Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie znałem tego wątku, a że fachowcy od kotłów nie chcą udzielać informacji na temat pomp ciepła to nic nie poradzę. To tak jak podzielić mechanika samochodowego na tego co zmienia klocki i co zmienia olej.

Pytac kotlarzy o PC to tak jakby spytac mechanika samochodowego o budowę odrzutowca. Ja po 10 latach z węglem chcę już odpoczywac po nim do końca zycia. :) A teraz w temacie: PC-PW do CWU to dobre i ekonomicznie uzasadnione rozwiązanie. Przeglądaj całe forum a dowiesz się wszystkiego. Są tu wątki dotyczące PC doCWU.

Tak sobie oglądam tabelę zależności cop od temperatury dla Tri 11 i zaciekawiła mnie jedna rzecz.

Dla temp. zasilania 35 stopni:

Temp. zewn. 7 stopni - cop wynosi 4,46

Temp. zewn. 6 stopni - cop wynosi 3,86

Różnica: 0,6 (!!!)

Temp. zewn. 5 stopni - cop wynosi 3,40

Dalej wraz ze spadkiem temperatury zewn. zmiany cop nie są już takie duże.

Dla przykładu:

Temp. zewn. 0 stopni - cop wynosi 3,15

Temp. zewn. -11 stopni - cop wynosi 2,57

Co takiego dzieje się miedzy +7 a +5 stopni, że powoduje duży, bo prawie o 1 spadek cop?

Ja też mam pytanie. Pewnie pojawiło się już w wątku, ale najwidoczniej umknęło mojej uwadze. Chodzi mi o różnice pompy trójfazowej i jednofazowej. Jakby ktoś mógł to wyjasnić, byłoby mi miło. Np. dwie pompy, 9kW, ale jedna trójfazowa, a druga jednofazowa - jakie będą różnice w uzytkowaniu? Jakie plusy i minusy tych dwóch typów?

Ja też mam pytanie. Pewnie pojawiło się już w wątku, ale najwidoczniej umknęło mojej uwadze. Chodzi mi o różnice pompy trójfazowej i jednofazowej. Jakby ktoś mógł to wyjasnić, byłoby mi miło. Np. dwie pompy, 9kW, ale jedna trójfazowa, a druga jednofazowa - jakie będą różnice w uzytkowaniu? Jakie plusy i minusy tych dwóch typów?

Np firma daikin ma pompy jedno i trzyfazowe .O identycznych parametrach.

Trójfazowa pozwala na równomierne obciążenie faz i nic więcej

Firma Atlantic ma pompy jednofazowe i trzy fazowe ,ale to są różne urządzenia .nie można ich porównywać ..

To tak jak kuchenka jedno i trzy fazowa