Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zapewne pion marketingu po publikacji takich danych odwiedzil by dzial techniczny z miotaczem ognia :-)
Uuuu, widzę że kolega się w korporacjach obraca :) dokładnie tak by było. Miotaczem byłby prezes z obstawą. I Głowy by poleciały. Bo nikomu się nie opłaca aby taki raport zobaczył światło dzienne, bo na pewno istnieją takie zestawienia.

Tu akurat jest to nowiutkie urządzenie które pracowało tylko 4 tygodnie po czym zostało zabrudzone kurzem i kulkami styropianowymi i zostało wyłączone i czekało na serwisanta. Moim zdaniem urządzenie nie mogło się uszkodzić, i chyba kolega hudraulik_ miał to na myśli, do tego konkretnego przypadku.

Ja wiem co miał na myśli hydraulik, przecież nie powiedziane jest, że każde 'brudne' urządzenie zaraz padnie, ono będzie pracowało, ale zostanie nadwyrężone. Gdyby popracowało w takim stanie przez dłuższy czas to mogło by być różnie... Pył budowlany w tym przypadu jest gorszy od zwykłego kurzu. Gduy na domu nie ma elewacji, nauczeni doświadczeniem podczas montażu mówimy klientowi o tym, że jak będzie robiona elewacja trzeba wóczas jednostkę zabezpieczyć

Ja wiem co miał na myśli hydraulik, przecież nie powiedziane jest, że każde 'brudne' urządzenie zaraz padnie, ono będzie pracowało, ale zostanie nadwyrężone. Gdyby popracowało w takim stanie przez dłuższy czas to mogło by być różnie... Pył budowlany w tym przypadu jest gorszy od zwykłego kurzu. Gduy na domu nie ma elewacji, nauczeni doświadczeniem podczas montażu mówimy klientowi o tym, że jak będzie robiona elewacja trzeba wóczas jednostkę zabezpieczyć

Mówiłem mówiłem ale wyszło jak wyszło..

W poniedziałek go podpinamy na nowo...

A Panów od elewacji bardzo ale to bardzo pozdrawiam :(

Zasadniczą kwestią jest to ile takich dni z temperaturą -20st.C w sezonie grzewczym będzie,sezon ma ok.220 dni i niech będzie,że przez 22 dni mamy non stop temperaturę -20st.C(co jest nie możliwe) a to jest raptem 10% sezonu grzewczego z COP ok.2,przez 90% sezonu pompa grzeje z COP 2,5-3,5 :)

Różnica w rachunkach z tych 10% będzie naprawdę mikra ;)

Miki!!!

Zakładając, że moja gruntowa przez okres 22 dni pracuję przez pełną dobę, to zużywa nie 10% a 25%!!! całego rocznego zużycia i to z COP w okolicach 4!!!

Nie stosuj kreatywnej matematyki.

ależ się czepiacie detali :) wg mnie PC PW to dobra alternatywa dla PC gruntowej, jak ktoś chce wydać mniej za PC lub/i nie ma warunków na kolektor poziomy lub nie chce rozwalać sobie ogródka to PC powietrzna będzie dobrym wyborem. a ten 1-2 tyg temperatury po -20C - -15C spokojnie sie przeboleje.

ależ się czepiacie detali :) wg mnie PC PW to dobra alternatywa dla PC gruntowej, jak ktoś chce wydać mniej za PC lub/i nie ma warunków na kolektor poziomy lub nie chce rozwalać sobie ogródka to PC powietrzna będzie dobrym wyborem. a ten 1-2 tyg temperatury po -20C - -15C spokojnie sie przeboleje.

Całkowita zgoda, tylko bądźmy precyzyjni i uczciwi z tym zachwalaniem ;)