HAL9000 18.05.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 ... a nie inwestować w maszynkę do "taniego grzania"(nie zawsze taniego) A czy jest jakaś inna alternatywa w miarę sensowna? Czy dodatkowe ocieplenie domu nic nie kosztuje, czy też jeśli ktoś buduje na raty nie dokłada mu się do tych rat? Jeśli przyjąć koszt instalacji PC krajowej produkcji rzędu 35 tysięcy to biorąc pod uwagę koszta, które należałoby ponieść nawet z kotłownią na ekogroszek różnica nie jest już duża i na pewno nie zniechęca (przynajmniej mnie ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 18.05.2011 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 A mało takich ? Na forum jest gość,który grzejąc samym prądem za ogrzewanie płaci 560zł za sezon przy dzisiejszych cenach prądu. On się nie boi 80% podwyżki prądu Jak mieszka w domu pasywnym, a do tego pierze i zmywa ręcznie to pewnie tyle mu wyjdzie, ale panie co to za życie:-)? To ja chyba jednak wybieram "maszynkę do grzania" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 18.05.2011 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Jak mieszka w domu pasywnym, a do tego pierze i zmywa ręcznie to pewnie tyle mu wyjdzie, ale panie co to za życie:-)? To ja chyba jednak wybieram "maszynkę do grzania" Witam.Przy tych pieniądzach...to pewnie w zimnej wodzie:lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 18.05.2011 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Witam.Przy tych pieniądzach...to pewnie w zimnej wodzie:lol: Niekoniecznie. Od samego początku planował wybudowanie domu energooszczędnego. Solidnie się do tego przygotował. Przypilnował dobrego wykonania (sporo rzeczy zrobił sam) i wprowadził jeszcze kilka ulepszeń (GWC, akumulacyjne ogrzewanie podłogowe) i wyszedł mu dom pasywny (na początku sam nie wierzył w to, że to jest możliwe). Tu masz opis jego domu : http://forum.muratordom.pl/showthread.php?146761-M%C3%B3j-dom-pasywny-(-)-w-praktyce-ju%C5%BC-go-u%C5%BCytkuj%C4%99 . Te 560zł dotyczy kosztów ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andriuss 18.05.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 Panowie, Swojego czasu udowadniałem, że bazując na historycznych temperaturach dziennych średnioroczny COP pompy powietrze-woda jest na tyle dobry, że jakieś tam odwierty i inne glikole mijają się z celem. To jak najbardziej podtrzymuję, bo to jasno wychodzi z excela. Ale ja o czym innym trochę - czytając posty "pasywnych" zrewidowałem poglądy na koszty inwestycyjne. Do domu 3 kondygnacje po 108 m, w piwnicy basen, dach, podłoga i ściany o l=0,12, po kombinatoryce chciałbym tak: 1. potężny GWC żwirowy - dobrych kilkadziesiąt ton 2. tanią pompę małej mocy, np. taką: http://allegro.pl/pompa-ciepla-7kw-panasonic-powietrze-woda-i1622203144.html 3. bufor na 1000 litrów lub większy 4. kable grzejne zamiast podłogówki wodnej 5. oczywiście spory wymiennik Bartosza, kilka dobrych wentylatorów ebm i chłodnicę samochodową. I tak: 1. pompa kotłuje powietrze w ilości ok. 1500 m3/h; kiedy temperatura zbliża się do zera, w czerpną stronę pompy zaczyna dmuchać z podobną wydajnością wentylator pobierając powietrze z tegoż potężnego GWC, np. o temp +7; układ chodzi tylko w II taryfie, tak więc złoże się regeneruje. 2. w buforze są 3 wężownice: do CWU, do ogrzewania basenu i do chłodnicy. 3. całe powietrze z rekuperatora przechodzi przez chłodnicę - wymiennik ciepła; i tak chciałbym mieć mocną wentylację, tak więc niech świeże powietrze zaniesie także do pomieszczeń kilka kilowatów; przy dT rzędu 15-20 stopni tych kilowatów wystarczy do -5 czy nawet -10 4. przy sporych mrozach, oczywiście w II taryfie włącza się podłogówka; to samo się tyczy okresów korzystania z basenu (bo w czasie nieużywania jest przykrywany izolacją refleksyjną). Co wydaję nadmiarowo względem domu "klasycznego": 1. dużo, duużo większy GWC, niech będzie w uproszczeniu po 100 PLN za tonę żwiru - 8K 2. kable grzejne 10-15 kW - 5K 3. dodatkowe wentylatory, chłodnicę, wężownice, itd. - 3K 4. dwa razy większy bufor - 4K W sumie 20K. Na czym oszczędzam: 1. na pompie glikolowej, odwiertach itp. - różnica 25K 2. na podłogówce wodnej - 20K W sumie 45K, różnica 25K, która poszła wcześniej na dodatkowe 15 cm styropianu 0,03 wokół domu. W sumie jest 30cm i dlatego śmiem twierdzić, że powietrze wentylacyjne jest w stanie przenieść wystarczająco wiele ciepła do późnej jesieni. Pomysł na kanwie kompromisu pomiędzy argumentami "pasywnych" i "pompiarzy" . (Mam nadzieję, że wszyscy mają dystans i nikt się nie obrazi). Szanowna prośba - powiedzcie co jest nie tak z moim tokiem myślenia, nie zostawiając suchej nitki na lajkoniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1zorro 18.05.2011 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2011 witaj. ja dopiero dołaczyłem ale też mi chodzi toshiba estia po głowie. co finalnie wybrałeś, jakie są twoje doświadczenia ?czy masz jakieś info na temat kosztów ???napisz jak najwiecej szczegółów proszę .tomasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 19.05.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 No właśnie, to jest chyba problem dla pomp PW - wykorzystują tanią taryfę w okresie kiedy temp źródła ciepła jest najniższa przez co efektywność energetyczna systemu spada. A czy słyszeliście może coś o podwyżkach cen energii zapowiadanych przez miłościwie panującego? Wczoraj znajomy, z którym rozmawiałem o ogrzewaniu pompą taką właśnie uraczył mnie informacją o planowanej podwyżce o 80% ceny za energie elektryczną. Nie wierz w takie bzdety rodem z targu warzywnego. Poszczególne media energetyczne nie drożeją od tak sobie. Nie może zdrożeć np. prąd o 80%, bo sypnie się cały "układ rynkowy", czyli proporcja do cen gazu, ciepła z elektrociepłowni, węgla, a nawet biomasy. Tak się nie da. Media grzewcze i prąd drożeją mniej więcej podobnie, oczywiście z pewnymi "wyskokami" typu podwyżka cen oleju opałowego parę latek do tyłu, ale to z innych powodów było.... Prąd to nie ropa naftowa, której ceny narzuca OPEK, czy jak ich tam zwał. Będzie drożał na pewno, ale mniej więcej o tyle, co inflacja plus wzrost średni naszych zarobków, więc szczególnie bym się tym nie przejmował. A jak zdrożeje prąd, to w dłuższej perspektywie czasowej również wszystko inne, co służy ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HAL9000 19.05.2011 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Maja 2011 Prąd to nie ropa naftowa, której ceny narzuca OPEK, czy jak ich tam zwał. Będzie drożał na pewno, ale mniej więcej o tyle, co inflacja plus wzrost średni naszych zarobków, więc szczególnie bym się tym nie przejmował. A jak zdrożeje prąd, to w dłuższej perspektywie czasowej również wszystko inne, co służy ogrzewaniu. Akurat ten mój kolega pracuje w elektrowni Łaziska A co do podwyżek cen prądu to wynikają one właśnie z tego, że nasze elektrownie są bardzo "eko" i jakieś tam kwoty CO2 przekraczamy - oczywiście chodzi o tzw. ocieplenie klimatu hahaha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 20.05.2011 05:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2011 Akurat ten mój kolega pracuje w elektrowni Łaziska A co do podwyżek cen prądu to wynikają one właśnie z tego, że nasze elektrownie są bardzo "eko" i jakieś tam kwoty CO2 przekraczamy - oczywiście chodzi o tzw. ocieplenie klimatu hahaha Prąd droższy ,ale klimat cieplejszy ."Niema jak pompa" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 10.06.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 Hyrauli... pytanie do Ciebie.Jaki pobór ma Fujitsu w trybie czuwania. CNic nie robi.... Coś mi się wydaje że u mnie grzałka sprężarki ciągle pracuje bo wychodzi teraz dziennie 2 kWh ( około 80 wat na godzine) jak na elektronike samą to za duzo wieć pewnie dogrzewa olej w sprężarce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1igor1 10.06.2011 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2011 u mnie wychodzi na mitsubishi około 40 wat na godzine, zarówno latem jak i zimą na same życie elektroniki, i pewnie grzałki do oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.06.2011 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 Hyrauli... pytanie do Ciebie. Jaki pobór ma Fujitsu w trybie czuwania. CNic nie robi.... Coś mi się wydaje że u mnie grzałka sprężarki ciągle pracuje bo wychodzi teraz dziennie 2 kWh ( około 80 wat na godzine) jak na elektronike samą to za duzo wieć pewnie dogrzewa olej w sprężarce Nie wiem ale się dowiem . napiszę.Ten problem chyba dotyczy wszystkich sprężarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 11.06.2011 09:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2011 No właśnie, to jest chyba problem dla pomp PW - wykorzystują tanią taryfę w okresie kiedy temp źródła ciepła jest najniższa przez co efektywność energetyczna systemu spada. A czy słyszeliście może coś o podwyżkach cen energii zapowiadanych przez miłościwie panującego? Wczoraj znajomy, z którym rozmawiałem o ogrzewaniu pompą taką właśnie uraczył mnie informacją o planowanej podwyżce o 80% ceny za energie elektryczną. Pamietam poprzedni panujący obniżał ceny i podnosił płace. Dziwne tylko ,że u mnie w firmie nikt z polityków nie zmienia cen i płac. To pewno spisek .albo nie daj boże układ.Masonów i innych określonych sił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aslom1 12.06.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Witam.Mam pytanie...Ile kWh dziennie,powinna zużywać mniej więcej ,pompa PW,tylko w trybie CWU?Nie chodzi mi szczególnie o jakąś markę,a jedyny cel,to wartość porównawcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.06.2011 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Witam.Mam pytanie...Ile kWh dziennie,powinna zużywać mniej więcej ,pompa PW,tylko w trybie CWU?Nie chodzi mi szczególnie o jakąś markę,a jedyny cel,to wartość porównawcza. Jak się myjesz i ile ludzi do mycia,czy pracuje cyrkulacja i jak U mnie na powietrznej bez cyrkulacji 300 l za 2,5 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.06.2011 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 Nie wiem ale się dowiem . napiszę.Ten problem chyba dotyczy wszystkich sprężarek.W pompach ciepła glikol-woda z pewnością nie. Moja pompa ciepła zużywa w stanie czuwania ok. 15W. W tym jest już sterownik od kolektorów słonecznych. Natomiast do grzałki sprężarki opłacałoby się już zastosować jakiś termostat lub samoregulujący kabel grzewczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 12.06.2011 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2011 W pompach ciepła glikol-woda z pewnością nie. Moja pompa ciepła zużywa w stanie czuwania ok. 15W. W tym jest już sterownik od kolektorów słonecznych. Natomiast do grzałki sprężarki opłacałoby się już zastosować jakiś termostat lub samoregulujący kabel grzewczy. W daikinie podgrzewa się uzwojeniem silnika .Pomierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 16.06.2011 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2011 zmierzylem u mnie stoperem i : 375 obr tarczy - 1kWh u mnie 1 obr tarczy trwal 335s 375obr - 1kWh wiec po rachunkach wyszlo - niecale 30W jezeli sie pomylilem prosze o poprawke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
channel8 07.07.2011 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Mam problem. Kupujemy mieszkanie od dewelopera. Jest to parter i ma 40m taras. Ogrzewanie własne - w mieszkaniu piec gazowy. Chciałabym zrezygnować z gazu i zamontować pompę ciepła powietrze - woda, tylko nie wiem czy się da. W całym mieszkaniu będzie ogrzewanie podłogowe. Pod "nami" jest parking samochodowy. Czy możecie mi coś doradzić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 07.07.2011 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Rozważcie to dwa razy, ponieważ może się okazać, że koszt grzania gazem będzie podobny albo taki sam do kosztu grzania powietrzną PC. Jeśli chodzi o stronę techniczną to mamy dwa aspekty: gdzie umieścić urządzenie, bo rozumiem, że ma to być standardowa pompa powietrze-woda z jednostką zewnętrzną oraz ewentualny hałas emitowany przez wentylatory i kompresor, który w domu jednorodzinnym jest mniejszym problemem, ale w bloku... może komuś przeszkadzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts