Kasia Krzysiek 09.12.2012 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Witam. Widzę że na forum jest p. Michał. Nie chcę dzwonić bo niedziela więc napiszę. Mam problem.Temperatura w komforcie ustawiona 23C obniżona 21C. Komfort to 21-7 i 13 -15. Od dwóch dni pompa nie może osiągnąć w podłogówce na zasilaniu więcej niż 31C. Co za tym idzie nie może osiągnąć w domu 23 C w taniej taryfie. Dziwne bo wode w zbiorniku zagrzał do 45 C w nocy (a było chyba -15C na dworze) co znaczy że temeperature zasilania jaką podał to było ok58-60C do zasilania zbiornika. Aktywne rozmrażąnie włącza się co 30-40minut nie wiem czy to często czy nie. Czy macie jakieś sugestie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.12.2012 08:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Przy niskich temperaturach ustaw na komfort albo zmniejsz obniżenie nocne.Zasobnik pobiera mniej energii niż budynek.PC masz dobraną na jakąś temperaturę np -15 C jeżeli wyłączysz ją na jakiś czas to tyle energii zabraknie w bilansie dobowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 09.12.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 (edytowane) Przy niskich temperaturach ustaw na komfort albo zmniejsz obniżenie nocne. Zasobnik pobiera mniej energii niż budynek. PC masz dobraną na jakąś temperaturę np -15 C jeżeli wyłączysz ją na jakiś czas to tyle energii zabraknie w bilansie dobowym Tak pompę mam baaardzo przewymiarowaną, Pompa TRI14 Atlantica. A zapotrzebowanie wyliczone chyba ok 7-8kW dla - 20/+20. Więc to nie powinien być problem. Problem jest taki że jak kłądliśmy się spać to temperatura była ok. 22C a dziś jak wstałem było 20,8C więc wygląda jak by nie grzała w nocy a grzała bo zużyła ok 30-35 kWh od północy do 8 rano. Jak grzeje to na zasilaniu podłogówki podaje max 31C a ma ustawione temperaturę zasilania 35C Edytowane 9 Grudnia 2012 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.12.2012 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 A jaką masz ustawioną krzywą grzania??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 09.12.2012 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Mam włączoną autoadaptację, a krzywa chyba jest teraz 0,52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.12.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Kurcze przyznam się szczerze mówiąc że nie wiem jak ty Masz zrobione ogrzewanie podłogowe ale sprawdzimy na przeglądzie...Dobrze kojarzę Was że to ta TRI14 której robiłem uruchomienie i poprawki??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 09.12.2012 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Kurcze przyznam się szczerze mówiąc że nie wiem jak ty Masz zrobione ogrzewanie podłogowe ale sprawdzimy na przeglądzie... Dobrze kojarzę Was że to ta TRI14 której robiłem uruchomienie i poprawki??? Mogę zadzwonić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.12.2012 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Pewnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.12.2012 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Tak pompę mam baaardzo przewymiarowaną, Pompa TRI14 Atlantica. A zapotrzebowanie wyliczone chyba ok 7-8kW dla - 20/+20. Więc to nie powinien być problem. Problem jest taki że jak kłądliśmy się spać to temperatura była ok. 22C a dziś jak wstałem było 20,8C więc wygląda jak by nie grzała w nocy a grzała bo zużyła ok 30-35 kWh od północy do 8 rano. Jak grzeje to na zasilaniu podłogówki podaje max 31C a ma ustawione temperaturę zasilania 35C Obejrzyj połączenia freonowe - czy są zaolejone?( w domu i w zewnętrznej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.12.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Obejrzyj połączenia freonowe - czy są zaolejone?( w domu i w zewnętrznej) Przed pierwszym uruchomieniem były Wymieniłem u nich część instalacji z powodu kreatywności montażysty klient musiała mieć przerabianą instalację i trochę to poszarpało jego kieszeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 09.12.2012 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Suche, podejrzewasz wyciek czynnika??? Raz to miałem. Poprzedni instalator spieprzył. Ale wodę grzeje bez problemu przecierz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.12.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 No plus miałeś rurę skręconą według osi i przewężenie około 70% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.12.2012 11:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Suche, podejrzewasz wyciek czynnika??? Raz to miałem. Poprzedni instalator spieprzył. Ale wodę grzeje bez problemu przecierz. Na wodę potrzeba mnie j energii niż na budynek Albo za mała moc PC albo za duże zapotrzebowanie (mostek cieplny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.12.2012 11:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Suche, podejrzewasz wyciek czynnika??? Raz to miałem. Poprzedni instalator spieprzył. Ale wodę grzeje bez problemu przecierz. Ucieczka czynnika obniża sprawność i wydajność. Obejdź dom i sprawdź ,czy gdzieś śnieg się nie topi,Balkony,tarasy,wejście do domu, Czasem jest tak ,ze działająca cyrkulacja cwu powoduje częste dogrzewanie cwu .Po takim podgrzewie PC ma 10 minut postoju. Po załączeniu na c.o moc rośnie pomalutku i jeżeli znowu załączy sie dogrzewanie cwu to robi się problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 09.12.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Mogę zadzwonić?? Koniecznie napisz kto Ci instalował! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.12.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Jeden z instalatorów z forum.. Trochę bałaganu tam było... Przerobiłem elektrykę i instalację chłodniczą. Z tego co pamiętam to Pan Krzysztof musiał zapłacić nam za serwis ponad 500zł.. Ale może monter montował tą pompę pierwszy raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 09.12.2012 12:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 dużo ponad:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.12.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 No fakt ale wymiana czynnika, wymiana rur chłodniczych przeróbka elektryki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 09.12.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 Jeden z instalatorów z forum.. Z tego co pamiętam to Pan Krzysztof musiał zapłacić nam za serwis ponad 500zł.. Zaskoczyłeś mnie. Tani jesteś. Pytałem Kasia and Krzysiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 09.12.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2012 A przepraszam jakoś ja robiłem poprawki więc napisałem.. Skasowałem ich po kosztach Zapłacili kupę kasy za pompę a ona nie działała więc jakoś nie miałem sumienia pójść po cenniku katalogowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts