Magnolia18 10.04.2012 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Ale nikt ci nie powie kiedy jest ci ciepło a kiedy zimno.A jak jest 0 to modyfikuj dw parametry . Poztaraj się zrozumieć ideę krzywej grzania .jak na dworze jest ciepło to zmiana nachylenia krzywej nieiwele zmienia . Więć wtdy trzeba ją podnosić lub opuszczać .Jak jest zimno to kąt nachylenia staje się istotne zatem jak jest cieplo na dworze jak np. dzis, to regulacja parametrem 721, oki. Pytanie brzmi co daje przesuniecie w jedna badz w druga strone o te sama wartosc ?? 720 nie ruszam, na dworze +10 i na 721 przesune krzywa o +3 lub -3 ( badz +/-5 ) co mi to winno dac ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 10.04.2012 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Jak czytam o tych buźkach, to się zastanawiam po co tak komplikować prostą zależność. Przecież każdy z potencjalnych użytkowników PCi, telewizora czy mikrofalówki pewnikiem ukończył szkołę podstawową. Zatem każdy wie, że "co autor miał na myśli" jest zawsze niewiadome i nie do rozgryzienia. Każdy też musiał się spotkać z prostym wzorem w postaci: y=ax+b. Przecie to prawie to samo (w lekkim uproszczeniu) co krzywa grzewcza. Rysujemy układ współrzędnych (kartezjański, a jakże!) i malujemy sobie prostą (prawie krzywą) gdzie:y - temperatura wody grzewczeja - nachylenie krzywejx - ilość stopni mrozu (a naukowo: odwrotność temperatury zewnętrznej)b - przesunięcie Kawałek kartki, kilka kolorowych kredek i wszystko jasne - bez wypisywania dyrdymałów i mądrości w postaci buziek i filologicznych wywodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 10.04.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Jak czytam o tych buźkach, to się zastanawiam po co tak komplikować prostą zależność. Przecież każdy z potencjalnych użytkowników PCi, telewizora czy mikrofalówki pewnikiem ukończył szkołę podstawową. Zatem każdy wie, że "co autor miał na myśli" jest zawsze niewiadome i nie do rozgryzienia. Każdy też musiał się spotkać z prostym wzorem w postaci: y=ax+b. Przecie to prawie to samo (w lekkim uproszczeniu) co krzywa grzewcza. Rysujemy układ współrzędnych (kartezjański, a jakże!) i malujemy sobie prostą (prawie krzywą) gdzie: y - temperatura wody grzewczej a - nachylenie krzywej x - ilość stopni mrozu (a naukowo: odwrotność temperatury zewnętrznej) b - przesunięcie Kawałek kartki, kilka kolorowych kredek i wszystko jasne - bez wypisywania dyrdymałów i mądrości w postaci buziek i filologicznych wywodów. narysuj i wklej wraz z legenda, prosze ... ciekawym kolorow jakie uzyjesz ... Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez Magnolia18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 10.04.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Arturo.. czyli jednak zdecydowałeś się na PC, w jakiej cenie kupiłeś i jaki typ, moc itp ?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 10.04.2012 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 narysuj i wklej wraz z legenda, prosze ... ciekawym kolorow jakie uzyjesz ... Lenistwo:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.04.2012 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 zatem jak jest cieplo na dworze jak np. dzis, to regulacja parametrem 721, oki. Pytanie brzmi co daje przesuniecie w jedna badz w druga strone o te sama wartosc ?? 720 nie ruszam, na dworze +10 i na 721 przesune krzywa o +3 lub -3 ( badz +/-5 ) co mi to winno dac ? OK Walczmy Jeżeli lubisz w domu np 22 *C to zanim wejdziesz w parametry 720 i 721 ,ustaw kółeczkiem temperaturę komfortu 22 i zatwierdź. Paremetr 721 ustaw wstępnie na 0,6 Teraz poczekaj i zmierz temperaturę w pomieszczeniu termometrem .(przy ustawieniu innych urządzeń regulacyjnych na maxa,rzeby nie przeszkadzały) I teraz np termometr pokaże 21 ,wiec podnieś 720 o +1.Jak jest ciepło na dworze.Spowoduje to wzrost temperatury w pomieszczeniu. Jak już tu trafisz ,to przy niskich temperaturach w pomieszczeniu powinna być temperatura 22 ,ale jak zacznie odbiegać od zadanej ,to skoryguję parametr 721 (nachylenie krzywej). jak już ustawisz to zapominasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.04.2012 15:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Lenistwo:P [ATTACH=CONFIG]110787[/ATTACH] Masz kredki:jawdrop: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 10.04.2012 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 OK Walczmy Jeżeli lubisz w domu np 22 *C to zanim wejdziesz w parametry 720 i 721 ,ustaw kółeczkiem temperaturę komfortu 22 i zatwierdź. Paremetr 721 ustaw wstępnie na 0,6 Teraz poczekaj i zmierz temperaturę w pomieszczeniu termometrem .(przy ustawieniu innych urządzeń regulacyjnych na maxa,rzeby nie przeszkadzały) I teraz np termometr pokaże 21 ,wiec podnieś 720 o +1.Jak jest ciepło na dworze.Spowoduje to wzrost temperatury w pomieszczeniu. Jak już tu trafisz ,to przy niskich temperaturach w pomieszczeniu powinna być temperatura 22 ,ale jak zacznie odbiegać od zadanej ,to skoryguję parametr 721 (nachylenie krzywej). jak już ustawisz to zapominasz 720 czy 721 ? o ten +1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 10.04.2012 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) a dotacja u nas do roku PO instalacji Coś mnie ominęło? Jaka dotacja?? Ps. już doczytałem Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez HAL9000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.04.2012 16:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 720 czy 721 ? o ten +1 Sory zamieniłem 720 z 721 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 10.04.2012 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Sory zamieniłem 720 z 721 bywa Jaka dotacja? trzeba w UM podpytac u siebie ... w Pawlowicach np. olali PC, kolektory na topie ... ale dalej cos z BOŚ nie dzwonia, chyba sie tam wybiore bo kreski mieli uruchomic pod koniec marca a tymczasem kwiecien wkrotce ku upadkowi chylic sie bedzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 10.04.2012 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Masz kredki:jawdrop: Jak się posyła dzieci do szkoły, to się ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.04.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 (edytowane) Do grzania prądem płyta jest idealna i tak buduję dom,czyli ciepły i akumulacyjny Pompę kupiłem z uwagi na korzystną cenę zakupu w porównaniu do początków mojego budowania.Powietrzne pompy poszły cenowo w dół No ok, tylko że jak nie płyta, to ławy, a jak jeszcze ławy i silikaty, to bardzo wskazana przewiązka z bloczków typu Isomur, a to (szczególnie, kiedy ścian nośnych jest dużo, jak nie przymierzając u Ciebie) droga impreza. Więc płyta. A jeśłi już płyta, to jednak szkoda kłaść to syro na niej... Nie wiem, dlaczego piszesz, że w takim domu, jaki zamierza budować miki121 nie warto iść w płytę... Edytowane 10 Kwietnia 2012 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 10.04.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 I teraz 2000*0,4 w II taryfie=800zł a grzejąc tylko w jednej 1666*0,6=1000zł. Różnica jest minimalna i moim zdaniem nie warto akumulować ciepła z uwagi na dużą bezwładność płyty a grzać jedynie w I taryfie. U mnie średnia za całość domu przy dwóch taryfach wyszła w roku 0,4zł za kWh. Na całość poszło koło 8000kWh za które zapłaciłem 3200zł. Gdybym miał jedną taryfę, to zapłacił bym o 1440zł więcej. No ale ja grzeję gruntową z niemal niezmiennym COP do -30* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.04.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Nie no,płyta fajna rzecz z uwagi na eliminację mostków i wilgoci. W pompie powietrznej gdzie w niskich temperaturach spada COP trzeba by było policzyć jak wychodzi grzanie a jednej czy dwóch taryfach Wstępnie w moim przypadku przy przy COP2,5 w "nocy" tj.2000kWh a przy grzaniu w dzień przy wyższych temperaturach z COP3 ok.1666kWh I teraz 2000*0,4 w II taryfie=800zł a grzejąc tylko w jednej 1666*0,6=1000zł. Do tego ok.2000kWh na cwu w sezonie grzewczym z COP2,5=800*0,4=320zł z COP3=666*0,6=400zł Grzanie w sezonie zimowym c.o i cwu w systemie dwutaryfowym to 1120zł a w jednotaryfowym 1400zł Różnica jest minimalna i moim zdaniem nie warto akumulować ciepła z uwagi na dużą bezwładność płyty a grzać jedynie w I taryfie Machniesz pierwszą zimę opomiarujemy dom i pompę i zobaczym wyniki ja i tak ruszam na następną wiosnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 10.04.2012 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Nie no,płyta fajna rzecz z uwagi na eliminację mostków i wilgoci. W pompie powietrznej gdzie w niskich temperaturach spada COP trzeba by było policzyć jak wychodzi grzanie a jednej czy dwóch taryfach Wstępnie w moim przypadku przy przy COP2,5 w "nocy" tj.2000kWh a przy grzaniu w dzień przy wyższych temperaturach z COP3 ok.1666kWh I teraz 2000*0,4 w II taryfie=800zł a grzejąc tylko w jednej 1666*0,6=1000zł. Do tego ok.2000kWh na cwu w sezonie grzewczym z COP2,5=800*0,4=320zł z COP3=666*0,6=400zł Grzanie w sezonie zimowym c.o i cwu w systemie dwutaryfowym to 1120zł a w jednotaryfowym 1400zł Różnica jest minimalna i moim zdaniem nie warto akumulować ciepła z uwagi na dużą bezwładność płyty a grzać jedynie w I taryfie NO to co - dajesz te 3cm styropianu na płytę, skoro jej akumulacja nie jest potrzebna ? Jeśli różnica wynosi 300zł/sezon grzewczy (+jeszcze trochę za CWU latem) to oznacza, że po 10 latach jesteś 3000zł do przodu - w sam raz na wymianę sprężarki, jakby jej się miało "paść" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.04.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Machniesz pierwszą zimę opomiarujemy dom i pompę i zobaczym wyniki ja i tak ruszam na następną wiosnę A zapomniałem dwa zestawy do sterowania i monitoringu pracy pompy gotowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magnolia18 10.04.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 A zapomniałem dwa zestawy do sterowania i monitoringu pracy pompy gotowe.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 10.04.2012 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2012 Tak wiem ze został mi już tylko jeden..... Ale dopiero po targach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 11.04.2012 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 trzeba w UM podpytac u siebie ... w Pawlowicach np. olali PC, kolektory na topie ... To i tak dobrze, u mnie nawet kolektorów nie dotują. Za to dotacja do gówienek ma być Wg słów pani z mojego urzędu, mają dotować do 25% kosztów przydomowej oczyszczalni ścieków. Dobre i to... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts