HAL9000 14.05.2011 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 hałas trudno opisać ale jest cicha >groźniejsze jest zainstalowanie na ścianie budynku po przenosi wibracje. ZUbadam jest fajny ,ale ja polecam Atlantica np TRI(trzy fazowy) Tańszy kompletny i dobry (porównywalny z zubadanem )system(Sprzedawany też przez fuijtsu) Trzy fazowy jest lepszy Przy większych mocach(powyżej pompy typy 8 ) Zasilanie pompy ciepłą to klika kW polecam raczej agregat .Ale przy ogrzewaniu podłogowym mamy czas. Zanik fazy -na szkoleniu poinformowano mnie ,że to nie zatrzymuje pracy pompy.Nie sprawdzałem ,ale tam jest prostownik a potem falownik. Zamontowałem już 30 szt. nie było problemów ,cop około 3 - 3,3. A jakieś konkrety można prosić? Zapewne Atlantica jest "fajna" ale to nic nie znaczy. A dlaczego 3fazowy jest lepszy od 1fazowego zasilania? Można jakąś broszurę w PDFew na priva prosić abym mógł sobie z Zubadanem porównać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 14.05.2011 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Maja 2011 Przeczytane...gdzieś tu już chyba było ,ale wklejam do dyskusjiPo dwudziestu, czy 25, czy nawet po 30 latach używania, w pompie glikol/woda zużyciu ulegnie sprężarka, ewentualnie po tylu latach wypada wymienić też zawór rozprężny (zużycie dyszy i gniazda) czy presostaty (dla spokojności sumienia). Koszt dodatków pomijalnie mały jak na 25 lat pracy.Najważniejsze - wymienniki - praktycznie nie zużywają się, ewentualne osady na ściankach po stronie wody i glikolu są bez znaczenia bo i tak są przewymiarowane. A jak wygląda pompa powietrzna po tylu latach?Oprócz tego co wymieniłem, dochodzi parownik. Jaką sprawność ma parownik po tylu latach w ciężkich warunkach atmosferycznych, przy ciągłej obecności skroplin, przy ciągłym zamrażaniu i topieniu wody na parowniku przy temperaturach ujemnych i bliskich zeru, to już przemilczę. Zainteresowanym mogę podpowiedzieć, że taki element jest wykonany z kilkudziesięciu rur miedzianych z nałożonymi lamelami aluminiowymi. Jak się "lubi" para tych metali to niektórzy wiedzą. W każdym razie po tylu latach PC powietrzna jest w zasadzie cała do wymiany a nie do naprawy. Jeszcze coś co jest pomijane przez producentów. Elektronika pracująca na zewnątrz ale bynajmniej nie zamknięta hermetycznie. To już proszę ocenić samemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 06:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Masz rację po 20 30 50 100latach wyjmiesz sprężarkę zawór osuszacz olej czynnik czasem stycznik czujnik i masz nową pompę.Wymiennik są trwałe ale trzeba wypłukać z kamienia kotłowego i osadów (Po tylu latach trochę się uzbiera).Jeszcze zawory i uszczelki w dolnym żródle.Dolne źródła są oczywiście niezniszczalne. A powietrzna aluminium z miedzią reagują gdy są zanurzone w elektrolicie.Wtedy proces jest gwałtowny .Myśle ,że jakoś sobie poradzono w klimatyzatorach (a to samo)skoro pracują latami.A elektronika -w module zewnętrznym .Elektronika zawsze lubi chłodzenie to raczej oczywiste.Ale jak ktoś ma wątpliwości to są pompy z elektroniką w budynku.A te ciężkie warunki pracy parownika ,ciągłe mycie i oczyszczanie.Dla niektórych częste mycie też bywa problemem.Reasumując czy lepiej jest wymienić pompę gruntową czy powietrzną .Nie ulega kwestii ,że pompa gruntowa w sezonie ma nieco wyższy cop niż gruntowa.Chociaż nie zawsze .Nie wiem dlaczego ale pompy powietrzne czasem mają wyższy cop niż gruntowe (mierzyłem licznikami).mam Hibernatusa cop2,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 15.05.2011 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Jeśli temp powietrza na dworze ma dajmy na to +12 stopni (W ciepły styczniowy dzień ), a pompa ma dać na wyjściu 35 stopni i jeśli przyjąć że temp. gruntu na poziomie kolektora gruntowego ma w tym czasie +3 stopnie to chyba PC P-W będzie miała wyższy COP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.05.2011 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ale w ciepły słoneczny dzień styczniowy PCi p-w będzie pracowała w I taryfie,czyli przy miniumum dwa razy droższym prądzie I tu Arturo72 trafiłeś w sedno. Wszyscy szukają PC z jak najwyższym COP, ale zapominają by dobrać ją tak, by jak najlepiej wykorzystać tanią taryfę. Co mi po wysokim COP, skoro pompa pracuje na drogim prądzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.05.2011 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ten COP, tak często zachwalany przez instalatorów PC powietrze-woda jest troszkę mydleniem oczu.] Trochę policzmy.Mamy zapotrzebowanie domu 20000kWhPC G-W z COP 4=5000kWhPC P-W z COP 3=6666kWh Moja PC G-W pracuje 80% w drugiej taryfie co jest myślę dość średnim wynikiem. Więc weźmiemy te 80% dla przykładu.Stawki-G12 0,68 I, 0,27 IIG11-0,58Koszt G12-1760złG11-2900złPC P-WIle pracuje czasu z tym COP podawanym we folderach w taniej taryfie? Wątpię by podobnie dobrana PC P-W zmieściła się 60%. Ale załóżmy.Koszt G12-3000złG11-3866zł Więc co z tym niższym COP o 25% skoro rachunek niemal dwukrotnie wyższy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 15.05.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Mam pytanie do użytkowników PC powietrze woda - czy w czynnościach serwisowych trzeba wymieniać jakiś czynnik grzewczy np R410 czy tylko jak pompa przestanie grzać.Inne pytanie jak wygląda z żywotnością takiej pompy przy założeniu pracy ok 12godz na dobę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 09:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ale w ciepły słoneczny dzień styczniowy PCi p-w będzie pracowała w I taryfie,czyli przy miniumum dwa razy droższym prądzie A dlaczego na I taryfie .W styczniu brak jest II.Przecież będzie miała ogromny zapas mocy. Chyba jesteś tendencyjny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 10:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 poza tym w zimną grudniowo-styczniową noc będzie temperatura np -10, -15C na zewnątrz, to gruntowa na wejściu dalej będzie miała+3C a powietrzna te -10, -15C Specjalnie pisze tutaj o nocy, bo chodzi o wykorzystanie taniej taryfy Przy PC G Nie dogrzejesz budynku z II taryfy przy -10 czy -15.Jeżli jest dobrana na -20C .Policz .Dogrzanie tylko drugą taryfą jest możliwe np gdyby trwała 12 h/dobę tylko do 0 C.Rzecz jest prosta Połowa zapotrzebowania to połowa energii dostatrczonej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 10:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 I tu Arturo72 trafiłeś w sedno. Wszyscy szukają PC z jak najwyższym COP, ale zapominają by dobrać ją tak, by jak najlepiej wykorzystać tanią taryfę. Co mi po wysokim COP, skoro pompa pracuje na drogim prądzie? Głupie mam pytanie ,Ile trwa druga taryfa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 10:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ten COP, tak często zachwalany przez instalatorów PC powietrze-woda jest troszkę mydleniem oczu.] Trochę policzmy. Mamy zapotrzebowanie domu 20000kWh PC G-W z COP 4=5000kWh PC P-W z COP 3=6666kWh Moja PC G-W pracuje 80% w drugiej taryfie co jest myślę dość średnim wynikiem. Więc weźmiemy te 80% dla przykładu. Stawki-G12 0,68 I, 0,27 II G11-0,58 Koszt G12-1760zł G11-2900zł PC P-W Ile pracuje czasu z tym COP podawanym we folderach w taniej taryfie? Wątpię by podobnie dobrana PC P-W zmieściła się 60%. Ale załóżmy. Koszt G12-3000zł G11-3866zł Więc co z tym niższym COP o 25% skoro rachunek niemal dwukrotnie wyższy? No właśnie mamy przykład mydlenia oczu . Pompa gruntowa ma stałą moc i dobiera się ją dla -20C tak jak powietrzną. Przy temperaturze np 0C pompa gruntowa ma ta samą moc ,a powietrzna ma moc większą o jakieś 30%. Temperatura dolnego źródła jest taka sama.COP taki sam. Pytanie -która z pomp szybciej uzupełni straty ciepła budynku w czasie drugiej taryfy. Ta sama sytuacja ma miejsce przy każdej temperaturze powyżej -20C.Poniżej obydwie pompy załączą grzałki.(bo są dobrane na -20C).Oczywiście spadnie COP .ale pompa wyciągnie więcej energii w drugiej taryfy. Gdzie jest błąd panowie gruntowcy?????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.05.2011 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Panie hydrauli, następny przykład mydlenia oczu przy PC P-W to podawanie średnich temperatur rocznych. Mom zdaniem powinno się podawać tylko zimowe temperatury i to nocne!!! Bo właśnie w nocy mamy dobrodziejstwo taniego prądu, no plus oczywiście te dwie godziny w dzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 10:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Kolejne głupie pytanie .Jak w ciągu 10 drugiej taryfy .Wpompować wystarczającą ilość energii do budynku o zapotrzebowaniu np 10 kW przy -20 Cjezęli mamy temperaturę 0 C (zapotrzebowanie 5 kW).Gwarantuje ,że PC PW da radę bo ma nadmiar mocy i to samo cop.Gruntowa jest bez szans.Podkreślam ,że obydwie pompy mają 10 kW dla -20C.I takie jest jest zapotrzebowanie.Z tabel wynika ,że do -15 będę w stanie grzac powietrzną na II taryfie (TYLKO).Dotyczy pompy Atlantic TRICzy liczyć dokładniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 10:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Panie hydrauli, następny przykład mydlenia oczu przy PC P-W to podawanie średnich temperatur rocznych. Mom zdaniem powinno się podawać tylko zimowe temperatury i to nocne!!! Bo właśnie w nocy mamy dobrodziejstwo taniego prądu, no plus oczywiście te dwie godziny w dzień. Nie zauważyłem nic na temat średnich temperatur w moich wypowiedziach.Ale ty czytasz to co chcesz przeczytać. Spróbuj pomyśleć . Ja nie chcę tobie nic sprzedać .Ja podaje argumenty . Ja nie piszę ,że ty mydlisz oczy ja odpowiadam tak ,żeby pokazać ,że to nic nie wnosi tylko angażuje emocje .Ja do ciebie nic nie mam. Pozdrawiam.I czekam na wyliczanki. COP gruntowych jest wyższe niż powietrznych.A moc powietrznych jest zmienna a gruntowych stała.(Proponuje przyjać taką prawdę do naszych rozwazań) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.05.2011 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ta PC się zaczyna od 11kW, ale najważniejsze, KOSZTUJE 30 TYSIĘCY! Za taką cenę mamy porządną gruntową z DZ! Źle, za mniejszą cenę mamy gruntową! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 10:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Ta PC się zaczyna od 11kW, ale najważniejsze, KOSZTUJE 30 TYSIĘCY! Za taką cenę mamy porządną gruntową z DZ! Źle, za mniejszą cenę mamy gruntową! OK pompa typ 16 z zasobnikiem 150 l cwu montuje i uruchamiam za 35000 zł(super zarobek) (temp -20 moc 10kW dla 45 .temp max 60 C Co proponujesz gruntowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Jeszcze jedno moja ma 14 kW dla -10C i pracuje bez bufora .Wszystko wisi na scianie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 15.05.2011 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 OK pompa typ 16 z zasobnikiem 150 l cwu montuje i uruchamiam za 35000 zł(super zarobek) (temp -20 moc 10kW dla 45 .temp max 60 C Co proponujesz gruntowego. Niemal wszystkie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 10:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 Niemal wszystkie. Więc zrobie to za ciebie Pompa stiebla 10 5000 Euro(dobra cena ) z zasobnikiem 160 l odwierty 180 -200 m 12000zł Bardzo tanio ale podobno takie robią Robocizna i materiały 5000zł Prawie bez zarobku Gdzie sens.Ja mogę mocno opuścić . A tu i tak więcej. Ja podałem pompy z najwyższej półki. Na słabszej zrobię to szamo za 27000zł Jednofazowa Alfea 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 LIWKO ,a co z tymi taryfami przemyślałeś czy przemilczysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts