QQQQ 07.07.2011 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Rozważcie to dwa razy, ponieważ może się okazać, że koszt grzania gazem będzie podobny albo taki sam do kosztu grzania powietrzną PC. Jeśli chodzi o stronę techniczną to mamy dwa aspekty: gdzie umieścić urządzenie, bo rozumiem, że ma to być standardowa pompa powietrze-woda z jednostką zewnętrzną oraz ewentualny hałas emitowany przez wentylatory i kompresor, który w domu jednorodzinnym jest mniejszym problemem, ale w bloku... może komuś przeszkadzać pozostaje jeszcze problem odprowadzenia sporej ilosci skroplin w bloku, oraz jezeli channel8 mysli o podgrzewaniu wody miejsce na spory - prawdopodobnie - stojacy zbiornik do cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.07.2011 18:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Mam problem. Kupujemy mieszkanie od dewelopera. Jest to parter i ma 40m taras. Ogrzewanie własne - w mieszkaniu piec gazowy. Chciałabym zrezygnować z gazu i zamontować pompę ciepła powietrze - woda, tylko nie wiem czy się da. W całym mieszkaniu będzie ogrzewanie podłogowe. Pod "nami" jest parking samochodowy. Czy możecie mi coś doradzić? Zostaw gaz. Pompa jest nie uzasadniona ekonomicznie. Wykonaj dobrą izolacje pod podłogą min 12 cm styropianu( Wełny). Może ktoś przyjść w zimie z pretensją ,że hałasujesz.I co gorsza będzie miał prawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 07.07.2011 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 DOSTAŁEM ofertę od znajomego z buderusa na ich powietrzną 10kw z całą kotłownią 25 tyś [8%vat]twierdzi że ta pompa to właściwie ivt tylko z marką boscha .cenowo wydaje mi się bez rewelacji, no ale może sama pompa jest bardzo ok do domu 120 p.uzytk.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.07.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Mam problem. Kupujemy mieszkanie od dewelopera. Jest to parter i ma 40m taras. Ogrzewanie własne - w mieszkaniu piec gazowy. Chciałabym zrezygnować z gazu i zamontować pompę ciepła powietrze - woda, tylko nie wiem czy się da. W całym mieszkaniu będzie ogrzewanie podłogowe. Pod "nami" jest parking samochodowy. Czy możecie mi coś doradzić? Jeśli już tak bardzo chcesz skorzystać z dobrodziejstwa cop zainstaluj tanią pc pp, najlepiej inwerter, gaz zostaw - może w takim układzie zmieścisz się w taryfie W-1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek131 07.07.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 DOSTAŁEM ofertę od znajomego z buderusa na ich powietrzną 10kw z całą kotłownią 25 tyś [8%vat] twierdzi że ta pompa to właściwie ivt tylko z marką boscha . cenowo wydaje mi się bez rewelacji, no ale może sama pompa jest bardzo ok do domu 120 p.uzytk.? No właśnie,kto co wie o Buderusie? hydrauli - szacun za poradę by kolega zostawił gaz.To się nazywa profesjonalne podejście i taki powinien być każdy forumowicz (jeśli kolega z mieszkaniem nie wie,to hydrauli sprzedaje pompy ciepła pow/woda).Każdy z naganiaczy na tym forum sprzedający pompy,legaletty,odwierty,rekuperatory i inne głupoty powinien się uczyć i wiedzieć,że czasem dwie nie sprzedane pompy mogą odwdzięczyć się dziesięcioma sprzedanymi.Taka mała uwaga ,gdyż często proponuje się tu idiotyczne rozwiązania byle sprzedać lub zachwalić swój produkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.07.2011 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 niemcy się nie pierniczą i sami podają że robią to wzakładach ivt w szwecji , że biorą sprężarki od mitsubischi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 08.07.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Dobre Buderus pod marką Bosch produkowany przez IVT ze sprężarką Mitsubishi. Jakby co, nie mam nic przeciwko temu Takie czasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 08.07.2011 11:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 DOSTAŁEM ofertę od znajomego z buderusa na ich powietrzną 10kw z całą kotłownią 25 tyś [8%vat] twierdzi że ta pompa to właściwie ivt tylko z marką boscha . cenowo wydaje mi się bez rewelacji, no ale może sama pompa jest bardzo ok do domu 120 p.uzytk.? Sprawdź parametry w niskich temperaturach.One nie są dobre.Splity są znacznie leprze i tańsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 08.07.2011 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 no zobaczymy -z ludżmi którzy mają daikina rozmawialem byli zadowoleni, od buderusa nie spotkałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 21.07.2011 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2011 no zobaczymy -z ludżmi którzy mają daikina rozmawialem byli zadowoleni, od buderusa nie spotkałem Jeśli chodzi o pompy powietrzne to proponuję Dajkina,fujitsu = Atlantic ,Mitsubishi i Panasonik Może jeszcze hitashi. Inne formy przerabiają gruntówki .Ale to zwykłe on/offy.Działają, ale to nie to.Nawet trudno znaleźć prawdziwe dane o mocach i COP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Banialuka 27.07.2011 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Witam. Czy są na rynku jakieś małe tanie pompy POWIETRZE-WODA które można używać latem do podgrzewania wody i przy okazji do schładzania pomieszczeń uzyskanym powietrzem ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 27.07.2011 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Polecam pompę np Hewalexa - jeżeli masz zasobnik to taka pompa bez zasobnika to koszt ok 3500brutto plus jakiś tam montaż, z zasobnikiem ok 6-6,5 tyś. Posiada całkiem przyzwoite parametry. Tylko pamiętaj, że taka pompa generuje większy hałas niż klimatyzacja, ale jak ci to nie przeszkadza to polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzufik1 27.07.2011 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Hydrauli.. sparwdzales ile powinna w stanie spoczynku brac pompa Fujitsu HighPower ? jakiśczas temu pytałem... i cisza:)a według mnie wychodzi ze cos s ie tam grzeje ... jakies 90 W ... jak na samą elektronikę to za duzo ... ale nie wiem co grzeje czy spręzarka olej czy kipieron...tylko po oc teraz:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Banialuka 27.07.2011 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Czy coś takiego wystarczy na ogrzanie wody dla czterech osób ? http://www.hewalex.pl/oferta/pompy-ciepla/powietrzna-pompa-ciepla-pcwu38.html , czy może to nie ten typ urządzenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swistak81 27.07.2011 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Polecam pompę np Hewalexa - Tylko pamiętaj, że taka pompa generuje większy hałas niż klimatyzacja, ale jak ci to nie przeszkadza to polecam. Mam taką pompę (ze zbiornikiem od razu), ale jest ona naprawdę cicha. Wręcz mnie zaskoczyło że tak cicho pracuje. Może to kwestia izolacji kanałów powietrznych (bo sama sprężarka jest cichutka, to przepływ powietrza hałasuje)? Czy ta oddzielna może być faktycznie głośniejsza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Banialuka 27.07.2011 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 swistak81 Jaki model dokładnie używasz i jak z grzaniem wody w miesiącach od kwietnia do października ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 27.07.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2011 Banialuka, dokładnie taką mam od maja tego roku. Podłączyłem ją do zbiornika 300l, załącza się 1 raz/dobę na drugiej taryfie i grzeje wodę dla 4 osób. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Banialuka 28.07.2011 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Dzięki za odpowiedz Zigobar. Kupię to maszynę i zobaczymy jak się będzie sprawować. Jeszcze pytanie, da się coś zrobić z zimnym powietrzem ( np. schłodzić salon ), czy pęd powietrza jest tak duży, że generuje zbyt duży hałas ? Druga taryfa przy grzaniu tylko wody latem jest opłacalna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 28.07.2011 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Proszę napiszcie za jaką kwotę zużywacie prądu. Od kiedy do kiedy pompa pracuje. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 28.07.2011 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2011 Proszę napiszcie za jaką kwotę zużywacie prądu. Od kiedy do kiedy pompa pracuje. pozdrawiam Zamontowałem pompę u kolegi pracuje równo 2 miesiące .Zbiornik 200 l moc grzewcza 6 kW. 140 kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts