Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pisząc nie grzeje miałem na myśli że nie masz zadowalającej dla ciebie temperatury w domu, źródło ciepla powinniśmy dobierać do naszej ulubionej temperatury a nie książkowej i może stąd u ciebie jest problem, a druga sprawa to że do grzejników powinieneś mieć pompę wysokotemperaturową!!!, u mnie w domu jak temp spadnie poniżej 22* to od razu jest burza (żona jest bardzo ciepło lubna-najlepiej jak jest w salonie 25-26*)

czyli jaka niby te pompe ? ta zamontowana u mnie jest w stanie podac dosc wysokie temp. na instalacje, te 50-53* na zasilaniu jest dla mnie OK jak nie bylo defrostow nie mialem problemu aby uzyskiwac po 23-24* i bylo minus 5* za oknem za dnia ( kilka dni temu )

25-26* to juz masakryczna temp. :|

przy 23* ja juz latam porozbierany po domu ale co zrobic jak inni uwielbiaja

Tak czy owak, moja 16 TRi niezle sobie radzila dotychczas i z temp. na CO i grzaniem CWU w obu wypadkach 24h, do dosc wysokich temp., na grzejnikach w starym domu...

Edytowane przez Magnolia18

Teraz już 2 miesiące jest wyłączona po awarii

zastanawiając się nad wyborem ogrzewania trafiłam tutaj.

Myślę o miki121/ArturWi ale ciekawi mnie ostatnio dość częste narzekania na ich przyjazdy i obiecywania

Szymek98 nie odpisujesz na priv więc zapytam tutaj. Twoja awaria to zanieczyszczenia jednostki zewnętrznej 2 miesiące temu tak?

miki121 to twój instalator i co od tamtej pory nie chcesz aby on Ci ją naprawił tzn nie chcesz zapłacić (wywnioskowałam po poście miki121) a zastanawiasz się czy mróz nie zniszczył Ci ogrzewania?

Czy może to właśnie miki121 przez taki okres Cię zbywa.

Magnolia18 też ma problem ale jego instalacja działa tylko nie do końca dobrze.

chcialbympompe nie może się doczekać na niego ale to nie pilne

r.tyrman też miał problemy ale chyba już wszystko ok

Boję się że jak wybiorę złego instalatora to mogę mieć problem

Uwazam, że ta pompa w ogóle nie powinna być zamontowana. Nie wiem jak można dać pompe, która jest stworzona do źródeł niskotemperaturowych - podłogówka - do kaloryferów. Ktoś kto Ci to sprzedał zrobić Cię w pręta i to trzeba jasno napisać. Teraz coś zaczęło się sypać i jest szukanie winnego. Uważam, że powinieneś przede wszystkim zaprosić montera i mu to pokazać i zapytać jakim cudem ta pompa tam się znalazła, jeżeli się do tego celu nie nadaje. Jak masz jakąś umowę czy coś to rozeznaj możliwość oddania/wymiany na inną - dostosowaną do wysokich temperatur, bo takie też są.

Uwazam, że ta pompa w ogóle nie powinna być zamontowana. Nie wiem jak można dać pompe, która jest stworzona do źródeł niskotemperaturowych - podłogówka - do kaloryferów. Ktoś kto Ci to sprzedał zrobić Cię w pręta i to trzeba jasno napisać. Teraz coś zaczęło się sypać i jest szukanie winnego. Uważam, że powinieneś przede wszystkim zaprosić montera i mu to pokazać i zapytać jakim cudem ta pompa tam się znalazła, jeżeli się do tego celu nie nadaje. Jak masz jakąś umowę czy coś to rozeznaj możliwość oddania/wymiany na inną - dostosowaną do wysokich temperatur, bo takie też są.

to do mnie sie odnosilo ?

jesli tak, to dlaczego osad ze ta pompa nie pojdzie na grzejnikach ?

to nie jest tak do końca. Pompa może nie ma HT w nazwie, ale spokojnie może pracować na wysokich parametrach (chyba nawet do 60C o ile dobrze pamiętam) - inna sprawa to ekonomia takiego rozwiązania - no ale nic mi do tego - klient kazał zabudować, monter zamontował - wiadomo, że PC najlepiej działa z podłogówką, ale z kaloryferami też dają sobie radę (a jak są kalafiory przewymiarowane, to w ogóle nie ma problemu)

nie jest zle, zdawalem sobie sprawe, ze to nie pojdzie jak na podlogowce ale mieszcze sie ponizej ceny wegla ( kwot jakie wydawalem na groszek a cena przeciez poszla w gore ) a ponadto obecnie grzeje tez CWU a wczesniej bojler elektryczny.

NAJwazniejsze poza kosztami zyski to czystosc w piwnicy a co za tym idzie tez w domu, brak 'roboty' przy kotle etc. Jak dla mnie jest OK pomijajac obecna sytuacje z defrostami wrednymi, podstepnie atakujacymi zza wilgotnej mgly. Na pohybel im!

Mam nadzieje, ze wkrotce sytuacja wroci do normy i praca PCi bedzie wygladala jak kilka dni temu.

Edytowane przez Magnolia18

jeśli mogę ci coś doradzić w tej kwestii - nawet jak weźmiesz firmę, która ma siedzibę 1km od ciebie, to wcale nie oznacza że nie będziesz mieć problemów, a instalatorzy nie będą cię zbywali....Oczywiście, wiesz, że za usługi takiej firmy zapłacisz więcej.

Mi montaż robiła firma z daleka, były drobne problemy - usuwałem je we własnym zakresie lub korzystając z usług znajomego elektryka/hydraulika - nie było to nic, do czego potrzebowałbym ściągać fachowca z drugiego końca polski.

Oczywiście że możesz doradzić a nawet wskazane :)

A możesz polecić tą firmę chętnie bym pogrzebała coś na ich temat

Drobne problemy to tak ale ale problemy wymienionych wcześniej wymagają interwencji fachowca i to raczej natychmiastowej ja myślę że w ciągu 24 godzin serwis musi się zjawić a w ciągu najwyżej 14 dni niezależnie od usterki musi być usunięta, a najlepiej na jej czas zamontowana zastępcza.

Załóżmy że mam Pompę Ciepła i dzisiaj mam awarię która wymaga jakiegoś demontażu lub jej wyłączenia a jest to jedyne źródło ciepła w domu co wtedy? Lecieć do sklepu i kupić 10 piecyków elektrycznych?

miki121/ArturWi jak to u was wygląda, a jak u Forumowiczów?

Edytowane przez unim

zasilanie/powrot czyli to co sterownik PCi mi wyswietla czyli temp. zasilania PCi i temp. powrotu PCi

Pytam, bo są bardzo duże rozbieżności pomiędzy zasilanie / powrot : 49,2* / 38,9* a Wejscie z PCi : 40,7* Wyjscie na CO : 36,5*. Trzeba by to dokładniej zmierzyć - dobry będzie czujnik przylgowy przyciśnięty do gołej rury i owinięty np.pianką do izolowania rur. Jeśli pc daje 40.7, a na grzejniki idzie 36.5, to tragedii nie ma, choć pc nie pracuje tak dobrze jakby mogła pracować (kolejna cegiełka). Jeśli pc daje 49 a na grzejniki jest przekazywane 40 to kiepsko. Na razie te wyniki są mało miarodajne i trudno się dno nich odnieść.

U Ciebie niestety kilka spraw wpływa na działanie systemu i każda dokłada do tego jakąś cegiełkę. Z sumy cegiełek zbiera się problem. Już samo ogrzewanie grzejnikami dla pc nie jest najlepszym rozwiązaniem, obojętnie czy dla gruntowej, czy powietrzanej pc, więc cudów nie należy się spodziewać. Jeśli do tej pory musiałeś podawać na grzejniki np. 60* lub więcej, żeby było w domu ciepło, to niestety nie jest realne, żeby pc dowolnej mocy i marki dała radę. Jeśli nawet graniczna temperatura dla pc wynosi np. 60*, to nie należy oczekiwać, że powinna w takich warunkach non-stop pracować. Weźmy też pod uwagę to, że dane z katalogu dotyczą konkretnych laboratoryjnych warunków, a w rzeczywistości zazwyczaj jest trudniej. Ja nie wiem, jakich temperatur wymaga Twój dom, ale Ty pewnie wiesz na jakich temperaturach pracował kocioł, żeby zimą było dobrze. Jeśli nie pamiętasz, to zawsze możesz połopatować i sprawdzić.

Aleście się napisali :)

Jak wcześniej pisali koledzy PW dla grzejników to nie najlepszy pomysł.

Ale jak rozumiem, ona została podłączona do starej instalacji, i tu też nie dobry pomysł.

Czy to oznacza ze instalacja była źle wypłukana? Czy nie dało się tego zrobić lepiej?

Pompa grzeje tylko trudno jest zrozumieć użytkownikowi że grzejnik przy pompie to nie jak przy kotle że grzejnik będzie miał + 65 tylko ma on np. przy takich temperaturach + 38 / + 42.

Istotna jest temperatura otoczenia ale to już temat na inną dyskusję :)

1) Dla jakich warunków pracy ta PC została dobrana?

2) Jaka była zakładana strata na wymienniku?

3) Czy w czasie pomiędzy odszranianiem PC rozwija pełną moc (właściwą warunkom pracy)?

4) Rozumiem, że osiągane na wyjściu PC 53*C wynika ze stosunku mocy dostarczanej do odbieranej. I nie jest to temperatura zadana, po osiągnięciu której "inverter" zaczyna redukować moc.

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Kolejny pomysł z przerobieniem instalacji jest ciekawy aczkolwiek to nie jest mój portfel i nie ja nim żądze :) Można zrobić mały obieg w kotłowni otwarty a duży zamknięty ale niestety obieg ten tzn instalacji co w domu musi być porządnie wypłukana.. Za tym idą koszty i nie rozmawiamy o setkach złotych tylko tysiącach. I nie mi jest tu decydować ;)

Masz rację, że decyzja nie należy do Ciebie. Ty przyjeżdzasz, sprawdzasz to co jest, dowiadujesz się co ma być i biorąc pod uwagę lokalne uwarunkowania proponujesz możliwe rozwiązania. Proponując rozwiązania przedstawiasz wady i zalety obu, konsekwencje takiego a nie innego sposobu postępowania, kosztorysy proponowanych rozwiązań, a klient musi sam zadecydować co chce mieć i za co zapłaci. Ogólną zasadą jest to, że niskotemperaturowe źródła ciepła (pc, gaz) lepiej pracują gdy są wpięte bezpośrednio do układu, a wysokotemperaturowym na tym nie zależy, bo np. kocioł węglowy spokojnie może utrzymywać temperaturę 60*-70* i świetnie wtedy działa. Wiadomo, że podczas realizacji każdemu mogą się pojawić jakieś pomyłki, czy nieprzewidziane problemy. Tylko ten nie ma problemów i się nie myli, kto nic nie robi. Tobie jeszcze bardziej niż klientowi zależy, żeby wszystko wyszło dobrze, zwłaszcza jeśli masz mało czasu i daleki dojazd.

Odnośnie zamykania, otwierania obiegów, płukania instalacji, to aktualnie nie jest dla Ciebie typowa praca - nie piszę, że nie umiesz, czy nie chcesz tego robić, tylko że po prostu nie masz na to czasu - masz sporo zmówień na montaż pc i teminy. To już dyskusja między Wami czy, ewentualnie kto, jak i za ile będzie to robił i nam nic do tego. Na forum możemy się co najwyżej pozastanawiać, czy warto teraz robić taką przeróbkę i ewentualnie ile można na niej zyskać dla działania pc. Jak do tej pory sam jeszcze nie mam na ten temat wyrobionego zdania i czekam na pomiary.

Edytowane przez rwxw

Jeśli do tej pory musiałeś podawać na grzejniki np. 60* lub więcej, ....

wczesniej jak obieg pracowal na 2 pompkach obiegowych na zasilaniu i powrocie kociol chodzil na 40-42* i mialem cielusienko w domu ale wiadomo ze to za niska temp. jak dla kotla ( oczywiscie 'fachowcy' mi nie powiedzieli sam musialem sie dowiedziec ) a pozniej jak zamontowano mi zawor 3 drogowy/drozny jak tam sie zwie, temp. na kotle byla 55-60* ale zawor praktycznie na 90% przymkniety bo bysmy sie w domu ugotowali chyba.

Te 47-52* na zasilaniu na PC ( wg sterownika ) w zupelnosci wystarczaly by w domu osiagnac 23* ... az przyszly defrosty :(

Oczywiscie koszt w postaci PLN wg licznika nie jest nicki jak przy podlogowce ale jak wyzej podalem i tak byl nizszy niz koszt ekogoszku 'spalanego' w ubieglym roku. Jestem na TAK. tzn bylem do defrostow

Na forum możemy się co najwyżej pozastanawiać, czy warto teraz robić taką przeróbkę i ewentualnie ile można na niej zyskać dla działania pc. Jak do tej pory sam jeszcze nie mam na ten temat wyrobionego zdania i czekam na pomiary.

nom pozastanawiajcie sie :) jestem zainteresowany jak najbardziej wynikiem tego zastanawiania sie.

co do pomiarow, nie mam nic w domu poza tym termometrem do badania temp. ciala, ktorym wczesniej 'zbadalem' temp. na wymienniku

1) Dla jakich warunków pracy ta PC została dobrana?

2) Jaka była zakładana strata na wymienniku?

3) Czy w czasie pomiędzy odszranianiem PC rozwija pełną moc (właściwą warunkom pracy)?

4) Rozumiem, że osiągane na wyjściu PC 53*C wynika ze stosunku mocy dostarczanej do odbieranej. I nie jest to temperatura zadana, po osiągnięciu której "inverter" zaczyna redukować moc.

Będę wdzięczny za odpowiedzi.

Michas. to pytania dla fachowca raczej ... zechcesz ?ja moge tylko podpowiedziec :

ad 3 pomiedzy defrostami wchodzi w stan grzania i w zaleznosci od krzywej dobija do temp. zasilania 49-53* ( nastawy max to 60* )

ad 4 powyzsze 49-53* to wskazywana przez PCi temp. jak ja nazywa zasilania, cokolwiek to znaczy ... po czym obecnie nie ma wlasnie zadnej redukcji czy czegos_tam innego co winno byc ale defrost. Wyzej to gdzies opisalem

głośne gówno

He, he.... daj spokój.... ale grzeje..... :)

Ale w jakich warunkach Ci to przeszkadza? Jak przebywasz w domu, przed domem, przed agregatem, na agregacie, jak kładziesz się spać, nie możesz się skupić przed seksem, albo podczas?

Edytowane przez r19