HenoK 01.04.2011 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 No widzisz,to jest dodatkowe ok.15-18tys.zł,wolę poczekać na cenę "lodówkową" Wcześniej ( http://forum.muratordom.pl/showthread.php?171750-Pompy-ciep%C5%82a-powietrze-woda&p=4660122&viewfull=1#post4660122 ) pokazałem Ci, że lodówki też mogą kosztować ok. 15-18tys. zł. Sprecyzuj więc, o jaką cenę "lodówkową" Ci chodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.04.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Co prawda nie wiem jaka PCi,jakie zapotrzebowanie ale cytat perma świadczy,że wiesiek być może poszedł po rozum do głowy.Nie tak dawno nie do pomyślenia była taka cena na PCi Viesmanna z odwiertami i z montażem.Po prostu poszli po rozum do głowy, wyrzucili z instalacji zbędny kominek z płaszczem wodnym, bufor, zawory mieszające i pompy obiegowe i od razu cena spadła . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jastrząb 01.04.2011 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 ...świadczy,że wiesiek być może poszedł po rozum do głowy.Nie tak dawno nie do pomyślenia była taka cena na PCi Viesmanna z odwiertami i z montażem. Jeśli polscy producenci pójdą tym tropem,to może być ciekawie dla kogoś kto planuje gruntową pompę.Nie pojda. Wiesiek to kupa marketingu, niepotrzebnych bajerow, wielka firma z wielka centrala, mega drogim systememe komputerowym do zarzadzania, planowani etc. Stad i cena. Jesli zrezygnowali z pewnych bajerow (jak pisze Henok), to cena koncowa miala szanse spasc. ALe ide o zaklad, ze cena samego urzadzenia PC, to sie zupelnie nie zmienila. A juz zapewne daleko jej do ceny lodowkowej jak piszesz. Viesiek nie robi tez odwiertow "tymi recami". To zalezy od faceta z wiertnica. A polscy producenci to ostatnio cene wlasnie podnosili. Raz ze EUR poszlo do gory, dwa, ze firmy rosna i sie z garazy przenosza, to i koszty dzialanosci im wzrastaja. Cena PC moglaby byc b. niska, jak obok 50 roznych lodowek w sklepie nie dla idiotow, stalo 50 roznych pomp ciepla. A tego to ja nie widze przez nastepnych nascie lat. marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 01.04.2011 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 a czy ktoś mi może coś powiedzieć o pompie ciepła woda powietrze firmy Atlantic Alfea S13?albo o czeskiej Hotjet 11s? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 01.04.2011 18:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 a czy ktoś mi może coś powiedzieć o pompie ciepła woda powietrze firmy Atlantic Alfea S13?albo o czeskiej Hotjet 11s? Montuję pompy Atlantica .Trochę wiem.pytaj.np [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 01.04.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Na Hotjet'a kiedyś mi oferty przysyłali, pompa jak pompa. W każdej jest "prawie" to samo. Jak to wycenili? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 01.04.2011 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Na Hotjet'a kiedyś mi oferty przysyłali, pompa jak pompa. W każdej jest "prawie" to samo. Jak to wycenili? kotłownia z pompą pow/woda split 11,5 kW prawie 32 tys. brutto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbara74 01.04.2011 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2011 Na Hotjet'a kiedyś mi oferty przysyłali, pompa jak pompa. W każdej jest "prawie" to samo. Jak to wycenili? No i w końcu na co się zdecydowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 02.04.2011 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Ja pompy montuję, chcieli żebym sprzedawał w Polsce Hotjet'y A "zdecydowałem się" na Nibe gruntówki (przeważnie) i nasze pompki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.04.2011 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 kotłownia z pompą pow/woda split 11,5 kW prawie 32 tys. brutto O matko! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 02.04.2011 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 kotłownia z pompą pow/woda split 11,5 kW prawie 32 tys. brutto O matko! Czyli więcej niż glikolowa z kolektorem poziomym, wypasionym zasobnikiem i całą robocizną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.04.2011 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 O matko! Daj ofertę lepszą i robimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.04.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Daj ofertę lepszą i robimy Nie rozśmieszaj mnie hydrauli bo naprawdę to zrobię i będzie znowu niezłe zamieszanie co do powietrznych. Za taką cenę spokojnie można mieć glikolową i nawet z odwiertami a rachunki na starcie o 25% mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 02.04.2011 16:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Skoro to tajemnica to ja spróbuje.Atlantic typ 16 3 fazowa osiąga 60C do -20 C moc dla podłogówki 10 kW przy -20 cena 27000 zł detal montaż (robocizna ,materiały ,i zbiornik cwu )6000 złpompa stiebel wpc 10 (z zasobnikiem cwu i pompami cyrkulacyjnymi 7000 Euro =28000 zł do tego odwierty i glikol 150 m =15000 złRazem na gotowo z uruchomieniem:P-W 33000 złgruntowa 43000 zł a jeszcze jakieś materiały do podłaczenia do instalcji cwu i co i robocizna + 3000 zł można doliczyć porządkowanie terenu:wiggle: na każdą z tych pomp mogę dać 20 % rabatu.oczywiście jak porównamy pompę kupioną u desperata z wystawy z rabatem 50% .Bo stałe i nikt jej nie chciał kupić.To pogratulować .Ale ja to robię ,żeby żyć godnie .Jest wielu zdolnych ludzi którzy montują sami . Ja to szanuję i pomagam. Nawet uczę jego hydraulika .Z reguły hydraulik przyprowadza nowego klienta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 02.04.2011 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 No brawo, 3000 za porządkowanie terenu. Czym ty to robisz?Dlaczego podajesz cenę drogiej PC gruntowej? Tak żeby wynik był dla ciebie satysfakcjonujący?Jeszcze tylko małe pytanko, ilu procentowy czas pracy przewidujesz dla powietrznej w II taryfie w ciągu tylko zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 03.04.2011 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 kotłownia z pompą pow/woda split 11,5 kW prawie 32 tys. brutto Nie wiem co może kierować instalatorami (oprócz KASY) żeby proponować ludziom pompy pow-woda za cenę zbliżoną do gruntówki..... Z odwiertami Kolega wcześniej przesadził, ale w okolicy takiej ceny można spokojnie zrobić solidną gruntową niezawodną instalację z DZ poziomym. I co najważniejsze: tańszą w eksploatacji, bardziej przewidywalną i TRWALSZĄ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.04.2011 16:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 No brawo, 3000 za porządkowanie terenu. Czym ty to robisz? Dlaczego podajesz cenę drogiej PC gruntowej? Tak żeby wynik był dla ciebie satysfakcjonujący? Jeszcze tylko małe pytanko, ilu procentowy czas pracy przewidujesz dla powietrznej w II taryfie w ciągu tylko zimy? Można doliczyć porządkowanie terenu , a 3000 zł robocizna- teraz bardziej jasno. A co do cen pomp .To normalne pompy ,ani ze złota ani jakieś dziwne .Istnieją jakiś czas na rynku wiec chyba sie sprzedają Gdyby były za drogie to nikt by nie kupił.Czy się mylę ?? Czy gdzieś wprowadzono obowiązek kupowania NIBE I STIEBLA??? Podaj inne ceny pomp .JA znam takie .Skoryguj obliczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.04.2011 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 No brawo, 3000 za porządkowanie terenu. Czym ty to robisz? Dlaczego podajesz cenę drogiej PC gruntowej? Tak żeby wynik był dla ciebie satysfakcjonujący? Jeszcze tylko małe pytanko, ilu procentowy czas pracy przewidujesz dla powietrznej w II taryfie w ciągu tylko zimy? NP ATLANTIC może być sterowany z zewnątrz i z regulator własnego .Nie widzę problemu z tą magiczną drugą taryfą.Gdzie ty widzisz problem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 03.04.2011 16:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 Nie wiem co może kierować instalatorami (oprócz KASY) żeby proponować ludziom pompy pow-woda za cenę zbliżoną do gruntówki..... Z odwiertami Kolega wcześniej przesadził, ale w okolicy takiej ceny można spokojnie zrobić solidną gruntową niezawodną instalację z DZ poziomym. I co najważniejsze: tańszą w eksploatacji, bardziej przewidywalną i TRWALSZĄ. Mam pytanie czym kierujesz się chodząc do pracy?(oprócz kasy) Ajak będzie długa i zimna zima i zamrozisz dolne źródło.PC P-W będzie działać drożej ale działa a twoja stanie do lata.Też możliwe???Z tą twałością to nie wiem u mojego brat a działa 7 lat STIBEL.Sprężarki nie lubią startów (on-Off) a jak jest falownik to jest minimalna ilość załączeń.Pożyjemy zobaczymy. To akademickie dyskusje KOnkrety i dowody proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.04.2011 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 NP ATLANTIC może być sterowany z zewnątrz i z regulator własnego .Nie widzę problemu z tą magiczną drugą taryfą.Gdzie ty widzisz problem?? Czyli by mogła pracować w drugiej taryfie podobnie jak gruntowe musi być nieźle przewymiarowana a to kosztuje. Jeżeli jedziemy na G11 to nie ma problemu ale raczej zdecydowana większość posiadaczy PC chce wykorzystać zalety G12. A jeszcze tak na marginesie, co innego zarabiać a co innego strzyc. Całe szczęście że sam trafiłem na takiego co chciał zarobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts