tomek131 15.05.2011 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 hydrauli ,było tu sporo przykładów gruntowych po 35tys ze wszystkim a ty pokazujesz za prawie 60tys.Są też i droższe pewnie,ale za 35tys które proponujesz jest na forum sporo przykładów pomp gruntowych.Zrób z tych 35 maks 25 i robię.Za tą samą pompę oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 15.05.2011 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 O rany, ale się zrobiła dyskusja! Nie chodziło mi o wywołanie kolejnej wody grunt vs luft, ale o jakąś doradę. Z Waszych postów wynika, że koszty kompletnego systemu są mniej więcej podobne. Średnioroczna sprawność gruntowego systemu będzie nieco lepsza, ale za to używając powietrza działka pozostaje nietknięta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 13:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 hydrauli ,było tu sporo przykładów gruntowych po 35tys ze wszystkim a ty pokazujesz za prawie 60tys.Są też i droższe pewnie,ale za 35tys które proponujesz jest na forum sporo przykładów pomp gruntowych.Zrób z tych 35 maks 25 i robię.Za tą samą pompę oczywiście Dodaj to z tych 60 tyś spadnie do 37000 zł. To tylko dodawanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 nie mogę zgodzić się z tym fragmentem wypowiedzi.... polecam lekture poniższego linka... http://www.viessmann.com/web/poland/PDF-90.nsf/59F36FEBE02BEE01C1257850006FB03C/$FILE/WP%20Vitocal%20200-G%20%282010,05%29.pdf?OpenElement moc gruntowej jest tak samoo zależna od temperatury, tylko że zakres zmian temperatur jest mniejszy niż w p-w...w p-w od -20 do 30 a w gruntowych do np 0 do 11 np BWP 108 dla B0/35 ma dla zasilania 0C moc trochę poniżej 6kw, a dla temperatury zasilania 10C ma moc około 8,2kw (10 strona w PDF podanym powyżej) Dlatego napisałęm ,żeby to uprościć .Bo te wachania gruntowych nie są duże w stosunku do powietrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 15.05.2011 13:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 O rany, ale się zrobiła dyskusja! Nie chodziło mi o wywołanie kolejnej wody grunt vs luft, ale o jakąś doradę. Z Waszych postów wynika, że koszty kompletnego systemu są mniej więcej podobne. Średnioroczna sprawność gruntowego systemu będzie nieco lepsza, ale za to używając powietrza działka pozostaje nietknięta. Według mnie bilans poprawia się jak uwzględnimy grzanie cwu po sezonie grzewczym i wykorzystamy inteligentnie II taryfę. Ale z tymi taryfami to chyba coś nie tak jak piszą .Te ceny które podają koledzy to chyba nie uwzględniają kosztów dodatkowych. Ja kiedyś policzyłem koszty 1 kWh w różnych taryfach (z faktury) różnica była bardzo niewielka.Teraz nie liczyłem mam g11 . Ciekawe jaka jest prawda .Bo te 27 gr to mi nie pasuję .Ale..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.05.2011 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 (edytowane) Jeżeli chodzi o pracę PC gruntowych w tanich taryfach to czy uwzględniacie tez wyższe koszty enegii elektrycznej w ciągu dnia dla innych urzedzeń elektrycznych ( chyba że z komputera, radia, telewizji, wentylacji, prania, prasownia, oświetlenia itp i itd korzystacie tylko i wyłacznie w II taryfie )?Można efektywniej wykorzystać PC P-W w ciągu dnia gdy jest temp. powietrza wyższa niż w nocy stosując bufor ( myslę że jest to w przypadku PC PW sensowniejsze rozwiązanie niż II taryfa i praca w nocy przy mniej korzystnym COP ). A co jesli chodzi o sprawność pompy - jakie jest COP w okresach wiosna,lato, jesień dla ciepłej wody ( chyba pompa P-W będzie miałą nieco wyższy COP niż gruntowa ).Uwazam że uczciwszym będzie podanie całkowitych kosztów CO i CWU dla całego roku wraz z kosztami energii elektrycznej dla innych urządzeń ( dla osób korzystających z drugiej taryfy ) oraz kosztów instalacji obu rodzajów PC P-W i G-W. Edytowane 15 Maja 2011 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 15.05.2011 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 hydrauli napisał:Dodaj to z tych 60 tyś spadnie do 37000 zł.To tylko dodawanie . Wyglądało jak 10 500 Eur na pierwszy rzut oka.A to pompa 10 a cena 5tys Eur.Teraz dostrzegłem.No to już bzdura do kwadratu 35 powietrzna vs 37 gruntowa z odwiertami,nie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.05.2011 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 u mnie zużycie PC w 2T wynosi około 62-63%, dla całego domu około 52% jak kilka miesięcy temu sprawdzałem, to 2T zrównywała się cenowo z taryfą całodobową przy zużyciu w 2T na poziomie 33%. Po podwyżkach prądu, ta granica będzie się obniżać...skoro u mnie jest taka różnica, to dla kogoś kto 80% zużywa w 2T, dla całego domu będzie w najgorszym przypadku 60%, czyli na pewno będzie taniej niż dla taryfy całodobowej. Jak rozumiem taniej to nie znaczy 2 x taniej tylko po podsumowaniu całości ok. 20-30 % taniej niż przy I taryfie. A co w kwestii COP wiosna,lato,jesień dla CWU ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.05.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 nie wiem jaki dokładnie mam COP, (nie mam ciepłomierza), ale jak wieczorem zaczyna się grzać CWU, to startuje z temp. zasilania około 19-20C (PC jest w piwnicy). potem szybko spada, ale od jakiegoś czasu poniżej 11C mi nie spadła....nie wiem jak to się przekłada na COP wg tego linka http://www.viessmann.com/web/poland/PDF-90.nsf/59F36FEBE02BEE01C1257850006FB03C/$FILE/WP%20Vitocal%20200-G%20%282010,05%29.pdf?OpenElement (strona 10) - dla temperatury zasilania 11C przy grzaniu CWU do 45C COP wynosi około 4,2. Lato i jesień podobnie. Zimą, jak temperatura zasilania spada do 1,5-2C(tyle najmniej miałem pod koniec lutego) to COP dla CWU będzie trochę powyżej 3. To wszystko szacunki, biorąc pod uwagę, że grzeję CWU do 48C, więc będzie to w okolicach 4 wiosna,lato,jesień i 3 zimą. tak czy siak, te 20-30% to sporo Czyli w przypadku dni z temperatura powietrza >11-12 C COP pompy P-W dla grzania CWU będzie wyższe niż pompy G-W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 15.05.2011 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 to jest Warszawski Imielin,tak przynajmniej pisze na stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.05.2011 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 zgadza się, tylko że o całkowitym zużyciu prądu decyduje przede wszystkim zużycie na cele CO. Tak w dużym uproszczeniu można przyjąć, że na potrzeby CWU potrzeba około 25%-33% tego co na potrzeby CO. Więc o całkowitym zużyciu decyduje CO. tak na szybko znalazłem statystyki temperaturz Imielina(Śląsk) za okres od 2004-2011 http://meteo.achjoj.info/statystyki.html i średnie temperatury dla poszczególnych miesięcy są wyższe od 11 tak około 5-6 miesięcy w roku. I wtedy grzejemy tylko CWU Niekoniecznie, bo w przypadku domów niskoenergetycznych ( zblizonych do pasywnych ) zapotrzebowanie na CO w stosunku do zapotrzebowania na CWU ( np przy 4-5 osobach ) może być zbliżone lub niewiele wyższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 15.05.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2011 1950 - faktycznie, masz rację, nie doczytałem... surgi22 - w domach zbliżonych do pasywnych nie montuje się PC p-w, tylko grzeje prądem, bo się to zwyczajnie nie opłaca... Zależy jaką powierzchnię ma ten dom zblizony do pasywnego ( ale nie pasywny ) i w jakiej cenie kupuje PC P-W ( lub tak jak jak ja 2 - jedną typu split do CO i drugą na powietrze wewnętrzne do CWU). Ale ponieważ dom dopiero w budowie to jestem w znacznej mierze teoretykiem, jak bedę miał własne doświadczenia to chętnie się nimi podzielę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.05.2011 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Czyli w przypadku dni z temperatura powietrza >11-12 C COP pompy P-W dla grzania CWU będzie wyższe niż pompy G-W. Nie dni, a wczesnych poranków i późnych wieczorów. Wodę podgrzewam do wyższych temperatur przed 6 rano i po 21 wieczorem. W takim przypadku zmniejsza się dość znacznie ta ilość dni w roku gdzie temperatura będzie powyżej 10oC. Pytanie ile? 100? W tym czasie moja gruntowa PC na CWU zużyje 200kWh. Rocznie zużywa około 4700kWh. Jest jakiś sens brania tego pod uwagę w rocznym bilansie? Nie mam nic przeciwko pompą powietrznym ale stawianie ich na równi z gruntowymi i manipulowanie liczbami (podawanie COP na 7-35) jest moim zdaniem nieuczciwe. Co do tych taryf. Dla niższych rachunków mniejsze znaczenie będzie miał COP od tego jak bardzo wykorzystamy tanią taryfę. Oczywiście, najlepiej mieć i jedno i drugie na jak najwyższym poziomie ale trzeba tego wymagać przy wyborze PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.05.2011 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 hydrauli napisał: Dodaj to z tych 60 tyś spadnie do 37000 zł. To tylko dodawanie . Wyglądało jak 10 500 Eur na pierwszy rzut oka.A to pompa 10 a cena 5tys Eur.Teraz dostrzegłem.No to już bzdura do kwadratu 35 powietrzna vs 37 gruntowa z odwiertami,nie tak? I tak źle i tak niedobrze. Ja teraz montuję kilka pomp w budynkach z olejem i propanem . Wille z wypieszczonymi ogrodami .Wykopanie dołka pod podstawę na jednostkę zewnętrzną jest problemem. Zapraszam do wywiercenia studni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.05.2011 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Nie dni, a wczesnych poranków i późnych wieczorów. Wodę podgrzewam do wyższych temperatur przed 6 rano i po 21 wieczorem. W takim przypadku zmniejsza się dość znacznie ta ilość dni w roku gdzie temperatura będzie powyżej 10oC. Pytanie ile? 100? W tym czasie moja gruntowa PC na CWU zużyje 200kWh. Rocznie zużywa około 4700kWh. Jest jakiś sens brania tego pod uwagę w rocznym bilansie? Nie mam nic przeciwko pompą powietrznym ale stawianie ich na równi z gruntowymi i manipulowanie liczbami (podawanie COP na 7-35) jest moim zdaniem nieuczciwe. Co do tych taryf. Dla niższych rachunków mniejsze znaczenie będzie miał COP od tego jak bardzo wykorzystamy tanią taryfę. Oczywiście, najlepiej mieć i jedno i drugie na jak najwyższym poziomie ale trzeba tego wymagać przy wyborze PC. Strasznie kręcisz Dlaczego PC gruntowa może grzać na drugiej taryfie . A PC PW wczesnym rankiem albo późnym wieczorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 16.05.2011 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 nie wiem jak to liczycie liczcie dalej:) u mnie PW jest tak zaprogramowane ( już) ze działalo pod koniec tytlko w taniej a mam tego 12 godzin do dyspozycji:) od 13-15 i og 21 do 7 ale ja nie o tym hydrauli pisaleś kiedyś że jest prosty test jak można sprawdzić czy PW jest ok ... i nie mam odpowiedzi do dziś jak mogę zrobić taki test aby wiedzieć czy wsio OK ? czy instalator podłączył i uruchomił poprawnie czy dał dovra ilość czynnika pompa to fujitsu 3 fazowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.05.2011 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Czyli w przypadku dni z temperatura powietrza >11-12 C COP pompy P-W dla grzania CWU będzie wyższe niż pompy G-W. COP gruntowej i powietrznej są równe w temp powietrza 4-0 C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.05.2011 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 nie wiem jak to liczycie liczcie dalej:) u mnie PW jest tak zaprogramowane ( już) ze działalo pod koniec tytlko w taniej a mam tego 12 godzin do dyspozycji:) od 13-15 i og 21 do 7 ale ja nie o tym hydrauli pisaleś kiedyś że jest prosty test jak można sprawdzić czy PW jest ok ... i nie mam odpowiedzi do dziś jak mogę zrobić taki test aby wiedzieć czy wsio OK ? czy instalator podłączył i uruchomił poprawnie czy dał dovra ilość czynnika pompa to fujitsu 3 fazowa No może nie taki prosty ,ale logika jest taka. Uruchamiasz pompę na 100% odczytujesz temp zewnetrzną odczytujesz różnicę temperatur na zasilaniu i powrocie. W tabeli sprawdzasz jak jest moc PC . Następnie załączasz grzałkę o znanej mocy .Spowoduje to wzrost różnicy temperatur.(bo przepływ wody jest stały) I teraz np z tabeli wyszło ,że moc pompy jest 6 kW i delta 3 stopnie a po załączeniu 3 kW delta wzrośnie o 1,5 stopnia do 4,5 więc jest ok. Jeżeli pompa nie osiąga tych 6 kW a ma np. 3 kW to z delty 3 ,po załączeniu 3 kW grzałki też wzrośnie o 3 stopnie. Tą deltę można sobie ustawić na wyższym poziomie zmniejszając przepływ (przymykając zawór). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 16.05.2011 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2011 Strasznie kręcisz Dlaczego PC gruntowa może grzać na drugiej taryfie . A PC PW wczesnym rankiem albo późnym wieczorem Chodzi mi o podgrzewanie CWU do wyższych temperatur. Nie mam w dzień tanich godzin więc przed 6 rano i po 21 przegrzewam wodę do 45oC. W pozostałym okresie mam 40. Tym sposobem niemal cała CWU jest podgrzewana w taniej taryfie. Czas przed 6 rano to najzimniejszy czas doby. Tylko latem po 21 jest jeszcze dość ciepło. Niestety PC P-W będzie więc pracowała z nieco niższym COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 18.05.2011 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 No właśnie, to jest chyba problem dla pomp PW - wykorzystują tanią taryfę w okresie kiedy temp źródła ciepła jest najniższa przez co efektywność energetyczna systemu spada. A czy słyszeliście może coś o podwyżkach cen energii zapowiadanych przez miłościwie panującego? Wczoraj znajomy, z którym rozmawiałem o ogrzewaniu pompą taką właśnie uraczył mnie informacją o planowanej podwyżce o 80% ceny za energie elektryczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts