wit74 31.03.2011 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 (edytowane) Pomijając działkę i jej kompletne zagospodarowanie z płotem,bramami,podjazdami,ogrodem na co nie liczysz pieniędzy, jeśli dobrze zerknąłem masz pow co najmniej 151m kw.250tys /151m kw = 1655 PLN/mkw na gotowo - jesteś naprawdę gospodarny, a raczej PLANUJESZ być taki .W budowie nie dasz rady wyliczyć wydatków jak myślisz,nie ma co już tego tu roztrząsać... Edytowane 31 Marca 2011 przez wit74 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 31.03.2011 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Ale się poruszenie zrobiło ws.kosztów budowy w wątku PCi,usprawiedliwianie czy cóś ? Jest fajny temat,że jak ktoś chce to może:. zależność kosztów budowy domu do inwestycji w PC jest duża. Jak Ty planujesz dom za 250 a PC dla ciebie to dodatkowo np. 35 tys, to jest to dodatkowo 14% kosztu domu. A jak ktoś planuje dom 150m2 plus garaż nieogrzewany 60m2 i chce to z ogrodzeniem działki zamknąć w 480 a PC dla tego domu to 40 tys, to stanowi to niespełna 8%. Ja się zastawiam jakie rachunki planują ogrzewający samym prądem? 1000, 2000 czy 3000 tys za sezon? Bo jeśli 1000 czy 1500 to faktycznie nie ma co szukać taniej. Tylko skoro ludzie z PC gruntową płacą 1500 zł (a ocieplaną dom przyzwoicie) i wezmę pod uwagę magiczny COP tylko na poziomie 3 to za ogrzewanie samym prąd jak nic wychodzi 4500 a to na tyle dużo, że PC się zwróci w kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.03.2011 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Ja się zastawiam jakie rachunki planują ogrzewający samym prądem? 1000, 2000 czy 3000 tys za sezon? Bo jeśli 1000 czy 1500 to faktycznie nie ma co szukać taniej. Tylko skoro ludzie z PC gruntową płacą 1500 zł (a ocieplaną dom przyzwoicie) i wezmę pod uwagę magiczny COP tylko na poziomie 3 to za ogrzewanie samym prąd jak nic wychodzi 4500 a to na tyle dużo, że PC się zwróci w kilka lat. Tak jak napisales, ogrzewajacy samym pradem maja rachunki 3-4 razy wieksze, niz gdyby dom ogrzewali PC. Jesli dom jest bardzo dobrze zaizolowany, szczelny, wentylowany przez reku, to moze sie okazac, ze rachunek za prad jest na tyle maly ze kupowanie stosunkowo drogiej PC nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Jesli zas dom jest zaizolowany standardowo, moze sie okazac ze ma to sens ekonomiczny. To sa rzeczy "oczywiste". Ale z Arturo o tym nie dyskutuj. Bo On jest z tych co to twierdza, ze ogrzewanie domu pradem moze byc tansze niz PC. ( przy okazji zapomina czesto dodac, ze domu o 4 krotnie mnieszym zapotrzebowaniu na cieplo, co rodzi tu niepotrzebne frustracje i pyskowki). A zeby taki dom zbudowac, trzeba miec dobry projekt domu, super ekipy i duzo czas do ich pilnowania, bo wbrew jego teoretycznej wiedzy zbudowanie domu 20KWh/m2 to nie takie banalne jest (i nie sporwadza sie tylko do polozenia 2x grubszej izolacji), i co najwazaniejsze, nie chce byc darmowe. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.03.2011 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 No cieszy mnie,że po iluś tam wymianach zdań w końcu dotarło do Ciebie i zrozumiales o czym cały czas pisałem Widzisz Arturo. Jak napisalem, sa to rzeczy oczywiste ktorych nie trzeba tlumaczyc i ktorym ja nigdy nie zaprzeczalem. Problem z Toba jest zas w tym, ze nie potrafisz jasno i precyzyjnie napisac, ze wedlug Ciebie lepiej jest zbudowac dom cieplejszy i grzac pradem, niz dom standardowy i grzac (np) PC. Za to dosc czesto piszesz jakie to PC sa drogie, manipulujac liczbami i faktami dewaluujesz ich przydatnosc i oplacalnosc w kazdym przypadku. Moze to wynika z kompleksow i tego ze Cie na ta PC nie stac? Nie wiem. Wiem jedno. Z twoich wypowiedzi czesto na pierwszy plan przebija sie tendencyjna mysl: "PC jest dla bogatych bufonow, przeciez ogrzewanie pradem jest tansze", itp, itd. Bardzo rzadko zas piszesz, o faktycznych kosztach ktore trzeba poniesc na budowe cieplego domu. Ba, jak wspominalem wczesniej, wszystko co piszesz o kosztach (budowy domu) to jakas teoretyczna popierdolka, Twoje dobre zyczenie, ktore (uwazam) zycie dopiero zweryfikuje. pozdrawiam, marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Arturo72, a czy nie zapomniałeś czasem o CWU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.03.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 A...widzisz,ja policzyłem zużycie tylko w II taryfie Standardowa Twoja manipulacja. Jakbys liczyl koszt PC, to juz bys pewnie tylko z 50% zalozyl w taniej taryfie do tego jakis marny COP wziety ze skrajnego przypadku. Albo koszt PC to takiej z odwiertami ale COP juz z PC powietrznej. Grunt to tak liczyc, zeby wyszlo zgodnie z zalozona teza. Zycze Ci, zebys przy domu 65kWh/m2 grzal tylko w taniej taryfie ) No, ale Ty to policzyles i wiesz lepiej marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 31.03.2011 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Widocznie nie wczytywałeś się w sens moich wypowiedziW Twoje wypowiedzi nie da sie wczytac, zeby odkryc ten sens. Ten sens trzeba odgadywac, czytajac miedzy wierszami. Niewprawny czytelnik moze zas uwierzyc i wziasc za pewnik to co otwartm tekstem piszesz, czyli bardzo czesto, z calym dla Ciebie szacunkiem, bzdury. A tym postem sam potiwerdziles to co napisalem: manipuluesz, piszesz od dupy strony, naciagasz, wzgledem zapominasz dodac, to co powinno byc "drobnym druczkime". Wszak wedlug Ciebie wszyscy sie maja wczytywac i domyslac co miales na mysli. Takie jest moje zdanie o Twoich wypowiedziach dotyczacych PC. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 CO i CWU tak dla pompy jak dla prądu to są rzeczy które trzeba wliczać do ogólnego rachunku. CWU również wpływa na niekorzyść prądu więc ją też licz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2011 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Tego nie da się uniknąć,zależy od ilości osób ale ok.800-1000zł,no ale z tym trzeba żyć Czyli razem około 3000zł. To dwa razy więcej niż ja. Zakładając że będziesz już miał podłogówkę i jak gdzieś wyczytałem DZ to głupotą jest nie zamontować od razu pompy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2011 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 No widzisz,to jest dodatkowe ok.15-18tys.zł,wolę poczekać na cenę "lodówkową" Nie wiem,czy nie zrezygnuję z koncepcji DZ pod płytą na rzecz PCi p-w za 8tys.zł tej z linka stronę wyżej,ale to jak zostanie trochę kasy po budowie No to teraz gdybyś kupił tą tanią P-W i gdyby nawet miała beznadziejny COP2 to zwróciła by się po 5-6 latach. Nadal nie chcesz od razu?. Zakładając że za 5 lat ona stanieje o połowę (nie wierzę ale zakładając) to twoja już cię będzie kosztowała 0zł a tak będziesz musiał wybulić 4tyś. Twój cyrk, twoje małpy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Życie pokaże,prawdopodobnie tak się stanie,ale to dopiero na końcu budowy Będziesz miał 8tyś do wydania. Wydasz na kostkę przed domem czy na PC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Na PCi,kostka do życia tak mocno nie jest potrzebna a ja jestem życiowy Tak jak pisalem wcześniej do 10tys.zł PCi jest warta zachodu. No więc właśnie, od razu zaczyna się spłacać a z zaoszczędzonych pieniędzy na rachunkach po czasie zrobisz sobie kostkę. Można powiedzieć że będziesz ją miał wtedy za darmo;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2011 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Hurraaa !!! Zostałem przekonany...chociaż wcale nie trzeba było mnie do niczego przekonywać Ale zdania nie zmieniam jeśli chodzi o PCi za 30 i więcej tysięcy No wiesz, różne są sytuacje. Kupujesz np. zabytek i o styropianie możesz zapomnieć, co wtedy? Budujesz dwa razy większy dom i o ośmiu tysiącach też możesz zapomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 31.03.2011 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 W dużych domach jeszcze jest do wybaczenia ale tam też niedługo PCi pójdą cenowo w dół,jak nie w tej chwili to niedługo. Stanieją o 25% jak euro będzie po 3zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 31.03.2011 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2011 Jak na razie to drożeją, dobrze że dwie Nibe zdążyłem zamówić dla klienta przed podwyżką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 01.04.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Życie pokaże,prawdopodobnie tak się stanie,ale to dopiero na końcu budowy No to jeśli "prawdopodobnie tak się stanie", to po jasną choinkę dywagować o prądzie, gdzie sens przekonywania kogokolwiek do kociołków elektrycznych, skoro "prawdopodobnie" sam zainstalujesz PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.04.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 ale to jak zostanie trochę kasy po budowie )))))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.04.2011 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 ....też niedługo PCi pójdą cenowo w dół,jak nie w tej chwili to niedługo.Arturo. Napisz mi prosze skad u Ciebie tak silne przekonanie, ze PC beda taniec? To jest tylko Twoje pobozne zyczenie, czy opierasz to zalozenie na jakichs racjonalnych przeslankach. Bo z moich obserwacji wynika, ze tego typu urzadzenia glownie drozeja. A jak stanieja 10% to tylko dlatego, ze pol roku wczesniej EUR/USD stanialo o 30%. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.04.2011 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) No to jeśli "prawdopodobnie tak się stanie", to po jasną choinkę dywagować o prądzie, gdzie sens przekonywania kogokolwiek do kociołków elektrycznych, skoro "prawdopodobnie" sam zainstalujesz PC Zainstaluje PCi za 8tys.zł a nie za ok. 35tys.zł a to jest różnica(przynajmniej dla mnie 27tys.zł to jest sporo kasy) Podstawowe ogrzewanie będzie tak czy tak na prąd(cała instalacja to 3tys.zl),do przełknięcia są rachunki za ogrzewanie+cwu na poziomie 2,8-3tys.zł rocznie. PCi za 8tys.zł jest też do przełknięcia (jak zresztą cały czas powtarzam),nie byłoby tematu tzn na pewno nie kupiłbym PCi za 35tys.zl Arturo. Napisz mi prosze skad u Ciebie tak silne przekonanie, ze PC beda taniec? marcin Co prawda nie wiem jaka PCi,jakie zapotrzebowanie ale cytat perma świadczy,że wiesiek być może poszedł po rozum do głowy.Nie tak dawno nie do pomyślenia była taka cena na PCi Viesmanna z odwiertami i z montażem. Zawsze byłem przeciw bo ta cena... Dostałem jednak ofertę na PC Viessman wraz z dwoma odwiertami pionowymi dla domu o powierzchni do 140 m2 za 27 tyś zł brutto za cały komplet wraz z wykonaniem. Jeśli polscy producenci pójdą tym tropem,to może być ciekawie dla kogoś kto planuje gruntową pompę. Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.04.2011 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 (edytowane) Dobierająć moc PC tak jak ja, to trzeba liczyć się z takim zużyciem w 1T - żeby PC pracowała tylko w 2T to trzeba ja sporo przewymiarowywac (i DZ też) a to dodatkowo kosztuje...no ale można policzyc 100% w 2T, to nic nie kosztuje ..... to w koncu temat o PC P-W... Patrzysz na pompę ciepła przez pryzmat swojej instalacji. Przy gruntowych pompach ciepła rzeczywiście nie byłoby ekonomiczne znaczne przewymiarowanie instalacji, tak aby PCi mogła pracować tylko w 2 taryfie (pompa ciepła o większej mocy nie jest co prawda dużo droższa, ale konieczne jest bardziej wydajne dolne źródło). Przy pompa powietrznych, zwłaszcza takich, jak miałem okazje oglądać w Pucku, jest to zupełnie inna bajka. Zamiast PCi o mocy 7kW (4900zł, chociaż można ją kupić jeszcze taniej, np. http://allegro.pl/pompa-ciepla-7kw-panasonic-powietrze-woda-i1507278440.html ; przy okazji zobaczcie, kto tą pompę ciepła za taką cenę kupił - nikt inny tylko j...j ), która w zupełności wystarczyłaby na ogrzanie domu i przygotowanie ciepłej wody, można dać PCi o mocy 12kW (7900zł), czy nawet 18,4kW (11 000zł). Trzeba się wtedy liczyć z minimalnie gorszym COP, ale za to można wykorzystywać prawie w 100% 2 taryfę. Takie PCi nie sprawdzą się może w każdym rejonie Polski, ale na pewno są alternatywą wartą rozważenia w stosunku do ogrzewania "czystą" energią elektryczną. Edytowane 1 Kwietnia 2011 przez HenoK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts