Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
tylko po co na twoim garbie ma się dorabiać bank , urząd skarbowy i tacy tam

fakt że pobudzi ludzi to do myślenia

Ja nie wnikam nikomu w kieszeń,nawet Bankowi,chociaż zdziera ze mnie kupę kasy,po prostu nie mam na to żadnego wpływu,dlatego się tym nie podniecam :)

Wolę mieć parę groszy w kieszeni niż w imię zasad nie dać zarobić Bankom i mieć kieszeń pustą :)

40kWh/m2/rok(16kWh/m2/rok) buduję dla siebie nie dla banków ;)

Gość Arturo72
Podobno, duzo bedzie zalezec od zaradnosci Urzedu Gminy lub miasta w uzyskaniu tych pieniedzy.

Jak juz pixis wyzej napisal- bedzie "ciasno".

Dopłaty do domów energooszczędnych są już od roku w Śląskim NFOŚiGW i z tego co się orientowałem ostatnio nie ma kolejek ;)

Sądzę,że nie będzie problemu z dostaniem dopłat ponieważ ludziska narazie są mało zorientowani co to jest i z czym się je zapotrzebowanie domu na ciepło :)

Porotherm i 12cm styro lub wogóle bez króluje i długo będzie królował,poza tym WG twardo stąpa po ziemii bo pyłki,bakterie i takie tam a bez wyeliminowania WG możemy pomarzyć o dopłatach ;)

Edytowane przez Arturo72

Z tego co wiem to miki bedzie sie budowal po nowym roku. Wiec mam dla Ciebie i innych inwestorow dobra wiadomosc, otoz po nowym roku ma wejsc w zycie dofinansowanie w kwocie 50tys. dla domow ekologiczny ( dzisiejsze Fakty TVN). Na ten cel ma byc przeznaczone 300 mln. zl.

Wiec wiecej potencjalnych klientow dla mikiego i hydrauli.

Oby nie byly to puste slowa to i mnie uda wpisac sie na liste.:wave:

To 50 tyś dotyczy domów 0 energetycznych 15kWh/m2xa

Gość Arturo72
Ludzie potrafia liczyc :-)

Czytając Twoje wypowiedzi mam inne zdanie w tym temacie ;)

Zresztą co powiesz na grzanie prądem w takim domu ?

Ilu ludzi ze 100tys.pozwoleń decyduje się z pełną premedytacją na grzanie prądem ?

A tylko oni ze swoimi domami mogliby ubiegać się o dopłaty...

Dla większości grzanie prądem to kosmos :)

Gość Arturo72
Staram sie nie poruszac jakze dla Ciebie "bolesnego" tematu grzania pradem. Mam resztki litosci (i dla Ciebie i dla tego forum). ;)

No to Ty i ludzie Twojego pokroju zapomnijcie o dopłatach,nawet tych mniejszych,to nie Wasz temat,nie zaprzątajcie sobie głowy :)

Kupcie sobie pompę i tyle ;)

Jestem totalnym laikiem w temacie pomp ciepła, nie mniej jednak bardzo nurtuje mnie i zastanawia jedna rzecz. Czy budujac dom o powierzchni 350 m kw (razem z garażem, kotłownią i pomieszczeniem gospodraczym) jest sens myśleć o pompie ciepła? Na naszej dzialce niestety gazu nie ma (będzie jak dobrze pójdzie pod koniec 2015 r.) i niestety musimy mysleć o jakiejś alternatwie :(

Wiadomo, iż nie myslimy o pompie jak o inwestycji, która się kiedykolwiek zwróci, bo niestety tak się nigdy nie stanie, myslimy o niej po prostu jak o częsci inwestycji związanej z budową domu, ale zastanawia mnie jedno, czy taka pompa zagwarantuje nam w zimowe dni przy temperaturze na zwenątrz na przykład minus 10, minus 15, temperaturę wewnątrz domu na poziomie 24 stopni? Niestety ja z tych zmarzluchów raczej (poza nocą - tutaj idę na kompromis z mężem i dopuszczam w sypialni 19 lub 20 stopni) i ciepło w domu jest dla mnie rzeczą nadrzędną.

Czy Któryś z forumowiczów zaprawionych w boju z tym tematem może mi tę kewstię wyjaśnić ?????

Gość Arturo72
Arturo, myslalem ze w koncu zdecydowales sie na PCi-PW.?

Oczywiście pompa powietrzna u mnie będzie ale nie jest kupiona kosztem wyrzeczeń i rezygnacji związanych z niskim zapotrzebowaniem na ciepło :)

Ja się łapię na mniejszą dopłatę czyli 40kWh/m2/rok a stawiam dużo kasy,że oprócz malux-a na forum nie ma żadnego użytkownika z PCi możliwością starania się o dopłaty :)

Niestety jestes marginesem tylko.

Dokładnie,jestem nieliczym posiadającym PCi łapiącym się na dopłaty do domów energooszczędnych :)

Co więcej,jako nieliczny nie boje się załączającej się grzałki w pompie bo dla mnie grzanie z COP1 to norma i niskie rachunki :)

Edytowane przez Arturo72