Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

zastanawiając się nad wyborem ogrzewania trafiłam tutaj.

Myślę o miki121/ArturWi ale ciekawi mnie ostatnio dość częste narzekania na ich przyjazdy i obiecywania

Szymek98 nie odpisujesz na priv więc zapytam tutaj. Twoja awaria to zanieczyszczenia jednostki zewnętrznej 2 miesiące temu tak?

miki121 to twój instalator i co od tamtej pory nie chcesz aby on Ci ją naprawił tzn nie chcesz zapłacić (wywnioskowałam po poście miki121) a zastanawiasz się czy mróz nie zniszczył Ci ogrzewania?

Czy może to właśnie miki121 przez taki okres Cię zbywa.

Magnolia18 też ma problem ale jego instalacja działa tylko nie do końca dobrze.

chcialbympompe nie może się doczekać na niego ale to nie pilne

r.tyrman też miał problemy ale chyba już wszystko ok

Boję się że jak wybiorę złego instalatora to mogę mieć problem

Drogi UNIM dla jasności u Szymka to nie awaria a bezmyślność budowlańców.

Po drugie awarie wynikające z nie naszej winny też usuwam napisz np do:

Pitera719 który kupił uszkodzony przewód i nie z Naszej winy nie można było uruchomić pompy ciepła może powiedzieć czy zapłacił cokolwiek za dodatkowy przyjazd.

Kolejna klientka z Łodzi może ci powiedzieć że przy uszkodzonym kablu i mojej podróży do nich 300km w dwie strony nie zapłacił złotówki.

I mógłby tak non stop.

U Pana Tyrmana oczywiście że się spóźniłem i ale w ramach przeprosin otrzymał od Nas pilota T78 oraz dodatkowo przerobiliśmy filtry z podejściem wody oraz nie wspomnę o awarii pękniętej rury :)

Ale tu nie chodzi o to aby komuś wypominać bo wszystkie pompy pracują poprawnie co do pompy Magnoli18 to myślę że po jutrzejszym dniu sprawa sam się rozejdzie :)

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wczoraj byl Miki i uzupelnial gaz i sprawdzal czy nie ucieka sobie gdzies, wsio OK. Przy okazji pudlo zostalo wylaczone czyli jakby reset ..

Czekam na male info od Miska i zaraz po nim uskutecznie jeszcze jedna opcje. Efekt podam jutro po zaobserwowaniu czy to cokolwiek dalo. Promise ;)

Nie uzupełnił a wymienił aby mieć pewność czy to nie jest ten powód :)

Co do całej sytuacji opisywanej przez przez Magnolie18 i kolegów z forum to chciałbym wyjaśnić kilka szczegółów o których chyba nikt nie piszę ani nikt nie pomyślał :)

Po pierwsze pompa TRI Atlantica może współpracować spokojnie z grzejnikami a wmawianie że ona się nie nadaje tylko HT to trochę naciągana sytuacja.

Po drugie wiem że Magnolia18 się z tym nie zgadza ale po konsultacji z kilkoma kolegami serwisantami i użytkownikami pomp ciepła P-W otrzymałem kilka informacji że na rejonie śląska, dolnegośląska i małopolski kilka pomp przez ostatnich kilka dni się tak zachowuje i nie tylko Atlantic ale także inne pompki też.

Oczywiście dotyczy to pomp pracujących na wysokim parametrze zasialnia :)

I jak myślę to te pompy nie są wszystkie "zepsute"

Drogi UNIM dla jasności u Szymka to nie awaria a bezmyślność budowlańców.

Po drugie awarie wynikające z nie naszej winny też usuwam napisz np do:

Pitera719 który kupił uszkodzony przewód i nie z Naszej winy nie można było uruchomić pompy ciepła może powiedzieć czy zapłacił cokolwiek za dodatkowy przyjazd.

Kolejna klientka z Łodzi może ci powiedzieć że przy uszkodzonym kablu i mojej podróży do nich 300km w dwie strony nie zapłacił złotówki.

I mógłby tak non stop.

U Pana Tyrmana oczywiście że się spóźniłem i ale w ramach przeprosin otrzymał od Nas pilota T78 oraz dodatkowo przerobiliśmy filtry z podejściem wody oraz nie wspomnę o awarii pękniętej rury :)

Ale tu nie chodzi o to aby komuś wypominać bo wszystkie pompy pracują poprawnie co do pompy Magnoli18 to myślę że po jutrzejszym dniu sprawa sam się rozejdzie :)

Dziękuję za niki oczywiście skonsultuję bo wiem z doświadczenia że najważniejszy jest SZYBKI I BEZPROBLEMOWY SERWIS NIEZALEŻNY OD PRZYCZYNY. A możesz mi odpowiedzieć na drugie pytanie właśnie o serwis co zadawałam później?

Edytowane przez unim

czyli jaka niby te pompe ? ta zamontowana u mnie jest w stanie podac dosc wysokie temp. na instalacje, te 50-53* na zasilaniu jest dla mnie OK jak nie bylo defrostow nie mialem problemu aby uzyskiwac po 23-24* i bylo minus 5* za oknem za dnia ( kilka dni temu )

np taka http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/daikin-altherma-ht-modernizacja-kotlowni-na-propan/, daje na wyjściu nawet 80*, to jest pompa pod grzejniki min. a co do temperatury, każdy lubi co innego, ja też wolę 22-23* ale żona ...

i jeszcze jeden link http://www.karbon.com.pl/index.php/aktulanoci/347-pompa-ciepa-altherma-ht..

jak widać altherma HT daje temp do 80* a nie 55-60*

Edytowane przez 1igor1

A możesz mi odpowiedzieć na drugie pytanie właśnie o serwis co zadawałam później?

W umowie jest punkt,że po zgłoszeniu usterki jesteśmy u klienta po max.48h jeśli będzie to awaria wymagająca mechanicznej naprawy,jeśli "awaria" dotyczy jedynie zmiany krzywej grzewczej,bo takie zgłoszenia też mieliśmy jako awaryjne wymagające przyjazdu,to kontakt telefoniczny z klientem wystarczy w celu instruowania jak poradzić sobie ze zmianą tejże krzywej grzewczej.

Edytowane przez ArturWi

Dziękuję za niki oczywiście skonsultuję bo wiem z doświadczenia że najważniejszy jest SZYBKI I BEZPROBLEMOWY SERWIS NIEZALEŻNY OD PRZYCZYNY. A możesz mi odpowiedzieć na drugie pytanie właśnie o serwis co zadawałam później?

Ogólnie pompy ciepła sam z siebie rzadko się psują...

Większość awarii to montaż i czynnik ludzki :)

Serwis pompy jest wykonywany raz do roku i to jest przez 5 lat gwarancji.

Jeżeli chodzi o awarię zazwyczaj staram się usunąć w ciągu dnia lub dwóch - jeżeli jest to awaria która powoduję brak możliwości eksploatacji.

Jeżeli awaria jest z winny klienta lub osób trzecich klient płaci za serwis :)

np taka http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/daikin-altherma-ht-modernizacja-kotlowni-na-propan/, daje na wyjściu nawet 80*, to jest pompa pod grzejniki min. a co do temperatury, każdy lubi co innego, ja też wolę 22-23* ale żona ...

i jeszcze jeden link http://www.karbon.com.pl/index.php/aktulanoci/347-pompa-ciepa-altherma-ht..

jak widać altherma HT daje temp do 80* a nie 55-60*

niestety gruntowki odpadly w przedbiegach, jakbym zryl ogrod to rownie dobrze moglbym w nim zamieszkac albo i pod mostem. Poza tym mi tez szkoda by go bylo. Dlatego jedynym branym pod uwage rozwiazaniem byla PCi P-W. Dodam, iz poza tym okresem obecnym defrostowym, jestem zadowolony z MOJEJ TRi :)

niestety gruntowki odpadly w przedbiegach, jakbym zryl ogrod to rownie dobrze moglbym w nim zamieszkac albo i pod mostem. Poza tym mi tez szkoda by go bylo. Dlatego jedynym branym pod uwage rozwiazaniem byla PCi P-W. Dodam, iz poza tym okresem obecnym defrostowym, jestem zadowolony z MOJEJ TRi :)

ale to nie jest gruntówka tylko POWIETRZNA !!!

tu masz jeszcze jeden link http://www.karbon.com.pl/index.php/pompy-ciepa/14-powietrzne/74-pompa-ciepa-daikin-altherma-ht-wersja-wysokotemperaturowa.html

Jak zwał tak zwał czy to awaria a czy bezmyślność ale zainteresował mnie temat bo był rozwinięty przez hydraulik a mianowicie mieszkam na terenie gdzie w czasie letnim są żniwa i pełno pyłku brudu i innych ustrojów i jeśli będę miała problemy z tą pompą bo się zabrudzi a mój serwis będzie mi naprawiał 2 miesiące to przecież od razu do sądu z nim:)

Ale jeśli 48 godzin w praktyce również to miło słyszeć. A za opieszałość prezenty :)

P.S. a czy u Szymka po naprawie działa wszystko dobrze? Bo wspominał coś o mrozach.

I będziesz nadal bo będę kopał tak długo aż wykopię :)

Po za tym gdzie ja bym się załapał na tak dobry kapuśniak jak u twojej teściowej ;)

hehe, no teraz to lizusostwem pojechales :)

zrobimy jutro ten myk i zobaczymy co to da, dzis i jutro ma nieco dawac chlodem u nas a od piatku podobno odwilz idzie czyli wg Waszej nomenklatury pogoda przejsciowo-wilgotna :> strach sie bac ... nawet sie napic nie mozna bo czlek zamarznie w swoim boksie :(

;)

Edytowane przez Magnolia18

teraz to i tak po ptokach, przeca nie kupie 'SE' kolejnej zabawki za ... wlasnie ile te cudenko kosztuje ?

a dwa skoro da rade 'zrobic' wode do 80* ( nawet na kotle tyle nie mialem, max 45* jak zaworu nie mialem i wtedy mozna bylo sie ugotowac w domu ) to ciekawe ile to monstrum zezre cyferek z licznika ?

hehe, no teraz to lizusostwem pojechales :)

zrobimy jutro ten myk i zobaczymy co to da, dzis i jutro ma nieco dawac chlodem u nas a od piatku podobno odwilz idzie czyli wg Waszej nomenklatury pogoda przejsciowo-wilgotna :> strach sie bac ... nawet sie napic nie mozna bo czlek zamarznie w swoim boksie :(

;)

Ty Mariusz a ten kapuśniak ci nie smakuje???

Co do całej sytuacji opisywanej przez przez Magnolie18 i kolegów z forum to chciałbym wyjaśnić kilka szczegółów o których chyba nikt nie piszę ani nikt nie pomyślał :)

Po pierwsze pompa TRI Atlantica może współpracować spokojnie z grzejnikami a wmawianie że ona się nie nadaje tylko HT to trochę naciągana sytuacja.

Po drugie wiem że Magnolia18 się z tym nie zgadza ale po konsultacji z kilkoma kolegami serwisantami i użytkownikami pomp ciepła P-W otrzymałem kilka informacji że na rejonie śląska, dolnegośląska i małopolski kilka pomp przez ostatnich kilka dni się tak zachowuje i nie tylko Atlantic ale także inne pompki też.

Oczywiście dotyczy to pomp pracujących na wysokim parametrze zasialnia :)

I jak myślę to te pompy nie są wszystkie "zepsute"

Myślisz że nie są zepsute , tylko dziwnie się zachowują, a może te Atlantici nie są takie rewelacyjne. Bo mój chinol działa bez zarzutu, a taki bee bo chiński, bee bo duużo tańszy niż Atlantic, tańszy w zakupie i eksploatacji, no ale ogólnie beee bo chiński, nie ma serwisu ( ALE TEŻ GO DO NICZEGO NIE POTRZEBUJE}

teraz to i tak po ptokach, przeca nie kupie 'SE' kolejnej zabawki za ... wlasnie ile te cudenko kosztuje ?

a dwa skoro da rade 'zrobic' wode do 80* ( nawet na kotle tyle nie mialem, max 45* jak zaworu nie mialem i wtedy mozna bylo sie ugotowac w domu ) to ciekawe ile to monstrum zezre cyferek z licznika ?

Zestaw agregat 16kW jednostka wewnętrzna i zbiornik katalog około 48000tyś netto