Liwko 12.11.2012 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Problem tkwi w tym ,że jeśli dom potrzebuje ponad 2 kw przy plus 5 stopni,to przy minus 18 będzie potrzebował ponad 10 kw / liczone na oko./.Ato już różowo nie jest. W pierwszym sezonie to normalne, szczególnie w pierwszych miesiącach. Było już o tym na forum wielokrotnie, czy to gazem, grochem, prądem czy pompą. Dom musi wyschnąć, nie ma rady. U mnie na początku brał trzy razy tyle co teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 12.11.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 W pierwszym sezonie to normalne, szczególnie w pierwszych miesiącach. Było już o tym na forum wielokrotnie, czy to gazem, grochem, prądem czy pompą. Dom musi wyschnąć, nie ma rady. U mnie na początku brał trzy razy tyle co teraz. Ale ja się z tobą zgadzam na temat wygrzania budynku, sam przez to przechodziłem, ja tylko chciałem pokazać ,że plusfoto źle przelicza kw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 12.11.2012 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Problem tkwi w tym ,że jeśli dom potrzebuje ponad 2 kw przy plus 5 stopni,to przy minus 18 będzie potrzebował ponad 10 kw / liczone na oko./.Ato już różowo nie jest. oj bardzo na oko policzone, zakładając Twewn teraz na 20 C i Tzewn = 5C mamy dT = 15C i dla pokrycia strat przy takim dT potrzeba 2 kW w jednostce czasu teraz przyjmując Tzewn = -18C i Twewn taką samą mamy dT = 38C. Można sobie teraz policzyć szacunkowo jaką moc powinno mieć źródło przy takim dT, wyjdzie jakieś 5 kW a nie 10kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 12.11.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 oj bardzo na oko policzone, zakładając Twewn teraz na 20 C i Tzewn = 5C mamy dT = 15C i dla pokrycia strat przy takim dT potrzeba 2 kW w jednostce czasu teraz przyjmując Tzewn = -18C i Twewn taką samą mamy dT = 38C. Można sobie teraz policzyć szacunkowo jaką moc powinno mieć źródło przy takim dT, wyjdzie jakieś 5 kW a nie 10kW Ano racja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 12.11.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Ale ja się z tobą zgadzam na temat wygrzania budynku, sam przez to przechodziłem, ja tylko chciałem pokazać ,że plusfoto źle przelicza kw. Sugerujesz że aslot dał ciała i źle policzył? Bo ja uważam dalej że jest OK. Bardziej obrazowo to teraz piecyk pracował 8-9 godzin a przy mrozie będzie pracował 24 i to tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.11.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 te zapotrzebowanie będzie teoretycznie mniejszezwiększone ocieplenie stropu z ozc 45 cm na 50-70- cmdołożono ocieplenie dachu 15 cm na poddaswzu użytkowym ale to po przecinku zmiany są pewnieaha część strychową dodatkowo ocieplam 20 cm [około 45 m2 na środku poddasza-dach czterospadowy]a jaką temperturę utrzymywać przy podłogówce po moich obserwacjach 20 stop to pełen komfort daje[żona to w okolicach 25] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 12.11.2012 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 po moich obserwacjach 20 stop to pełen komfort daje[żona to w okolicach 25] U mnie jest od 20 w sypialni do 21-22 w salonie. Jedynie w łazienkach do 24. 23 w salonie to już dla mnie przy podłogówce koszmar. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 12.11.2012 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 wy tu racjonalnie podchodzicie wśród rodziny i znajomych[ale bardziej rodziny] słychać i widać zadowolenie z mojego zużycia na zasafdzie ha ha czy wg ciebie obecne zużycie to dużo. ja mam podobne i mam wygrzany dom, no trochę słabiej ocieplony i trochę dziur do zatkania, ale jestem z tego powodu zadowolony. jak sobie te zużycie przeliczam na zużycie węgla eko-grochu którym grzałem ostatnie 6 lat to jest ok. obecnie musiałoby mi starczyć 8kg/dobę. nie wiem czy by starczyło, a teraz dorzucanie, popiół ogólny syf - , dzięki za to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 12.11.2012 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 czy wg ciebie obecne zużycie to dużo. ja mam podobne i mam wygrzany dom, no trochę słabiej ocieplony i trochę dziur do zatkania, ale jestem z tego powodu zadowolony. jak sobie te zużycie przeliczam na zużycie węgla eko-grochu którym grzałem ostatnie 6 lat to jest ok. obecnie musiałoby mi starczyć 8kg/dobę. nie wiem czy by starczyło, a teraz dorzucanie, popiół ogólny syf - , dzięki za to. Jak rozumiem klient zadowolony z tego że go namówiłem na moją ulubienice TRI 11kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 12.11.2012 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 miki a to Ty czy o co chodzi?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page1020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 12.11.2012 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 miki a to Ty czy o co chodzi? http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi/page1020 Chodzi ci o AruturWi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.11.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 z tym gorzej ocieplone się uśmiechnołem- szczeg . przy twoim ociepleniu ścianpowiedzćcie czy jak teraz na budowie uruchomię reku to pomoże wyciągnąć wilgoć z ostatnich malowań , szpachlowań?od 9 do 20,45 pompa wzieła 8,3 kwh temperatura w domu 22-23 stopod 23 do 8 jest ustawiona redukcja na 18 stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 12.11.2012 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 z tym gorzej ocieplone się uśmiechnołem- szczeg . przy twoim ociepleniu ścian powiedzćcie czy jak teraz na budowie uruchomię reku to pomoże wyciągnąć wilgoć z ostatnich malowań , szpachlowań? od 9 do 20,45 pompa wzieła 8,3 kwh temperatura w domu 22-23 stop od 23 do 8 jest ustawiona redukcja na 18 stop Jaką masz nastawioną krzywą grzania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.11.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 0,40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 12.11.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 Chodzi ci o AruturWi?? dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.11.2012 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 A to ciekawe bo mam u ojca w domu 11 lat dwa spliciki właśnie na sanyo i śmigają bez zastrzeżeń No i co z tego wynika???? Tyle, że u Ciebie te dwa spliciki pracują 11 lat A w ogóle nie zrozumiałeś tego co starałem się powiedzieć, a chciałem podzielić się spostrzeżeniami nt SANYO i COPELANDA. W skrócie: jak "jest źle" Copeland mówi "spoko, damy radę", a nieszczęsne Sanyo zalicza zgon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 12.11.2012 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 dokładnie To mój wspólnik i lewa ręka w interesie Ilość zleceń i zapytań przerosła moje możliwości i szukałem pomocy aby podzielić obowiązki.. I tak ja zajmuję się stroną techniczną w firmie a Artur handlową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 12.11.2012 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 To mój wspólnik i lewa ręka w interesie Ilość zleceń i zapytań przerosła moje możliwości i szukałem pomocy aby podzielić obowiązki.. I tak ja zajmuję się stroną techniczną w firmie a Artur handlową to pogratulować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piter719 12.11.2012 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 z tym gorzej ocieplone się uśmiechnołem- szczeg . przy twoim ociepleniu ścian ściany jak ściany ale jaką masz "czapkę i buty" no i okna. a ja mam na dole w sumie 24m2 okien. jest przez co uciekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 12.11.2012 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2012 (edytowane) Problem tkwi w tym ,że jeśli dom potrzebuje ponad 2 kw przy plus 5 stopni,to przy minus 18 będzie potrzebował ponad 10 kw / liczone na oko./.Ato już różowo nie jest. Aż tak zle nie jest. Ja jestem pomimo sugestii, czy też wątpliwości pewny swoich wyników. Projektowe obciążenie cieplne wynosi 3173 W Zapotrzebowanie na ciepło 4373 kWh. Malux utrzymuje temp wewn. powyzej 20 oC (21-22), obliczenia były dla 20 oC, czyli obciążenie cieplne bedzie wieksze od założonego. 2 kW dla dT 15 oC czyli dla dT 38 oC to wyniesie ok 5,1 kW. To znacznie wyzej niż obliczone ale do 10 kW daleko mu brakuje. Nigdy nikomu nie obliczałem tych parametrów dla domu świezo zasiedlonego, nie wygrzanego, pełnego wilgoci technologicznej. Nie podejmę sie wykonać tych obliczen bez dokladnych pomiarów wilgotności scian posadzek, stropów itp. Tego nikt nie wykonuje bo po co.Być może dane te przydały by się studentom budownictwa, ale normalnemu uzytkownikowi są niepotrzebne. Jezeli tylko ocieplenie zostało wykonane zgodnie z obliczeniami, wsp okien i drzwi się zgadzają i parametry materiałów izolacyjnych również to moje obliczenia mogą się róznić od rzeczywistych pomiarów zuzycia energii do 10% i to na ogół na plus. Nie dotyczy to pierwszego sezonu grzewczego. Nie wiem też czy Malux zrobił w koncu te wszystkie ocieplenia, zgodnie z obliczeniami i przyjetymi izolacjami wszystkich przegród. Podobna sytuacja wystepuje u Konrada (R&K) który również sie niedawno wprowadził. Ale jak sam przyznaje nie wykonał jeszcze wszystkich ocieplen zgodnie z obliczeniami. Mimo tych niezgodności szacuje ze będzie ok miał ok 15% wyzsze zapotrzebowanie na ciepło w sezonie. Jego zapotrzebowanie dzienne mozna obserwowac w DB. Nie wiem również jaki jest procentowy udział cwu w zuzyciu energii przez pompę. Bez tych danych, a uwzględniając wszystkie uwarunkowania, poddawanie w wątpliwość wiarygodności moich obliczen jest trochę nie na miejscu. Edytowane 12 Listopada 2012 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts