Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Może kiedyś się doczekamy na opomiarowanie zaproponowane przez miki`ego. Moje wskazania były by idealne bo nie mieszkam i zamierzam utrzymywac stałą temperaturę. Ale nie uda mi się zdopingowac do tego żeby byc kazdego 1-wszego co miesiac o jednakowej godzinie żeby spisac licznik.

Sam siebie dopinguje :)

Ale najwcześniej za 4 tygodnie bo na razie to mam urwanie głowy :(

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a kwh jesienią ma inną cenę niż w zimie

Dla tych, którzy mając pc pw niestety zdecydowanie tak jest. Dla pc gruntowych trochę też, bo cop też trochę spada wraz ze spadkiem temperatury gruntu. Oczywiście mówimy nie o cenie za kWh energii elektrycznej z taryfy dostawcy, ale o kWh energii grzewczej, która nas interesuje podczas ogrzewania domu zimą.

dziś o 8 rano poszedłem na budowę

i tu niespodzianka

energa zakłada licznik[8 miesięcy]

mam atlantica s10 i zbiornik cwhfs 300 litrów

w domu zmywarka i 3 osobowa rodz\ina

mam do wyboru taryfę weekendową z okienkiem 13-15 22-6

i dutaryfową z okienkiem 13-16 i dodatkowo do 7 rano

ta dodatkowa godzina mnie nęci

ile czasu dziennie pompa będzie ładować wodę po 3 prysznicach dziennie przy np zerowych temperaturach

więcej niż 45 stopnii w zasobniku nie będę trzymał

Edytowane przez malux20

mam do wyboru taryfę weekendową z okienkiem 13-15 22-6

i dutaryfową z okienkiem 13-16 i dodatkowo do 7 rano

ta dodatkowa godzina mnie nęci

Sprawdź dokładnie ofertę.

Ja mam przy weekendowej G12G codziennie 22-7 i 14-16. Dodatkowo od 14 w sobotę do 7 w poniedziałek.

W dwutaryfowej G12 są do wyboru 2 godziny z przedziału 13-16.

Tak przynajmniej jest w Tauronie.

Masz pewnosc z tym wyborem godzin taniej w ciagu dnia?

Jak podpisywalem umowe na G12, to udzielono mi informacji, ze tylko od 14-16

Wybór zależy nie od Ciebie, a od regionu. U nas jest 14-16.

Chodziło mi o kruczek w zapisach:

"3.2.1

Strefy czasowe stosowane w rozliczeniach z Odbiorcami z grupy taryfowej G12:

Strefa dzienna

14 godzin w ciągu doby*

Strefa nocna

10 godzin w ciągu doby*,

z tego 8 następujących po sobie godzin z przedziału pomiędzy godzinami

2200 a 700 oraz 2 następujące po sobie godziny z przedziału pomiędzy

godzinami 1300 a 1600

* godziny zegarowe trwania stref czasowych określa Operator

"

Witam.

Od 2 dni ma prąd 2 taryfowy. 21-7 i 13-15. Pompa Atlantic TRI. Oczywiście ją ustawiłem na grzanie w tych godzinach. (w tanich 23C w drogich 21C )Dziś rano wstałem o 5 i na pompie mam napisane że temperatura ustawiona to 21C czyli jak dla drogiej taryfy a do drogiej jeszcze 2h. Przestawiłem zegarek w pompie na 7 i potem znowu na 5 i włączyła znowu w tryb komfortowy.

Moje pytanie czy jak mam ustawione grzanie w tanich to pompa powinna być w trybie komfortowym zawsze w tych godzinach (mnie się to wydaje oczywiste że tak), bo troszkę zgłupiałem.

Witam.

Od 2 dni ma prąd 2 taryfowy. 21-7 i 13-15. Pompa Atlantic TRI. Oczywiście ją ustawiłem na grzanie w tych godzinach. (w tanich 23C w drogich 21C )Dziś rano wstałem o 5 i na pompie mam napisane że temperatura ustawiona to 21C czyli jak dla drogiej taryfy a do drogiej jeszcze 2h. Przestawiłem zegarek w pompie na 7 i potem znowu na 5 i włączyła znowu w tryb komfortowy.

Moje pytanie czy jak mam ustawione grzanie w tanich to pompa powinna być w trybie komfortowym zawsze w tych godzinach (mnie się to wydaje oczywiste że tak), bo troszkę zgłupiałem.

te godziny które ustawiasz to godziny komfortowe i w tych godzinach podnieś temperaturę

jan też mam TRI 11 i na początku też głupiałem z tymi ust aż ktoś mi wytłumaczył. wydawało mi się że komfort to dzień a tu komfort to te godz.:lol2: co ustawisz

na początku też głupiałem z tymi ust aż ktoś mi wytłumaczył. wydawało mi się że komfort to dzień a tu komfort to te godz.:lol2: co ustawisz

pc to nie piec akumulacyjny z dynamicznym rozładowaniem - niestety "komfort" jest w godzinach taniej taryfy - bo to komfort dla kieszeni, niekoniecznie dla użytkowników.

Gość Arturo72
niestety "komfort" jest w godzinach taniej taryfy - bo to komfort dla kieszeni,.

Nie zawsze i nie wszędzie :)

Dla mnie na tym "komforcie" tracę ok.200-300zł za sezon ale za to mam komfort pełną gębą bo tylko I taryfa ;)

Gość Arturo72
te 200-300 zł to na grzaniu czy na całości?

Łącznie z cwu :)

2680kWh z COP2,5 w nocy a 2240kWh z COP3 w dzień

Mnie miki przekonywał że tania taryfa nie ma sensu przy PC-PW.

Po części miał rację

Edytowane przez Arturo72