Liwko 27.03.2011 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2011 Jak mojego kolegę spytali na komisji wojskowej gdzie chce iść, odpowiedział że do kawalerii podwodnej. Oni mu, że nie ma takiej jednostki a on im na to że też poczeka. Czekaj Arturo, czekaj. Za pięć lat w cenie PC pewnie będziesz miał pilniejsze wydatki. Najważniejsze to się nie poddawać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 28.03.2011 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 u mnie w domu podobnej wielkości (135m2 pow. użytkowej + 75m2 piwnicy) za CO+CWU od 1.11 do dzisiaj rano wg podlicznika koszty to 1400zł. dlatego interesuje mnie ile cię wyszła całą instalacja PC (bez podłogówki) Bo sam byłem zainteresowany p-w ale okazało się że mam bardzo dobre warunki gruntowe pod DZ poziome i zrobiłem jest we własnym zakresie - stąd takie a nie inne koszty. Temperatura w domu 22-22,5C, piwnica 15,5-16C. Też zużywam sporo CWU - dlatego mam takie wysokie zużycie w 1T Rodzina 5 osobowa. inwestycja w p-w ma sens, gdy jest duża różnica w cenie inwestycji. Fakt, nie wiem jak masz ocieplony dom, czy masz WM itp, ale ja decydując się na PC, nie zaniedbywałem izolacji i od samego początku chciałem mieć dom na poziomie 5-litrowego. I to mi się udało. od polowy stycznia do wczoraj 610zł. chciałabym jeszcze raz podkreślić że mieszkam w dość specyficznym miejscu, dzisiejszej nocy termometr odnotował -9,5 co do izolacji no cóż ... prawdopodobnie jest styropian 12 (dom kupiliśmy w stanie deweloperskim z elewacją zewnętrzną i 'goły' w środku) wiem że strych jest dobrze ocieplony bo to robiliśmy sami. W domu mamy też WM, wykusz, dwa balkony i dwa kominy. Kominy są zabezpieczone i służą za maskownice do kanałów wentylacyjnych i klimatyzacyjnych. Koszt instalacji wyslę Ci na priv ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 28.03.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 ana-76 ja tez poprosze nazwe firmy metraz domu i koszt instalacji wraz z PPW na priv Mam propozycje na PC VT Greenline HE C7 wraz z odwiertami (150m - jeden lub dwa po 75m) i instalacja za 47 brutto.Ale jak by byla twoja duzo tancza i przy takich rachunkach to moze lepiej sie oplaca ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 29.03.2011 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Przy niskim zapotrzebowaniu pompa ciepla traci ekonomiczny sens za taką cenę. a może mam bo lubie mieć? a czy maluch też auto? co cię interesuje ekonomiczny sens zakupów których nie dokonujesz i nigdy nie dokonasz? przecież to nie twoje pieniądze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 29.03.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 a może mam bo lubie mieć? a czy maluch też auto? co cię interesuje ekonomiczny sens zakupów których nie dokonujesz i nigdy nie dokonasz? przecież to nie twoje pieniądze. miałam własnie napisać że jeden lubi jeździć maluchem inny mercedesem, i jednym i drugim dojedziesz. Po co zatem ludzie kupują mercedesy? idioci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.03.2011 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Po co ludzie budują domy? Jest przecież tyle pięknych jaskiń... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 29.03.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Arturo72 Przemyśl jeszcze budowę.Po co wydawać na działkę, dom, cały ten czas-nerwy około 500 000 - .....PLN , wynajmij coś za 3 500 -4 000 resztę zainwestuj.Budowa domu "zwróci się" - cokolwiek to znaczy za 150 - ...... lat !!! Nie lubię takiego podejścia ale w ten sposób to co się opłaca? Czy o opłacalność tylko chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wit74 29.03.2011 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Budowa przemyślana,nie zamierzam wydać na budowę więcej niż 250tys.zł,także w kwocie mieszkania mam dom(nie jestem trendy bo nie buduję za 0,5mln.zł) Mnie sama działka kosztowała 150 tys....i nic taniej nie mogłem w okolicy znaleźć,może gdybym szukał z 40 km dalej.Byłoby taniej,ale czy sens ekonomiczny miałyby te dojazdy znowu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 29.03.2011 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Arturo, wybuduj mi energooszczędny dom 140 m2 pod klucz za 250 tys.zł, to ja dołożę od siebie jeszcze stówkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.03.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Wybudować wybuduje ale standard wykończenia będziesz miał na poziomie jaskiniowym:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 29.03.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 EEEE tam czepiacie się wybuduje za 250 i tej wersji będzie się trzymał. POWODZENIA !Nie czytałam wcześniejszych postów arturo i myślałam że te wszystkie przemyślenia poparte są doświadczeniem na własnej skórze, ale widzę że to tylko filozof... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 29.03.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 No chyba,że ktoś ma kaprys jak rzufik1,chce być trendy,patrzy na sąsiadów i rodzinę to owszem,w takich wypadkach PCi przy niskim zapotrzebowaniu domu na ciepło ma sens no popatrz i znuuuf pudło. oj normalnie coraz częściej intuicja cię zawodzi. ale zauważam że na forum apropo PC jest kilka grup Mam będe miał chciałbym mieć chciałbym mieć ale to drogie jest i grupa specjalna Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 29.03.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Czy planujecie zdobyc nagrode za najdluzszy offtopic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 29.03.2011 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Budowa przemyślana,nie zamierzam wydać na budowę więcej niż 250tys.zł,także w kwocie mieszkania mam dom(nie jestem trendy bo nie buduję za 0,5mln.zł) Jeszcze ktoś niezorientowany w kosztach to przeczyta, zacznie budowę, a później będzie szukał brakujących 150 tysiaków albo mieszkał w "kotłowni" na prąd następne 10 lat i spał na workach z gipsem :) Arturo, to forum ludzi, którzy wybudowali lub budują właśnie domy i wiedzą ile kasy na to potrzeba, szkoda Twojego pisania bajerów, bo aż ręce opadają... Co do meritum, żeby nie było off-topic, nadal analizuję za i przeciw PC powietrze-woda i doszedłem do wniosku (jak Arturo zresztą), że nie bardzo opłaca się montować porządną (drogą) PC P-W. Oczywiście nie mam nic przeciwko takiemu rozwiązaniu, technicznie jest super, ale jednak koszt inwestycyjny podobny jest do taniej glikol-woda, a przy kolektorze poziomym - czasem nawet wyższy, a COP średnioroczny nieporównywalny, np. 2,8 do 4,0. Skłaniałbym się jak już do poszukiwania tanich PC P-W, jeżeli są takie co działają bez zarzutu w naszym klimacie, który nas nie rozpieszcza ostatnimi zimami. Co do "kotłowni" na prąd - jest to kolejna alternatywa warta rozważenia ale wyłącznie w niedużym domu bardzo dobrze zaizolowanym, bez błędów wykonawczych, mostków, przeciągów, wtedy nie zbankrutujemy na prądzie korzystając z drugiej taryfy. Też to liczyłem i nie wygląda strasznie w porównaniu np. ze standardowo (czyli nie za dobrze) ocieplonym domem ogrzewanym gazem. Zaleta oczywista - koszt inwestycji. Wada - niestety koszt nośnika i COP=1,0 Może kompromis - najtańszy kociołek elektryczny, podłogówka "docelowa" z gęstym rozstawem rurek i sterownikami pokojowymi, gotowe przepusty przez fundament do dolnego źródła i w niedalekiej przyszłości - glikolowa pompa ciepła, jak znajdzie się trochę kasy na odwierty i samo urządzenie, bo ryć po ok.5 latach działkę na kolektor poziomy to też średnia przyjemność. Ja w każdym razie, jak w końcu zacznę budować kolejny (już trzeci dom) , pomyślę o Ecopolu lub czymś podobnym ok. 10kW z dwoma odwiertami po ok. 100 m każdy + chłodzenie pasywne, do tego WM z GGWC. Zainwestuję trochę więcej na początek, niestety pewnie to skredytuję, ale będę spał spokojnie nie obciążony w zimę jakimiś strasznymi rachunkami za prąd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.03.2011 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 A może wydaj trochę kasy, zrób poziome DZ i korzystaj z niego na razie jako GWC do reku i do chłodzenia pasywnego;) Niby wydatek ale komfort znaczny:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.03.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 (edytowane) tak sobie czytam od dawna i widzę, że masz straszne kompleksy na tle kasy,na dodatek jesteś bardzo upierdliwy i niereformowalny, tutaj spotykają się osoby zainteresowane lub mające takie pompy,każda z nich jest dorosła i zdaje sobie sprawę, że to kosztuje, a cały szkopuł jest w tym, że to są ich pieniądze,a Ciebie to boli, czyżby nasza bezinteresowna polska zawiść? nie uszczęśliwiaj nikogo na siłę, nie stać Cię na pompę?to nie przekonuj wszystkich, że Ty jeden wiesz jak to zrobić, żeby było tanio,dla każdego tanio znaczy inaczej,dla Ciebie to kasa,dla kogoś innego, tanio to przede wszystkim wygodnie i tanio w eksploatacji,niezależnie od tego, ile teraz zainwestuje, pozwól im decydować samym i nie wcinaj się w dyskusję, skoro nie masz nic ciekawego do dodania, ale znając Cię z forum, wątpię w to, a te pompy z Allegro to markowe mają tylko sprężarki a to, że ktoś pisze Panasonic czy Copeland to wcale nie znaczy, że ta sprężarka to scroll, bo równie dobrze może to być tłokowa,nic o tych pompach, poza tym, że mają sprężarki danego producenta, nie wiadomo,kupujesz kota w worku, Edytowane 29 Marca 2011 przez 1950 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 29.03.2011 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Że tak zapytam - ile metrów kwadratowych za te 250tyś zamierzasz wybudować (najlepiej jaki projekt) i powiedz mi przede wszystkim czy już się budujesz? Oczywiście można kupić panele za 25zł... i za 3 lata patrzeć jak już na nich okleiny nie ma - życiowe doświadczenie brata, który już nie mało podłóg położył.Możesz kupić klopa za 300zł jak ci się uda i patrzeć jak się zacina mechanizm (sąsiad brata wyposażał się w promocji - uwierz mi, mówię ci szczerze po niecałym roku połowa rzeczy do wyje..nia się nadawała).Co do ociepleń, życie cię zweryfikuje. Rozumiem, że nie należy przesadzać z wodotryskami i szastać pieniędzmi na lewo i prawo. Na pewno nie znasz się na wszystkim i wbrew pozorom znajdą się knyfy o jakich nie masz pojęcia, więc jak się sam zabierzesz to dużo czasu stracisz i okaże się wiele poprawek (nawet czasami firmy partolą). Kto buduje nader tanio - buduje drogo i wielu forumowiczów się ze mną zgodzi co wzięło się za budowanie. Są rzeczy na których nie można oszczędzać, bo będziesz płakał. Aż żal serce ściska jak idę z małżonką na spacer i np. widzę piękne więźby dachowe raz drewnochronem pomalowane, bo tanio, bo nie wiedzą, bo to na lata, hehh..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 29.03.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 To jest tak jak ktoś się wcina do czegoś o czym nie ma pojecia. Wyobraź sobie,że nie stać mnie na pompę,ale stać mnie za to,żeby ogrzewać najdroższym medium grzewczym jakie istnieje w Polsce,ba jakbyś nie wiedział,to jest bardzo wygodne,zdecydowanie wygodniejsze od PCi Zdecydowanie wygodniejsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 29.03.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 Nic bo jeszcze niczego nie używasz jak już zaczniesz to nawet to nic może się zepsuć. U mnie zaczęły się psuć rzeczy które normalnie u ludzi się nie psują Arturo od kiedy to Hewalex to drogie pompy ? Przy okazji zgodzę się z 1950 pozdrawiam adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ana-76 29.03.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 mój ŚP dziadek mawiał 'szkłem dupy nie podetrzesz bo się pokaleczysz' zamontuj tą wyczesaną pompę z linku i wówczzas będziesz się martwił żeby Ci się sprężarka za często nie włączała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts