kbab 28.11.2012 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Mnie miki przekonywał że tania taryfa nie ma sensu przy PC-PW. Nie znam przypadku gdzie w tar G12 jest droższa energia niż w G11 - chyba że ktoś się o to "bardzo" postara, zatem " nie ma sensu" w tym przypadku nie ma uzasadnienia - G12 zwykle jest korzystniejsza, ale dla "uprzywilejowanych" - w dolnośląskim trzeba zużyć w ost 12 mies ponad 3000kWh aby na taką zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 28.11.2012 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 I dalej tak twierdzę... Jeżeli ktoś zrobi sobie próbę z licznikiem dwutaryfowym jeden i drugi sezon to śmiem twierdzić że oszczędności będą znikome a komfort nie do końca idealny Czy ta próba obejmuje taryfę G12w (Tauron) gdzie mamy 98 godz. II taryfy, a tylko 70 godz I taryfy w tygodniu ? Niemozliwe aby przy takiej ilości II taryfy nie było to opłacalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.11.2012 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Wylewki mam 8-9cm. nie wiem czy to standard", ale na tym, ze mam 2 taryfy od wporowadznia sie w sierpniu zoszczezilem 320 zl z tego wiekszosc na ogrzewaniu. Mysle, ze oszczednosci z tego tutulu w sezonie spokojnie przekrocza 850 zl. W zeszlym sezonie grzejac tylko "budowe" zaoszczedzilem 869 zl w stosunku do pradu jednotaryfowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.11.2012 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Nie znam przypadku gdzie w tar G12 jest droższa energia niż w G11 - chyba że ktoś się o to "bardzo" postara, zatem " nie ma sensu" w tym przypadku nie ma uzasadnienia - G12 zwykle jest korzystniejsza, ale dla "uprzywilejowanych" - w dolnośląskim trzeba zużyć w ost 12 mies ponad 3000kWh aby na taką zmienić. Jesli chodzi Ci o "weekendowa" G12g to tak. Na zwykle 2 taryfy (G12) nie trzeba miec zuzycia granicznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 28.11.2012 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Dotyczy tego że nie każdy dom nadaje się do grzania przy drugiej taryfie - tylko drugiej Dodatkowo przy PC PW w nocy kiedy są zazwyczaj niższe temperatury jest gorsze COP a w dzień kiedy jest wyższa niż w nocy będzie lepsze COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 28.11.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Wylewki mam 8-9cm. nie wiem czy to standard", ale na tym, ze mam 2 taryfy od wporowadznia sie w sierpniu zoszczezilem 320 zl z tego wiekszosc na ogrzewaniu. Mysle, ze oszczednosci z tego tutulu w sezonie spokojnie przekrocza 850 zl. W zeszlym sezonie grzejac tylko "budowe" zaoszczedzilem 869 zl w stosunku do pradu jednotaryfowego. Pompa gruntowa ma stałe COP przez całą dobę Inaczej niż przy powietrznej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.11.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) Niemozliwe aby przy takiej ilości II taryfy nie było to opłacalne Zależy co rozumiemy pod terminem "opłacalne". Dla mnie opłacalne będą rachunki za ogrzewanie i cwu wyższe o ok.200-300zł przy grzaniu jednotaryfowym Poza tym musimy zaopatrzyć się w pompę o takiej mocy cieplnej,zeby w pełni wykorzystać tanią taryfę z niższym COP (10h)a jak wiadomo taka pompa jest droższa Edytowane 28 Listopada 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.11.2012 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) Dotyczy tego że nie każdy dom nadaje się do grzania przy drugiej taryfie - tylko drugiej Dodatkowo przy PC PW w nocy kiedy są zazwyczaj niższe temperatury jest gorsze COP a w dzień kiedy jest wyższa niż w nocy będzie lepsze COP Jesteś tego pewny, że strata w Cop nie pokryje różnicy w taryfach - znasz takie przypadki, jeśli tak to przy jakim rocznym zużyciu energii? Zależy co rozumiemy pod terminem "opłacalne". Dla mnie opłacalne będą rachunki za ogrzewanie i cwu wyższe o ok.200-300zł przy grzaniu jednotaryfowym Cóż może być innym wyznacznikiem jak jednostkowa cena energii? Oczywiście prawidłowo policzonym Z/Z. Edytowane 28 Listopada 2012 przez kbab Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.11.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Pompa gruntowa ma stałe COP przez całą dobę Inaczej niż przy powietrznej Jakie to sa roznice w COP? Jakies srednio jest w dzien a jakie w nocy? Szacunkowo oczywiscie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 28.11.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 no ja mam10-12 cm to ok? dla mnie wybór taryf to podstawowy minus powietrznej Ja mam 15-20 cm. wylewki, niestety ściany nieakumulacyjne (choc podwójne płytowanie}. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.11.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) Cóż może być innym wyznacznikiem jak jednostkowa cena energii? Komfort użytkowania domu W przypadku grzania prądem lub pompa ciepła w domach z dużym zużyciem energii system dwutaryfowy jest zbawieniem ale dla domów z niskim zużyciem energii,grzejącym z COP3 200zł na sezon więcej,jest warte grzechu Edytowane 28 Listopada 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 28.11.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Komfort użytkowania domu No i własnie dlatego nie mam ekosyfu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.11.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Komfort użytkowania domu Musisz byc bardzo wrazliwy, skoro wahania temperatury ponizej 1*C sprawiaja, ze czujesz sie niekomfortowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 28.11.2012 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 przepraszam że to napiszę a w dupie mam pompę przy której nie mogę mieć 2 taryfyto już wolę prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 28.11.2012 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Komfort użytkowania domu Ten przy podłogówce zwykle jest = constans Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 28.11.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 przepraszam że to napiszę a w dupie mam pompę przy której nie mogę mieć 2 taryfy to już wolę prąd ale kto piszę że nie możesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.11.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Jesteś tego pewny, że strata w Cop nie pokryje różnicy w taryfach - znasz takie przypadki, jeśli tak to przy jakim rocznym zużyciu energii?. Jesli pompa w dzien ma COP=3,5 i bierze 3kW a w nocy ma COP=2 i bierze 5kW to pracujac 8h w nocy w tanim pradzi zaplacimy 12,40 zl a w dzien w jednotaryfowym zaplacimy 13,92 zl. Jak sie wezmie pod uwage, ze w dzien sa tez 2h taniego pradu, to nie wiem jaka ta roznica w COP musi byc pomiedzy noca a dniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 28.11.2012 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 Jesli pompa w dzien ma COP=3,5 i bierze 3kW a w nocy ma COP=2 i bierze 5kW to pracujac 8h w nocy w tanim pradzi zaplacimy 12,40 zl a w dzien w jednotaryfowym zaplacimy 13,92 zl. Jak sie wezmie pod uwage, ze w dzien sa tez 2h taniego pradu, to nie wiem jaka ta roznica w COP musi byc pomiedzy noca a dniem. więc w sezonie zimowy wyjdzie różnica około 80zł grzejąc tanią taryfą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 28.11.2012 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 (edytowane) Ten przy podłogówce zwykle jest = constans A czy naczynia zmywasz w podłogówce ? Pranie robisz w podłogówce ? Pralka chodzi przez podłogówkę ? Kompy chodzą napędzane podłogówką ? Żaróki palą się żarnikami wodnymi ? Pisałem o komforcie użytkowania domu a nie komforcie ogrzewania przepraszam że to napiszę a w dupie mam pompę przy której nie mogę mieć 2 taryfy to już wolę prąd I dlatego masz S10 a nie S6 a ptaszki ćwierkały,że jej nie chciałeś S6 nie pociągnęła by przez 10h taniej taryfy nawet Twojego domu... Edytowane 28 Listopada 2012 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 28.11.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2012 więc w sezonie zimowy wyjdzie różnica około 80zł grzejąc tanią taryfą Podalem takie dosyc ekstremalene warunki, jak pompa musi dzilac te pelne 8h w nocy. To juz ostra zima Zostaje jeszcze reszta sezonu + oszczednosci w domu na bytowym. Ja bym policzyl to dokladniej, bo moze wcale 2T dla PW nie sa az tak bezsensowne 9hcyba ze te roznice w COP sa jednak wieksze - czytaj mniej korzystne dla zimnej nocy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts