Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jesli bierzesz tylko pod uwage koszty ogrzewania (zakup paliwa), to sa one porownywalne z grzaniem pompa ciepla (gruntowa), wiec uzasadnienia ekonomicznego nie ma. Jak to liczylem to dobry kociol z podajnikiem tlokowym to koszt 10 tys a PCi 12kW to 19 tys

Za to w szerszym aspekcie jak na to spojrzysz, to PCi ma tyle zalet, ile wad ma palenie ekogroszkiem. :-)

Dobry piec na ekogroszek to wydatek około 6000-7000zł.

Kupowanie droższch nie ma żadnego ekonomicznego sensu ...

Jak trzy lata temu kupowałem PC, to kolegi Klimosz kosztował tyle samo co moja pompa (10K)

Na rynku jest wielu producentów ...

Obecnie można kupić piec z wszystkimi "nowinkami" (PID , graficzny kolorowy wyświetlacz , nowoczesny żeliwny podajnik za około 6000-7000zł ...

Oczywiście można kupić droższe piece , tylko po co ?

Obecnie można kupić piec z wszystkimi "nowinkami" (PID , graficzny kolorowy wyświetlacz , nowoczesny żeliwny podajnik za około 6000-7000zł ...

Ile te bajery zużywają prądu? Czy ktoś to w ogóle liczy?

Co do wymiany kotła na PC jestem sceptykiem. Zbyt dużo pieniędzy dwa razy by się wydało

Panowie specjaliści od reku o PC. Czy zakup pompy PC jest uzasadniony ekonomicznie przy posiadaniu ogrzewania na ekogroszek? Jeśli tak to w jakim czasie się to zwróci. Mam tu na myśli eksploatacje na zasadzie zastąpienia kiedys tego pieca np taka pompą. Jaki jest tego koszt ? Ile kosztuje wykonanie rekuperacji na 180 m2 ?

Pozdro

ja w tym roku zmieniłem ekogroch na pompę PW, pisłem o tym kilka razy. zwróci sie czas który spędzasz przy piecu, popiole itp. - BEZCENNE:yes:

Ile te bajery zużywają prądu? Czy ktoś to w ogóle liczy?

Co do wymiany kotła na PC jestem sceptykiem. Zbyt dużo pieniędzy dwa razy by się wydało

Tak naprawdę nie zużywają aż tak dużo.

Sterowniki są energooszczedne (mój sterownik PID pobiera 1,5W).

Dmuchawy normalnie działają na niskich obrotach , wiec i też pobór mały , silnik podajnika też nie działa cały czas a zaledwie kilka sekund co kilka (kilkanaście) (kilkadziesiąt) minut ...

Pompa bojlera też działa tylko przy ładowaniu wody do bojlera.

Sądzę że miesięcznie koszt prądu dla pieca do 10-20zł max.

Ja planuję jak mój piec się "skończy" (choć mam nadzieję że nie nastąpi to zbyt szybko) też wymienić piec na pompę ciepła.

Sądzę że za kilka lat technika pójdzie do przodu i pompy będą miały dużo lepsze COP i dużo niższe ceny ...

Pompy to przyszłość , tyle że postęp jest niesamowity i zapewne za kilka lat będą one sporo sprawniejsze i efektywniejsze i ... tańsze ...

Sądzę że za kilka lat technika pójdzie do przodu i pompy będą miały dużo lepsze COP i dużo niższe ceny ...

Mysle, ze zamiast "i" bezpieczniej bedzie dac "lub". Jednak postep technologiczny kosztuje. To nie sprawa wykonania nowego chipa do sterownika a podniesienie energooszczednosci sprezarki. To juz nie takie latwe technologicznie zadania i bedzie kosztowne :-)

Pompy to przyszłość , tyle że postęp jest niesamowity i zapewne za kilka lat będą one sporo sprawniejsze i efektywniejsze i ... tańsze ...

Zgodzisz się ze mną, że lodówki (pompy ciepła małej mocy) kiedyś były lepsze niż dzisiaj? By potanić produkt, obniżono jego jakość. Smutne ale prawdziwe.

Ale tak jest ze wszystkim.

Kiedyś klimatyzator markowy tj. daikin, fujitsu jak wylądował w serwerowni to chodził kilkanaście lat a te nowiutkie cuda techniki 3-4 latka i się wysypują :(

Pamietam taką pralke automat Luna 385 - nie do zdarcia pieruństwo było. Brak części ja wykończył - w zasadzie kołnierza. Teraz mam 2-go Whirpoola i juz widze powoli jego koniec....... Obie nie wytrzymaja tyle ile ta Luna :)