Tomaszs131 27.10.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Hydrali wiem, ze dzialasz na Mazowszu, czy zapuszczasz sie czasami na Podlasie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.10.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jestem totalnym laikiem w temacie pomp ciepła, nie mniej jednak bardzo nurtuje mnie i zastanawia jedna rzecz. Czy budujac dom o powierzchni 350 m kw (razem z garażem, kotłownią i pomieszczeniem gospodraczym) jest sens myśleć o pompie ciepła? Na naszej dzialce niestety gazu nie ma (będzie jak dobrze pójdzie pod koniec 2015 r.) i niestety musimy mysleć o jakiejś alternatwie Wiadomo, iż nie myslimy o pompie jak o inwestycji, która się kiedykolwiek zwróci, bo niestety tak się nigdy nie stanie, myslimy o niej po prostu jak o częsci inwestycji związanej z budową domu, ale zastanawia mnie jedno, czy taka pompa zagwarantuje nam w zimowe dni przy temperaturze na zwenątrz na przykład minus 10, minus 15, temperaturę wewnątrz domu na poziomie 24 stopni? Niestety ja z tych zmarzluchów raczej (poza nocą - tutaj idę na kompromis z mężem i dopuszczam w sypialni 19 lub 20 stopni) i ciepło w domu jest dla mnie rzeczą nadrzędną. Czy Któryś z forumowiczów zaprawionych w boju z tym tematem może mi tę kewstię wyjaśnić ????? To wszystko zależy od tego co chciałbyś zastosować za rozwiązanie zamiast gazu?? Jeżeli myślisz o butli z gazem albo olejem to nie zastanawiaj się nad tym tylko bierz pompę ciepła. Jeżeli chcesz bawić się w palacza to możesz powalczyć z ekogrochem albo miałem Przy pompie ciepła warto w pierwszej kolejności zrobić OZC i określić to jakie temperatury lubimy. Następnie warto przemyśleć inwestycję w rekuperację w dobrą izolację budynku Pompy PW takie jak atlantic, daikin, me spokojnie sobie dadzą radę zarówno przy +7 jak i przy -20 więc warto popytać o kilka wycen i zobaczyć z jakim kosztem musisz się zmierzyć w najgorszym wypadku inwestycja w pompę z kotłownią ogrzewaniem podłogowym oraz rekuperacją może dojść do 80000tyś brutto. Ale to jest uzależnione od wielu czynników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 ja jakoś nie trybię dziś [żona mnie przeczołgała po ikei z cztery h]artur ło co chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.10.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jestem totalnym laikiem w temacie pomp ciepła, nie mniej jednak bardzo nurtuje mnie i zastanawia jedna rzecz. Czy budujac dom o powierzchni 350 m kw (razem z garażem, kotłownią i pomieszczeniem gospodraczym) jest sens myśleć o pompie ciepła? Kolega buduje chate z ogrodem ziomowym o metrazu mojego domu. Dom ma grubo ponad 600m2 uzytkowej (wliczajac w to ten ogrod zimowy). Ma juz zamontowana PCi 30kW. Marznac tez nie lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 27.10.2012 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jezeli to nie jest tajemnica, to jakie kryteria trzeba spelnic by do takiego grona sie dostac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.10.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Czy budujac dom o powierzchni 350 m kw (razem z garażem, kotłownią i pomieszczeniem gospodraczym) jest sens myśleć o pompie ciepła? Im więcej kWh dom potrzebuje (im większy) tym bardziej PC się opłaca. Co tam piszą w projekcie na temat zapotrzebowania na energię na rok i jaka moc grzewcza przy temp. obliczeniowej? (nie chodzi o dobór kotła bo to zawsze przewymiarowane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.10.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Jezeli to nie jest tajemnica, to jakie kryteria trzeba spelnic by do takiego grona sie dostac? Poczytaj posty Arturka. Odechce Ci sie pchac w to "grono" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 27.10.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 jakie grono??? bo nie łapię tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) Jezeli to nie jest tajemnica, to jakie kryteria trzeba spelnic by do takiego grona sie dostac? Do dopłat 50tys.zł potrzeba max.15kWh/m2/rok a do dopłat 30tys.zł potrzeba max.40kWh/m2/rok. Powiem tyle,że u mnie,dbającego o szczegóły budowy,stosujący materiały i rozwiązania ponad normowe do ocieplenia,zapotrzebowanie jest na granicy mniejszych dopłat... Szacun dla gości biorących większe dopłaty Dlatego też,z dużą dozą pewności stwierdzam,że nie będzie kolejek po ogólnopolskie dopłaty Edytowane 27 Października 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2012 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 w innym wątku chłopaki się martwią czy przy zagęszczonej podłogówce pompka da radę przepchnąćmelduję że u mnie na 120 m2 co 10cm pompka z s10 nie ma kłopotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 ja jakoś nie trybię dziś [żona mnie przeczołgała po ikei z cztery h] artur ło co chodzi? Ło dopłaty do domów energooszczędnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 27.10.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 w innym wątku chłopaki się martwią czy przy zagęszczonej podłogówce pompka da radę przepchnąć melduję że u mnie na 120 m2 co 10cm pompka z s10 nie ma kłopotu Wszystko zależy od długości poszczególnych pętli i średnicy wewnętrznej rury. A zagęszczenie takie czy inne nie ma totalnie żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.10.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 jakie grono??? bo nie łapię tego "Arturkopodobnych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 27.10.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 no jest 15 pętli na 120m2kotłownia idealnie w środku domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 "Arturkopodobnych" Czyli z zapotrzebowaniem domu na ciepło łapiącym się na dopłaty z NFOSiGW poniżej 40kWh/m2/rok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 27.10.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Czyli z zapotrzebowaniem łapiącym się na dopłaty z NFOSiGW poniżej 40kWh/m2/rok Czyli z objawami jak po lobotomii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HON-AR 27.10.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Miki121 Możemy na ten cel przeznaczyć nawet więcej niż 100 tys, problem polega jednak na tym, że nikt nie jest nam w stanie udzielić odpowiedzi, czy na metraż, ktory bedziemy budować, pompa podoła (majac na uwadze oczywiście temperatury w pomieszczeniach o których psałam). Ostatnio nawet ktoś nas wysłał do sklepu z piecami na pellet!!!!!!! Tego bym jednak nie chciała!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HON-AR 27.10.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 Im więcej kWh dom potrzebuje (im większy) tym bardziej PC się opłaca. Co tam piszą w projekcie na temat zapotrzebowania na energię na rok i jaka moc grzewcza przy temp. obliczeniowej? (nie chodzi o dobór kotła bo to zawsze przewymiarowane) Wihajster - projekt będzie indywidualny - coś na kształt LK&612 (studio LK projekt) - wszystko jest w tej chwili na etapie dokonywania odpowiednich wyborów, w chwili obecnej jeszcze nie ruszyliśmy z papierami do urzędu, tak więc zastanawiamy się cały czas - wiele osób właśnie nam pompę odradza, wlaśnie z uwagi na metraż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.10.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 (edytowane) Miki121 Możemy na ten cel przeznaczyć nawet więcej niż 100 tys, problem polega jednak na tym, że nikt nie jest nam w stanie udzielić odpowiedzi, czy na metraż, ktory bedziemy budować, pompa podoła (majac na uwadze oczywiście temperatury w pomieszczeniach o których psałam). Ostatnio nawet ktoś nas wysłał do sklepu z piecami na pellet!!!!!!! Tego bym jednak nie chciała!!! No to rozmawialiście z gościami którzy za dużego pojęcia o ogrzewaniu nie mają Co stoi na przeszkodzie,żeby zamontować np.dwie pompy ciepła w kaskadzie ? Nic Ja nie instalator a takie rzeczy wiem Spokojnie ogrzejesz dom pompą czy nawet dwiema. Trzeba kumatych gości się pytać Edytowane 27 Października 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HON-AR 27.10.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2012 No to rozmawialiście z gościami którzy za dużego pojęcia o ogrzewaniu nie mają Co stoi na przeszkodzie,żeby zamontować np.dwie pompy ciepła w kaskadzie ? Nic Spokojnie ogrzejesz dom pompą czy nawet dwiema Trzeba kumatych gości się pyatać Właśnie się nad tym zastanawiam - dlaczego nam to rozwiazanie odradzają??? Sprawdzę powyżej podane przez Kogoś nazwy tych pomp i poustalam ich serwisy tudzież ekipy montujace na naszym terenie, jak dotychczas nie spotkaliśmy nikogo kompetentnego w tym temacie, a szkoda, bo temat raczej rozwojowy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts