wihajster 04.04.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Ajak będzie długa i zimna zima i zamrozisz dolne źródło.PC P-W będzie działać drożej ale działa a twoja stanie do lata.Też możliwe??? Tak, to możliwe. Ale tylko w takim przypadku jeśli SAM tak zwymiarujesz DZ aby na siłę udowodnić swoją pseudoteorię. W praktyce taki przypadek jest niemożliwy (mówimy o normalnie zaprojektowanej instalacji), chyba że przewidujesz zmiany klimatyczne i mroźna zima będzie trwać od października do maja. Z tą twałością to nie wiem u mojego brat a działa 7 lat STIBEL.Sprężarki nie lubią startów (on-Off) a jak jest falownik to jest minimalna ilość załączeń. Zupełnie nie o tym myślałem pisząc o trwałości. A Ty o ilości załączeń i wspaniałych falownikach pomp powietrznych.... Pompa gruntowa przy podłogówce nie musi mieć wielkiej liczby cykli załącz/wyłącz, przeważnie wystarcza 4 - 5 na dobę więc tego argumentu nie używaj. Co do trwałości, sprawność parownika pompy powietrznej spada z biegiem lat, nawet niewielkie ilości soli (nad morzem) czy kwaśne deszcze mogą po latach pogorszyć wymianę ciepła a w skrajnych przypadkach zniszczyć parownik. Nie łap mnie za słówka bo nie twierdzę że w każdym przypadku tak będzie, chodzi mi o to aby klient znał możliwe zagrożenia w tych urządzeniach. Wychwalana elektronika ze wspaniałym falownikiem, pod chmurką osłonięta blaszaną obudową, narażona na zmienne warunki (temperatura, wilgoć) -super. Ze dwa elektroniczne zawory rozprężne z silnikami krokowymi, też fajnie. Silnik wentylatora, pewnie wytrzyma 15-20 lat i nie będzie hałasował? Mierzyłeś kiedyś grubość rur parownika??? Tam nie ma nawet 0,5mm, jak papier. I nie może być grubsze bo byłoby droższe i pogorszyłaby się wymiana ciepła. W pompie gruntowej jak nawet w czarnym scenariuszu padnie sprężarka po xx latach to po jej wymianie sprzęt ma te same parametry co nowy. Ewentualnie warto wtedy przy okazji wymienić oprócz filtra/odwadniacza zawór rozprężny i dyszę zaworu (Danfoss kosztuje 50 euro, dysza 12 euro netto). Wymienniki płytowe w układzie zamkniętym się nie zużywają, sprawność nie spada. Co jeszcze może paść, to cewka elektrozaworu, kilkanaście euro... I to wszystko. Owszem, zdarza mi się naprawiać pompy gruntowe z większymi uszkodzeniami, ale to są przypadki zamrożenia parownika w pompach woda-woda. Pożyjemy zobaczymy. Właśnie to samo chciałem Tobie napisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.04.2011 14:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Czyli by mogła pracować w drugiej taryfie podobnie jak gruntowe musi być nieźle przewymiarowana a to kosztuje. Jeżeli jedziemy na G11 to nie ma problemu ale raczej zdecydowana większość posiadaczy PC chce wykorzystać zalety G12. A jeszcze tak na marginesie, co innego zarabiać a co innego strzyc. Całe szczęście że sam trafiłem na takiego co chciał zarobić. Co to jest przewymiarowanie .? Nawet pompa dobrana na styk -20C jest w zasadzie przewymiarowana np przy -10C gruntwa o 25% a powietrzna o30% bo PC P-W zyskuje moc wraz ze wzrostem temp zew.Wychodzi na to ,że Powietrzna może dłużej pracować na 2 taryfie bo przez więkrzość roku ma dużą nadwyżkę mocy. Tak pompa P-W typ 16 dla -20 ma 10 KW a dla -9 ma 14 kW ciekawe prawda? a gruntówka ma nadal 10 kW.Nie patrzyłem ,ile trwa 2 taryfa na dobę ,ale może sie okazać ,że dla -9 wystarczy grzć yko 2 taryfą nawet przy mniejszym COP .Może się pobAWIĘ W TĄ DRUGĄ TARYFĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 04.04.2011 14:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 Ja nie twierdzę ,że PC P-W jest doskonała.Są wady i zalety.Piszesz o wentylatorach i zaworach rozprężnych o cienkich rurkach,o soli w powietrzu ,o elektronice na dworze.Racja ale te układy pracują w tak różnych warunkach na świecie ,że w umiarkowanym klimacie mają komfortowo.Ja bardziej się obawiam o spręż w skrajnych warunkach pracy wymuszonych przez klientów (z chytrości) .W starych jednostkach przy -15 C można grzć wodę powiedzmy do 45 C i jest ok.Ale już przy -20Cto proponowałbym do 35 i dogrzać grzałką.A w czasie dogrzewania wody grzałką jechać na niskich parametrach na CO.Katowanie na grzanie wody powoduję wychłodzenie budynku (strata czasu) .I wtedy też załączy się grzałki.Wyjdzie na to samo energetycznie , a oszczędzi sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 04.04.2011 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2011 I o to chodzi, zgadza się.Też nie twierdzę że powietrzne są nic nie warte, bo często są sytuacje gdzie to rozwiązanie jest sensowne. Sam mam teraz klienta gdzie po prostu nie opłaca się bawić w gruntówki, tylko zamontować kilka jednostek pow-woda.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 05.04.2011 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 W 90 % przypadków do nowo budowanego / planowanego domu w dość "surowym" polskim klimacie, kompletnie nie opłaca się montować PC P-W za 35 tys. zł na gotowo z C.W.U. Przecież to nieracjonalne i bez sensu. Chyba, że ktoś mieszka w wyjątkowo łagodnym "klimacie", do tego ma mikro-działkę lub nie chce jej demolować lub, jak pisałem gdzie indziej - trafi na dobrego marketingowca, co go na P-W namówi. Najważniejsze, żeby był zadowolony Przecież w tego rzędu kwocie zmieścimy się z PC G-W nawet z odwiertami jak dobrze pójdzie, no może 5 tys. drożej, a już na pewno taniej wyjdzie z kolektorem poziomym. Dodam jeszcze, że strasznym nagięciem jest porównywanie przykładowego Atlantica z drogimi PC G-W Stiebl-a, czy Nibe. Jaki to ma sens ? Toć już nasz znajomy Wiesiek jest tańszy, jak dobrze poszukamy, nie mówiąc o polskich "lodówkach" z Ecopolu lub PPC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 05.04.2011 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 I to się zgadza.Taka powietrzna (sama pompa)dla mnie warta 15tys maks.Kto ma taką ,żeby działała jak Mitsubischi Zubadan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 05.04.2011 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Z pompami powietrznymi jest jeszcze jeden problem, przy pompie glikolowej robi się porządne DZ i GZ, podłącza się PC pierwszą z brzegu (odpowiedniej mocy) i działa. Przy powietrznych jest tak duże ich zróżnicowanie że ciężko nie słuchając marketingowców coś wybrać. Jedni mówią że ta ma to a inni że tamto. Weź tu coś wybierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 05.04.2011 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Drugi problem jeszcze jest, a właściwie będzie. NIKT o tym nie mówi i nie myśli nawet.Chodzi o te najtańsze pompy np. z Allegro, nikt nie dostanie do tego części zamiennych gdyby coś padło. Co wtedy?Tak samo jest z marketowymi klimatyzatorami za 800zł na przykład. Klient kupuje i jest OK w okresie gwarancji, jak padnie czujka NTC to wymieniają całą jednostkę. Zapewnienie serwisu i zapewnienie dostępności części przez określony czas życia urządzeń kosztuje i to między innymi wpływa na wyższe ceny firmówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 05.04.2011 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Z pompami powietrznymi jest jeszcze jeden problem, przy pompie glikolowej robi się porządne DZ i GZ, podłącza się PC pierwszą z brzegu (odpowiedniej mocy) i działa. Przy powietrznych jest tak duże ich zróżnicowanie że ciężko nie słuchając marketingowców coś wybrać. Jedni mówią że ta ma to a inni że tamto. Weź tu coś wybierz. Za skomplikowane i niezrozumiałe to złe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rumunezz 05.04.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 WitamGościu pawmal na elektrodzie pisze o takiej pompie z chin, tam ją zakupił i pokazuje zdjeciory:http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110203-1740.html pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 05.04.2011 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2011 Witam Gościu pawmal na elektrodzie pisze o takiej pompie z chin, tam ją zakupił i pokazuje zdjeciory: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110203-1740.html pozdrawiam Witam.Jak wynika z tego co pisze "Pawmal"sprawność tej pompy,oraz ilość połkniętych kWh,zwłaszcza przy niskich temperaturach,są przerażające... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.04.2011 17:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Witam.Jak wynika z tego co pisze "Pawmal"sprawność tej pompy,oraz ilość połkniętych kWh,zwłaszcza przy niskich temperaturach,są przerażające... Czy jedna spieprzona pc jest dowodem na to ,że wszystkie są złe? Miałem wiele przypadków .Gdzie pompa była ok. A instalacja podłogowa była ułożona na nieocieplonym od spodu stropie.Całe ciepło poszło na zewnątrz. Jechałem już do przypadków ,że pompa głośno pracuje .A obok stał hydrofor i trochę szumiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 07.04.2011 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2011 Czy jedna spieprzona pc jest dowodem na to ,że wszystkie są złe? Miałem wiele przypadków .Gdzie pompa była ok. A instalacja podłogowa była ułożona na nieocieplonym od spodu stropie.Całe ciepło poszło na zewnątrz. Jechałem już do przypadków ,że pompa głośno pracuje .A obok stał hydrofor i trochę szumiał. Witam.Z pewnością masz rację,co do przytoczonych przykładów...nie chodzi mi również o to,że pompa jest chińska[jest za to tania].Moja sugestia co do efektywności pompy zakupionej dla przecież próby,przez "Pawmal'a",nie jest z pewnością nie na miejscu.Śledząc całość wątku,można stwierdzić,że instalacja jest w porządku,a jedynym problemem jest sprawność pompy poniżej -5"C.Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kocioł 10.04.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam! Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat wpływu prędkości obrotowej pompy obiegowej umieszczonej wewnątrz modułu powietrznej pompy ciepłana pracę samej pompy , chodzi o zależność w wymienniku ciepła (chyba skraplacz) pomiędzy obiegiem pierwotnym na wymienniku (czynnik roboczy R410 - brakregulacji) a obiegiem wtórnym na wymienniku (woda - fabrycznie pompa trzybiegowa Grundfos UPS 25/70 ). Czy taka zależność występuje, w moim przypadkupompa PW alezio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 10.04.2011 16:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Witam! Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat wpływu prędkości obrotowej pompy obiegowej umieszczonej wewnątrz modułu powietrznej pompy ciepła na pracę samej pompy , chodzi o zależność w wymienniku ciepła (chyba skraplacz) pomiędzy obiegiem pierwotnym na wymienniku (czynnik roboczy R410 - brak regulacji) a obiegiem wtórnym na wymienniku (woda - fabrycznie pompa trzybiegowa Grundfos UPS 25/70 ). Czy taka zależność występuje, w moim przypadku pompa PW alezio Im większy przepływ tym lepiej .Niestety . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kocioł 10.04.2011 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Lepiej to znaczy wyższy COP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 10.04.2011 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2011 Większy przepływ oznacza obniżenie temperatury skraplania, więc także wzrost COP.Co do tej pompy obiegowej, jest dość "mocna" i niekoniecznie korzystna będzie praca na najwyższym biegu. Zależy od oporów instalacji, nic nie wiemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kocioł 11.04.2011 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2011 Witam! Opory instalacji raczej niewielkie , trzy obiegi grzewcze ,każdy ma swoją pompę :parter ok 75 m2 podłogówki ,piętro ok 75m2 podłogówki oraz obieggrzejnikowy 6 grzejników. Obiegi podłogówki sterowane oddzielnie ze względu na różną funkcję piętro mieszkanie ,parter sklep.Producent zaleca minimalny przepływ przez pompę 12l /min. Ja musiałem oczywiście poprawić producenta i zmieniłem pompę obiegową w module pompy ciepłana pompę klasy "A" (Wita Delta) h=6m podnoszenia i mam w tej chwili ustawione przepływ 15l/min . Acha odbiór ciepła z pompy następuje przez sprzęgłohydrauliczne . I tak mnie właśnie ciekawi jak ma się prędkość przepływu do sprawnośći... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 12.05.2011 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2011 Witam wszystkich! Od ponad roku śledzę różne wątki na tym forum, ale dopiero teraz zostałem jego użytkownikiem. Powód jest oczywisty - przed tygodniem kupiłem wreszcie swój kawałek ziemi na tej Ziemi:) Wciąż trwając w radosnym nastroju spowodowanym tym wydarzeniem mam kilka pytań do Was drodzy forumowicze. Od zawsze myśląc o swoim domu planowałem ogrzewać go właśnie pompą ciepła. Pierwotnie miała to być pompa z kolektorem gruntowym, ale przeglądając ten wątek natknąłem się na urządzenie Mitsubishi Zubadan. Biorąc pod uwagę, że mieszkam na Śląsku (więc raczej nie biegun zimna) zaczynam skłaniać się ku wykorzystaniu tej pompy jako źródła ciepła. I tu pojawiają się pytania: po 1 - jakie natężenie hałasu generuje jednostka zewnętrzna, czy sąsiedzi, których będę miał stosunkowo blisko za płotem nie wywiozą mnie razem z pompą na drugi koniec miasta, po 2 - czy lepiej jest kupić zasilaną 3 fazami, czy raczej na jedną fazę (tak sobie myślę, że w razie zaniku akurat tej fazy można ją będzie podłączyć do innej co pozwoli uniknąć problemów z brakiem zasilania) a poza tym mam w planach zainstalowanie przydomowej elektrowni wiatrowej i jednofazowa w razie czego mogłaby pójść na zasilaniu z inwertera. No i pytanie nr 3 - co musiałbym dokupić do tej jednostki zewnętrznej: http://www.comfortableclimate.co.uk/Zubadan%20-%20Outdoor%20Unit%20Inverter%20Heat%20Pump.html?category_id=11 aby mieć kompletny zestaw? Z góry dziękuję za pomoc, Zbyszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 14.05.2011 06:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 hałas trudno opisać ale jest cicha >groźniejsze jest zainstalowanie na ścianie budynku po przenosi wibracje.ZUbadam jest fajny ,ale ja polecam Atlantica np TRI(trzy fazowy) Tańszy kompletny i dobry (porównywalny z zubadanem )system(Sprzedawany też przez fuijtsu)Trzy fazowy jest lepszy Przy większych mocach(powyżej pompy typy 8 )Zasilanie pompy ciepłą to klika kW polecam raczej agregat .Ale przy ogrzewaniu podłogowym mamy czas.Zanik fazy -na szkoleniu poinformowano mnie ,że to nie zatrzymuje pracy pompy.Nie sprawdzałem ,ale tam jest prostownik a potem falownik.Zamontowałem już 30 szt. nie było problemów ,cop około 3 - 3,3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts