Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jestem totalnym laikiem w temacie pomp ciepła, nie mniej jednak bardzo nurtuje mnie i zastanawia jedna rzecz. Czy budujac dom o powierzchni 350 m kw (razem z garażem, kotłownią i pomieszczeniem gospodraczym) jest sens myśleć o pompie ciepła? Na naszej dzialce niestety gazu nie ma (będzie jak dobrze pójdzie pod koniec 2015 r.) i niestety musimy mysleć o jakiejś alternatwie :(

Wiadomo, iż nie myslimy o pompie jak o inwestycji, która się kiedykolwiek zwróci, bo niestety tak się nigdy nie stanie, myslimy o niej po prostu jak o częsci inwestycji związanej z budową domu, ale zastanawia mnie jedno, czy taka pompa zagwarantuje nam w zimowe dni przy temperaturze na zwenątrz na przykład minus 10, minus 15, temperaturę wewnątrz domu na poziomie 24 stopni? Niestety ja z tych zmarzluchów raczej (poza nocą - tutaj idę na kompromis z mężem i dopuszczam w sypialni 19 lub 20 stopni) i ciepło w domu jest dla mnie rzeczą nadrzędną.

Czy Któryś z forumowiczów zaprawionych w boju z tym tematem może mi tę kewstię wyjaśnić ?????

To wszystko zależy od tego co chciałbyś zastosować za rozwiązanie zamiast gazu??

Jeżeli myślisz o butli z gazem albo olejem to nie zastanawiaj się nad tym tylko bierz pompę ciepła.

Jeżeli chcesz bawić się w palacza to możesz powalczyć z ekogrochem albo miałem :(

Przy pompie ciepła warto w pierwszej kolejności zrobić OZC i określić to jakie temperatury lubimy.

Następnie warto przemyśleć inwestycję w rekuperację w dobrą izolację budynku :)

Pompy PW takie jak atlantic, daikin, me spokojnie sobie dadzą radę zarówno przy +7 jak i przy -20 więc warto popytać o kilka wycen i zobaczyć z jakim kosztem musisz się zmierzyć w najgorszym wypadku inwestycja w pompę z kotłownią ogrzewaniem podłogowym oraz rekuperacją może dojść do 80000tyś brutto.

Ale to jest uzależnione od wielu czynników :)

Jestem totalnym laikiem w temacie pomp ciepła, nie mniej jednak bardzo nurtuje mnie i zastanawia jedna rzecz. Czy budujac dom o powierzchni 350 m kw (razem z garażem, kotłownią i pomieszczeniem gospodraczym) jest sens myśleć o pompie ciepła?

Kolega buduje chate z ogrodem ziomowym o metrazu mojego domu. Dom ma grubo ponad 600m2 uzytkowej (wliczajac w to ten ogrod zimowy). Ma juz zamontowana PCi 30kW. Marznac tez nie lubi.

Czy budujac dom o powierzchni 350 m kw (razem z garażem, kotłownią i pomieszczeniem gospodraczym) jest sens myśleć o pompie ciepła?

Im więcej kWh dom potrzebuje (im większy) tym bardziej PC się opłaca. Co tam piszą w projekcie na temat zapotrzebowania na energię na rok i jaka moc grzewcza przy temp. obliczeniowej? (nie chodzi o dobór kotła bo to zawsze przewymiarowane)

Gość Arturo72
Jezeli to nie jest tajemnica, to jakie kryteria trzeba spelnic by do takiego grona sie dostac?

Do dopłat 50tys.zł potrzeba max.15kWh/m2/rok a do dopłat 30tys.zł potrzeba max.40kWh/m2/rok.

Powiem tyle,że u mnie,dbającego o szczegóły budowy,stosujący materiały i rozwiązania ponad normowe do ocieplenia,zapotrzebowanie jest na granicy mniejszych dopłat...

Szacun dla gości biorących większe dopłaty :)

Dlatego też,z dużą dozą pewności stwierdzam,że nie będzie kolejek po ogólnopolskie dopłaty :)

Edytowane przez Arturo72

w innym wątku chłopaki się martwią czy przy zagęszczonej podłogówce pompka da radę przepchnąć

melduję że u mnie na 120 m2 co 10cm pompka z s10 nie ma kłopotu

Wszystko zależy od długości poszczególnych pętli i średnicy wewnętrznej rury.

A zagęszczenie takie czy inne nie ma totalnie żadnego znaczenia.

Miki121

Możemy na ten cel przeznaczyć nawet więcej niż 100 tys, problem polega jednak na tym, że nikt nie jest nam w stanie udzielić odpowiedzi, czy na metraż, ktory bedziemy budować, pompa podoła (majac na uwadze oczywiście temperatury w pomieszczeniach o których psałam). Ostatnio nawet ktoś nas wysłał do sklepu z piecami na pellet!!!!!!! Tego bym jednak nie chciała!!!

Im więcej kWh dom potrzebuje (im większy) tym bardziej PC się opłaca. Co tam piszą w projekcie na temat zapotrzebowania na energię na rok i jaka moc grzewcza przy temp. obliczeniowej? (nie chodzi o dobór kotła bo to zawsze przewymiarowane)

Wihajster - projekt będzie indywidualny - coś na kształt LK&612 (studio LK projekt) - wszystko jest w tej chwili na etapie dokonywania odpowiednich wyborów, w chwili obecnej jeszcze nie ruszyliśmy z papierami do urzędu, tak więc zastanawiamy się cały czas - wiele osób właśnie nam pompę odradza, wlaśnie z uwagi na metraż :(

Gość Arturo72
Miki121

Możemy na ten cel przeznaczyć nawet więcej niż 100 tys, problem polega jednak na tym, że nikt nie jest nam w stanie udzielić odpowiedzi, czy na metraż, ktory bedziemy budować, pompa podoła (majac na uwadze oczywiście temperatury w pomieszczeniach o których psałam). Ostatnio nawet ktoś nas wysłał do sklepu z piecami na pellet!!!!!!! Tego bym jednak nie chciała!!!

No to rozmawialiście z gościami którzy za dużego pojęcia o ogrzewaniu nie mają ;)

Co stoi na przeszkodzie,żeby zamontować np.dwie pompy ciepła w kaskadzie ?

Nic :)

Ja nie instalator a takie rzeczy wiem :)

Spokojnie ogrzejesz dom pompą czy nawet dwiema.

Trzeba kumatych gości się pytać ;)

Edytowane przez Arturo72

No to rozmawialiście z gościami którzy za dużego pojęcia o ogrzewaniu nie mają ;)

Co stoi na przeszkodzie,żeby zamontować np.dwie pompy ciepła w kaskadzie ?

Nic :)

Spokojnie ogrzejesz dom pompą czy nawet dwiema :)

Trzeba kumatych gości się pyatać ;)

Właśnie się nad tym zastanawiam - dlaczego nam to rozwiazanie odradzają??? Sprawdzę powyżej podane przez Kogoś nazwy tych pomp i poustalam ich serwisy tudzież ekipy montujace na naszym terenie, jak dotychczas nie spotkaliśmy nikogo kompetentnego w tym temacie, a szkoda, bo temat raczej rozwojowy ...