aadamuss24 29.03.2011 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2011 obawiam się, że przy tych pompach to sprężarka nie będzie się wyłączała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ja14 30.03.2011 02:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 mój ŚP dziadek mawiał 'szkłem dupy nie podetrzesz bo się pokaleczysz'... Poglad rownie przestarzaly jak jego autor. Technika idzie do przodu. O wloknie szklanym slyszala? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 30.03.2011 03:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Wyobraź sobie,że nie stać mnie na pompę,ale stać mnie za to,żeby ogrzewać najdroższym medium grzewczym jakie istnieje w Polsce, no i się wyjaśniło, już wiem skąd ten powód do frustracji, a o Hewalexa się nie martw, ma się bardzo dobrze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 30.03.2011 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Nie mierz ludzi swoją miarą,jeśli ktoś chce tanio wybudować to szuka takich możliwości i znajduje je... Ja nie pisze o pałacach,budowach z firmami deweloperskimi i kaflach za 150zł czy parkiecie za 300zł lub muszli klozetowej za 1tys.zł,wtedy za 0,5mln można wybudować. Ale są przecież panele za 25zł,kafelki za 30-50zł czy muszla za 300zł i wtedy za 130tys.zł spokojnie wykończysz dom (przynajmniej mój) a SSZ+130tys.zł wykończenie daje nam kwotę 250tys.zł Zobacz i policz ile oszczędzam na fundamencie,wylewkach,stropie,oknach,schodach,kominach,robociźnie i potem mogą ręce Ci opaść... Projekt domu to podstawa w oszczędzaniu. Jak skończysz budowę (nawet jeszcze jej nie zacząłeś), to pogadamy... Ja już dwa domy pod klucz zbudowałem, trzeci się "kosztorysuje" i planuje, więc wiem, co piszę o kosztach, a te bzdury o domu za 250 tzł brutto pod klucz z dokumentacją, przyłączami, "obejściem", itp.itd. już dalej nie komentuje, bo faktycznie straszny off-topic się zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 30.03.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 rydzadam gratuluje mnie pierwszy prawie wykonczył ale popatrz jak miło się dyskutyje z czystym teoretykiem:) nic tylko młota i natbić trochę oleju:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 30.03.2011 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Jak tu kończyć off-topic, jak dopiero zauważyłem jaki projekt masz, Arturo. Ja też kupuję projekt z pracowni Horyzont (już drugi). Poprzednio było "Bilbo", a teraz padło na "Paprotkę" - będę ją budował jak dobrze pójdzie za jakieś 1,5-2 latka. Horyzont to przyzwoita firma, bardzo ładne i dopracowane projekty robi ta ekipa. Mila też jest niczego sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.03.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 Nie podobają mi się w tym projekcie rozstrzelone punkty poboru wody. Będzie problem z CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 30.03.2011 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 A żebyś wiedział,że zdecydowanie wygodniejsze,pomyśl ile masz na drodze nadajnik-odbiornik urządzeń,które musisz kontrolować i co może się uszkodzić.Sprężara-żeby się za często nie włączała,DZ,żeby za bardzo się nie wychłodziło,żeby parownik nie zamarzł itd. a u mnie co ? Nic Witam.Puki co,zima prawie za pasem,nic się nie popsuło[u mnie].Wszystko działa doskonale i im dłużej się przyglądam takim dyskusjom,pusty śmiech mnie ogarnia.Już kiedyś na jakimś forum,wypowiedziałem się w kwestii złożonych wynalazków i ...postępu.Czy nie lepiej,zamiast pustego przekomarzania się na wzajem,poczekać...sprawdzić...i po jakimś czasie,porównać?Tak dla informacji,moja PC/P-W,Nibe Split TM,koszt 32k+pozostałe koszty ok.30k.Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 30.03.2011 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2011 A może Arturo ma rację?Może montowanie urządzeń o stopniu skomplikowania lodówki po 40tys to wymyślona moda i marketing ,a my chcemy być trendy ,modni i na czasie?Może to nasze frustracje a nie Arturo?Wyobrażmy sobie spotkanie w jakimś gronie i pytanie -czym ogrzewasz dom ?-a węglem (uuuuu ,wieśniak jakiś)-prądem (głupek)-pompą ciepła (uuuu nowocześnie,światowiec)Zaznaczam ,że wobec braku gazu będę na 99% montował pompę ciepłaArturo ,mam wrażenie trochę prowokuje,sam nie do końca jest przekonany co do swej wersji i szuka kogoś kto mu w ewidentny sposób wykaże ,że nie ma racji, a ,że póki co chyba nie wykazał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 31.03.2011 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) Dlatego nie ma sensu montować lodówki za 40 tys., tylko za 12-14 tys. W firmie kupiliśmy używaną prostą "lodówkę" powietrze-woda o mocy 90 kW (!!) za jakieś 20 tys. Śmiga pięknie, póki co jako urządzenie chłodnicze, ale spokojnie można to ustrojstwo przerobić na grzanie. Jak będzie potrzeba - tak też zrobimy, albo kupimy jeszcze jedną. Na Allegro są ciekawe oferty. Może trochę off-topic, bo do domu to się nie nadaje, ale można poszukać używanych małych PC na rynku wtórnym, ewentualnie naprawić i zamontować u siebie. Jeden z naszych forumowiczów tak zrobił, nie pamiętam kto - kupił sporą IVT za marne grosze i działa. Edytowane 31 Marca 2011 przez rydzadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 31.03.2011 05:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 -pompą ciepła (uuuu nowocześnie,światowiec) To też jakiś argument i wcale nie taki banalny. Nie można wszystkiego na kasę przeliczać, trochę "trendy" trzeba być. W przeciwnym razie nikt by nie kupował "fajnych" rzeczy typu hybrydowe auta, płyty indukcyjne, LED-y i inne "bajery". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 31.03.2011 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 A może Arturo ma rację?Może montowanie urządzeń o stopniu skomplikowania lodówki po 40tys to wymyślona moda i marketing ,a my chcemy być trendy ,modni i na czasie? Podobnie jak są różne lodówki, np. taka : http://www.electromarket.pl/Lodowka_SMEG_FPD_34_RD1_Bordowy-FPD34RD1_1,391.html lub taka : http://allegro.pl/lodowko-zamrazarka-beko-a-energy-wys-185cm-biala-i1537387845.html tak też są różne urządzenia grzewcze. Można też skorzystać z ekologicznego rozwiązania : http://studentpotrafi.pl/19/Ekologiczna-lodowka-za-oknem . Zawsze masz wybór pomiędzy instalacją z pompą ciepła za kilkadziesiąt tysięcy złotych, a np. ogrzewaniem z grzejnikami elektrycznymi konwektorowymi i bojlerem elektrycznym za kilka tysięcy złotych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2011 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 No to ziściło się marzenie Arturo72, PC są już w cenie lodówek, a może i odwrotnie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 31.03.2011 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 To też zależy w jakim towarzystwie będzie to spotkanie,jeśli w "nowobogackim" zielonym w sprawach budowlanych to : -pompą ciepła (uuuu nowocześnie,światowiec) to "uuuu nowocześnie,światowiec" może zabrzmieć nieźle i da nam chwilę napinki, jeśli w towarzystwie znającym się na rzeczy to: -prądem Może zabrzmieć jak podziw,dla wybudowania i przystosowania domu do takiego grzania Dla połączenia i zgody obu towarzystw można połączyć te systemy,napinka gwarantowana Jeszcze trochę,ale sprawy(ceny) idą w dobrą stronę,mam czas Niby tak, ale idąc tym tropem - prądem ludzie potrafią się grzać ponad 100 lat, więc metoda prosta i delikatnie mówiąc - przedpotopowa. Jak chcemy być "trendy", energooszczędni i przyjaźni dla środowiska - nie ma nic lepszego niż solary na całym dachu, ogniwa fotowoltaniczne, czy wiatraki przydomowe, ale te rozwiązania kompletnie się nie opłacają. Złotym środkiem jeśli chodzi o koszt inwestycji i "trendy" jest właśnie PC, a już na pewno z wymiennikiem gruntowym, przy czym odwierty po 100 i więcej metrów robią na ludziach największe wrażenie. Czy jest w tym coś złego, że chcemy być do przodu z techniką i ochroną środowiska nawet większym o 20-30 tys. zł kosztem budowy ? Nie sądzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.03.2011 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Jeszcze trochę,ale sprawy(ceny) idą w dobrą stronę,mam czas Zebys sie Arturo nie zdziwil. Bo z tego co widze, to ceny PC to nie spadaja, wrecz przeciwnie. No, ale Ci zycze zeby spadly jak najbardziej marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.03.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Jak skończysz budowę (nawet jeszcze jej nie zacząłeś), to pogadamy... Ja już dwa domy pod klucz zbudowałem, trzeci się "kosztorysuje" i planuje, więc wiem, co piszę o kosztach, a te bzdury o domu za 250 tzł brutto pod klucz z dokumentacją, przyłączami, "obejściem", itp.itd. już dalej nie komentuje, bo faktycznie straszny off-topic się zrobił Musze sie zgodzic, majac budowe domu za soba. Chocbys robil nie wiem co, planowana do wydania kwote przekroczysz. Chocby wydasz na poprawiania fuszerek. Arturo pisze, ze kombinuje tanio zbudowac dom. Pewnie wiec wiekszosc prac bedzie "bez faktury". Jak Ci taki wykonawca cos spitoli (a ktorys predzej czy pozniej spitoli uwierz mi), to zeby kontynuowac budowe, bedziesz musial wydac kase zeby to poprawic. Ba, ja mialem wykonawcow z faktora i umowa. SPraw w sadzie sie ciagnie. Co z tego ze mam wyrok sadowy, egzekucja tego trwa latami. Arturo. Zyczymy CI jak najelepiej. Ale zapamietaj moje slowa: Czeka Ci stado rozczarowan, frustracji i modyfikowania budzetu. Kazdy z nas byl na poczatku taki sam madry jak Ty Kazdy tak samo konczyl. Przyklad. Oczywisie w budzecie budowy domu, nie mialem ani kostki ani ogrodu. Kostka nie duza. Podjazd i opaska wokol domu. Jak tylko kupie na to materialy, to wydam z 10.000, nie da sie taniej. Jak ktos to zrobi, wezmie 8-10tys. Jak tylko kupie materialy do nawodneinia ogrodu, wydam 5-6tys (duza dzialka). Jak tylko kupie materialy do budowy ogrodu, rosliny, itd, to wydam najmarniej kolejne 5tys. Jak zrobie ogrod i podjazd sam, wydam 20-25 tys. Jak zlece wydam 40-50. Jak zrobie cos posredniego, wydam pewnie ze 35tys. U mnie na budowie wysmienicie sprawdzala sie zasada 10tys Trzeba kupic jakies materialy albo zlecic prace - 10tys Nie uwierze w budowe domu 120m2 pod klucz (wszystko zrobione na tip-top), za 250tys I zgadzam sie z kims kto pisal wyzje: "Biedny kupuje 2 razy". Takie przyslowie, slowo biedny nie ma Ciebie czy kogokolwiek urazic. Ale jak pojdziesz w najtansze materialy, wyposazenie, to po bardzo krotkim czasie bedziesz wszystko remontowal i wymienial i w konsekwencji wyjdzie drozej Tez to pisze z doswiadczenia. 10.000 to Ty dorzuc do budzetu na drobiazgi. Gwozdzie, sznurki, po prostu pierdoly. Wiesz takie drobiazgi ktore trzeba po drodze w sklepie kupic za "pare groszy". dobre 5tys to ja na wywoz smieci wydalem. Poszlo kilkanascie kontenerow. No chyba ze bedziesz folie i smieci palil. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2011 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Mam jeszcze całą działkę do zagospodarowania 1500m2. Bez 100tyś. nie podchodź. Kostka 20, płoty 20, ziemia 10, schody i taras 10, roślinność 15, Zostaje 25 ale jest jeszcze do zrobienia tynk a ta górka zapewne też gdzieś zniknie:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 31.03.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Ja też mam projekt z horyzontu - Gienia z podniesionym poddaszem o 1,5 pustaka + wieniec na 1 pustak i dachem dwuspadzistym na garażu i dodatkowym pomieszczeniem nad garażem. W sumie ok 270m2 w podłodze m3 jeszcze nie liczyłem. Domek niewinny SSZ pokryty dachówką (fakt Creaton 290m2) oknami U-1,0 i bramą na pilota kosztował ok 230tyś brutto (w tym działka 34tyś 760m2). Wybudować dom na gotowo za 250tyś to chyba tylko metodą rodem z PRL`u... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 31.03.2011 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Choć zarobić 20-30 tyś nie jest łatwo szczególnie w czasach kryzysu i ogólnego syfu to powiem ci szczerze i myślę, że inni co skończyli budowy domów to 20-30 tyś to kropla w morzu.Zlecając roboty firmom to +30tyś to za 280tyś zł też nie wykończysz domu.Nie będę cię przekonywał, że jest inaczej niż myślisz. Ja już jadę drugą budowę i nic się nie zmienia (chociaż już lepiej szacuję i partaczy drugi raz nie biorę) - zawsze ta sama reguła - nieoczekiwanie pojawiają się nowe wydatki o których nawet się nie śniło. Daj ci Boże byś tak tanio wybudował, ale bądź psychicznie przygotowany, że nie wyjdzie. Ja też się śmiałem z ludzi co mi mówili, że mnie dom z wykończeniem wyjdzie 500tyś. Śmiałem się w głos, bo przecierz 24 karatowym złotem go nie wykończę teraz z przerażeniem modlę się by te 500 starczyło.... to nie żart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 31.03.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 [/i] Jeszcze trochę,ale sprawy(ceny) idą w dobrą stronę,mam czas czas może i masz.... ale przy końcu budowy kasy raczej już nie będzie:) więc wracamy do punktu wyjścia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts