Magnolia18 08.04.2012 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 buehehhehe, ten arkusz mnie przeraza :P 80, 110 na m2 ... mowi mi to tyle co o ile bedzie to bedzie, ciekawym tylko .. grochu za 5 miesiecy poszlo za ca. 6,4K pln, cwu pradem dodatkowo leciala ile? nie mam pojecia ale sam prad bez CO wartosciowo to rachunek Ani nakrywam czapka :| sie tu czlowiek naczyta to pozniej glupieje, a tak mi sie dobrze zylo z wunglem buahahhahahaha to teraz bede licznik spisywal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.04.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Wklep swoje dane do arkusza kbab-a,na szybko wychodzą w miarę miarodajne dane dot.zapotrzebowania na ciepło: https://docs.google.com/spreadsheet/ccc?authkey=CPfu-_8B&key=0AmIvzeh1jpYadFFBbXNqUk5pQjJQNjF1STgxNkVRd2c&authkey=CPfu-_8B#gid=32 Arkusz ma błędy. Sam przeliczałem ostatnio zapotrzebowanie i wyszło mi, że takie coś lepiej omijać szerokim łukiem. Zobacz na wartość opałową całodobowo i 2 taryfaPC. Czyżby w nocy prąd był tak słaby że pc daje tak niski COP? Chyba że podane wartości są dla normalnej taryfy, ale KJ także są za wysokie. EDIT: Może jestem za słabo dokształcony? Napiszcie coś, czego ja nie wiem. Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.04.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 No to czysto teoretycznie i matematycznie: 1kWh z ekogroszka to 0,18zł i 6400/0,18=35000kWh/COP2,5=14000kWh i to *0,6zł=8400zł w I taryfie a 14000kWh*0,4=5600zł w II taryfie z czapy mi wyszlo jakos 10-12K ale juz z cwu ( wungiel nie grzal mi wody ) ... za rok oczywiscie a eko bylo za 5 miechow niepotrzebnie sie nakrecam w sensie ze dumam ale taka moja natura juz a i grzalem 120l a teraz mam 300l tak czy siak, ja jestem na TAK natenczas mimo starej budy, grzejnikow i temp. palmiarnianych, ktore sa 'mile widziane' --> cora zakrecila grzejnik za zero u Siebie, sadzilem ze tylko skrecila ( tzn. zamknela na poczatku sezonu nie zeby ktos pomyslal, ze to PC cuda czyni ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 22:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Arkusz ma błędy. Sam przeliczałem ostatnio zapotrzebowanie i wyszło mi, że takie coś lepiej omijać szerokim łukiem. Zobacz na wartość opałową całodobowo i 2 taryfaPC. Czyżby w nocy prąd był tak słaby że pc daje tak niski COP? Chyba że podane wartości są dla normalnej taryfy, ale KJ także są za wysokie. EDIT: Może jestem za słabo dokształcony? Napiszcie coś, czego ja nie wiem. Arkusz jest fajny ale warto pamiętać że to jest uśredniony wynik i pamiętać że powinniśmy przyjąć w nim czynnik ludzki i indywidualne parametry pracy urządzeń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.04.2012 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Arturo72@ widziałem w paru linkach że zarzucają Ci brak żelbetowego stropu. O ile mnie pamięć nie myli, masz dom parterowy. W tym przypadku są inne uwarunkowania niż przy zamieszkanym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.04.2012 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Arkusz ma błędy. Sam przeliczałem ostatnio zapotrzebowanie i wyszło mi, że takie coś lepiej omijać szerokim łukiem. Zobacz na wartość opałową całodobowo i 2 taryfaPC. Czyżby w nocy prąd był tak słaby że pc daje tak niski COP? Chyba że podane wartości są dla normalnej taryfy, ale KJ także są za wysokie. KJ podane jak dla eko a kup taki ... graniczy z cudem a i wtedy jak juz to cena powyzej 1K pln za tone. te sprzedawane po 800pln ( nie wspomne o tanszych ) to badziew, ekspertem nie jestem, maszynek magicznych do liczenia nie mam ale 'palilem' tym czyms kilka lat i nie jedna godzine przesiedzialem robiac za palacza-podgladacza-dumacza to swoje widzialem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 22:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Tzn,ja mam gorzej,bo w poddaszach użytkowych parter "grzeje" poddasze a u mnie to co wypływa z parteru idzie w siną dal ale za to w stropie będzie 40cm izolacji Kurcze to kupiłem zły projekt bo też bez poddasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.04.2012 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Tzn,ja mam gorzej,bo w poddaszach użytkowych parter "grzeje" poddasze a u mnie to co wypływa z parteru idzie w siną dal Strop w Twoim domu nie jest narażony na działanie wiatru i "ruchów" dachu. Sam byłem za parterówką ze stropem żelbetowym. Niestety działka wymogła piwnicę i poddasze (spad 2m na 9m domku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) A czy wiatr czy ruchy dachu wpływają na własności izolacjne wełny czy styropianu ? Nie znam się na tyle ale moim zdaniem nie. http://www.archipelag.pl/projekty-domow/eryk-z-wiata/?AreaMaxMenu=120 Miał być inny ale taki bez poddasza będzie i oczywiście Alfea Duo z agregatem TRI 11 A no i chce zobaczyć po pierwszej zimie jak Twoja płyta będzie grzała Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez miki121 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.04.2012 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 A czy wiatr czy ruchy dachu wpływają na własności izolacjne wełny czy styropianu ? Nie znam się na tyle ale moim zdaniem nie. Poczytaj wypowiedzi Adam_mk. Stawiam teraz wieźbę. To co widzę, jej ruchy, sposoby uszczelnienia, nie napawają mnie optymizmem. Zresztą, w temacie domów 3-5 litrowych problem został poruszony. Brak prawidłowego rozwiązania problemu. To inny temat. Niestety koszty pomp ciepła są nadal wysokie. Nie wszystkich stać na wydanie takich kwot. Mimo uwzględnienia jednostkowego kosztu KWh w większości przypadków lepiej brać śmieciucha i zaglądać do niego co kilka godzin. Wszystko rozbija się o zarobki i/lub kredyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Poczytaj wypowiedzi Adam_mk. Stawiam teraz wieźbę. To co widzę, jej ruchy, sposoby uszczelnienia, nie napawają mnie optymizmem. Zresztą, w temacie domów 3-5 litrowych, problem został poruszony. Brak prawidłowego rozwiązania problemu. To inny temat. Niestety koszty pomp ciepła są nadal wysokie, nie wszystkich stać na wydanie takich kwot. Mimo uwzględnienia jednostkowy koszt KWh w większości przypadków lepiej brać śmieciucha i zaglądać do niego co kilka godzin. Wszystko rozbija się o zarobki i/lub kredyt. Tania pompa np. Alfea S i podłogówka wychodzi w miarę korzystnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 23:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 No i ładna stodółka Co najważniejsze tania w budowie. A płyty też jestem ciekawy,myślę czy nie za dużo będzie tej akumulacji.Dla prądu owszem ale dla PCi ? Właśnie to też mnie trapi A budynek prosty i łatwy... Szczególnie że kombinuje aby go zbudować w technologi szkieletowej albo w Thermomuru.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.04.2012 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Poczytaj wypowiedzi Adam_mk. Stawiam teraz wieźbę. To co widzę, jej ruchy, sposoby uszczelnienia, nie napawają mnie optymizmem. Zresztą, w temacie domów 3-5 litrowych problem został poruszony. Brak prawidłowego rozwiązania problemu. To inny temat. Niestety koszty pomp ciepła są nadal wysokie. Nie wszystkich stać na wydanie takich kwot. Mimo uwzględnienia jednostkowego kosztu KWh w większości przypadków lepiej brać śmieciucha i zaglądać do niego co kilka godzin. Wszystko rozbija się o zarobki i/lub kredyt. preferencyjny kredyt z BOŚ Banku to raz a dwa dotacja jeszcze ... niby tych dotacji nie ma a pogrzebalem u mnie NIBY nie ma a sa jednak ... przelicz. paprac sie z weglem ? kredyt z BOŚ pokryje Ci ok. 75-90% inwestycji z oprocentowaniem 3%, dotacja np. u mnie to 50% ale nie wiecej niz 4K pln ... BOŚ kreske daje juz pod konkretna inwestycje czyli PRZED a dotacja u nas do roku PO instalacji Edytowane 8 Kwietnia 2012 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Jestem ciekaw czy w Żywcu też tak jest jak w Gliwicach:)4k piechotą nie chodzi muszę się dowiedzieć.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 08.04.2012 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Szczerze to na płycie bym nie robił,chyba,ze warunki są mało odpowiednie,lub zależy nam na czasie to wtedy płyta ale z warstwą styro pod podłogówką. Obaczymy i pożyjemy Myślę 3 x 5cm styro i takie ustrojstwo pod ruru: http://www.aspol.com.pl/oferta/kategorie/375_pyta-styropianowa.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.04.2012 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Przy uwzględnieniu komina kotłowni,miejsca składowania opału koszty będą podobne do S Gdybym miał tę wiedzę którą mam teraz, pompa ciepła byłaby w kotłowni na 100%. Teraz już wydałem na komin 3k i nie mam środków by kupić PC. 3k to nie dużo. Dokładam do zestawu piec za 2k i bufor za 2k. Mam 4 tys. Od zawsze latam do śmieciucha dorzucać węgla, drewna. Jestem przyzwyczajony, nie stanowi to dla mnie problemu. Jedynym minusem jest masa kurzu w domu i brak możliwości otwarcia okna które jest uwarunkowane kierunkiem wiatru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.04.2012 23:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 preferencyjny kredyt z BOŚ Banku to raz a dwa dotacja jeszcze ... niby tych dotacji nie ma a pogrzebalem u mnie NIBY nie ma a sa jednak ... przelicz. paprac sie z weglem ? kredyt z BOŚ pokryje Ci ok. 75-90% inwestycji z oprocentowaniem 3%, dotacja np. u mnie to 50% ale nie wiecej niz 4K pln ... BOŚ kreske daje juz pod konkretna inwestycje czyli PRZED a dotacja u nas do roku PO instalacji Proszę o namiary/linki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.04.2012 23:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Jestem ciekaw czy w Żywcu też tak jest jak w Gliwicach:) 4k piechotą nie chodzi muszę się dowiedzieć.... Tak. Nie chodzą. Ale teraz zostało mi dopłacić 4 tys do końcowego efektu. Pompa ciepła to w moim przypadku minimum 18k (11KW), REALNEJ dopłaty mam 14 TYSIĘCY. To dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 08.04.2012 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 Proszę o namiary/linki. Dotacja w UM Gliwice znajdziesz na stronie urzedu, nie pilnuje linku bo sciagnalem sobie wnioski na HDD Co do BOŚ, czekam na telefon kiedy moge podejsc wypelnic kwity Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 08.04.2012 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2012 (edytowane) Dotacja w UM Gliwice znajdziesz na stronie urzedu, nie pilnuje linku bo sciagnalem sobie wnioski na HDD Co do BOŚ, czekam na telefon kiedy moge podejsc wypelnic kwity Mieszkam w Gminie Pawłowice. Oficjalnie dopłacają do kolektorów słonecznych. Czy coś więcej? Nie wiem. W ich gazecie nie ma takiej informacji. W urzędzie jeszcze nie pytałem. Mogę stwierdzić że gazeta wydawana przez Urząd Gminy ma charakter propagandowy jak z PRL. Jeśli coś by było w temacie, miałbym to dużymi literami na 1 stronie. 3% załatwi sprawę. Wejdę w PC. Edytowane 9 Kwietnia 2012 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts