Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Witam.

Widzę że na forum jest p. Michał. Nie chcę dzwonić bo niedziela więc napiszę.

Mam problem.

Temperatura w komforcie ustawiona 23C obniżona 21C. Komfort to 21-7 i 13 -15.

Od dwóch dni pompa nie może osiągnąć w podłogówce na zasilaniu więcej niż 31C. Co za tym idzie nie może osiągnąć w domu 23 C w taniej taryfie. Dziwne bo wode w zbiorniku zagrzał do 45 C w nocy (a było chyba -15C na dworze) co znaczy że temeperature zasilania jaką podał to było ok58-60C do zasilania zbiornika. Aktywne rozmrażąnie włącza się co 30-40minut nie wiem czy to często czy nie. Czy macie jakieś sugestie??

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Przy niskich temperaturach ustaw na komfort albo zmniejsz obniżenie nocne.

Zasobnik pobiera mniej energii niż budynek.

PC masz dobraną na jakąś temperaturę np -15 C jeżeli wyłączysz ją na jakiś czas to tyle energii zabraknie w bilansie dobowym

Tak pompę mam baaardzo przewymiarowaną, Pompa TRI14 Atlantica. A zapotrzebowanie wyliczone chyba ok 7-8kW dla - 20/+20. Więc to nie powinien być problem.

Problem jest taki że jak kłądliśmy się spać to temperatura była ok. 22C a dziś jak wstałem było 20,8C więc wygląda jak by nie grzała w nocy a grzała bo zużyła ok 30-35 kWh od północy do 8 rano. Jak grzeje to na zasilaniu podłogówki podaje max 31C a ma ustawione temperaturę zasilania 35C

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

Tak pompę mam baaardzo przewymiarowaną, Pompa TRI14 Atlantica. A zapotrzebowanie wyliczone chyba ok 7-8kW dla - 20/+20. Więc to nie powinien być problem.

Problem jest taki że jak kłądliśmy się spać to temperatura była ok. 22C a dziś jak wstałem było 20,8C więc wygląda jak by nie grzała w nocy a grzała bo zużyła ok 30-35 kWh od północy do 8 rano. Jak grzeje to na zasilaniu podłogówki podaje max 31C a ma ustawione temperaturę zasilania 35C

Obejrzyj połączenia freonowe - czy są zaolejone?( w domu i w zewnętrznej)

Suche, podejrzewasz wyciek czynnika???

Raz to miałem. Poprzedni instalator spieprzył. Ale wodę grzeje bez problemu przecierz.

Ucieczka czynnika obniża sprawność i wydajność.

Obejdź dom i sprawdź ,czy gdzieś śnieg się nie topi,Balkony,tarasy,wejście do domu,

Czasem jest tak ,ze działająca cyrkulacja cwu powoduje częste dogrzewanie cwu .Po takim podgrzewie PC ma 10 minut postoju.

Po załączeniu na c.o moc rośnie pomalutku i jeżeli znowu załączy sie dogrzewanie cwu to robi się problem.