazanie ma swoje plusy i minusy. jako ze nie posiadam pompy i moje rozwazania sa czysto teoretyczne, moge sie mylic.plus dobrania pompy do temp -15* jest taki, ze przy niskich temperaturach nie beda zalaczaly sie grzalki, co zmniejszy pobor energii elektrycznej.minus jest taki, ze pompa dobrana do -15* bedzie w temperaturach wyzszych pobierala wiecej energii w porownaniu do pompy o mniejszej mocy, a jak wiadomo mroznych dni ponizej -15 jest niewielka ilosc w roku.stad pojawia sie pytanie, czy bardziej oplacalne bedzie przewymiarowanie pompy, aby unikac grzalek, ale za to placic wiecej w cieplejsze dni, czy tez te mrozne dni wspomagac grzalka, ale mniej placic w cieplejsze dni, nie wymagajce grzalki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 06.04.2012 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak montować jednostkę zewnętrzną? Na elewacji budynku czy na fundamencie? Czy są jakieś wady/zalety obu rozwiązań? Fundament, na elewacji jak zamontujesz prawdopodobnie wibracje będą słyszalne w budynku @gall86, nie wydaje mnie się aby przewymiarowana zużywała dużo więcej bo pompy P-W mają inwertery: np. przy temperaturach takich jak teraz moja pompa pracuje z 16% mocy nominalnej co daje ok 2.3 kW mocy cieplnej i zużywa mam nadziej i się domyślam adekwatnie do podanej mocy czyli tam ok. 0,5 - 0,7 kW energi elektrycznej(zależnie od temperatury). Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.04.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam, zastanawia mnie jedna rzecz. duzo z osob, ktore sie tutaj wypowiadaja pisze, aby dobierac moc pompy przy temp, np 15*, a nie do srednich temperatur danego regionu. moim zdaniem takie rozwiazanie ma swoje plusy i minusy. jako ze nie posiadam pompy i moje rozwazania sa czysto teoretyczne, moge sie mylic. plus dobrania pompy do temp -15* jest taki, ze przy niskich temperaturach nie beda zalaczaly sie grzalki, co zmniejszy pobor energii elektrycznej. minus jest taki, ze pompa dobrana do -15* bedzie w temperaturach wyzszych pobierala wiecej energii w porownaniu do pompy o mniejszej mocy, a jak wiadomo mroznych dni ponizej -15 jest niewielka ilosc w roku. stad pojawia sie pytanie, czy bardziej oplacalne bedzie przewymiarowanie pompy, aby unikac grzalek, ale za to placic wiecej w cieplejsze dni, czy tez te mrozne dni wspomagac grzalka, ale mniej placic w cieplejsze dni, nie wymagajce grzalki. Temat rzeka jeśli chodzi o dobór mocy PC do danego domu i do jakich temperatur zewn. ją dobrać. Uważam, że optymalne jest -15 lub -20 dla "średnio-zimnych" regionów Polski. Jak będę dobierał dla siebie, w OZC wybiorę -20, bo jednak zdarza się, przynajmniej u nas, że kilka tygodni z rzędu jest nawet w dzień minus 20, a w nocy -25, a czasami -28. Co do większego poboru energii przez większą PC w cieplejsze dni - inaczej zachowują się gruntowe, inaczej powietrze-woda, które to mają inwerter. Przy dobrej pompie P-W praktycznie nie ma to znaczenia, pompa sama sobie dobierze wydajność sprężarki do panującego zapotrzebowania na ciepło i przewymiarowanie PC nie zaszkodzi. Przynajmniej nie będą się odpalały grzałki w najzimniejsze dni/noce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.04.2012 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Fundament, na elewacji jak zamontujesz prawdopodobnie wibracje będą słyszalne w budynku zdecydowanie fundament, słyszałem jak taka pompa pracuje zamontowana na elewacji, w środku domu słychać buczenie.. nic przyjemnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r19 06.04.2012 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 zdecydowanie fundament, słyszałem jak taka pompa pracuje zamontowana na elewacji, w środku domu słychać buczenie.. nic przyjemnego U mnie by była zamontowana na ścianie garażu, ale buczenie w pokoju nad garażem też jest niewskazane W przypadku fundamentu wszystkie przewody idą w ziemi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Witam, zastanawia mnie jedna rzecz. duzo z osob, ktore sie tutaj wypowiadaja pisze, aby dobierac moc pompy przy temp, np 15*, a nie do srednich temperatur danego regionu. moim zdaniem takie rozwiazanie ma swoje plusy i minusy. jako ze nie posiadam pompy i moje rozwazania sa czysto teoretyczne, moge sie mylic. plus dobrania pompy do temp -15* jest taki, ze przy niskich temperaturach nie beda zalaczaly sie grzalki, co zmniejszy pobor energii elektrycznej. minus jest taki, ze pompa dobrana do -15* bedzie w temperaturach wyzszych pobierala wiecej energii w porownaniu do pompy o mniejszej mocy, a jak wiadomo mroznych dni ponizej -15 jest niewielka ilosc w roku. stad pojawia sie pytanie, czy bardziej oplacalne bedzie przewymiarowanie pompy, aby unikac grzalek, ale za to placic wiecej w cieplejsze dni, czy tez te mrozne dni wspomagac grzalka, ale mniej placic w cieplejsze dni, nie wymagajce grzalki. Mocniejsza PC dostarczy taką samą ilość energii, tylko że w krótszym czasie. Za to jeżeli będziesz korzystał z dwóch taryf, to lepiej je wykorzystasz. Niestety, mocniejsza PC wiąże się z większym wydatkiem. Pytanie jakim? Jeżeli jest to niewiele to lepiej brać mocniejszą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 06.04.2012 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 U mnie by była zamontowana na ścianie garażu, ale buczenie w pokoju nad garażem też jest niewskazane W przypadku fundamentu wszystkie przewody idą w ziemi? detali montażu nie znam, jednak można przypuszczać że tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.04.2012 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 U mnie by była zamontowana na ścianie garażu, ale buczenie w pokoju nad garażem też jest niewskazane W przypadku fundamentu wszystkie przewody idą w ziemi? Zobacz fotki .Postaw na stalowym stelażu 30 cm od ściany (przewody w powietrzu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 06.04.2012 10:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 (edytowane) Witam, zastanawia mnie jedna rzecz. duzo z osob, ktore sie tutaj wypowiadaja pisze, aby dobierac moc pompy przy temp, np 15*, a nie do srednich temperatur danego regionu. moim zdaniem takie rozwiazanie ma swoje plusy i minusy. jako ze nie posiadam pompy i moje rozwazania sa czysto teoretyczne, moge sie mylic. plus dobrania pompy do temp -15* jest taki, ze przy niskich temperaturach nie beda zalaczaly sie grzalki, co zmniejszy pobor energii elektrycznej. minus jest taki, ze pompa dobrana do -15* bedzie w temperaturach wyzszych pobierala wiecej energii w porownaniu do pompy o mniejszej mocy, a jak wiadomo mroznych dni ponizej -15 jest niewielka ilosc w roku. stad pojawia sie pytanie, czy bardziej oplacalne bedzie przewymiarowanie pompy, aby unikac grzalek, ale za to placic wiecej w cieplejsze dni, czy tez te mrozne dni wspomagac grzalka, ale mniej placic w cieplejsze dni, nie wymagajce grzalki. To że pc jest mocniejsza nie znaczy ,że pobiera więcej energii (zawsze można wyłączyć ) Zasady doboru urządzeń grzewczych są inne .Taki dobór jak ty proponujesz powoduje zwiększone zużycie prądu.Srednia temperatura to nie punkt w którym potrzeba najwięcej energii Edytowane 6 Kwietnia 2012 przez hydraulik_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 06.04.2012 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 pompy ,płyty ,wentylację wynalazki widzieliście jak HenoK budowlanemu laikowi zaprojektował płytę i nadzorował jej wykonanie? Tak ,że chlop ma dużą szansę ,że będzie miał dom do rozbiorki.Masakra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.04.2012 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 pompy ,płyty ,wentylację wynalazki widzieliście jak HenoK budowlanemu laikowi zaprojektował płytę i nadzorował jej wykonanie? Tak ,że chlop ma dużą szansę ,że będzie miał dom do rozbiorki.Masakra. Co ma płyta wspólnego z pompą czy wentylacją to raz? A dwa, to bym nie demonizował. Co się po zimie miało stać to się stało (zapewne przez drenaż) i pokleił bym te pęknięcia i bym się tym nie przejmował. Sam jednak mam zwykłe fundamenty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.04.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 ja szczerze mam nadzieję że bl nie będzie miał wiekszych kłopotów oprócz szpachlowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts