Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Słabo to zaczyna wyglądać.... to, że głośno pracuje.... słabo, ale to, że nie działa tak jak trzeba to jeszcze słabiej....

Macie jakieś stacje pogody, żeby sprawdzić jaka wilgotność na zewnątrz?

Można by to porównać z innymi użytkownikami.

Edytowane przez r19

Dobra cos powiem, ale prosze :D ... nie polewajcie ze mnie :D

otoz uzylem pirometru do badania temp. dla ludziow :D

chwile po tym jak 'pomierzylem' wejscia/wyjscia wymiennika, zerknalem na sterownik a tam oczywiscie defrost czyli i temp. spadajace.

Udalo mi sie wychwycic, iz temp. zasilania miala 42,4* a poworotu 37,8*

Chwile wczesniej na wymienniku ( oczyt wiadomo lipny bo i narzedzie bylo jakie bylo poza tym mimo, ze staralem sie 'strzelac' w podobne miejsca to mogloby byc roznie ale moze cokolwiek to da .. )

Wejscie z PCi : 37,2*

Wyjscie na CO : 35,9*

Powrot z CO : 34,3*

Powrot na PCi : 35,7* ... no i wlasnie powrot na PCi wyzsza temp. nizli powrot z CO

'strzelilem' tez zaraz 3 grzejniki i odczyty byly 39.5 - 39.4 - 39.1 czyli podobnie

cała ta sytuacja jest przykra, ale cóż bywa.

osobiście zainstalowałem 2lata temu monobloka hitachi na starej instalacji gdzie rury są stalowe fi 50, zalałem glikolem gdzieś na -10°C i zaczeła się jazda, tej wiosny przestało działać na cwu, bo glikol wypłukał syf z rur i zapchał wymiennik płytowy, ale cóż po przepłykaniu jest ok, w tym roku przeniosłem wymiennik płytowy z jednostki zewnętrznej do domu i zalałem wodą, układ był otwary ale go zamknęliśmy... klient jest spokojny i zadowolony :)

chwile po tym jak 'pomierzylem' wejscia/wyjscia wymiennika, zerknalem na sterownik a tam oczywiscie defrost czyli i temp. spadajace

Pomierz wtedy, gdy masz pewność, że pc grzeje i osiąga maksymalne temperatury, te około 50* o których pisałeś. Podczas defrostu nie grzeje - taki pomiar nic nie daje i nie wiadomo, czy moje pretensje do wymiennika są słuszne, bo z tych pomiarów wynika coś innego niż z poprzedniej dyskusji.

Magnolia, a co ze sterownikiem? Pisałeś, że robi co chce, może tu jest przyczyna?

no wlasnie dzis zauwzylem, jak zgodnie z ktoras_tam sugestia zmienialem ustawienia i okazalo sie ze ja swoje a ustrojstwo swoje

moze sie soft posypal ?

@rwxw

rozkaz, zaraz polece

Zatem, PCI zasilanie / powrot : 49,2* / 38,9*

Wejscie z PCi : 40,7*

Wyjscie na CO : 36,5*

Powrot z CO : 33,6*

Powrot na PCi : 35,8*

grzejniki 40,2-39,9-39,7

spora doza bledu pewnie w tym jest

Edytowane przez Magnolia18

No i minęło ponad tydzień a "jutro" nie nastąpiło :( Ile razy umawiałeś się na przyjazd to już nawet nie wspomnę. Ciekawe czy chociaż Magnolia doczekał się pomocy w sytuacji awaryjnej?

Nadal czekam za tym schematem od Atlantic-a..

A wszystkie dotychczasowe informacje i dtr-ki umieściłem w dziale "biblioteka atlantica" :)

A tak przy okazji chciałbym przypomnieć że można też telefonicznie - komórki istnieją :)

Panowie widzę że Was tutaj rozkręciło jak diabli i sami siebie nakręcacie :)

Co jeden to lepszy fachowiec i lepsze prawi rady..

Jest problem ale nie nazwał bym go tragedią..

Pompa pracuje w cyklu rozmrażania co około godzinę..

Dzisiaj sprawdziłem pierwszy objaw tzn. brak czynnika - częściowy ubytek.

Okazało się że przy książkowym załadowaniu pompa nadal się odszrania co godzinę...

Oczywiście jutro przyjdzie czas na etap drugi softy i co klient miał na myśli..

Bo tam jest trochę nagrzebane..

Oczywiście jak zawsze każdy z Was już stara się obwieścić tragedię w skali światowej..

Co do wilgoci to wystarczy wejść na stronę powyżej i zobaczyć poziom wilgoci o tej porze roku dla miasta Gliwice a nie wróżyć z fusów :)

http://www.meteoprog.pl/pl/weather/Gliwice/#1

i jakoś wychodzi że tam to tak jest :)

Dodatkowo trzeba popróbować i odważyć się włączyć grzałki które pozwolą skompensować trochę te zachwiania temperatury...

Moim zdaniem w domu jest ciepło ale to kwestia dyskusyjna ;)

Kolejny pomysł z przerobieniem instalacji jest ciekawy aczkolwiek to nie jest mój portfel i nie ja nim żądze :)

Można zrobić mały obieg w kotłowni otwarty a duży zamknięty ale niestety obieg ten tzn instalacji co w domu musi być porządnie wypłukana..

Za tym idą koszty i nie rozmawiamy o setkach złotych tylko tysiącach.

I nie mi jest tu decydować ;)

A co do wilgoci i pracy pompy to ani u chciałbympompe ani u pitera719 nie będzie pracowała na tak wysokim parametrze :)

Edytowane przez miki121

A co rozumiesz przez zasilanie/powrót oraz wejście z pc i powrót na pc ? Pomiędzy pc, a wymiennikiem jest bufor ?

zasilanie/powrot czyli to co sterownik PCi mi wyswietla czyli temp. zasilania PCi i temp. powrotu PCi

Wejscie z PCi na wymiennik ( jego zasilenie ) i powrot z wymiennika na instalacje PCi

jak na tym rysunku :

http://www.fachowyinstalator.pl/images/stories/instalacje_grzewcze/zestaw-wymiennikowo-pompowy-do-instalacji-ogrzewczych-mieszanych/zestaw-wymiennikowo-pompowy-do-instalacji-ogrzewczych-mieszanych_6.jpg

F1 wejscie cieplej wody z PCi, F3 wyjscie wody powracajacej do PCi. F2 Wyjscie na CO, F4 powrot z CO. w moim przypadku liczby byly podane ( temp. oczywiscie ) w kolejnosci

F1

F2

F4

F3

zadnego bufora nie ma

PCI ---> F1 wymiennik ---> F2 instalacja CO ----> grzejniki ---> powrot z grzejnikow ---> kociol CO ---> zawor 3 drogowy ---> pompka obiegowa ---> wymiennik ( wejscie F4 ) ---> F3 i stad juz instalacja PCi

uuu ale schemta uknulem :D

Panowie widzę że Was tutaj rozkręciło jak diabli i sami siebie nakręcacie :)

Co jeden to lepszy fachowiec i lepsze prawi rady..

Jest problem ale nie nazwał bym go tragedią..

Pompa pracuje w cyklu rozmrażania co około godzinę..

Dzisiaj sprawdziłem pierwszy objaw tzn. brak czynnika - częściowy ubytek.

Okazało się że przy książkowym załadowaniu pompa nadal się odszrania co godzinę...

Oczywiście jutro przyjdzie czas na etap drugi softy i co klient miał na myśli..

Bo tam jest trochę nagrzebane..

Oczywiście jak zawsze każdy z Was już stara się obwieścić tragedię w skali światowej..

Co do wilgoci to wystarczy wejść na stronę powyżej i zobaczyć poziom wilgoci o tej porze roku dla miasta Gliwice a nie wróżyć z fusów :)

http://www.meteoprog.pl/pl/weather/Gliwice/#1

i jakoś wychodzi że tam to tak jest :)

Dodatkowo trzeba popróbować i odważyć się włączyć grzałki które pozwolą skompensować trochę te zachwiania temperatury...

Moim zdaniem w domu jest ciepło ale to kwestia dyskusyjna ;) :)

1. co jest nagrzebane ? w sensie ze w ustawieniach? podaj przyklad bo mnie ranisz przy ludziach :p

2. wilgoc ... od dzis do za dwa tygodnie wiecej nie chcialo mi sie patrzyc jest 90-100% ... no comments

3. jakie zachwianie temp. ? minusik jakies 5 do 10* i to zachwianie ze mam grzalki wlaczac? miala ta cudna pompka 'lekko i bez laski' przy minus 15 czy nawet 20 'tanczyc' ...

4. w domu cieplo ... o gustach sie nie dyskutuje, jak zapewne wiadomo powszechnie, jeden lubi zapach roz a inny jak mu nogi smierdza ...

reasumujac, kilka dni temu byly podobne temp. wilgoc pewnie takze podobna a pompka hulala az milo az nagle CUS ja trafilo ...

temp. za wysoka z wilgocia i nagrzebaniem oraz cieplem w domu zawiazaly koalicje ? tak jednego dnia, ba pewnie godziny ... skubane niegodziwce tak mnie podejsc :(

Zauwaz, ze jesli powietrze o temp -6*C ma wilgotnosc wzgledna 100%, to po podniesieniu jej do 10*C ta wilgotnosc osiagnie wartosc 30% a po podniesieniu do temperatury pokojowej 20*C to bedzie juz "niebotyczna" wilgotnosc wzgledna <> 18%.

Chodzi mi tutaj o pokazanie, ile faktycznie to powietrze o 100% wilgotnosci wzglednej i temp -6*C tej wilgoci w sobie niesie, ze zmusza pompe do tak czestych defrostow. :-)

Mariusz nie ranię ciebie tylko piszę ogólnie :)

Trzeba krok po kroku wszystko sprawdzić..

Układ chłodniczy i jego szczelność sprawdzony - wykluczony :)

Teraz soft w ruch..

Ale sam napędzasz dziką karuzelę a tak naprawdę do końca nie wiem co się dzieje i jaki jest tego powód tylko jest gdybanie..

Poczekaj chwilkę dzień, dwa i sprawę się wyjaśni a nie nakręcasz całe forum jak sprężynka :)

Mariusz nie ranię ciebie tylko piszę ogólnie :)

Trzeba krok po kroku wszystko sprawdzić..

Układ chłodniczy i jego szczelność sprawdzony - wykluczony :)

Teraz soft w ruch..

Ale sam napędzasz dziką karuzelę a tak naprawdę do końca nie wiem co się dzieje i jaki jest tego powód tylko jest gdybanie..

Poczekaj chwilkę dzień, dwa i sprawę się wyjaśni a nie nakręcasz całe forum jak sprężynka :)

Michas :)

szukam rozwiazania ... dla mnie nie ma problemu z temp. ktora jest w domu ale nie mieszkam sam

inna rzecz, ze ustrojstwo musi chodzic aby temp. w domu nie spadla mocno, zatem chodzi ale poza tym, iz nie dostaje czego chce dalej place za to czego nie mam ( licznik ma gdzies wilgotnosc i te inne )

dodatkowo jest to jakby test, sprawdzian, egzamin wstepny przed -20 a tu skucha przy -8/10 ... a ekogroszek ino zaciera rece i juz mruga do mnie, chodz tu, chodz tu malenki, wroc gdzie twoje miejsce, fru do lopaty, dymaj synek a nie w kapciach tiwi ogladac ...

temu groszkowi w to graj. w wilgotnosc, zacieplosc, nagrzebalnosc