Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kiedyś pisałem już o odszranianiu parownika...

jeżeli jakiś producent podaje że uwzględnia odparowania w wyliczeniach COP to przepraszam za słowo sranie w banie :)

w sumie masz rację

ale i tak laik łapie się na cop porównując to do czystego prądu a ten cop to nie ten cop

ja to będę szcześliwy jak mi wyjdzie po zimie cop 2,5 na grzanie

igor dziękuję

Atlantic TRI 11 podaje

-20 temp zasilania 35* COP - 2,09

40* 1,94

45* 1,82

50* 1,62

OK. Tylko jesli to faktycznie COP, to dolicz energie na obiegowki, wentylatory i odszranianie.

Wilgoci w powietrzu jest przy -20 oczywiscie duuuuzo mniej niz przy -1*C. Fizyka. Tylko jednak zeby jej sie pozbyc z parownika przy -20*C to trzeba troszke wiecej energii niz przy -1*C. Nie nalezy tez zapominac, ze to wlasnie wilgoc zawarta w powietrzu jest glownym nosnikiem energii. Nie samo powietrze.

ale nie ważne czym się grzejemy: pompa, czysty prąd, węgiel, gaz itp. to wiadomo że te dwa miesiące pochłaniają prawie połowę kosztów. ja jak grzałem ekogrochem to też przez dwa miechy szło mi prawie dwie tony a reszta sezonu drugie tyle. teraz na szczęście juz mam PPW i porównam koszty

Ważne, bo koszty zależą też od charakterystyki urządzenia. Węgiel ma stałą charakterystykę, bo tona kupiona jesienią i leżąca u nas w piwnicy kosztuje przez cały sezon tyle samo. PC pw ma tą charakterystykę dosyć niekorzystną dla kieszeni, bo wtedy gdy nie potrzebujemy ciepła jest ono bardzo tanie, a zimą gdy go zużywamy najwięcej jest dużo droższe, bo cop urządzenia bardzo mocno spada. Po prostu ciepło odzyskiwane z powierza zimą bardzo drożeje.

Bardzo jestem ciekaw rzeczywistych kosztów pc-pw, najlepiej w rozbiciu na poszczególne miesiące sezonu. Zapraszam do wpisów w arkuszu z mojej stopki.

Gość Arturo72
Bardzo jestem ciekaw rzeczywistych kosztów pc-pw, najlepiej w rozbiciu na poszczególne miesiące sezonu. Zapraszam do wpisów w arkuszu z mojej stopki.

Już niedługo będą,łącznie ze zdjęciami licznika,gdyż będzie osobny podlicznik na pompę ;)

Gość Arturo72
Super, ale pospiesz się, bo zima ucieka ;-)

A gdzie tam ucieka,narazie mamy jesień i spore copy.

Przy okazji będę skrupulatnie liczył ile będzie dni w sezonie grzewczym poniżej -15st.C :)

Grzać zamierzam tylko w systemie jednotaryfowym.

Gość Arturo72
Arturo72, a dlaczego jeżeli mogę spytać? Nie analizowałem jeszcze taryf Tauronu GZE, ale z reguły można wyjść chyba na plus, przy dwóch strefach ;)

Pierwszy i być może drugi sezon będę grzał w jednej taryfie,dla sprawdzenia i przetestowania tego rozwiązania ale też dla wyższego COP powietrznej w wyższych temperaturach.

W systemie dwutaryfowym 1kWh średnio wychodzi ok.0,4zł a w jednej taryfie 0,56zł za to COP pompy dzięki grzaniu w dzień wzrośnie liczę o 0,5.

Przy moim zużyciu w sezonie grzewczym za ogrzewanie 5000kWh i cwu 2500kWh przy COP2,5 daje 2000kWh+1000kWh a przy COP3 1666kWh i 833kWh

3000*0,4=1200zł a dla 2500*0,56=1400zł

Różnica 200zł na korzyść grzania dwutaryfowego ale jak mówię.

Przetestuje przez dwa sezony i zobaczymy :)

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
Nie wiem jak u Ciebie ale u mnie przy standardowej (nie weekendowej) cenie 0,64 i 0,31 groszy srednia dobowa cena to 0,50 gr ((14x0,64 + 10x0,31)/24). Nawet srenia algebraiczna to 48gr. Jak Ci wyszlo to 40gr? Jakis bardzo tani dostawca pradu?

U mnie w Tauron zostały mi podane takie ceny:

I taryfa-0,56zł

II taryfy- 0,36zł i 0,69zł

Uśredniłem kWh na podstawie danych od inwestorów z forum z dwóch taryf bo wiadomo,że mamy także zużycie prądu w domu w droższej taryfie.

Tutaj średnia cena waha się od 0,4-0,45zł/kWh.

ja się boję planowania życia pod taryfę

choć wekend tu miodzio

Wszystko zależy od tego, jak Twój tydzień wygląda. Ja zmieniłem taryfę na weekendową (póki co jeszcze w mieszkaniu). Zawsze za pół roku miałem niedopłatę ok 450 zł, a faktury zaliczkowe po 350 zł za 2 miesiące. Teraz za pół roku mam nadpłatę 50 zł, a zaliczkowe po 230. Stosunek droga/tania to u mnie ok. 30/70.

Ale zmywarka zawsze w taniej, pranie i prasowanie w weekendy bo tylko wtedy jest czas.

Pewnie miałbym jeszcze lepsze wyniki, gdyby nie tv, który zwykle działa w drogiej, a to taki mały plazmowy grzejnik, średnio 400W.

Ważne, bo koszty zależą też od charakterystyki urządzenia. Węgiel ma stałą charakterystykę, bo tona kupiona jesienią i leżąca u nas w piwnicy kosztuje przez cały sezon tyle samo. PC pw ma tą charakterystykę dosyć niekorzystną dla kieszeni, bo wtedy gdy nie potrzebujemy ciepła jest ono bardzo tanie, a zimą gdy go zużywamy najwięcej jest dużo droższe, bo cop urządzenia bardzo mocno spada. Po prostu ciepło odzyskiwane z powierza zimą bardzo drożeje.

a kwh jesienią ma inną cenę niż w zimie:cool:

liczy się zapotrzebowanie im mniejsze tym taniej:yes:

Może kiedyś się doczekamy na opomiarowanie zaproponowane przez miki`ego. Moje wskazania były by idealne bo nie mieszkam i zamierzam utrzymywac stałą temperaturę. Ale nie uda mi się zdopingowac do tego żeby byc kazdego 1-wszego co miesiac o jednakowej godzinie żeby spisac licznik.