Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Mnie miki przekonywał że tania taryfa nie ma sensu przy PC-PW.

Nie znam przypadku gdzie w tar G12 jest droższa energia niż w G11 - chyba że ktoś się o to "bardzo" postara, zatem " nie ma sensu" w tym przypadku nie ma uzasadnienia - G12 zwykle jest korzystniejsza, ale dla "uprzywilejowanych" - w dolnośląskim trzeba zużyć w ost 12 mies ponad 3000kWh aby na taką zmienić.

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

I dalej tak twierdzę...

Jeżeli ktoś zrobi sobie próbę z licznikiem dwutaryfowym jeden i drugi sezon to śmiem twierdzić że oszczędności będą znikome a komfort nie do końca idealny :)

Czy ta próba obejmuje taryfę G12w (Tauron) gdzie mamy 98 godz. II taryfy, a tylko 70 godz I taryfy w tygodniu ? Niemozliwe aby przy takiej ilości II taryfy nie było to opłacalne

Wylewki mam 8-9cm. nie wiem czy to standard", ale na tym, ze mam 2 taryfy od wporowadznia sie w sierpniu zoszczezilem 320 zl z tego wiekszosc na ogrzewaniu. Mysle, ze oszczednosci z tego tutulu w sezonie spokojnie przekrocza 850 zl. W zeszlym sezonie grzejac tylko "budowe" zaoszczedzilem 869 zl w stosunku do pradu jednotaryfowego.

Nie znam przypadku gdzie w tar G12 jest droższa energia niż w G11 - chyba że ktoś się o to "bardzo" postara, zatem " nie ma sensu" w tym przypadku nie ma uzasadnienia - G12 zwykle jest korzystniejsza, ale dla "uprzywilejowanych" - w dolnośląskim trzeba zużyć w ost 12 mies ponad 3000kWh aby na taką zmienić.

Jesli chodzi Ci o "weekendowa" G12g to tak. Na zwykle 2 taryfy (G12) nie trzeba miec zuzycia granicznego.

Wylewki mam 8-9cm. nie wiem czy to standard", ale na tym, ze mam 2 taryfy od wporowadznia sie w sierpniu zoszczezilem 320 zl z tego wiekszosc na ogrzewaniu. Mysle, ze oszczednosci z tego tutulu w sezonie spokojnie przekrocza 850 zl. W zeszlym sezonie grzejac tylko "budowe" zaoszczedzilem 869 zl w stosunku do pradu jednotaryfowego.

Pompa gruntowa ma stałe COP przez całą dobę :)

Inaczej niż przy powietrznej

Gość Arturo72
Niemozliwe aby przy takiej ilości II taryfy nie było to opłacalne

Zależy co rozumiemy pod terminem "opłacalne".

Dla mnie opłacalne będą rachunki za ogrzewanie i cwu wyższe o ok.200-300zł przy grzaniu jednotaryfowym :)

Poza tym musimy zaopatrzyć się w pompę o takiej mocy cieplnej,zeby w pełni wykorzystać tanią taryfę z niższym COP (10h)a jak wiadomo taka pompa jest droższa :)

Edytowane przez Arturo72

Dotyczy tego że nie każdy dom nadaje się do grzania przy drugiej taryfie - tylko drugiej :)

Dodatkowo przy PC PW w nocy kiedy są zazwyczaj niższe temperatury jest gorsze COP a w dzień kiedy jest wyższa niż w nocy będzie lepsze COP :)

Jesteś tego pewny, że strata w Cop nie pokryje różnicy w taryfach - znasz takie przypadki, jeśli tak to przy jakim rocznym zużyciu energii?

Zależy co rozumiemy pod terminem "opłacalne".

Dla mnie opłacalne będą rachunki za ogrzewanie i cwu wyższe o ok.200-300zł przy grzaniu jednotaryfowym

Cóż może być innym wyznacznikiem jak jednostkowa cena energii? Oczywiście prawidłowo policzonym Z/Z.

Edytowane przez kbab

Gość Arturo72
Cóż może być innym wyznacznikiem jak jednostkowa cena energii?

Komfort użytkowania domu :)

W przypadku grzania prądem lub pompa ciepła w domach z dużym zużyciem energii system dwutaryfowy jest zbawieniem ale dla domów z niskim zużyciem energii,grzejącym z COP3 200zł na sezon więcej,jest warte grzechu ;)

Edytowane przez Arturo72

Jesteś tego pewny, że strata w Cop nie pokryje różnicy w taryfach - znasz takie przypadki, jeśli tak to przy jakim rocznym zużyciu energii?.

Jesli pompa w dzien ma COP=3,5 i bierze 3kW a w nocy ma COP=2 i bierze 5kW to pracujac 8h w nocy w tanim pradzi zaplacimy 12,40 zl a w dzien w jednotaryfowym zaplacimy 13,92 zl. Jak sie wezmie pod uwage, ze w dzien sa tez 2h taniego pradu, to nie wiem jaka ta roznica w COP musi byc pomiedzy noca a dniem. :-)

Jesli pompa w dzien ma COP=3,5 i bierze 3kW a w nocy ma COP=2 i bierze 5kW to pracujac 8h w nocy w tanim pradzi zaplacimy 12,40 zl a w dzien w jednotaryfowym zaplacimy 13,92 zl. Jak sie wezmie pod uwage, ze w dzien sa tez 2h taniego pradu, to nie wiem jaka ta roznica w COP musi byc pomiedzy noca a dniem. :-)

więc w sezonie zimowy wyjdzie różnica około 80zł grzejąc tanią taryfą ;)

Gość Arturo72
Ten przy podłogówce zwykle jest = constans

A czy naczynia zmywasz w podłogówce ? Pranie robisz w podłogówce ? Pralka chodzi przez podłogówkę ? Kompy chodzą napędzane podłogówką ? Żaróki palą się żarnikami wodnymi ?

Pisałem o komforcie użytkowania domu a nie komforcie ogrzewania :)

przepraszam że to napiszę

a w dupie mam pompę przy której nie mogę mieć 2 taryfy

to już wolę prąd

I dlatego masz S10 a nie S6 a ptaszki ćwierkały,że jej nie chciałeś ;)

S6 nie pociągnęła by przez 10h taniej taryfy nawet Twojego domu...

Edytowane przez Arturo72

więc w sezonie zimowy wyjdzie różnica około 80zł grzejąc tanią taryfą ;)

Podalem takie dosyc ekstremalene warunki, jak pompa musi dzilac te pelne 8h w nocy. To juz ostra zima :-)

Zostaje jeszcze reszta sezonu + oszczednosci w domu na bytowym. Ja bym policzyl to dokladniej, bo moze wcale 2T dla PW nie sa az tak bezsensowne 9hcyba ze te roznice w COP sa jednak wieksze - czytaj mniej korzystne dla zimnej nocy)