Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

A czy naczynia zmywasz w podłogówce ? Pranie robisz w podłogówce ? Pralka chodzi przez podłogówkę ? Kompy chodzą napędzane podłogówką ? Żaróki palą się żarnikami wodnymi ?

Pisałem o komforcie użytkowania domu a nie komforcie ogrzewania :)

Staramy sie tylko pralke , suszarke i ew zmywarke w taniej taryfie uruchamiac. reszta bez zwracania uwagi i poki co zawsze te 30 zl na bytowym jest taniej :-)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A czy naczynia zmywasz w podłogówce ? Pranie robisz w podłogówce ? Pralka chodzi przez podłogówkę ? Kompy chodzą napędzane podłogówką ? Żaróki palą się żarnikami wodnymi ?

Pisałem o komforcie użytkowania domu a nie komforcie ogrzewania .

Mam G11 (nie kwalifikuję się na G12), ale zapytaj Liwko - on Ci wyjaśni jak to odpowiednio wykorzystać - ma bardzo dobry współczynnik a co za tym idzie niski jednostkowy koszt energii - warto naśladować.

Rozliczam mieszkanie ogrzewane piecami akumulacyjnymi - tam koszt energii wypada wyjątkowo korzystnie w tar G12, (od 8.11.2011 do 29.05.2012 Z/Z 2663,5zł/7123kWh tj 0,3739zł/kWh), jesiennej faktury jeszcze nie ma.

Edytowane przez kbab

Ostatnio pytałem o zmianę taryfy (chyba w marcu br) i uzyskałem odpowiedź, że mogą to zrobić jeśli w ciągu ost 12 mies zużyję ponad 3000kWh -trochę mi brakuje, ale zapytam powtórnie może coś się zmieniło.

u mnie PGE kazali napisać dlaczego, więc im napisałem ile to ja nie mam rzeczy na prąd i to wszystko.

te godziny które ustawiasz to godziny komfortowe i w tych godzinach podnieś temperaturę

jan też mam TRI 11 i na początku też głupiałem z tymi ust aż ktoś mi wytłumaczył. wydawało mi się że komfort to dzień a tu komfort to te godz.:lol2: co ustawisz

Nie no to to kumam. Ale ja mam ustawioną temperaturę komfortową 21-7 a o 5 rano (dziś zresztą też) sterownik wyświetla temperaturę obniżoną a powinien komfortową. Znowu myk z zegarkiem na 7 i potem znowu na 5 i włączył temperaturę komfortową czyli dobrą.

Musze zbadać w weekend czy czasem o godzinie 00:00 nie przełącza z komfortowej na obniżoną bo w Atlantic się ustawia godziny pracy komfortowej:

00:00-7:00; 13:00 - 15:00, 21:00-00:00. Bo np. o 21::00 jest ok przed 21 jest temperatura obniżona po 21 włącza komfortową.

Nie zawsze i nie wszędzie :)

Dla mnie na tym "komforcie" tracę ok.200-300zł za sezon ale za to mam komfort pełną gębą bo tylko I taryfa ;)

Ale ty to masz zbadane organoleptycznie, znaczy grzejesz chatę 2-3 sezon i masz opomiarowane??

Gość Arturo72
Ale ty to masz zbadane organoleptycznie, znaczy grzejesz chatę 2-3 sezon i masz opomiarowane??

Obliczenia narazie teoretyczne na podstawie wyliczeń z OZC dla -20st.C +22st.C .

Wg wyliczeń wychodzi ok.35kWh/m2/rok ale przyjąłem dużą poprawkę in-plus na 40kWh/m2/rok czyli w 118m2 daje zużycie 4720kWh co przy COP2,5 w nocy daje 1888kWh a przy COP3 w dzień 1573kWh. Zużycie na cwu przyjąłem wg aktualnego zużycia wody w mieszkaniu na 4500kWh rocznie czyli odpowiednio 1800kWh i 1500kWh rocznie.

W takim domu,przy takim zużyciu energii grzanie tylko w I taryfie nie będzie samobójstwem ;)

Edytowane przez Arturo72

Hmm...

Rocznie zużywam około 8000kWh na wszystko. Z tego na grzanie (CO i CWU) idzie około 4000kWh. Za cały rok zapłaciłem 3200zł.

Gdybym miał jedną taryfę to zapłacił bym 4600zł!

Teraz się zastanawiam, ile bym zapłacił gdybym grzał swój dom powietrzną w jednej taryfie... Zużycie pewnie by wzrosło (niech będzie) o 1500kWh, więc i moje rachunki zamknęły by się kwotą w okolicach 5500zł!!!

5500-3200=2300zł O tyle wzrosły by moje rachunki roczne, gdybym grzał powietrzną w jednej taryfie.

Daje do myślenia?

Obliczenia narazie teoretyczne na podstawie wyliczeń z OZC dla -20st.C +22st.C .

Wg wyliczeń wychodzi ok.35kWh/m2/rok ale przyjąłem dużą poprawkę in-plus na 40kWh/m2/rok czyli w 118m2 daje zużycie 4720kWh co przy COP2,5 w nocy daje 1888kWh a przy COP3 w dzień 1573kWh. Zużycie na cwu przyjąłem wg aktualnego zużycia wody w mieszkaniu na 4500kWh rocznie czyli odpowiednio 1800kWh i 1500kWh rocznie.

W takim domu,przy takim zużyciu energii grzanie tylko w I taryfie nie będzie samobójstwem ;)

Poprawka odpowiednio o 550kWh lub 750kWh. Policzyłem Ci autorsko dobry COP na CWU - 2.

Nie sądzę abyś uzyskał taki sam COP na CO i CWU. Do ogrzania CO potrzebujesz ok 32 st a przy CWU ok 50 st. Różnica spora. Oczywiście CWU to nie CO tu nie mamy sytuacji, że im zimniej (spadek wydajności PC) to my potrzebujemy więcej kWh do ogrzania. CWU bierzemy na przestrzeni roku na podobnym poziomie. Jest to Na plus COP dla CWU, na minus jest temperatura CWU, przynajmniej 15 st więcej niż CO. Czy można to bagatelizować - kiedyś może tak jak energia na ogrzanie CO vs CWU była w proporcji 4:1, 3:1 ale dziś zobacz na swoje wyliczenia - proporcja niemal 1:1.

Nie no to to kumam. Ale ja mam ustawioną temperaturę komfortową 21-7 a o 5 rano (dziś zresztą też) sterownik wyświetla temperaturę obniżoną a powinien komfortową. Znowu myk z zegarkiem na 7 i potem znowu na 5 i włączył temperaturę komfortową czyli dobrą.

Musze zbadać w weekend czy czasem o godzinie 00:00 nie przełącza z komfortowej na obniżoną bo w Atlantic się ustawia godziny pracy komfortowej:

00:00-7:00; 13:00 - 15:00, 21:00-00:00. Bo np. o 21::00 jest ok przed 21 jest temperatura obniżona po 21 włącza komfortową.QUOTE]

to się zgadza, dziwne że nie można ust taniej strefy 22.00-6.00, tylko trzeba 22.00-00.00 i 00.00-6.00 i przez to jedną strefe się traci.:yes:

to się zgadza, dziwne że nie można ust taniej strefy 22.00-6.00, tylko trzeba 22.00-00.00 i 00.00-6.00 i przez to jedną strefe się traci.:yes:

Nie wiem jak jest u was, ale u mnie można sterownik nieco oszukać.

Standardowo mam temperaturę komfortową wyższą a ekonomiczną niższą i czasy podobnie jak wy. Ale...

Mogę zamienić te dwie temperatury. Tzn. Komfortową robię niższą a ekonomiczną wyższą i nią wtedy grzeję (normalnie grzeję komfortową). Czas wtedy mogę zrobić od 21 do 6 rano;)

Nie wiem jak jest u was, ale u mnie można sterownik nieco oszukać.

Standardowo mam temperaturę komfortową wyższą a ekonomiczną niższą i czasy podobnie jak wy. Ale...

Mogę zamienić te dwie temperatury. Tzn. Komfortową robię niższą a ekonomiczną wyższą i nią wtedy grzeję (normalnie grzeję komfortową). Czas wtedy mogę zrobić od 21 do 6 rano;)

u mnie jak ust temp komfortową niższą od zredukowanej to pojawia się napis - wartość nie przyjęta. musi być co najmniej taka sam