miki121 18.07.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Chociaż ostatnio się trochę zdenerwowałem na obsuwę w dostawach Przez zmianę modeli ze starych na nowe się dostawy do Polski opóźniły. Ale już jest ok i idą same nowe Osobiście też chcę zamontować sobie TRI11.. A teraz przygotowujemy instalację pod S8 u Nas w biurze aby klient mógł pobawić u Nas w biurze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.07.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 przy zapotrzebowaniu 3 kw na samo grzanie co zaproponowałes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.07.2012 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 W zależności od ilości osób i zużycia CWU albo 6 albo 8 Różnica cenowa prawie żadna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.07.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 zimą przy rodzinie 3-4 osobowej zostawić swoją 10 kw?mam chętnego na 10 kw żona mnie ciśnie żeby zostawić większą nawet kosztem większego rachunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.07.2012 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 Ja też bym zostawił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.07.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 zimą przy rodzinie 3-4 osobowej zostawić swoją 10 kw? mam chętnego na 10 kw żona mnie ciśnie żeby zostawić większą nawet kosztem większego rachunku Ja się pompami powietrze-woda nie zajmuję, mniejsza o to dlaczego, ale jeśli mogę coś od siebie dodać to myślę że większa moc w stosunku do zapotrzebowania da tę korzyść że można będzie spróbować wykorzystać tańszą energię el. poza szczytem o ile pozwoli na to sterowanie. Moim zdaniem, nawet jeśli COP z powodu większej mocy grzewczej (co przekłada się na temperaturę zasilania podłogówki) będzie niższy - to i tak nie o tyle % co różnica zakupu energii el. tańszej i droższej... Pytanie: co ze sterowaniem??? Drugie pytanie czy podłogówka 100% czy też mieszany układ? Jeśli grzejniki to nie polecam przewymiarowania bo i tak nie zakumulujesz tyle energii podczas tańszego prądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.07.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 żona już cię lubi generalnie to zamieszanie z pompą to jest przez asolta - policzył a ja teraz myślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 18.07.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 żona już cię lubi Będzie gorąco, i to bez pompy ...tylko czy Miki da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 18.07.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A widzisz to tak jak się idzie do lekarza. Dopóki nie pójdziesz to nic Ci nie dolega a jak tam trafisz to zaraz się okazuje że nie tylko masz katar ale wiele innych rzeczy. Nie liczyłeś i byłeś szczęśliwy a teraz masz kłopot i żonę na głowie:lol2: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.07.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 100% podłogagrzejniki drabinki w łazienkach b.duże wichajster dobrze zwraca uwagę na taryfy i copy przy gruntowych to mniejszy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 18.07.2012 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 żona już cię lubi generalnie to zamieszanie z pompą to jest przez asolta - policzył a ja teraz myślę Dzięki za reklamę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 18.07.2012 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 opatrznie to może wyglądać najpierw wybudowałem , kupiłem pompę a na koncu policzyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 18.07.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 zimą przy rodzinie 3-4 osobowej zostawić swoją 10 kw? mam chętnego na 10 kw żona mnie ciśnie żeby zostawić większą nawet kosztem większego rachunku Ale dlaczego rachunki miałyby być wyższe ? Popracuje krócej (a przy okazji wiekszy % czasu w tańszej taryfie) niż mniejsza to dlaczego ma wygenerować wyższe rachunki ? Poza tym, nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia - skoro to są pompy inwertowowe, to mogą płynnie dobierać moc. I taki przykłąd - zakładam, ze o godzinie 13 (początek 2-godzinnej taniej taryfy) pompa włącza się, aby podnieść temperaturę w pomieszczeniu o np 0,8C Czy włączy się zawsze na 100%, tak, aby zrobić to w jak najkrótszym czasie ? Jeśli tak, to kiedy (jak) wykorzystywana jest płynna regulacja mocy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 18.07.2012 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 A dlaczego ja mam dać radę Będzie gorąco, i to bez pompy ...tylko czy Miki da radę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 19.07.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Dopiero jutro będę Tobie wysyłał... Mam urwanie głowy... Przepraszam Ok.Spoko.Myślałem,że zapomniałeś.Jak masz problem czasowy może być piątek lub sobota Ale chyba trzeba się spieszyć,bo przy takim powodzeniu to miki nam tu ceny zapoda pewnie miki - zwróć uwagę na to dziwne poddasze-tam są 3 garderoby i duża sypialnia oraz strych.I co tam dać np w tych garderobach - podłogówkę?Szkoda kasy może.Grzejniki? - spadnie COP pompy.Robić gaz i podłogówka na dole i po grzejniku wszędzie na górze? Ten strych na szpargały na górze - będzie wychładzał jak nie będzie ogrzewany?Dać tam grzejnik?Połać dachu nad strychem oczywiście normalnie będzie ocieplona jak wszystko 30cm wełny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 19.07.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Ale dlaczego rachunki miałyby być wyższe ? Popracuje krócej (a przy okazji wiekszy % czasu w tańszej taryfie) niż mniejsza to dlaczego ma wygenerować wyższe rachunki ? Poza tym, nurtuje mnie jeszcze jedna kwestia - skoro to są pompy inwertowowe, to mogą płynnie dobierać moc. I taki przykłąd - zakładam, ze o godzinie 13 (początek 2-godzinnej taniej taryfy) pompa włącza się, aby podnieść temperaturę w pomieszczeniu o np 0,8C Czy włączy się zawsze na 100%, tak, aby zrobić to w jak najkrótszym czasie ? Jeśli tak, to kiedy (jak) wykorzystywana jest płynna regulacja mocy ? Nie wiem jak można w ogóle brać pod uwagę pompę 10kW, do domu z obliczeniowym zapotrzebowaniem 3 kW. Ta pompa będzie działała jak on/off. Zauważ, że COP podawane przez producentów odnoszą się do mocy maksymalnej jaka osiąga w danej temperaturze. Przy mniejszym obciążeniu COP jest wyższy niż przy 100%. W ogóle COP przy 100% obciążeniu jest najniższy. Domy buduje się coraz cieplejsze a granica ogrzewania przesuwa się z +16 stopni do nawet +12 stopni. Producenci schodzą z mocami pomp do 4 kW, po to by dostosować je do takich właśnie domów. Do tego pompa musi mieć głęboką modulacje mocy, bo to gwarantuje jej wysoki sezonowy COP. Moc pompy powietrznej trzeba dobrać tak, by pracowała na takim obciążeniu jakie odpowiada 80% sezonu grzewczego. Wtedy zagwarantujemy najwyższy wskaźnik SCOP - a o to właśnie chodzi. Gdyby w Niemczech lub Francji ktoś zaproponował 3x większą pompę - to ...pozostawię bez komentarza. U nas jak zwykle - im większa pompa i z zapasem mocy grzewczej - tym lepsza. A nuż przez miesiąc będzie -30 i co wtedy. A z drugiej strony - większości firm jest miło sprzedać większą pompę (vide droższą) niż mniejszą. I koło się zamyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.07.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 e taka droga nie była sama pompa kosztowała 12tys netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 19.07.2012 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Dom ma teoretycznie policzony szczytowe zapotrzebowanie na poziomie 3,8kWJa dodałbym do tego 20% na błedy wykonawcze i odchyłki parametrów materiałów (różnice, pomiędzy badaniami w laboratoriach, a rzeczywistymi warunkami eksploatacji). To daje 4,5kW.Do tego 2kW na CWU. Myślę, że 10kW byłoby idealne, aby wykorzystać tanią taryfę. A z tym roznącym COP przy zmniejszonych mocach to mnie zaskoczyłeś. Czy możesz powiedzieć , jak zmieni się COP pompy pracującej np w warunkach -7/35 C z mocą 100%, a jak przy 60% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.07.2012 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 przy powietrznej jest niuans z taryfami jeszcze gorzej jak godziny taryf będą płynne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clarnet 19.07.2012 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2012 Dom ma teoretycznie policzony szczytowe zapotrzebowanie na poziomie 3,8kW Ja dodałbym do tego 20% na błedy wykonawcze i odchyłki parametrów materiałów (różnice, pomiędzy badaniami w laboratoriach, a rzeczywistymi warunkami eksploatacji). To daje 4,5kW. Do tego 2kW na CWU. Myślę, że 10kW byłoby idealne, aby wykorzystać tanią taryfę. A z tym roznącym COP przy zmniejszonych mocach to mnie zaskoczyłeś. Czy możesz powiedzieć , jak zmieni się COP pompy pracującej np w warunkach -7/35 C z mocą 100%, a jak przy 60% ? Nawet jak dodasz te poprawki to robi Ci się 6,5 kW ale dodawanie ot tak na cwu 2 kW też nie jest do końca uzasadnione. Zasobniki mają swoje grzałki lub pompa może pracować w trybie magazynowania. Nie można w nieskończoność dodawać poprawek 20%, bo za chwilę dodasz poprawki do błędów w OZC, pogody, wykonania, itp bo to prowadzi właśnie do takiego błędnego koła. Co do mocy i COP przy różnym obciążeniu, to tabele miałyby tysiące wartości. Jak nałożysz na siebie typoszereg producenta, temperatury zewnętrzne, temperatury zasilania, temperatury pomieszczenia i obciążenie to robi się z tego masa danych. Ponad to algorytmy sterowania inverterem mają bardzo duże znaczenie w SCOP i producenci nie publikują tego typu danych. W ostatnim wpisie u mnie znajdziesz taki wykres COP od obciążenia, ale jest on bardziej poglądowy. Ważne jest to jak głęboką modulację mocy ma pompa i jak jest sterowana. - czyli technologia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts