Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

W tym miesiącu poszło już 370kWh.

W algorytmach nie podoba mi się, że pompa chce "za szybko nagrzać" i kończy się to szybkim wejściem na pełną moc (pełen pobór prądu) by po godzinie przekroczyć zaplanowaną temperaturę zasilania i "zrobić sobie przerwę". Przez to zamiast płynnie modulować moc robi się większe lub mniejsze taktowanie.

Święte słowa ... panowie z się nie postarali. Może jakiś update jest dostępny. Panowie instalatorzy.

@r19 pewnie że dam znać co i jak było przyczyną... a co do jeziora no to nie jestem fanem teorii spiskowych ale ja tu prawie codziennie rano i wieczorami tone w gęstych mgłach a szczególnie ostatnio... tylko jak ktoś "pajacuje" (bez obrazy) szczególnie na odległość to męczące

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

[...] a co do jeziora no to nie jestem fanem teorii spiskowych ale ja tu prawie codziennie rano i wieczorami tone w gęstych mgłach a szczególnie ostatnio... tylko jak ktoś "pajacuje" (bez obrazy) szczególnie na odległość to męczące

No to "sierotko" (bez obrazy) sugerowalem Ci taka mozliwosc - i to na odleglosc. Jakos wtedy tej mgly nie widziales. Za to dostales "ataku". :-)

"Zwalanie" na jeziorko niestety chyba nie bardzo sensowne, bo jesli nie masz mgly wokol domu ciagnacej od strony zbiornika wody [...]

ale problem jest gdzie indziej ... jeśli gdzieś napisałem że nie mam mgły to wszystko cofam i odwołuje tylko wskaż ... ja opisałem zjawisko nad wodą nic ponad to... ale wpieprzyłeś ze swoimi mądrościami wytłumaczyłeś nam skąd się to zjawisko wzięło i dzięki ci za to ... ja chciałem synowi powiedzieć że się pali...

a i jeszcze mój brak wiedzy... oświeć

teoretycznie przy -12,-15 powinno być sucho i pompa nie powinna się tak często odmrażać ale ja byłem wczoraj wieczorem nad jeziorem to nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem na dworze ok. -12 a z jeziora paruuuujeee że hej (mój syn pytał skąd ten dym) więc sytuacja wygląda tak że pompa chłodzi i to dość mocno na zewnątrz ten swój wymiennik (chłodnicę) na dworze -12 wilgoci od groma i po 20-40 minutach cała chłodnica zapchana - oszroniona więc nie ma wymiany ciepła zaczyna spadać wydajność i pompka się odszrania

Tutaj wyraznie sugerujesz, ze pompa Ci robi defrosty bo masz parujace jeziorko blisko, ale o zadnej mgle nic nie wspominasz. Grzecznie zasugerowalem, ze to malo prawdopodobne.

Wyjasnielem tez rownie grzecznie, ze powietrze o zadanej temperaturze nie przeniesie wiecej wolgoci bez mgly niz to wynika z jego li tylko temperatury. To mial byc ten "brak wiedzy".

Czy z czyms sie nie zgadzasz?

to dlaczego założyłeś że nie ma?? bo nie napisałem?? To po co piszesz że bez sensu zwalam.

"Zwalanie" na jeziorko niestety chyba nie bardzo sensowne, bo jesli nie masz mgly wokol domu ciagnacej od strony zbiornika wody, to powietrze o zadanaej temp nie przetransportuje wiecej wilgoci pomimo obecnosci wody w okolicy, nawet jesli by chcialo. Nadmiaru musi sie pozbyc. Fizyka.

Te opary ktore obserwujesz nad woda, to wlasnie proces bozbywania sie wilgoci na skutek spadku temperatury tego wilgotnego powietrza, ktore stosunkowo cieple i wilgotne unosi sie z nad tafli wody. Woda sie tak szybko nie wychladza jak powietrze.

A jeśli jest mgła to mogę zwalać czy nie...

No to pojechał po bandzie. Myślałem, że miał jakieś sensowne uzasadnienie takiej decyzji. Na pewno wymiennik płytowy nie pomaga lecz znacznie przeszkadza w pracy pc zmniejszając jej sprawność, do tego dochodzą mrozy i może z tego powodu masz problem. Na pewno dzięki takiemu wynalazkowi więcej płacisz za ogrzewanie. Zerknij sobie np. do instrukcji instalacji Daikina:

http://daikin.mcquay.hu/3_H%C5%91szivatty%C3%BAk%20%C3%A9s%20napkollektorok/1_Daikin%20Altherma/Documents/2_%5BAngol%5D_Egy%C3%A9b_dokument%C3%A1ci%C3%B3k/Altherma%20Tervez%C3%A9si%20seg%C3%A9dlet%201.0.pdf

Od strony 16 jest tam wiele schematów instalacji, ale nikt u nich nie wpadł na pomysł wymiennika płytowego. Przy systemie biwalentnym przełączanie pomiędzy kotłem a pc można realizować albo przez bufor, albo przez zawór trójdrożny. Proponuję jak najszybciej wywalić ten wymiennik i połączenie systemów zrobić jak należy.

Zanim kogoś obrazisz albo coś komuś zarzucisz to pomyśl abyś nie wyszedł na kretyna.

Po pierwsze stara instalacja jest wykonana w latach 50-70 poprzedniego wieku i jest to instalacja która pracuje na układzie otwartym tzn. że w przypadku Magnoli ciśnienie robocze jest około 0,6 - 0,7 bara :)

Pompa powinna pracować na układzie zamkniętym w wypadku atlantica ciśnienie robocze powinno wynosić około 1,2 - 1,5 bara.

Modernizacja starej kotłowni z układu otwartego na układ zamknięty oznaczał by dość dużo ingerencji w budynek.

Kwestia zastosowania buforu lub czegoś w tym stylu też nie byłaby do końca możliwa ale przecież ty tam byłeś i wiesz co i gdzie i jak jeżeli oceniasz kogoś.

Układ po stronie pompy ciepła ma około 70l - wymiennik jest przewymiarowany i pompy są zestrojone.

Układ chodzi bez zastrzeżeń...

A wchodzenie w zakres serwisant i ocenianie instalacji on-line na podstawie wypowiedzi Mariusza który nie do końca jest branżystą nie jest trafna.

Następnym razem jak chcesz coś oceniać to lepiej napisz do kogoś o więcej informacji.

Pozdrawiam

Miki 2 miesiące jedzie do awarii :) czy ktoś inny montował?

Co padło?

No klucz tu jest bardziej za ile a nie jak długo???

Jeżeli klient chce aby serwis - usunięcie awarii z przyczyn niezabezpieczenie urządzenia podczas prac budowlanych wykonać za darmo sugerując że w umowie jest punkt mówiąc że w przypadku awarii urządzenia kupujący nie ponosi kosztów dojazdu to coś jest nie tak..

Dodatkowo problem tkwił z podważaniem zasadności wymiany czynnika chłodniczego weryfikowanego przez klienta zarówno na tym forum jak i w Atlantic-u.

Zasada jest złota że przyjechałem sprawdzić co się stało i jak to można zrobić za darmo - Bielsko Biała - Iłża ale drugi raz aby usunąć awarię tego nie zrobię...

Więc albo klient pociąga do odpowiedzialności ludzi którzy to zrobili - nie dopilnowali albo może sobie zrobić coś takiego sam w swoim zakresie.

Atlantic po obejrzeniu zdjęć sugerował nawet utratę gwarancji pompy ciepła - agregatu.

Mam nadzieję że niektórzy klienci nauczą się mówić słowo dziękuję.

Edytowane przez miki121

No klucz tu jest bardziej za ile a nie jak długo???

Jeżeli klient chce aby serwis - usunięcie awarii z przyczyn niezabezpieczenie urządzenia podczas prac budowlanych wykonać za darmo sugerując że w umowie jest punkt mówiąc że w przypadku awarii urządzenia kupujący nie ponosi kosztów dojazdu to coś jest nie tak..

Dodatkowo problem tkwił z podważaniem zasadności wymiany czynnika chłodniczego weryfikowanego przez klienta zarówno na tym forum jak i w Atlantic-u.

Zasada jest złota że przyjechałem sprawdzić co się stało i jak to można zrobić za darmo - Bielsko Biała - Iłża ale drugi raz aby usunąć awarię tego nie zrobię...

Więc albo klient pociąga do odpowiedzialności ludzi którzy to zrobili - nie dopilnowali albo może sobie zrobić coś takiego sam w swoim zakresie.

Atlantic po obejrzeniu zdjęć sugerował nawet utratę gwarancji pompy ciepła - agregatu.

Mam nadzieję że niektórzy klienci nauczą się mówić słowo dziękuję.

Już pisałem, że przypomniałem sobie, bo temat był wcześniej poruszany, tylko nicka nie skojarzyłem.