Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego co pamiętam, Copeland podaje 100 000h lub 50 000 start-stopów. U mnie sprężarka rocznie pracuje około 2000h, ale ile start-stopów nie mam zielonego pojęcia. Myślę że w okolicach 1000.

No właśnie średnio starczy na 50 lat żywotu sprężarki-dlatego ilość startów sprężarki jest raczej mało istotna.

poszło przez ostatnie 24 h 14,5 kwh

ustawiłem na 20 stop 23-8 22,5 8-23

fakt że wczoraj spaliłem z 3-5 kg brykietu

temperatura w całym dochodzi do 21,5-22 stop

Chyba coś tu nieteges jest.Masz 3,2 kw zapotrzebowanie na ciepło przy minus 18 , A teraz przy dodatnich temperaturach pompa zużyła 14,5 kw*cop 3 to pewnie wyjdzie ponad 40kw + brykiet, jak dla mnie to tragedia

To że ma 3,2 zapotrzebowanie to oznacza tylko tyle że jak sobie wstawi taki piec o tej mocy to mu tą chałupę ogrzeje przy -18. Nie ma to nic wspólnego z dobowym zużyciem energii.

No teraz mu wychodzi 40 kw + brykiet /24 coś ponad 2kw na godzine.Czyli jak by teraz wstawił piec o takiej mocy to ogrzeje mu dom, teraz przy dodatnich temperaturach.Przy minus 18 będzie musiał wstawić o wiele większy piec niż 3,2 kw. Chociaż trzeba poczekać bo widzę że to dopiero wygrzewanie domu , wię duże zużycie energii do ogrzania to rzecz naturalna.

porządny brykiet - jest ok

no te zużycie też mi się nie podoba

ale 7 dnii temu dom miał ledwo 9-10 stop

może trzeba dać silikatowi dać się wygrzać

i codziennie mi temperatura idzie do góry o 1-1.5

copu nie widzę

Masz rację musisz wygrzać budynek , a to pochłonie na pewno dużo energii.Przy takim ociepleniu domu ,jake masz to przy tych temperaturach ze trzy godziny na dobe pracy PC w zupełności pokryje straty budynku.

W/g mnie wszystko się zgadza. 3,2 *24 = 76,8 kw/doba przy COP 2 zimą będzie miał zużycie w granicach 35-40kw na dobę oczywiście tylko za ogrzewanie. A z tego co pamiętam to malux chyba jeszcze trochę grzeje wodę więc te 14kw to chyba nie tragedia.

Problem tkwi w tym ,że jeśli dom potrzebuje ponad 2 kw przy plus 5 stopni,to przy minus 18 będzie potrzebował ponad 10 kw / liczone na oko./.Ato już różowo nie jest.