Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

mam od wczoraj podobny problem/odczucia jak Kasia&Krzysiek .. co prawda grzejniki a nie podlogowka natomiast podobne objawy, Nagle osoiagniecie temp. 23* stalo sie problemem a rano w jednym pokoju gdzie zawsze bylo ponad 23* temp. spadla ponizej 20*

Dosc mocno podnioslem krzywa z 1.30 teraz nawet na 1.60 i kicha ...

Powiadacie, ze podgrzewanie CWU za czeste moze miec wplyw ?

dzisiejsza doba zamknie się w 12kwh temp -4 noc -9 i 20,5-21

jednostkę zewnętrzną mogę lekko przestawić

pod nią znajdowałaby się rewizja od kanalizy

jakbym dał okolo 20-25 cm przewód fi 20 i ten przewód docieplił wełną[a może czyms innym ?]

co myślicie o tym?

Edytowane przez malux20

mam od wczoraj podobny problem/odczucia jak Kasia&Krzysiek .. co prawda grzejniki a nie podlogowka natomiast podobne objawy, Nagle osoiagniecie temp. 23* stalo sie problemem a rano w jednym pokoju gdzie zawsze bylo ponad 23* temp. spadla ponizej 20*

Dosc mocno podnioslem krzywa z 1.30 teraz nawet na 1.60 i kicha ...

Powiadacie, ze podgrzewanie CWU za czeste moze miec wplyw ?

Wyłącz cyrkulację cwu

Sprawdź czy PC osiąga temperaturę wyliczoną .Wyłącz na ten czas przygotowanie cwu np na 1 h

Czasem uruchamianie podgrzewu cwu co pół godziny spowoduje ,że pc pracuje tylko 10 min na co z bardzo ograniczoną mocą

Wyłącz cyrkulację cwu

Sprawdź czy PC osiąga temperaturę wyliczoną .Wyłącz na ten czas przygotowanie cwu np na 1 h

Czasem uruchamianie podgrzewu cwu co pół godziny spowoduje ,że pc pracuje tylko 10 min na co z bardzo ograniczoną mocą

nie mam cyrkulacji CWU

ok wylacze grzanie wody. Temp. wylicozna ? masz na mysli temp. zadana na zasilaniu ? jesli o tym mowa to niestety nie osiaga wlasnie tejze temp. roznica wynosi nawet i 10* w dol

Witam, my zdecydowaliśmy sie na powietrzna pompę ciepla zakladajac, ze w najchłodniejsze dni bufor będziemy ladowac kominkiem z plaszczem wodnym, a do -10 pompa miałaby nam zapewnić bez obslugowe i w miarę tanie grzanie. byliśmy w miare spokojni spotykając się z opiniami, ze ta pompa powinna pociagnąć nawet przy -20. Teraz kiedy przyszly pierwsze przymrozki mamy rowniez pierwsze problemy i lekkie zalamanie. Dom mamy 160 m2 z czego 54m2 stanowi piwnica. Podlogowkę w piwnicy polozyliśmy latem i daliśmy na niej sprawdzić się pompie. Wszystko bylo super. I wszelkie lekkie przymrozki nie wplywaly na zmiane temperatury wewnątrz. Problemy zaczely sie w momencie kiedy położylismy posadzke na dwoch wyzszych kondygnacjach i wylaliśmy na nich posadzki. Było to gdzies z 6 tyg temu. Dwa tygodnie temu zaczelismy je grzać i tu pompa siadla. Kompletne nie była w stanie pociągnąć ogrzewania. Temperatura na buforze spadla do 20C i za nic nei mogla podskoczyć już wyżej. Robilem kombinacje z podgzrewaniem samego bufora i owszem pompa dawala rade, ale jakos tak slabo, ale moze to bledne wrazenie. Jak odlaczyłem grzanie bufora CWU to zaczely mi wyskakiwac błędy "ADD HEAT OVER OR WATER FLOW TROUBLE". Pierwsze co zrobiliśmy to sprawdzilismy, czy pompa nei jest zapowietrzona. Jak sie okazalo, ze nie to dodalem grzalkę elektryczną, ale dalej jest problem. Gdzie jeszcze można szukać przyczyny tego bledu?

Ogolnie jakby z brakiem wydajności na chwile obecną sie pogodziłem tłumacząc to sobie może jeszcze mokrymi posadzkami i nei do konca ocieplonym domem, choć w zasadzie to brakuje mi tylko obicia ścian boazeria i koncowka odizolowania i tak ocieplonego strychu od kondygnacji mieszkalnych. Poki co na scianach wisi 30 cm wełny 0,39. Za wszelkie wskazowki bardzo dziękuje. Pompa to 9 KW + grzalka elektryczna 3KW. Bufor CWU 250l laduje bardzo sprawnie. Bufor CO ma 1000l. Dom jest z bali 20cm, tak więc jedyne prace mokre to była piwnica, aktualnie sucha jak pieprz, i te swieże posadzki u gory.

Edytowane przez husky03