Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To ile ty chcesz dla -10 C

Tyle to przy -20 C

nie bardzo rozumiem to pytanie 'ile chce?' ... ze duzo w sensie wysoka temp. jak na minus 10* za oknem ?

mam grzejniki przypomne a nie podlogowke, poza tym to ze zasilanie 50 jakos nie daje sie odczuc na grzejnikach, na powrocie max 40* i wtedy nawet dosc mile w dotyku sa grzejniki ale to traw chwile po czym defrost badz nie wiem co i za chwile grzejniki letnie a zasilanie spada na np 35*

pompa to KS-90DC, nei mam zielonego pojęcia co to za producent, ale jak wpisuje model w wyszukiwarke to mi znajduje poprawnie, np:

http://www.chess-solar.com/cs/en/products/pumps

Z tego co mi wyliczali zapotrzebowanie przy zakupie pompy, to powinno być kolo 8 - 8,5KW, ale teraz pewnie ze wzgledu na nie do konca suche posadzki, to zapotrzebowanie moze być dużo wieksze. Ogonie nie mam 100% wiedzy odnośnie zapotzrebowania domu. Jesli tak jest, ze zapotzrebowanie jest chwilowo większe ze względu na etap budowy, to godzę, sie z trudnościami z naladowaniem bufora. Glównie męczy mnie ten komunikat bledu, ktory sprawia, ze noc to koszmary senne, spowodowane tym, czy mi na budowie juz wszystko pozamarzalo, czy moze jutro.

Nie ma czegoś takiego jak złoty klucz.

Bardzo często problemy są prozaiczne i zazwyczaj trwa to kilkanaście minut..

Mamy za dużo chętnych którzy chcą zbyt wiele kręcić przy pompie ;)

We wtorek pogrzebie wieczorem i zrobię przy okazji u Magnolii serwis..

I na pewno we wtorek lub środę opiszę na forum :)

pompa to KS-90DC, nei mam zielonego pojęcia co to za producent, ale jak wpisuje model w wyszukiwarke to mi znajduje poprawnie, np:

Z tego co mi wyliczali zapotrzebowanie przy zakupie pompy, to powinno być kolo 8 - 8,5KW, ale teraz pewnie ze wzgledu na nie do konca suche posadzki, to zapotrzebowanie moze być dużo wieksze. Ogonie nie mam 100% wiedzy odnośnie zapotzrebowania domu. Jesli tak jest, ze zapotzrebowanie jest chwilowo większe ze względu na etap budowy, to godzę, sie z trudnościami z naladowaniem bufora. Glównie męczy mnie ten komunikat bledu, ktory sprawia, ze noc to koszmary senne, spowodowane tym, czy mi na budowie juz wszystko pozamarzalo, czy moze jutro.

Nie chcę wyjść tu na złośliwego ale ta pompka to totalny NO NAME i myślę że to i tak cud że śmiga przy - 10 na jakiś ludzkich parametrach.

Najlepiej zadzwoń do sprzedawcy lub montażysty niech cię wesprze w tym problemie :)

Nie ma czegoś takiego jak złoty klucz.

Bardzo często problemy są prozaiczne i zazwyczaj trwa to kilkanaście minut..

Mamy za dużo chętnych którzy chcą zbyt wiele kręcić przy pompie ;)

We wtorek pogrzebie wieczorem i zrobię przy okazji u Magnolii serwis..

I na pewno we wtorek lub środę opiszę na forum :)

hehhe. a do wtorku z soplami w nosie bede biegal :D

nie ma tak zle ... ale mnie irytuje to ustrojstwo, zdechlo 'se' tak nagle jakby faktycznie 'przestraszylo sie', ze minusy za oknem spore. motyla noga

Z tego co mi wyliczali zapotrzebowanie przy zakupie pompy, to powinno być kolo 8 - 8,5KW, ale teraz pewnie ze wzgledu na nie do konca suche posadzki, to zapotrzebowanie moze być dużo wieksze.

8-8,5kW prawdopodobnie przy -20st.C,jeśli jest to pompa no-name 9kW to przy minusowych temperaturach jej moc grzewcza drastycznie spada do ok.5kW i dlatego nie wyrabia się z grzaniem.

Jest to pompa made in China firmy Guangdong:

http://www.weiku.com/products/8520459/DC_INVERTER_Heat_Pump_9KW.html

Edytowane przez ArturWi

Coś mi się wydaje... ba... jestem przekonany, że przy -15 to ta pompa nie ma już wcale mocy, a grzałką 3kW domu nie ogrzejesz.

Ktoś Cię nieźle wpuścił w kanał...

ogolnie taka kompletna nieznajomą to dla mnei nie jest z uwagi, ze znajomi wzieli tę samą, choć mocniejsza bo 12 KW, ale i dla dużo wiekszego domu i są zadowoleni, wiec mialem nadzieje, ze można zaufać. Dzwoniłem do obu i pierwsze co zasugerowali to właśnie zapowietrzenie pompy, co mialo powodowac problem z przekazywaniem ciepla. Wolę jednak zaczernąć wiedzy z niezależnego źródla, bo juz kilka razy gdyby nei pytanie na tym forum to dalbym się naciagnąć w innych kwestiach budowlanych, jak np polożenie pokrycia dachowego.

ogolnie taka kompletna nieznajomą to dla mnei nie jest z uwagi, ze znajomi wzieli tę samą, choć mocniejsza bo 12 KW, ale i dla dużo wiekszego domu i są zadowoleni, wiec mialem nadzieje, ze można zaufać. Dzwoniłem do obu i pierwsze co zasugerowali to właśnie zapowietrzenie pompy, co mialo powodowac problem z przekazywaniem ciepla. Wolę jednak zaczernąć wiedzy z niezależnego źródla, bo juz kilka razy gdyby nei pytanie na tym forum to dalbym się naciagnąć w innych kwestiach budowlanych, jak np polożenie pokrycia dachowego.

Nie wzięli takiej samej, bo 12 jest pompą trójfazową z zupełnie inną jednostką zewnętrzną. Charakterystyki grzewcze mogą mieć inne i zapewne tak jest.

nie bardzo rozumiem to pytanie 'ile chce?' ... ze duzo w sensie wysoka temp. jak na minus 10* za oknem ?

mam grzejniki przypomne a nie podlogowke, poza tym to ze zasilanie 50 jakos nie daje sie odczuc na grzejnikach, na powrocie max 40* i wtedy nawet dosc mile w dotyku sa grzejniki ale to traw chwile po czym defrost badz nie wiem co i za chwile grzejniki letnie a zasilanie spada na np 35*

U mnie odszranianie co parę godzin Coś z czynnikiem

postaram sie wyliczyć aktualną moc na bazie czasu grzania bufora CWU 250l, z którym radzi sobie całkiem sprawnie. Ale macie moze pomysl co moze być przyczyną tego Add Heat Over or Water Flow Trouble, skoro to nie jest zapowietrzenie? Co mozna by tutaj sprawdzić, tak aby nie wydac bez sensu za wiele pieniędzy?