Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompy ciepła powietrze woda

hydraulik_

Recommended Posts

Myślisz że nie są zepsute , tylko dziwnie się zachowują, a może te Atlantici nie są takie rewelacyjne. Bo mój chinol działa bez zarzutu, a taki bee bo chiński, bee bo duużo tańszy niż Atlantic, tańszy w zakupie i eksploatacji, no ale ogólnie beee bo chiński, nie ma serwisu ( ALE TEŻ GO DO NICZEGO NIE POTRZEBUJE}

Ale ty porównujesz gruntówkę do powietrznej ???

• Odpowiedzi 18,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• malux20

1045

• miki121

1020

• Pyxis

1002

• hydraulik_

766

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
Bo mój chinol działa bez zarzutu, a taki bee bo chiński, bee bo duużo tańszy niż Atlantic, tańszy w zakupie i eksploatacji, no ale ogólnie beee bo chiński, nie ma serwisu ( ALE TEŻ GO DO NICZEGO NIE POTRZEBUJE}

Poniżej chińszczyzna ;)

Witam, my zdecydowaliśmy sie na powietrzna pompę ciepla zakladajac, ze w najchłodniejsze dni bufor będziemy ladowac kominkiem z plaszczem wodnym, a do -10 pompa miałaby nam zapewnić bez obslugowe i w miarę tanie grzanie. byliśmy w miare spokojni spotykając się z opiniami, ze ta pompa powinna pociagnąć nawet przy -20. Teraz kiedy przyszly pierwsze przymrozki mamy rowniez pierwsze problemy i lekkie zalamanie. Dom mamy 160 m2 z czego 54m2 stanowi piwnica. Podlogowkę w piwnicy polozyliśmy latem i daliśmy na niej sprawdzić się pompie. Wszystko bylo super. I wszelkie lekkie przymrozki nie wplywaly na zmiane temperatury wewnątrz. Problemy zaczely sie w momencie kiedy położylismy posadzke na dwoch wyzszych kondygnacjach i wylaliśmy na nich posadzki. Było to gdzies z 6 tyg temu. Dwa tygodnie temu zaczelismy je grzać i tu pompa siadla. Kompletne nie była w stanie pociągnąć ogrzewania. Temperatura na buforze spadla do 20C i za nic nei mogla podskoczyć już wyżej. Robilem kombinacje z podgzrewaniem samego bufora i owszem pompa dawala rade, ale jakos tak slabo, ale moze to bledne wrazenie. Jak odlaczyłem grzanie bufora CWU to zaczely mi wyskakiwac błędy "ADD HEAT OVER OR WATER FLOW TROUBLE". Pompa to 9 KW + grzalka elektryczna 3KW. Bufor CWU 250l laduje bardzo sprawnie. Bufor CO ma 1000l. Dom jest z bali 20cm, tak więc jedyne prace mokre to była piwnica, aktualnie sucha jak pieprz, i te swieże posadzki u gory.

pompa to KS-90DC, nei mam zielonego pojęcia co to za producent, ale jak wpisuje model w wyszukiwarke to mi znajduje poprawnie, np:

http://www.chess-solar.com/cs/en/products/pumps

Jest to pompa made in China firmy Guangdong:

http://www.weiku.com/products/8520459/DC_INVERTER_Heat_Pump_9KW.html

I weź tu wzywaj serwisanta ;)

Edytowane przez Arturo72

Po drugie awarie wynikające z nie naszej winny też usuwam napisz np do:

Pitera719 który kupił uszkodzony przewód i nie z Naszej winy nie można było uruchomić pompy ciepła może powiedzieć czy zapłacił cokolwiek za dodatkowy przyjazd :)

potwierdzam. byłem miło zaskoczony, a mieszkam na mazurach:popcorn:

U Pana Tyrmana oczywiście że się spóźniłem i ale w ramach przeprosin otrzymał od Nas pilota T78 oraz dodatkowo przerobiliśmy filtry z podejściem wody oraz nie wspomnę o awarii pękniętej rury :)

Ale tu nie chodzi o to aby komuś wypominać bo wszystkie pompy pracują poprawnie co do pompy Magnoli18 to myślę że po jutrzejszym dniu sprawa sam się rozejdzie :)

To wszystko prawda i chwała Ci za to. Ale wspominając o tym należy też wspomniec o moich nerwach, a naprawdę nie lubię się denerwowac.

potwierdzam. byłem miło zaskoczony, a mieszkam na mazurach:popcorn:

I między innymi dlatego też występują małe poślizgi ;)

800km jednak trochę czasu zajmuje w przejeździe ale coż się nie robi dla zadowolenia klienta...

Od Nowego Roku prawdopodobnie zatrudnimy dodatkowego instalatora pomp ciepła co przyczyni się do usprawnienia obsługi :)

I między innymi dlatego też występują małe poślizgi ;)

800km jednak trochę czasu zajmuje w przejeździe ale coż się nie robi dla zadowolenia klienta...

Od Nowego Roku prawdopodobnie zatrudnimy dodatkowego instalatora pomp ciepła co przyczyni się do usprawnienia obsługi :)

Bo ja przechodzę w dział serwisu ;)

np taka http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/daikin-altherma-ht-modernizacja-kotlowni-na-propan/, daje na wyjściu nawet 80*, to jest pompa pod grzejniki min. a co do temperatury, każdy lubi co innego, ja też wolę 22-23* ale żona ...

i jeszcze jeden link http://www.karbon.com.pl/index.php/aktulanoci/347-pompa-ciepa-altherma-ht..

jak widać altherma HT daje temp do 80* a nie 55-60*

Ten "inwestor" z pierwszego linku ma 3 jednostki zewnętrzne klimatyzatorów - czyżby były bez funkcji grzania? Jeśli tak to miał możliwości obniżenia kosztów ogrzewania drogim LPG, nie musiał inwestować w tą pc, ale kto bogatemu zabroni?