Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dlatego pytam elektryków , a niedowiarków .

Nie traktuję tego w kategorii cudu.

A jak dam nie po równo na 3 fazach ?np 2 ,3 i 4 kW.

mam wątpliwości Słyszałem ,że nie pytania są głupie

Wówczas w neutralnym przewodzie popłynie wypadkowy prąd wynikający z sumy geometrycznej prądów w poszczególnych fazach. Będzie on mniejszy od sumy arytmetycznej. Uwierz mi - wiem co mówię:p. Jak chcesz to Ci obliczę prąd w przewodzie neutralnym jak mi podasz dane urządzeń w poszczególnych fazach. Potrzebne są moce (lub prądy znamionowe) oraz współczynniki cos fi (z tabliczki znamionowej). A jak nie wierzysz to podłącz i pomierz amperomierzem - najwygodniej cęgowym.

np grzałki 2 ,3 i 4 kW dają odpowiednio prądy fazowe 8,7-13,04-17,39 A, a w przewodzie neutralnym 7,53 A. Dla silników (w pełni obciążonych) będą odrobinę wyższe prądy.

Edytowane przez niedowiarek

Wówczas w neutralnym przewodzie popłynie wypadkowy prąd wynikający z sumy geometrycznej prądów w poszczególnych fazach. Będzie on mniejszy od sumy arytmetycznej. Uwierz mi - wiem co mówię:p. Jak chcesz to Ci obliczę prąd w przewodzie neutralnym jak mi podasz dane urządzeń w poszczególnych fazach. Potrzebne są moce (lub prądy znamionowe) oraz współczynniki cos fi (z tabliczki znamionowej). A jak nie wierzysz to podłącz i pomierz amperomierzem - najwygodniej cęgowym.

np grzałki 2 ,3 i 4 kW dają odpowiednio prądy fazowe 8,7-13,04-17,39 A, a w przewodzie neutralnym 7,53 A. Dla silników (w pełni obciążonych) będą odrobinę wyższe prądy.

Ok już wiem .Miałem wątpliwości wynikające z moich hydraulicznych doświadczeń (prawo ciągłości strugi ).

Ale tu jest sinusoida i a nie prąd stały.

Dzięki

ja myślę o dwutaryfowej lub wekendowej

jakie macie doświadczenia?

dobrze myślisz ...:yes:

między G 11 a dziennym w G 12 jest ok 10gr różnicy ...

nocna jest prawie o połowę tańsza

wystarczy że nastawisz 0,5* różnicy pomiędzy taryfami, nawet tego nie poczujesz a praktycznie cały czas będziesz grzał w tanim prądzie

Z praktyki mogę Ci powiedzieć, że kilka razy analizowałem na prośbę celowość zmiany G12 na G11. Najczęściej były to przypadki zmiany sposobu użytkowania energii elektrycznej (bojler elektryczny pracujący tylko nocą zastąpiony podgrzewaczem gazowym, parnik elektryczny nieużytkowany itp.). W żadnym z tych miejsc nie było pompy ciepła. W każdym przypadku średnia cena (z faktur) była odrobinę niższa od średniej w G11. Mając PCi ustawioną w priorytecie na okres niskiej taryfy możesz mieć tylko lepiej. W moim rejonie wystarczy mieć jakieś 30% w drugiej taryfie, żeby już się opłaciło. Przeważnie są kalkulatory taryf na stronach dostawców, to możesz sobie zasymulować zużycie i porównać.

Nie wszędzie w weekendowej są tanie godziny w dzień (u mnie nie ma). Brakuje mi ich zimą by PC nie taktowała. Świadomie chyba ustawie jedną godzinę w drogiej taryfie.

Mówisz o taryfie G12W ?. Zdawało mi się, a sprawdziłem oferte Tauronu z wyłaczeniem dawnego Vaffentala oraz PGE ze ta taryfa ma tanie godziny w dzień.

Mozesz podać w jakim regionie ta taryfa jest taka ułomna.

energa - wekend i 2h w tygodniu

13-15 i 22-6 plus sobota i niedziela taniej 0,35 groszy całkowicie

reszta dnia to 0,71 całkowicie z wszystkimi kosztami

u mnie to kaliska energa

może mnie zaraz będziecie mnie stąd chcieli wykopać ale uważam że kablarzom łatwiej jest sobie zaplanować grzanie

Edytowane przez malux20

:no:

Jest taki myk, że zmieniają ci się tylko ceny a godziny pozostają takie jak u lokalnego dostawcy. Może kiedyś i coś z tym zrobią...

Zmiana sprzedawcy nic nie da, jezeli sprzedawca nie ma takiej taryfy w swojej ofercie co dystrybutor to nie możez z takiej taryfy skorzystać.

Czyli przykładowo mieszkasz na terenie dawnego Vattenffala (jeszcze dawniejszy ZE Gliwice) a chcesz mieć taryfę G12W i wybierasz sprzedawcę np Tauron (który notabene wykupił Vaffentala) który tę taryfę ma w swojej ofercie to niestety nie możesz otrzymać tej taryfy ponieważ lokalny dystrybutor nie ma jej w swojej ofercie.

Oczywiście są prowadzone prace nad ujednoliceniem taryf w całym Tauronie, ale na przeszkodzie stoją między innymi terminy wygasniecia niektórych umów czyli względy ekonomiczno prawne.

Edytowane przez asolt

sam Tauron ma bardzo zróżnicowaną ofertę w zależności od regionu - zresztą zobacz sam na stronie...

w dawnym Vattenfallu, zostało to co było, czyli jest dostępna klasyczna G12 z 2 godzinami w dzień..

Myslę ze dość dobrze orientuję się w taryfach Tauronu, jestem pracownikiem Tauronu i zajmuje się aplikacjami gospodarki licznikowej.

Zróżnicowanie w obrębie danej taryfy wynika ze Tauron powstał skonsolidowany z dawnego Enionu i Energii Pro a te z kolei to powstały z dawnych zakładów energetycznych np Enion składał się z 5 zakładów energetycznych podobnie Energia Pro.

Są to zaszłości ale czy nastąpi ujednolicenie stawek w danej taryfie dla całego Tauronu tego nie wiem.

Edytowane przez asolt